Zöldségek és gyümölcsök szezonja

Mindig olyan zöldségeket és gyümölcsöket válassz, amelyeknek éppen szezonja van, legyen az tavasz, nyár, ősz vagy tél. Lássuk, milyen zöldségek és gyümölcsök teremnek idén.

Ha az étrendedet az adott évszakban termő helyi gyümölcsökből és zöldségekből állítod össze, akkor nemcsak egészségesen étkezel, hanem az alábbi előnyöket is élvezheted:

  • Mindig a legfrissebb és a leginkább vitamindús ételekhez juthatsz hozzá.
  • Magas tápértékű és gazdag tápanyagokkal teli zöldségeket és gyümölcsöket fogyaszthatsz, mivel az áru nem utazik több ezer kilométert távoli országokból, mire ideér.
  • A szezonális gyümölcsöket és zöldségeket jellemzően alacsonyabb áron veheted meg.
  • Támogathatod a helyi termelőket.

Íme azon zöldségek és gyümölcsök részletes listája, amelyek az optimális étrend alapját képezik számunkra minden évszakban.

1. Tavaszi zöldségek és gyümölcsök

Tavasszal a hangsúly a zsenge, leveles zöldségeken van, amelyek jellemzően ebben az évszakban teremnek.

A zöldellő tavaszt a ragyogó és üde zöldségek képviselik, ilyen például a spenót, a római saláta, a snidling, a zöldhagyma, a friss petrezselyem és a bazsalikom.

Zöldségek és gyümölcsök (A-S)Zöldségek és gyümölcsök (S-Z)
BazsalikomSóska
Hónapos retekSpárga
KaralábéSpenót
PetrezselyemÚjborgonya
Római salátaÚjhagyma
SárgarépaZöldborsó
SnidlingZöldhagyma

2. Nyári zöldségek és gyümölcsök

Nyáron a hagyományos kínai orvoslással összhangban koncentrálj a könnyű és hűsítő zöldségekre, gyümölcsökre és fűszerekre.

Gyümölcsök közül például ekkor terem az eper, az alma, az áfonya és a szilva, a zöldségek közül a paprika, a paradicsom, az uborka, a patisszon és a kukorica, míg a fűszerek közül a borsmenta és a koriander.

Zöldségek és gyümölcsök (A-K)Zöldségek és gyümölcsök (M-Z)
AlmaMángold
ÁfonyaMeggy
BabŐszibarack
BorsmentaPaprika
CukkiniParadicsom
CseresznyePatisszon
EgresRibiszke (ribizli)
EperSárgabarack
GörögdinnyeSárgadinnye
KajszibarackSzamóca
KorianderSzilva
KukoricaUborka

3. Őszi zöldségek és gyümölcsök

Ősszel fordítsd figyelmedet az ősszel termő zöldségekre és gyümölcsökre, mint például a brokkoli, az édeskömény, a kínai kel, a padlizsán és a petrezselyem.

A fűszerek közül ősszel a gyömbér, a bors és a mustármag szezonja van.

Továbbá ilyenkor a legjobb választás a dió, a mogyoró és a mandula is.

Zöldségek és gyümölcsök (A-K)Zöldségek és gyümölcsök (K-Z)
BorsKelbimbó
BrokkoliKínai kel
CsemegekukoricaKörte
CsemegeszőlőMandula
DióMogyoró
ÉdesköményMustármag
FokhagymaPadlizsán
FöldimogyoróPetrezselyem
FügeSzőlő
GyömbérVöröskáposzta
KarfiolZöldbab

4. Téli zöldségek és gyümölcsök

Ne hagyd, hogy a hideg tél elvegye a kedvedet az egészséges étkezéstől. Ilyenkor a zord időben különösen jól esnek például a sütőtökből készült krémlevesek.

Ne feledkezz meg arról a fontos alapelvről sem, hogy a lassan termő zöldségek sokkal több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint gyorsan termő társaik.

Ilyenkor van többek között szezonja például a fekete reteknek, a céklának, a póréhagymának és a sütőtöknek.

Zöldségek és gyümölcsök (A-K)Zöldségek és gyümölcsök (L-Z)
BirsalmaLila káposzta
CéklaNaspolya
CikóriaPasztinák
CsicsókaPóréhagyma
Fehér káposztaSütőtök
Fekete retekTéli alma
KelkáposztaTéli körte
KökényZellergumó

5. Összefoglalás

A lényeg az, hogy légy kreatív minden évszakban, és hagyd, hogy a nyár, az ősz, a tél és a tavasz színei vezessék kezeid a friss zöldségek és gyümölcsök beszerzésekor.

Forrás: https://dietless.hu/zoldsegek-es-gyumolcsok-szezonja/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük