MEGLEPŐ, DE VAN EGÉSZSÉGES KARÁCSONYI MENÜ!

Zsíros, hizlal és puffadunk utána napokig – ugye csak ilyen kontextusban tudjuk felidézni a karácsonyi menükhöz társított egészségügyi hatásokat? Pedig a klasszikus ünnepi menü egy-egy hozzávalójáról érdemes ódákat zengeni.

Nincs olyan klasszikus karácsonyi étel vagy hozzávaló, amiről – ha mértékkel fogyasztjuk – ne mondhatnánk néhány pozitív élettani hatást is. Mielőtt a kötelező dietetikai intelmekkel szembesülnénk akár az anyósunk, akár a szomszéd, akár a vérnyomásunkat féltő háziorvos jóvoltából, jó, ha azzal is tisztában vagyunk, mit nyerünk a decemberben különösen népszerű menük fogyasztásával. Lássunk néhány különösen népszerű alapanyagot, illetve azt, hogy milyen pozitívumokat tudunk felsorakoztatni mellettük.

  1. Pulyka: A pulykahús a csirkéhez hasonlóan zsírszegény, illetve értékes fehérjében és vitaminokban gazdag. Telítetlen zsírsavakban is bővelkedik, így kiemelkedő a szív- és érvédő hatása. Bőr nélkül a diétázók is beilleszthetik étrendjükbe.
  2. Pisztráng: A csillámló pikkelyű pisztrángnak a kecsege után a második legmagasabb az omega-3 és -6 zsírsavtartalma. Ezek a zsírsavak szintén a szív-érrendszeri betegségekkel szemben jelentenek védelmet. A hal húsa nem zsíros, nem szálkás, így a gyerekek is szívesen eszik.
  3. Káposzta: A káposzta A- és C-vitaminban gazdag, de viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz még káliumot, jódot, kalciumot, vasat és nátriumot is. Bár egy-egy adag töltött káposzta után nem mernénk állítani, hogy kiváló hatással lenne az emésztőrendszerre, de mégis jó, ha tudjuk, hogy segít helyreállítani a bélflóra egyensúlyát.
  4. Csokoládé: A kedvelt édesség olyan antioxidánsokat tartalmaz, mely növeli a “jó” koleszterin és a vérnyomáscsökkentő fenolok szintjét, továbbá kedélyjavító hatású. Olyan terméket válasszuk, amely sok kakaót tartalmaz, hiszen az egészségre jó hatással levő összetevője a kakaóbabból származik. Egy tanulmány szerint például a csokoládé (leginkább az ét) gyakori, kis mennyiségű fogyasztása akár 40 százalékkal csökkentheti a szívinfarktus és a stroke kockázatát.
  5. Gyömbér: A gyömbér görcsoldó, szélhajtó hatású, azaz jó hatással van a gyomor-bélrendszerre. Gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően megfázás és hörghurut esetén is jó, ha fogyasztunk belőle. Enyhíti az emésztési zavarokat, és egyben serkenti is az emésztést, javítja az étvágyat. Erről a hozzávalóról is elmondhatjuk, hogy javítja a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást és a vér koleszterinszintjét is.
  6. Mák: Sok energiát tartalmaz, gazdag számos alapvető nyomelemben, így káliumban, magnéziumban, kalciumban és vasban is, így csontjaink egészsége érdekében is jó, ha ilyen tájt fogyasztunk belőle.

+ 1 tipp: Karácsonykor sem lehet eléggé hangsúlyozni a mértékletességet. Emellett törekedjünk a konyhatechnikai eljárások és elkészítési módok közül is például a párolást, a gőzölést előnyben részesíteni. Amelyik alapanyagból van zsírszegényebb, kerüljön az a kosárba a karácsonyi bevásárlás alkalmával!

Forrás: hazipatika.com, http://efi.kenezykorhaz.hu/cikkek/egeszseges-eletmod-klub/344/meglepo-de-van-egeszseges-karacsonyi-menu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük