A MAGAS KOLESZTERINSZINT

Magyarországon a felnőtt lakosság kétharmadának az ideális 5,2 mmol/l felett van a koleszterinszintje, 60%-uk túlsúlyos vagy elhízott, mely gyakran más vérzsír-eltérésekkel jár. Az emberek nagyobb része nem tud vérzsír-eltéréseiről, pedig diétás és gyógyszeres kezeléssel a szívinfarktus kockázata jelentősen csökkenthető lenne.

Mi az a koleszterin?

A koleszterin valamennyi sejt számára nélkülözhetetlen zsírféleség. A koleszterin kb. 20%-a táplálékkal kerül a szervezetbe, a többi 80%-ot pedig a szervezet saját maga termeli a májon keresztül. A koleszterin különböző formákban van jelen a vérben (úgynevezett lipoproteinek), és ezek alapján megkülönböztetünk „jó” illetve „rossz” koleszterint. A jó koleszterin a HDL (nagy sűrűségű lipoprotein), amely a szövetek irányából a májba szállítja a koleszterint. A rossz koleszterin az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) pedig a májból a szövetek felé szállítja a koleszterint. A vérképet tekintve az a jó, ha a vérben magas a HDL és alacsony az LDL szint.                                                             

Hogyan mérhetjük?

A koleszterinszint-mérést a vércukorméréshez hasonló módon vérminta segítségével végezzük. A legegyszerűbben, otthoni készülékkel is mérhető eredmény az összkoleszterin-szint, ami a vérben keringő koleszterin teljes mennyisége.  

A vérzsírok értékei a vérben mmol/l-ban:

 Normális*határértékkóros
Összkoleszterin:5,2 alatt5,2-7,07,1 fölött
HDL-koleszterin:1,42 fölött0,9-1,420,9 alatt
LDL-koleszterin:3,4 alatt3,4-4,24,2 fölött
Triglicerid:1,7 alatt1,7-2,32,3 fölött

Vérvétel során a vér koleszterinértékének felső határa normális esetben 5,2 mmol/l. Amikor ez a szint megemelkedik, más zsírok mennyiségének emelkedését is maga után vonhatja.

Az LDL-koleszterin határértéke a vérben 3,4-4,2 mmol/l. E határérték fölött ugrásszerűen nő az érelmeszesedés és csökken az erek rugalmassága. Azok között, akiknél a felső érték 20 %-kal magasabb, kétszer annyian kapnak szívinfarktust. Az arterioszklerózis fő rizikófaktora a magas LDL-koleszterinszint, következésképp leginkább ezt kell csökkenteni, míg a HDL érvédő hatású, tehát ebből több kellene.

A trigliceridek normál értéke 1,7-2,3 mmol/l között van. Emelkedésével növekszik a vérben a vérrögök (trombusok) kialakulásának veszélye.

Mit jelent, ha magas a koleszterinszint?

Ha a vér koleszterinszintje magas, akkor szervezetünkben több van belőle a szükségesnél. Az emelkedett koleszterinszint alattomos dolog, mivel önmagában nem okoz panaszt, de közben károsítja az érfalakat, és érelmeszesedést okoz. Ha a vérben az átlagosnál több van belőle, akkor lerakódhat az erek falában, szűkíti azok keresztmetszetét, vérlemezkék, vérrögök tapadhatnak hozzá, elzárhatják az ereket. Ilyenkor a keringés megáll, nem jut oxigén a szövetekhez, és az fájdalom kíséretében elhal. Ha mindez a szívkoszorúerekben történik, akkor szívinfarktus alakul ki.

Az érelmeszesedés kockázati tényezői

A magas koleszterinszint oka lehet örökletes anyagcserezavar, a szervezet anyagcseréjének változása különböző betegségek miatt (pajzsmirigy alulműködése, ill. cukorbetegség esetén) mozgásszegény, egészségtelen életmód, és helytelen, túl sok zsírt tartalmazó táplálkozás.

Nem befolyásolható rizikófaktorokBefolyásolható rizikófaktorok
ÉletkorDohányzás
NemMagas vérnyomás
Családi hajlamMagas koleszterinszint
 Magas vércukorszint
 Magas koleszterinszint
 Elhízás/mozgásszegény életmód

Fontos: A rizikótényezők által jelentett kockázatok nem egyszerűen összeadódnak, hanem összeszorzódnak!

Megelőzés

A rizikófaktorok közül a koleszterinről bizonyították, hogy magas koleszterinszint mellett gyakoribb az infarktus kockázat és hogy a koleszterinszint csökkentésével ez a kockázat csökkenthető.

A vér koleszterinszintjét kétféleképpen lehet csökkenteni: a bevitt táplálék koleszterin tartalmának csökkentésével és a belső termelés gátlásán keresztül. A készen felvett koleszterin mennyiségét diétával tudjuk hatásosan befolyásolni, míg a szervezet által termelt koleszterin mennyiségének csökkenéséhez jellemzően gyógyszer alkalmazására is szükség van.

  1. Táplálkozás: A koleszterinben szegény, egészséges táplálkozás kulcsszereplői a zöldségek, gyümölcsök és a gabonafélék.  Húsból minél kevesebbet fogyasszunk, lehetőleg sovány, bőr nélküli szárnyast vagy halat. A belsőségek (vese, máj, agyvelő) nagyon sok koleszterint tartalmaznak, ne fogyasszunk belőle sokat.
    • A telített zsírok fogyasztásának csökkentése: A legtöbb telített zsír álltai eredetű rejtett zsír formájában a vörös húsokban (sertés, marha, bárány) és a nem lefölözött tejtermékekben fordul elő. A telített zsírok jó részét hamburger, valamint a divatossá vált, egészségesnek nevezett sajtok fogyasztásával vesszük fel. A telített zsírok bevitelének csökkentése a legfontosabb a magas koleszterinszint diétájában.
    • A koleszterin bevitel csökkentése: Koleszterin csak az állati eredetű táplálékokban fordul elő: velő, tojás, vaj, nyelv, csirkehús bőre.
    • A növényi eredetű zsírok fogyasztása, a telített zsírok telítetlen zsírokra történő cseréje: A telítetlen zsírok fő forrása a növényekből készült, szobahőmérsékleten folyékony olajok- napraforgóolaj, repceolaj, olívaolaj, avokádó, szójaolaj. Omega-3 zsírsavak forrásai a tengeri halak (makréla, lazac).
    • A rostfogyasztás növelése: cereáliák, barnakenyér, teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, müzlik, gyümölcsök, bab, zöldségek.
    • Változtatás a szénhidrát fogyasztásában: Nagy az üres, luxus kalóriának számító cukorfogyasztás, ezért gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek fogyasztásának növelése ajánlott.
    • A kalóriabevitel csökkentése: telített zsírok, koleszterin, cukor, alkohol bevitelének korlátozása
  2. Mozgás
    • Heti 3-4-szer pulzusszámot erősen megemelő 15-45 perces mozgás
    • Az egészséges táplálkozás mellett figyeljünk a rendszeres testmozgásra is, ugyanis ez kedvezően befolyásolja a szív-érrendszeri betegségek kockázati tényezőjének alakulását
    • A mozgásszegény életmód önmagában 1,5-2-szeresére növeli a szív-érrendszeri betegségek kockázatát

Kezelés

A már kialakult, tartós magas koleszterinszint csökkentése életmódváltást és gyakran gyógyszeres kezelést is igényel.

Életmódunkban a táplálkozás és a mozgás játszik jelentős szerepet. Magas koleszterinszint esetén diétára van szükség, de figyeljünk oda, hogy azt is tudatosan alakítsuk ki:

  • Első lépés: kezdjünk táplálkozási (diétás) naplót vezetni, és ez alapján számoljuk ki a szokásos energia bevitelünket
  • Fontos a megfelelő mértékű folyadékbevitel (minimum 2 liter naponta)
  • Minden változás fokozatos legyen! A hirtelen váltás hosszabb távon a legtöbbször eredménytelen.
  • Nagyon alacsony energiatartalom mellett javasolt a nyomelemek, vitaminok kiegészítő bevitele tabletták, pezsgőtabletták formájában.
  • A tartós és reálisan elérhető fogyás heti 0,5-1 kb., 1200-1500 kalória bevitele mellett
  • Ne feledkezzünk meg a testmozgásról sem! (Legalább heti 3 alkalommal fél óra közepes intenzitású aktivitást végezzünk!)

A szív és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok között szerepelnek hazánkban. Sok egyéb rizikótényező mellett az egyik legfontosabb a koleszterin. Ezért nagyon fontos szem előtt tartani, hogy megfelelő életmóddal, étrenddel és szükség esetén a megfelelő gyógyszeres kezeléssel lehetőség van ezeknek a sokszor halálos kimenetelű betegségeknek a megelőzésére.

Forrás: http://efi.kenezykorhaz.hu/cikkek/egeszseges-eletmod-klub/12/a-magas-koleszterinszint

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük