Télen forrón, nyáron jéghidegen jólesik egy pohár kakaó. A kakaó kis mennyiségben fogyasztva igencsak hasznos szervezetünk számára. Alacsony koffeintartalmának köszönhetően frissít, és az utóbbi évek kutatásai szerint a benne lévő flavonoidok segíthetnek a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésében és megelőzésében.
Nem véletlenül tekintették gyógyszernek évezredeken keresztül: a kakaót hazájában, Dél-Amerikában, különféle fájdalmak és a fáradtság leküzdésére is használták, sőt, afrodiziákumként tartották számon a „varázsitalt”.
A kakaó története
A kakaó a mai Mexikó területéről származik. A Dél-Amerikában őshonos trópusi fa termése tartalmazza a kakaóbabot, melyből a bennszülöttek varázslatosnak tartott italt készítettek. A maják előszeretettel itták az általuk „chocolatl”-nak nevezett üdítő nedűt, amely azonban igen távol esett a mai értelemben vett kakaóitaltól.
A maja kultúrában nemcsak élelmiszerként és gyógyító italként, hanem spirituális céllal is fogyasztották a megőrölt kakaóbab és különféle fűszerek vízzel felhígított elegyét, mely vallási szertartásaik fontos szereplője volt.
A kakaó mellett alapanyagként gyakran használtak hozzá kukoricalisztet, mézet, vaníliát, fahéjat és egyéb fűszereket, és vízzel hígítva sűrű, habos folyadékot kevertek belőle. Később a majákat leigázó aztékok is rászoktak a keserű italra, kiknek utolsó uralkodója, Montezuma, a legendák szerint mindig felhajtott egy aranyserlegnyit mielőtt meglátogatta háremét.
Az új világot meghódító spanyolok is megismerkedtek a karakteres itallal, és közvetítésükkel a kakaó eljutott Európába. Bár nem aratott azonnal általános sikert, fogyasztása a 17-18. században egyre inkább elterjedt az európai országokban, és lassan lázba hozta az egész kontinenst.
Tudta? |
A kakaóbab őshazájában szó szerint kincset ért. Amellett, hogy a belőle készült italt – ahogy Montezuma azték uralkodó fogalmazott: „az istenek itala” – előszeretettel fogyasztották, gazdasági szempontból is nagy jelentősége volt. A maják, később pedig az aztékok évszázadokon keresztül a kakaóbabot használták fizetőeszközként, sőt, még a XVI. század elején Mexikóban is a kakaó volt a pénzgazdálkodás alapja. |
Hogyan „készül” a kakaó?
Az örökzöld kakaófa (Theobroma cacao = istenek tápláléka) évente kétszer hoz termést, melyben az ehető kakaómagok teremnek. A termés kemény héját feltörik, a nedves magokat pedig erjedni hagyják (fermentálják), melynek hatására elkezd kialakulni a kakaó jellegzetes illata.
Mivel a magok még ilyenkor is sok vizet tartalmaznak, nagy felületen szétterítik és kiszárítják. Ezután kezdődik a kakaó feldolgozása, nyersen ugyanis élvezhetetlen: hogy kialakuljon az aromája és az illata, a kakaóbabokat megpörkölik, ezt követően pedig aprítják és felőrölik. Az eljárás végén az elegyből sajtolással nyerik ki a kakaóvajat, utána a fennmaradt héjat megőrölve készül a kakaópor.
Miért egészséges a kakaó?
A kakaó, amellett, hogy elvarázsol az íz- és illatélménnyel, több pozitív hatást is gyakorol szervezetünkre. Bizonyára sokan tapasztalták, hogy a kakaó – és a belőle készített csokoládé – javítja a közérzetet és hangulatjavító hatású, hiszen fogyasztása az endorfin („boldogsághormon”) kiválasztását serkenti.
Bár garantáltan jókedvre derít, és derűlátóvá tesz, nem árt csínján bánni a mennyiséggel. Első hallásra talán meglepő, de a kakaó nagyobb mennyiségben tartalmaz magnéziumot, rezet, foszfort és káliumot, de cink és vas is található benne.
A kakaóbab feldolgozása során ezen fontos anyagok nagy hányada bizonyos mértékben károsodik, kímélő eljárás során azonban egy részük megmarad. Érdemes ezért a jó minőségű kakaók közül választani.
Forró, fűszeres kakaóital
Hozzávalók: 1 púpos teáskanál jó minőségű, cukrozatlan kakaópor, 1 mokkáskanál nádcukor, őrölt fahéj és szegfűszeg, kevés bourbon vanília, 1 bögre tej.
Elkészítés: A kakaót keverjük össze a cukorral és a fűszerekkel, majd egy kevés langyos tejjel keverjük simára. Lassan adagolva kevergessük hozzá az összes tejet, majd egy lábasban forraljuk fel.
Sűrű rumos kakaó
Hozzávalók: 5 dl tej, 1 csapott teáskanál kukoricakeményítő, 3-4 púpos teáskanál jó minőségű cukrozatlan kakaópor, kevés nádcukor, pár csepp rum.
Elkészítés: A kukoricakeményítőt a kakaóporral és a nádcukorral elvegyítjük, majd kevés langyos tejjel csomómentesre keverjük. A tejet hevíteni kezdjük, majd ha felforrósodott, hozzáöntjük a keményítős-kakaós masszát és rövid ideig főzzük. Kevés rummal ízesítjük.
Mexikói chilis-vaníliás kakaó
Hozzávalók: 1 bögre tej, 1 chili paprika, 2 púposabb teáskanál jó minőségű, cukrozatlan kakaópor, 1 mokkáskanál nádcukor, 1 vaníliarúd.
Elkészítés: A kakaóport a cukorral és kevés langyos tejjel csomómentesre keverjük. A többi tejet melegíteni kezdjük, közben beledobjuk a nagyobb darabokra vágott chili paprikát és a kettévágott vaníliarudat. Mikor a tej forrósodni kezd, hozzáöntjük a kakaós masszát és felforraljuk. (Fogyasztás előtt vegyük ki belőle a paprikát és a vaníliát.)
V. M.
Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.