MINDENT AZ ANTIOXIDÁNSOKRÓL

Mindent az antioxidánsokról

Rengeteget olvashatunk a különféle energiát adó tápanyagokról, azaz a szénhidrátokról, fehérjékről, zsírokról, illetve néha még az alkoholról is, azonban az energiát nem adó tápanyagokat és azok megfelelő bevitelét valahogy nem vesszük ilyen komolyan. A vitaminok, és az ásványi anyagok mellett különösen ritkán emlegetett csoportól, az antioxidánsokról írok most nektek.

MIK IS AZ ANTIOXIDÁNSOK?

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek képesek arra, hogy közömbösítsék a szervezetünkben keletkező szabad gyököket, amik igen reakcióképesek, többek között felelősek bizonyos szív-érrendszeri- és daganatos betegségek kialakulásáért is.

HOGYAN VIHETÜNK BE ANTIOXIDÁNST A SZERVEZETÜNKBE?

Az antioxidánsok egy része növényi táplálékkal, azaz zöldségekkel és gyümölcsökkel vihető be, de olyanok is vannak, amiket a saját szervezetünk állít elő. Az antioxidánsok közé soroljuk az A-, a C-, és az E-vitamint, a béta-karotint, és egyéb flavonoidokat is.

MILYEN ZÖLDSÉGET, GYÜMÖLCSÖT VÁLASSZ, HA NÖVELNÉD A TERMÉSZETES ANTIOXIDÁNSBEVITELEDET?
  • Fogyassz béta karotint, ha csökkenteni szeretnéd az érszűkület kialakulását, vagy figyelnél látásod épségére: a sárgarépa, sárgabarack, narancs mind kitűnő forrásai lehetnek.
  • paradicsom, vagy éppen a görögdinnye likopin tartalmát érdemes kiemelni, ami a daganatos és szív érrendszeri betegségek megelőzése mellett segíthet megelőzni a bőr idő előtti ráncosodását is.
  • A magas klorofiltartalom jellemző a zöld színű zöldségekre. Ilyenek a brokkoli, a spenót, de akár az algák is, melyek mind segíthetnek klorofiltartalmuknál fogva a hemoglobin képződésében, illetve segítik a sejtek regenerálódását is.
  • Ha pedig a rezveratrol bevitelünkön javítanánk, egy pohár minőségi vörösbor lehet erre a megoldás.

Összességében azt javaslom, hogy figyeljünk a vegyes, változatos, színes zöldség-és gyümömölcsbevitelünkre egyaránt.

ÍRTA: ABONYI ORSI DIETETIKUS

Forrás: https://www.egeszsegpalace.hu/eletmod_blog/mindent-az-antioxidansokrol-69

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük