Rengeteget olvashatunk a különféle energiát adó tápanyagokról, azaz a szénhidrátokról, fehérjékről, zsírokról, illetve néha még az alkoholról is, azonban az energiát nem adó tápanyagokat és azok megfelelő bevitelét valahogy nem vesszük ilyen komolyan. A vitaminok, és az ásványi anyagok mellett különösen ritkán emlegetett csoportól, az antioxidánsokról írok most nektek.
MIK IS AZ ANTIOXIDÁNSOK?
Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek képesek arra, hogy közömbösítsék a szervezetünkben keletkező szabad gyököket, amik igen reakcióképesek, többek között felelősek bizonyos szív-érrendszeri- és daganatos betegségek kialakulásáért is.
HOGYAN VIHETÜNK BE ANTIOXIDÁNST A SZERVEZETÜNKBE?
Az antioxidánsok egy része növényi táplálékkal, azaz zöldségekkel és gyümölcsökkel vihető be, de olyanok is vannak, amiket a saját szervezetünk állít elő. Az antioxidánsok közé soroljuk az A-, a C-, és az E-vitamint, a béta-karotint, és egyéb flavonoidokat is.
MILYEN ZÖLDSÉGET, GYÜMÖLCSÖT VÁLASSZ, HA NÖVELNÉD A TERMÉSZETES ANTIOXIDÁNSBEVITELEDET?
- Fogyassz béta karotint, ha csökkenteni szeretnéd az érszűkület kialakulását, vagy figyelnél látásod épségére: a sárgarépa, sárgabarack, narancs mind kitűnő forrásai lehetnek.
- A paradicsom, vagy éppen a görögdinnye likopin tartalmát érdemes kiemelni, ami a daganatos és szív érrendszeri betegségek megelőzése mellett segíthet megelőzni a bőr idő előtti ráncosodását is.
- A magas klorofiltartalom jellemző a zöld színű zöldségekre. Ilyenek a brokkoli, a spenót, de akár az algák is, melyek mind segíthetnek klorofiltartalmuknál fogva a hemoglobin képződésében, illetve segítik a sejtek regenerálódását is.
- Ha pedig a rezveratrol bevitelünkön javítanánk, egy pohár minőségi vörösbor lehet erre a megoldás.
Összességében azt javaslom, hogy figyeljünk a vegyes, változatos, színes zöldség-és gyümömölcsbevitelünkre egyaránt.
ÍRTA: ABONYI ORSI DIETETIKUS
Forrás: https://www.egeszsegpalace.hu/eletmod_blog/mindent-az-antioxidansokrol-69