Fogyással kapcsolatban az első dolog, ami az embereknek eszébe jut, az a csökkentett, sőt, sokkal inkább a radikálisan alacsony kalóriatartalmú étrend. Ebből kifolyólag tehát a fogyás nem más, mint egyszerű matematika.
A fogyás egyszerű matek?
Nincs más dolgunk, mint keresni a neten egy szimpi kalóriakalkulátort, kitölteni a jelenlegi aktivitásunk adataival, és a kijött kalóriaértéket megfelezve összeállítunk egy étrendet zellerszárból és két kanál kefírből. Ilyen egyszerű lenne a matek?
Egy kg zsír =7000 kalória. Ennyit kéne elhasználnod egy hét alatt ahhoz, hogy egy kiló zsírt veszíts. Heti szinten az egészséges fogyás mértéke 0,5-1 kg, ha ennél többet fogysz, akkor már izmot is veszítesz. Viszont a csapda ott kezdődik, hogy a fogyáshoz szükséges kalóriamennyiséget be tudod vinni kacsazsíros málnapudingból is, de grill halfiléből, édesburgonyából és jégsalátából is.
Egészséges fogyás
Tehát ami a kalóriánál sokkal fontosabb dolog, az az, hogy miből visszük be a szükséges energiamennyiséget. Hiszen egy étrend összeállítható haszontalan, tápérték nélküli ételekből is és minőségi tápanyagokat tartalmazó finomságokból is. Előbbi esetén vesztünk vizet, izmot és minimális zsírt, és nyerünk egy tuti esélyt a yoyo effektusra, valamint végeredményben egy löttyedt, tónustalan testet kapunk. A szervezet ugyanis nem kapja meg az alapvető, szénhidrát-fehérje-zsír hármast, és a saját izomzatát kezdi lebontani azért, hogy kompenzáljon. Utóbbinál viszont feszesek leszünk és nem éhezünk, viszont a hiányzó kalóriamennyiséget a zsírraktárainkból fogjuk fedezni. És ez a cél.
És hogy mik is azok a sokszor emlegetett hasznos tápanyagok? Lássuk.
A fehérje már csak azért is kiemelten fontos tápanyag, mert testünk hormonális, építő, megújuló folyamatainak esszenciális alapköve. Jó hír, hogy pont ezek miatt nagyon sok fehérjét kéne fogyasztanod ahhoz, hogy a többletből zsír legyen, vagy bármilyen kellemetlen hatása érvényesüljön, ezt a mennyiséget pedig egy átlag ember sem fizikailag, sem anyagilag nem tudja fedezni. A fehérjék megemelik a testhőt, ennek köszönhetően több kalóriát égetsz el és felgyorsul az anyagcseréd, úgy, hogy a tested alakját meghatározó izomzatodnak nem esik bántódása. Határozottan segíti a zsírégetést.
A telítetlen zsírok (főleg olajok) nagyon jó ellenpéldái annak, hogy magas kalóriatartalom ellenére valami lehet fogyást elősegítő étel is. Egy gramm zsír 9 kcal-t tartalmaz, ami elég soknak számít. Mégis érdekes, hogy a telítetlen zsírok fokozzák az anyagcserét, a vérkeringést, a metabolikus hormonok termelését, kiváló energiaforrások és kisebb eséllyel raktározódnak el zsír formájában. Takarítják az érfalakat és csökkentik a koleszterinszintet. Legfontosabbak az Omega3 és Omega6 tartalmú források. Nélkülözhetetlenek a fogyásban (is).
Összetett szénhidrátok jelenlétében gyorsabb lesz az anyagcsere és mivel lassabban szívódnak fel, nem váltanak ki gyors inzulinreakciót, mint a cukrok és a liszt. Szénhidrátmentesen táplálkozni nem túl bölcs döntés, hiába tény az, hogy elsősorban a többletszénhidrát rakódik le zsírpárnák formájában. A szénhidrátok az elsődleges energiaforrásaink, testünk motorjai, csak nem mindegy, hogy fehérkenyeret eszünk, vagy barnarizst.