Ha igényes a külsejére, akkor ne csak a kozmetikumoktól várjon segítséget; megfelelő étrenddel ugyanis rengeteget tehet fiatalsága és szépsége megőrzéséért!
Tudta, hogy az öregedés fő okozói a szabad gyökök?
Miután a szabadgyökök képesek elpusztítani a kórokozókat, akár hasznosak is lehetnek, azonban ha a kelleténél több kerül a szervezetünkbe, akkor a szöveti elemeket és a sejtmembránokat is károsítják, ami már korántsem hasznos. Ezt nevezzük oxidatív stressznek, ami betegségek kialakulásához vezethet.

Hogyan vehetjük fel a fegyvert a szabad gyökök ellen?
Antioxidánsokban gazdag étrenddel! Az antioxidánsok kiváló immunerősítők, ráadásul segítségükkel kissé lassíthatjuk az öregedést is!
Tudta? | |
Gyorsítják az öregedést | Lassítják az öregedést |
Fehér liszt, fehér cukor | Antioxidánsokat (C-vitamin, E-vitamin, Q10, flavonoidok, karotinoidok, szelén, cink) tartalmazó ételek, italok |
Étolaj, margarin | |
Sütemények, chipsek | |
Tészták | |
Sertéshús |
A következőkben 3 tippet adunk arra vonatkozóan, hogy mi az, amit érdemes fogyasztani, és mi az, amit kerülni kell, ha valaki nemcsak belül szeretne rendben lenni magával, hanem kívül is.
1.) Cukorfogyasztás – NEM!
Tudta, hogy a cukor 50%-ban felelős a korai öregedésért? Bizony, fiatalságunk és szépségünk legnagyobb ellensége a fehér cukor, úgyhogy jól tesszük, ha lemondunk róla. A finomított fehér cukor narancsbőrt okoz, árt a fogaknak, ráadásul kollagénhez kötődő képessége révén ráncokat idéz elő. Sajnos a barna cukor, a kukoricacukor, a répacukor, a nádcukor és a méz sem sokkal jobb a fehér cukornál, úgyhogy ha mégis szeretnénk mindenképpen édesíteni, akkor sztíviához vagy nyírfacukorhoz nyúljunk.

2.) Hal, gyümölcs, zöldség – IGEN!
Ha egészséges és ráncmentes bőrre vágyunk, akkor együnk heti rendszerességgel tengeri halat (tonhalat, szardíniát, lazacot, heringet, makrélát), ezek ugyanis telis-tele vannak többszörösen telítetlen zsírsavakkal – pl.: omega-3 és omega-6 -, amik elengedhetetlenek a szép bőrhöz. Ezen kívül kagylót, rákot, polipot is fogyaszthatunk előszeretettel.

A piros színű gyümölcsök és a zöld színű zöldségek (pl.: cseresznye, eper, szőlő, málna, szilva, áfonya, alma, paradicsom, padlizsán, paprika, spenót, kelkáposzta, brokkoli) mind-mind tartalmaznak antioxidánsokat, következőképpen sűrű fogyasztásuk javasolt, nemcsak a szépség, hanem az egészség megőrzése érdekében is. Részesítsük előnyben a szezonnak megfelelő, friss darabokat, lehetőleg biot vagy hazai termelőtől származót vásároljunk, mert ezeket feltehetően nem kezelték egészségre ártalmas vegyszerekkel. Plusz jó hír, hogy a sok gyümölcs és zöldség fogyasztás energiával tölt fel, így akár fiatalabbnak is érezhetjük magunkat tőlük.
3.) Sok víz & tea – IGEN!
A víz az egyes számú fiatalító termék, hiszen kívülről-belülről hidratál.

A flavonoidokban, polifenolokban és antioxidánsokban gazdag tea szintén hidratáló és bőrstimuláló hatású. Vízből napi több litert fogyasszunk, teából pedig elegendő pár bögrével.
Kató Iringó
Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.