Az egyik legbizarrabb zöldség minden bizonnyal nem más, mint a pagodakarfiol. Ez a salátaféle már a 16. század folyamán ismertté vált Észak-Olaszország területén. Világoszöld színe ellenére eredeti neve, a Romanesco Brokkoli kissé félrevezető lehet. Sokkal inkább hordoz a karfiolhoz hasonlatos jegyeket, ezért Romanesco Karfiolnak is szokták nevezni. Formáját tekintve azonban nem mindennapi, különbözik mindkét előbb említett zöldségtől – polipszerű virágzata a különös erezetes elágazásokkal igen érdekes, fraktális (végtelenül komplex geometriai alakzatok) formát kölcsönöz a pagodakarfiolnak. Azonban mindhárom zöldség – a brokkoli, a karfiol és a romanesco – egyazon ültetvényből származtatható, a vadkáposztából. Ugyanez igaz egyéb, ismert száras zöldségre is, mint a karalábé, a savanyú káposzta vagy a kelkáposzta. A nem mindennapi, dekoratív formájú és a friss, kellemes, sárgászöld színű pagodakarfiol ideális választás, ha fel szeretnéd dobni salátáidat. Bár már korábban is használatos volt pudingok és gratinok készítéséhez, azt kevesen tudják, hogy zöldségsalátákban is kifejezetten ízletes és kellemes tud lenni.
100 gramm pagodakarfiol tartalmazza az ajánlott napi C-vitamin bevitel egészét, mely javítja az immunitást és megfelelő védelmet biztosít a hideg ellen is. Egy másik hasznos összetevője a folsav, mely a vérsejtek formálásában nyújt segítséget. Emellett tartalmaz élelmi rostokat, omega-3- zsírsavakat, antioxidánsokat, káliumot és sok, egyéb, hasznos tápanyagot. A pagodakarfiol könnyen emészthető zöldségféle, melynek alacsony a kalóriatartalma, és ez által ideális saláták készítéséhez még a fogyókúrázók számára is. Mivel a Romanesco hidegen történő elkészítése nem túl népszerű és megszokott, ezért ajánlunk 3 koránt sem hagyományos tippet és receptet, melyek garantáltan igazi egészségbombaként fogják feldobni menüdet..
Pagodakarfiolos babsaláta
Válaszd szét a karfiolbimbókat kisebb darabokra, majd párold puhává 8-10 perc alatt, a darabkák méretétől függően. Amint elkészül, tegyed a megfőtt zöldséget egy jéggel teli tálba, hogy megőrizze friss, zöld színét. Ezt követően készítsd el az öntetet: keverj össze ecetet, narancshéjat, narancslevet, kapribogyót, olívaolajat, sót és borsot.
Keverd össze a fehérbabot a főtt pagodakarfiollal, s hintsd meg egy kevés, feldarabolt petrezselyemmel. Add hozzá a dresszinget, majd tálald teljes kiőrlésű kenyérrel.
Hozzávalók 4 fő részére:
- Egy marék aprított petrezselyem
- 1 doboz szűrt, szárított fehér bab
- 2 fej pagodakarfiol
Öntet:
- 1 kanál fehérecet és 5 kanál olívaolaj
- 2 teáskanál narancshéj és 1 kanál narancslé
- 2 kanál apróra darabolt kapribogyó
- egy nagy csipet só és bors
Gluténmentes rizssaláta pagodakarfiollal
Vágd apró darabokra a pagodakarfiolt és kockákra a kaliforniai paprikát, majd tedd az összetevőket egy tálba. Adj hozzá zúzott fokhagymát, sót, citromlevet, önts rá egy nagyobb adag olajat, majd hagyd pácolódni legalább 1 órán keresztül. Öblítsd le és főzd a rizst a forrástól számított 30 percig, majd miután elkészült, hagyd kihűlni. Adj a rizshez feldarabolt paradicsomot, párolt zöldségeket, oregánót és egy csipet sót, borsot. Keverd össze mindent, és tálalhatod is az elkészült salátát.
Hozzávalók 4 fő részére:
- 1 db kisebb pagodakarfiol
- 200 gramm 3 színű rizs (vadrizs)
- 1 db kisebb sárga kaliforniai paprika
- egy maréknyi koktélparadicsom
- 2 gerezd fokhagyma
Öntet:
- ½ db citrom
- olívaolaj
- tengeri só, bors
- egy csipet friss oregánó
Marinált pagodakarfiol saláta
Önts vizet egy mélyebb edénybe, és forrald fel. Eközben tisztítsd meg a pagodakarfiolt és vágd ki a közepét, hogy könnyebben leválaszthassa a karfiolfejeket. Amint felforrt a víz, adj hozzá egy csipet sót és tedd bele a pagodakarfiol darabokat, majd főzd, amíg meg nem puhul. Piríts meg egy teáskanál köményt, s amint a magok elkezdenek szétnyílni, tedd őket egy edénybe és hagyd kihűlni.
Egy kisebb, zárható befőttesüvegben keverj össze mézet, olajat, citromlevet és egy csipet sót 1:2:1 arányban, majd zárd le a fedővel és rázd egészen addig, amíg pürés állagúvá nem válik.
Amint a pagodakarfiol kellően megpuhult, óvatosan vegyed ki a fejecskéket az edényből, s hagyd kihűlni őket. Ezt követően helyezd a kihűlt karfiolfejeket egyesével egy tálra, önts rájuk a mézes-citromos pürét, majd szórd meg a pirított köménnyel és a feldarabolt petrezselyemmel.
Hozzávalók 4 fő részére:
- 1 db friss pagodakarfiol
- 1 teáskanál kömény
- petrezselyem
Öntet:
- 2 teáskanál méz
- 4 teáskanál olívaolaj
- 1 teáskanál citromlé
- egy csipet só