JÓ ZSÍROK VS. ROSSZ ZSÍROK

Éveken át azt hallgattuk, hogy a zsírfogyasztás növeli a koleszterinszintet és számtalan egészségügyi problémát okoz, de ma már kutatások bizonyítják, hogy a zsír és zsír között is van különbség.

Míg a „rossz zsírok” tönkreteszik az étrendedet, és növelik bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát, a „jó zsírok” védik a szívet és jó hatással vannak az agyműködésre is. Sőt, az egészséges zsírok – mint pl. az Omega-3 – létfontosságúak a megfelelő fizikai és érzelmi jóléthez, és még a fogyást is elősegítik.

A zsír is egyfajta makrotápanyag. Csakúgy, mint a fehérjére és a szénhidrátra, erre is szüksége van szervezetünknek a vitaminok feloldásához, a szív és az agy egészségének védelméhez, és ebből is energiát nyer a testünk.

Koleszterinszint

A zsír szerepet játszik a koleszterinszint szabályozásában is.

A koleszterin egy zsíros, viasz-szerű anyag, amelyre a szervezetnek szüksége van a megfelelő működéshez. Ha túl magas a koleszterinszint, annak negatív hatásai lehetnek az egészségedre.

  • HDL koleszterin: ez a „jó” fajta koleszterin a vérben
  • LDL koleszterin: „rossz” koleszterin

 Az egészség kulcsa az LDL szint alacsonyan tartása, és a HDL magas szintjének megtartása.

Az LDL-koleszterin a vérben feldúsulva az erek falában rakódik le, ennek következtében érelmeszesedést okozhat.

„Jó” zsírok:

Amióta a zsír fontos részét képezi a táplálkozásnak, és egyre kevésbé népszerűek a low-fat diéták, sokkal jobban fókuszálunk a zsírbevitel minőségére is.

Egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírok:

  • Csökkentik az LDL-koleszterin szintet
  • Csökkentik a szívinfarktus és a stroke kockázatát
  • Csökkentik a vérnyomást
  • Szívritmusra is jó hatással van
  • Forrásai: avokádó, diófélék, mogyoróvaj, olíva, tofu, napraforgómag, szezámmag, tökmag, lenmag, szójabab, zsíros halak: lazac, tonhal, makréla, szardínia stb.

„Rossz” zsírok:

Transzzsír:

Ez a legrosszabb zsírfajta, hiszen nemcsak, hogy csökkenti a jó HDL-szintet, de növeli az LDL koleszterin szintjét is. A természetben csak kis mértékben fordul elő, leginkább mesterséges előállítás során keletkezik. Gyulladást okozhat, hozzájárul az inzulinrezisztenciához is.

Elsődleges forrásai: péksütemények, fánk, muffin, torta, pizza tészta, csomagolt snackek, margarin, és bármilyen termék, ami hidrogénezett vagy részben hidrogénezett növényi olajat tartalmaz.

Telített zsírok:

Bár nem annyira káros, mint a transzzsír, a telített zsír is képes megemelni az LDL koleszterin szintet, és negatívan befolyásolhatja a szív egészségét, így mérsékelten fogyaszd (a legtöbb táplálkozási szakértő azt javasolja, hogy a napi kalóriaadagod 10%-át ne haladja meg).

Elsődleges forrásai: vörös húsok, tej, tejszín, sajt, vaj, jégkrém, disznózsír, pálmaolaj

Esszenciális zsírok:

Nélkülözhetetlenek a sejtjeink számára, és fontos szerepet játszanak az ér- és az idegrendszer működésében. Sajnos a szervezetünk nem képes önmagában előállítani, így a táplálkozáskor kell bevinnünk őket. Az esszenciális zsírsavaknak két fontos alcsoportja van: omega-3 és omega-6 zsírsavak.

Az Omega-3 ereje:

Az omega-3 zsírsavak – DHA és EPA – jótékony hatásai közül a legismertebb a szív- és érrendszerre gyakorolt hatás, melyet az 1970-es években ismertek fel a kutatók.

Az Omega-3-ban gazdag étrend segíthet:

  • csökkenteni a depresszió, az ADHD és a bipoláris zavarok tüneteit
  • csökkenteni a szívbetegség, stroke és a rák kockázatát
  • támogatja a terhesség alatti egészséget
  • élesíti a memóriát, megszünteti a hangulatingadozásokat
  • csökkenti a demencia kialakulásának lehetőségét

A legjobb Omega-3 források:

Halak:

A legszéleskörűbben elérhető EPA és DHA források a különböző hidegvízi halfajtáka lazac, a hering, a makréla, a szardella és a szardínia.

Növényi források:

Alga, len, chia mag, kanola, dió, bab, kelbimbó, kelkáposzta, spenót

A zsír mennyisége az étrendünkben:

A napi energiamennyiségünk 25-30%-át próbáljuk meg zsírból biztosítani. Ha makrotápanyag szükséglettel számolsz, akkor 0,5-1g/testsúlykilogrammal kalkulálj. 1 gramm zsír = 9,3 kcal.

A megfelelő hormonműködés és idegrendszer miatt zsírok tekintetében van egy minimum mennyiség, ami alá nem mehet a fogyasztásod. Ez a nők esetében 30g, férfiaknál pedig 20g. Ha ennél kevesebbet viszel be, akkor a zsírban oldódó vitaminok nem tudnak hasznosulni a szervezetedben.

Forrás: https://www.egeszsegpalace.hu/jo-zsirok-vs-rossz-zsirok-37

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük