Nyár végi vitaminvadászat

Mielőtt beköszönt az ősz, érdemes szervezetünk ásványi anyag- és vitaminkészletét feltölteni a nyárvégi zöldségek, gyümölcsök segítségével. Miből válogathatunk?

Véget ért a nyári napsugár és a pihenés időszaka, kezdődik az óvoda, iskola, a felnőttek pedig gőzerővel látnak neki újra a munkának. Míg lelkünk a nyaralás emlékeiből táplálkozhat a hűvösebb hónapokban, testünket is érdemes feltölteni az őszi időszak előtt. Válogassunk a nyárvégi kínálatból, és együnk minél több zöldséget, gyümölcsöt!

Gyümölcsös nyár végi felfrissülés – szilvázzunk!

A hazai szilva szezonja egészen októberig tart, ezért a lila gyümölcs az egyik legjobb választás az őszi nassoláshoz. Fogyasztásával B- és C-vitaminhoz jutunk, de olyan fontos ásványi anyagokat is beviszünk szervezetünkbe, mint a szív- és érrendszer működését támogató kálium, a foszfor, a vas, a magnézium és a kálcium.

Ilyenkor, a szeptemberi hajrában kifejezetten érdemes naponta egy kevés szilvát elmajszolni: javítja az immunrendszer ellenállóképességét, serkenti az agyműködést, jó hatással van az idegrendszerre, magas rosttartalmánál fogva pedig kitűnő salaktalanító. Székrekedés esetén a legjobb orvosság, ha éhgyomorra megeszünk pár szem friss vagy aszalt szilvát.

Tipp: Tisztítókúra szilvával
Emésztőrendszerünk, májunk és vesénk tisztítása érdekében érdemes pár napos szilvakúrát tartani. szilva és az aszalt szilva ugyanis az egyik legjobb természetes méregtelenítő: a héjában található nagy mennyiségű cellulóznak köszönhetően serkenti a bélmozgást, így megszabadít az emésztőrendszerben lerakódott salakanyagoktól. A kúra alatt célszerű diétás étrendet követni, és az egyik főétkezés helyett 30-35 dkg szilvát fogyasztani. Ügyeljünk a folyadékbevitelre is: igyunk legalább 2,5 – 3 litert ásványvíz és gyógytea formájában!

„Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack”

  • Színesítsük meg az ősz első napjait a népmesei hármassal! A szőlő kiváló B– és C-vitamin forrás, de bővelkedik folsavban és biotinban is. Az ásványi anyagokból megtalálható benne a káliumfoszfor, kálcium, nátriummagnézium. Kitűnő hatással van egészségünkre: idegerősítő, izomregeneráló, vértisztító, méregtelenítő, elősegíti a bélbetegségek gyógyulását. Mivel a szőlő jól tárolható, még télen is szerepelhet étrendünkben.
  • Vitamintartalomban az alma sem marad le: bővelkedik C- és B-vitaminokban, béta-karotinban, tartalmaz vasat, magnéziumot, kalciumot. Az alma gyógyító hatása már rég óta ismert: a mondás szerint naponta egy alma az orvost távol tartja. Jótékonyan hat az agyműködésre, pektintartalmánál fogva pedig hozzájárul a jó emésztéshez. Savas levének köszönhetően kifejezetten frissítő, üdítő hatású, jó hatással van emésztésre és a bélflórára, méregtelenítő és tisztító hatású.
  • Az őszibarack is kitűnő szeptemberi vitaminforrás: a benne rejlő A- és C-vitaminnak köszönhetően természetes antioxidánsniacin-, magnézium– és cink tartalmánál fogva pedig hangulatjavító hatású. Arcpakoláshoz, arctisztításhoz is tökéletes gyümölcs: tisztítja és rugalmasabbá teszi a bőrt.
Tipp: Őszibaracklekvár
Hogy télen is élvezhessük a barack zamatos ízét, készítsünk lekvárt!Minden, amit a lekvárkészítésről tudni kell c. cikkünkért kattintson ide! >>>

Őszi kincs – a körte

A nyár végétől érő édes-zamatos finomság kitűnő őszi C-vitamin forrás, egy felnőtt napi szükségletének kb. 20-25 %-át biztosítja egy darab körte. Lúgosító, vízhajtó és sóoldó hatásának köszönhetően ideális tisztítókúrákhoz, gyümölcsnapokhoz, de természetes megoldást jelenthet vesekő, reuma, és köszvény esetén is. Magas rosttartalma serkenti a bélműködést, gyorsabban távoznak a rákkeltő anyagok, ezáltal fontos szerepe van a vastagbélrák megelőzésében.

Tipp: Készítsünk körtesajtot!
Bár mint minden gyümölcs, a körte is nyersen a legegészségesebb, de a belőle készített „sajt” igazi kuriózum. Tetszőleges mennyiségű körtét tisztítsunk meg, daraboljuk fel, majd gőzben pároljuk puhára. A körtét ezután törjük át, adjunk hozzá a gyümölcshöz képest fele mennyiségű nádcukrot, ízesíthetjük kevés citromlével, majd főzzük sűrűre. Tálkákba öntve hagyjuk kihűlni, majd megszáradni.

Nyár végi gyümölcsös arcápolás

Az ősz közeledtével érdemes bőrünket is felkészíteni a megváltozó időjárásra. Kreáljunk természetes arcradírt- és pakolást illatos gyümölcsökből!

  • Bőrfrissítő-feszesítő almapakolás: Reszelt almát keverjünk el egy kevés akácmézzel, kenjük az arcunkra, és kb. 15 percig hagyjuk hatni. A fáradt bőr felfrissül, feszesebb lesz az almás kényeztetés után.
  • Hidratáló-regeneráló bőrradír: Egy érett őszibarackot törjünk péppé, adjunk hozzá egy kanálnyi akácmézet és egy kevés nádcukrot, majd jól keverjük össze. A masszával óvatosan dörzsöljük át arcbőrünket, majd alaposan mossuk le. Nemcsak megtisztítja, de puhítja és hidratálja is bőrünket.

V. Magdi
Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.

Forrás: https://www.vitaminsziget.com/cikk.php?id=2466

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük