MIT MUTAT MEG AZ ÉLELMISZEREK GLIKÉMIÁS INDEXE?

A glikémiás index segíthet eligazodni abban, hogy mennyire jelentenek kockázatot egészséges vércukorszintünkre nézve az egyes ételek.

A glikémiás index egy mérőszám, mely azt mutatja meg, hogy egy adott élelmiszerben lévő glükóz milyen gyorsan szívódik fel az emberi szervezetben, tehát mennyire növeli a szóban forgó étel vércukorszintünket. Minél kisebb számot kap egy adott élelmiszer a 0-tól 100-ig terjedő skálán, annál kevésbé káros egészségünkre.

A nyers számok

Az alacsony GI-értékkel rendelkező ételekben található szénhidrátokat, fogyasztásukat követően lassan és egyenletesen szívja fel szervezetünk, ezáltal kevesebb glükóz raktározódik el bennünk. Ezek az élelmiszerek hosszabb ideig tartó teltségérzetet okoznak, illetve segíthetnek a fogyásban. Ellenben, a magasabb GI-értékű fogásokban lévő szénhidrátokat hirtelen felszívjuk, így azok gyorsan megemelik vércukor- és inzulinszintünket. Ezek gyakori fogyasztása hosszú távon súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, növeli vérnyomásunkat és koleszterinszintünket, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásáról nem is beszélve, melynek olyan súlyos következményei lehetnek, mint látásunk fokozatos leromlása vagy immunrendszerünk meggyengülése.

Az alábbi táblázatban, melyet a Harvard orvosi karának honlapja állított össze, több mint hatvan népszerű élelmiszer glikémiás indexét olvashatjuk, segítve számunkra a tájékozódást. Az alacsonyabb GI-értékű ételek 40 alatti számmal rendelkeznek, 40-59 közé a közepes, 60 felett pedig a magas kategóriába tartozók esnek.

ÉLELMISZEREKGlikémiás érték (glükóz = 100)
MAGAS SZÉNHIDRÁTTARTALMÚ ÉTELEK  
Fehér kenyér *75 ± 2
Teljes kiőrlésű kenyér74 ± 2
Rozskenyér53 ± 2
Kovásztalan kenyér70 ± 5
Búza roti (indiai laposkenyér)62 ± 3
Chapati (indiai lepénykenyér)52 ± 4
Kukorica tortilla46 ± 4
Párolt fehér rizs *73 ± 4
Párolt barna rizs68 ± 4
Árpa28 ± 2
Édes kukorica52 ± 5
Fehér spagettitészta49 ± 2
Teljes kiőrlésű spagettitészta48 ± 5
Rizstészta †53 ± 7
Udon (tészta)55 ± 7
Kuszkusz †65 ± 4
    
REGGELIZŐPELYHEK  
Kukoricapehely81 ± 6
Gabonapehely69 ± 2
Zabkása55 ± 2
Instant zabkása79 ± 3
Rizskása78 ± 9
Köleskása67 ± 5
Müzli57 ± 2
    
GYÜMÖLCSÖK  
Alma (nyers) †36 ± 2
Narancs (nyers) †43 ± 3
Banán (nyers) †51 ± 3
Ananász (nyers)59 ± 8
Mangó (nyers) †51 ± 5
Görögdinnye (nyers)76 ± 4
Datolya (nyers)42 ± 4
Konzerv őszibarack †43 ± 5
Eperlekvár49 ± 3
Almalé41 ± 2
Narancslé50 ± 2
    
ZÖLDSÉGEK  
Párolt burgonya78 ± 4
Burgonyapüré87 ± 3
Hasábburgonya63 ± 5
Párolt répa39 ± 4
Párolt édesburgonya63 ± 6
Párolt tök64 ± 7
Főzőbanán55 ± 6
Párolt taró53 ± 2
Zöldségleves48 ± 5
    
TEJTERMÉKEK  
Zsíros tej39 ± 3
Zsírszegény tej37 ± 4
Fagylalt51 ± 3
Gyümölcsjoghurt41 ± 2
Szójatej34 ± 4
Rizstej86 ± 7
    
HÜVELYESEK  
Csicseriborsó28 ± 9
Vörös bab24 ± 4
Lencse32 ± 5
Szójabab16 ± 1
    
DESSZERTEK, SNACKEK  
Csokoládé40 ± 3
Pattogatott kukorica65 ± 5
Burgonyacsipsz56 ± 3
Üdítőitalok / szóda59 ± 3
Puffasztott rizs87 ± 2
CUKROK  
Fruktóz15 ± 4
Szacharóz65 ± 4
Szőlőcukor103 ± 3
Méz61 ± 3
Az átlagértéktől való esetlegesen előforduló kisebb eltéréseket a ± érték jelzi. * A szénhidrátcsökkentett változatokat is beleértve. † Az összes rendelkezésre álló adat átlaga.

https://divany.hu/testem/2019/03/10/glikemias-index-jelentese/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük