TRANSZ-ZSÍRSAV 1X1 – KEZDŐKNEK!

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által összegyűjtött kérdésekből kiválogattuk a tíz legfontosabb tudnivalót a transz-zsírsavakkal kapcsolatban. Transz-zsírsav 1×1 következik – kezdőknek: 

1. Mik azok a transz-zsírsavak?

A transz-zsírsavak növényi olajok hidrogénezése során keletkező vegyületek.

2. Veszélyesek-e a transz-zsírsavak?

Igen, azok a transz-zsírsavak, amelyek az élelmiszeripari feldolgozás során keletkeznek, az elfogyasztott mennyiségtől függően súlyosan károsítják az egészséget.

3. Miből és hogyan keletkeznek a transz-zsírsavak?

A növényi olajok jelentős mennyiségben tartalmaznak egészséges, többszörösen telítetlen zsírsavakat. A növényi olajok hidrogénezése során azonban a kedvező élettani hatású telítetlen zsírsavak egy része átalakul transz típusú zsírsavakká. Ezek a vegyületek már károsak a szervezetre.

4. Miért hidrogénezik a növényi olajokat?

A hidrogénezés célja, hogy az olajok tulajdonságait megváltoztassák. Az ezekkel a zsiradékokkal előállított élelmiszerek könnyebben kezelhetők, kevésbé hajlamosak az avasodásra, eltarthatósági idejük meghosszabbodik, és jobban bírják a fagyasztást. A bennük sütött ételek is ropogósabbak lesznek.

5. Milyen károkat okoznak a transz-zsírsavak?

A transz-zsírsavak jelentősen növelik a szív- és érrendszeri betegségek (szívinfarktus, agyvérzés, stb.) kockázatát, sőt a keringésből eredő halálozást is. Jelentősen emelik a rossz (LDL) koleszterin-szintet és csökkentik a jó (HDL) koleszterin szintjét. Ezen kívül gyulladáskeltő és érfal károsító hatásuk miatt felgyorsítják az érelmeszesedés kialakulását is.

Forrás: egeszseg.hu http://efi.kenezykorhaz.hu/cikkek/egeszseges-eletmod-klub/105/transz-zsirsav-1×1-%E2%80%93-kezdoknek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük