Magyarországon a felnőtt lakosság kétharmadának az ideális 5,2 mmol/l felett van a koleszterinszintje, 60%-uk túlsúlyos vagy elhízott, mely gyakran más vérzsír-eltérésekkel jár. Az emberek nagyobb része nem tud vérzsír-eltéréseiről, pedig diétás és gyógyszeres kezeléssel a szívinfarktus kockázata jelentősen csökkenthető lenne.
Mi az a koleszterin?

A koleszterin valamennyi sejt számára nélkülözhetetlen zsírféleség. A koleszterin kb. 20%-a táplálékkal kerül a szervezetbe, a többi 80%-ot pedig a szervezet saját maga termeli a májon keresztül. A koleszterin különböző formákban van jelen a vérben (úgynevezett lipoproteinek), és ezek alapján megkülönböztetünk „jó” illetve „rossz” koleszterint. A jó koleszterin a HDL (nagy sűrűségű lipoprotein), amely a szövetek irányából a májba szállítja a koleszterint. A rossz koleszterin az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) pedig a májból a szövetek felé szállítja a koleszterint. A vérképet tekintve az a jó, ha a vérben magas a HDL és alacsony az LDL szint.
Hogyan mérhetjük?
A koleszterinszint-mérést a vércukorméréshez hasonló módon vérminta segítségével végezzük. A legegyszerűbben, otthoni készülékkel is mérhető eredmény az összkoleszterin-szint, ami a vérben keringő koleszterin teljes mennyisége.
A vérzsírok értékei a vérben mmol/l-ban:
Normális* | határérték | kóros | |
Összkoleszterin: | 5,2 alatt | 5,2-7,0 | 7,1 fölött |
HDL-koleszterin: | 1,42 fölött | 0,9-1,42 | 0,9 alatt |
LDL-koleszterin: | 3,4 alatt | 3,4-4,2 | 4,2 fölött |
Triglicerid: | 1,7 alatt | 1,7-2,3 | 2,3 fölött |
Vérvétel során a vér koleszterinértékének felső határa normális esetben 5,2 mmol/l. Amikor ez a szint megemelkedik, más zsírok mennyiségének emelkedését is maga után vonhatja.
Az LDL-koleszterin határértéke a vérben 3,4-4,2 mmol/l. E határérték fölött ugrásszerűen nő az érelmeszesedés és csökken az erek rugalmassága. Azok között, akiknél a felső érték 20 %-kal magasabb, kétszer annyian kapnak szívinfarktust. Az arterioszklerózis fő rizikófaktora a magas LDL-koleszterinszint, következésképp leginkább ezt kell csökkenteni, míg a HDL érvédő hatású, tehát ebből több kellene.
A trigliceridek normál értéke 1,7-2,3 mmol/l között van. Emelkedésével növekszik a vérben a vérrögök (trombusok) kialakulásának veszélye.
Mit jelent, ha magas a koleszterinszint?
Ha a vér koleszterinszintje magas, akkor szervezetünkben több van belőle a szükségesnél. Az emelkedett koleszterinszint alattomos dolog, mivel önmagában nem okoz panaszt, de közben károsítja az érfalakat, és érelmeszesedést okoz. Ha a vérben az átlagosnál több van belőle, akkor lerakódhat az erek falában, szűkíti azok keresztmetszetét, vérlemezkék, vérrögök tapadhatnak hozzá, elzárhatják az ereket. Ilyenkor a keringés megáll, nem jut oxigén a szövetekhez, és az fájdalom kíséretében elhal. Ha mindez a szívkoszorúerekben történik, akkor szívinfarktus alakul ki.
Az érelmeszesedés kockázati tényezői
A magas koleszterinszint oka lehet örökletes anyagcserezavar, a szervezet anyagcseréjének változása különböző betegségek miatt (pajzsmirigy alulműködése, ill. cukorbetegség esetén) mozgásszegény, egészségtelen életmód, és helytelen, túl sok zsírt tartalmazó táplálkozás.
Nem befolyásolható rizikófaktorok | Befolyásolható rizikófaktorok |
Életkor | Dohányzás |
Nem | Magas vérnyomás |
Családi hajlam | Magas koleszterinszint |
Magas vércukorszint | |
Magas koleszterinszint | |
Elhízás/mozgásszegény életmód |
Fontos: A rizikótényezők által jelentett kockázatok nem egyszerűen összeadódnak, hanem összeszorzódnak!
Megelőzés

A rizikófaktorok közül a koleszterinről bizonyították, hogy magas koleszterinszint mellett gyakoribb az infarktus kockázat és hogy a koleszterinszint csökkentésével ez a kockázat csökkenthető.
A vér koleszterinszintjét kétféleképpen lehet csökkenteni: a bevitt táplálék koleszterin tartalmának csökkentésével és a belső termelés gátlásán keresztül. A készen felvett koleszterin mennyiségét diétával tudjuk hatásosan befolyásolni, míg a szervezet által termelt koleszterin mennyiségének csökkenéséhez jellemzően gyógyszer alkalmazására is szükség van.
- Táplálkozás: A koleszterinben szegény, egészséges táplálkozás kulcsszereplői a zöldségek, gyümölcsök és a gabonafélék. Húsból minél kevesebbet fogyasszunk, lehetőleg sovány, bőr nélküli szárnyast vagy halat. A belsőségek (vese, máj, agyvelő) nagyon sok koleszterint tartalmaznak, ne fogyasszunk belőle sokat.
- A telített zsírok fogyasztásának csökkentése: A legtöbb telített zsír álltai eredetű rejtett zsír formájában a vörös húsokban (sertés, marha, bárány) és a nem lefölözött tejtermékekben fordul elő. A telített zsírok jó részét hamburger, valamint a divatossá vált, egészségesnek nevezett sajtok fogyasztásával vesszük fel. A telített zsírok bevitelének csökkentése a legfontosabb a magas koleszterinszint diétájában.
- A koleszterin bevitel csökkentése: Koleszterin csak az állati eredetű táplálékokban fordul elő: velő, tojás, vaj, nyelv, csirkehús bőre.
- A növényi eredetű zsírok fogyasztása, a telített zsírok telítetlen zsírokra történő cseréje: A telítetlen zsírok fő forrása a növényekből készült, szobahőmérsékleten folyékony olajok- napraforgóolaj, repceolaj, olívaolaj, avokádó, szójaolaj. Omega-3 zsírsavak forrásai a tengeri halak (makréla, lazac).
- A rostfogyasztás növelése: cereáliák, barnakenyér, teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, müzlik, gyümölcsök, bab, zöldségek.
- Változtatás a szénhidrát fogyasztásában: Nagy az üres, luxus kalóriának számító cukorfogyasztás, ezért gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek fogyasztásának növelése ajánlott.
- A kalóriabevitel csökkentése: telített zsírok, koleszterin, cukor, alkohol bevitelének korlátozása
- Mozgás
- Heti 3-4-szer pulzusszámot erősen megemelő 15-45 perces mozgás
- Az egészséges táplálkozás mellett figyeljünk a rendszeres testmozgásra is, ugyanis ez kedvezően befolyásolja a szív-érrendszeri betegségek kockázati tényezőjének alakulását
- A mozgásszegény életmód önmagában 1,5-2-szeresére növeli a szív-érrendszeri betegségek kockázatát
Kezelés
A már kialakult, tartós magas koleszterinszint csökkentése életmódváltást és gyakran gyógyszeres kezelést is igényel.
Életmódunkban a táplálkozás és a mozgás játszik jelentős szerepet. Magas koleszterinszint esetén diétára van szükség, de figyeljünk oda, hogy azt is tudatosan alakítsuk ki:
- Első lépés: kezdjünk táplálkozási (diétás) naplót vezetni, és ez alapján számoljuk ki a szokásos energia bevitelünket
- Fontos a megfelelő mértékű folyadékbevitel (minimum 2 liter naponta)
- Minden változás fokozatos legyen! A hirtelen váltás hosszabb távon a legtöbbször eredménytelen.
- Nagyon alacsony energiatartalom mellett javasolt a nyomelemek, vitaminok kiegészítő bevitele tabletták, pezsgőtabletták formájában.
- A tartós és reálisan elérhető fogyás heti 0,5-1 kb., 1200-1500 kalória bevitele mellett
- Ne feledkezzünk meg a testmozgásról sem! (Legalább heti 3 alkalommal fél óra közepes intenzitású aktivitást végezzünk!)
A szív és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok között szerepelnek hazánkban. Sok egyéb rizikótényező mellett az egyik legfontosabb a koleszterin. Ezért nagyon fontos szem előtt tartani, hogy megfelelő életmóddal, étrenddel és szükség esetén a megfelelő gyógyszeres kezeléssel lehetőség van ezeknek a sokszor halálos kimenetelű betegségeknek a megelőzésére.
Forrás: http://efi.kenezykorhaz.hu/cikkek/egeszseges-eletmod-klub/12/a-magas-koleszterinszint