Nyári befőttek

Összeállításunk alapján egyszerűen készíthet tartósítószer nélküli nyári befőtteket! A felhasznált gyümölcsöket ízlésének megfelelően kombinálhatja!

Cseresznyebefőtt hozzávalói

Hozzávalók: Épp csak érett, frissen szedett, kemény húsú cseresznye. Tisza ivóvíz (vagy meggylé és ivóvíz 1:1 arányú keveréke). Elkészíthető meggyel vagy szilvával is!

Szükséges eszközök:

  • Fertőtlenített, légmentesen zárható (rácsavarható tetővel ellátott vagy patentzáras) befőttesüvegek
  • 1 db nagyméretű fazék, és egy ráborítható másik edény, vagy mélyebb tál, amit fedőnek fogunk használni a megtöltött üvegek gőzölésekor
  • 1 db fazék és fedő a felöntőlé felforralásához
  • 1 db, a nagy fazékban elhelyezhető farács, rögzített fémnehezékkel ellátva, vagy 1 db konyharuha
  • 1 db, legalább 100 fok méréshatárú folyadékhőmérő
  • 1 db befőző gumigyűrű a hőmérőre tekerve
  • 1 db vízzel töltött befőttesüveg, a hőmérő számára kilyukasztott műanyag tetővel
  • 1 db, a folyadék űrtartalmának mérésére alkalmas eszköz (pl. ml beosztással ellátott pohár)
  • 1 db rozsdamentes merőkanál
  • 1 db széles szájú tölcsér (pl. a paradicsom-passzírozóhoz való)

Cseresznyebefőtt elkészítése

  • A befőzés előtt 1-2 nappal a termés tartósításához szükséges üvegeket, tetőt és az egyéb eszközöket szobahőmérsékletű vízbe áztatjuk. Az elkészítés napján elvégezzük a csírátlanítást. Bővebben az üvegek mosásáról és fertőtlenítéséről itt olvashat! >>>
  • A gyümölcsöt két órán keresztül hideg vízben áztatjuk, hogy a benne lévő kukacok kimásszanak, majd hideg vízben kétszer alaposan megmossuk. A tisztára mosott cseresznyét fertőtlenített üvegekbe tesszük. A gyümölccsel töltött üvegek közül egyet feltöltünk tiszta vízzel, majd a vizet egy folyadékmérésre alkalmas pohárba öntjük át. A mért folyadékmennyiséget beszorozzuk az üvegek számával, és még fél litert hozzáadunk. A felöntőlé elkészítéséhez legalább ennyi vizet kell felforralni.
  • A cseresznyével teli üvegeket egy meleg vízzel félig töltött tepsibe állítjuk. Ezután feltöltjük az üvegeket a nem túl forró felöntőlével úgy, hogy a folyadék felső szintje ellepje a gyümölcsöket, de az üveg pereme alatt kb. 2 cm légréteg maradjon. A fertőtlenített tetőket lazán az üvegekre helyezzük.
  • A befőző gumigyűrűt rátekerjük a hőmérő felső részére, ami megakadályozza, hogy a hőmérő a műanyag tetőn készített résben lejjebb csússzon és az üveg fenekéhez érjen. A hőmérő mérőzsákjának a vízzel töltött üveg magasságának alsó egyharmadánál és az üveg vízszintes keresztmetszetének középpontjánál kell lennie. Itt a legalacsonyabb az üvegekben lévő folyadék hőmérséklete.
  • A nagy fazekat (még üresen) a hideg tűzhelyre tesszük. Elhelyezzük benne a farácsot vagy konyharuhát, majd körbe ráhelyezzük a papírral, vagy tiszta textillel körbetekert, gyümölccsel és felöntőlével megtöltött üvegeket.
  • Végül középre tesszük a meleg vízzel feltöltött, hőmérővel ellátott üveget is. Annyi meleg vizet töltünk a nagy fazékba, hogy az üvegek kétharmada a vízben legyen.
  • A nagy fazék alatt bekapcsoljuk a tűzhelyet és kb. 10 percig légtelenítjük, „gyöngyöztetjük” a gyümölcsöket, hogy ne ússzanak a felöntőlé felszínén. Fertőtlenített keverőkanállal óvatosan ki is keverhetjük az üvegekből a levegőbuborékokat.   
  • A légtelenítés után végleg lezárjuk az üvegeket, és 85 fokon tartjuk 30 percig. Ügyeljünk arra, hogy az üvegekben lévő folyadék hőmérséklete sose emelkedjen 85 fok fölé! Végül kikapcsoljuk a nagy fazék alatt a hőforrást, majd óvatosan kiemeljük az üvegeket a fazékból.
  • Kihűlés után sötét, hűvös helyen tároljuk. 

Ecetes szilvabefőtt

Hozzávalók: Éppen csak érett, frissen szedett, édes, kemény húsú szilva. Tiszta ivóvíz. A felöntőlé minden literéhez 50 ml, 10%-os (bio) ételecet.

Elkészítés: Az ecetes szilvabefőtt elkészítési eljárása megegyezik a cseresznyebefőttével. A részletes útmutatót lásd fentebb!

Fűszeres, vörösboros szilvabefőtt

Hozzávalók: Éppen csak érett, frissen szedett, édes, kemény húsú szilva.

Minden kilogrammnyi szilvához:

  • 1 mokkáskanálnyi őrölt fahéj
  • 1 mokkáskanálnyi őrölt gyömbér
  • A szükséges felöntőlének megfelelő mennyiségű vörösbor és tiszta ivóvíz 1:1 arányú keveréke
  • Minden 2 kg szilvához fél kilogramm nád- vagy nyírfacukor (elhagyható)

Elkészítés: A fűszeres, vörösboros szilvabefőttet ugyanúgy készítjük, mint a cseresznyebefőttet. A részletes leírást lásd fentebb!

Őszibarack befőtt

Hozzávalók: Éppen csak érett, frissen szedett, kemény húsú őszibarack. Tiszta ivóvíz. Elkészíthető almával és körtével is.

A feldolgozandó őszibarack minden kilogrammja után 100 ml kifacsart és leszűrt citromlevet vagy 2 gramm borkősavat kell a felforralt és langyosra hűlt felöntőléhez adni.

Elkészítés: Az őszibarack befőtt ugyanúgy készül, mint a cseresznyebefőtt. A részletes útmutatót lásd fentebb!

Horváth Zsófi
Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.

Forrás: https://www.vitaminsziget.com/cikk.php?id=2435

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük