A TRANSZ-ZSÍRSAVAK

Az iparilag feldolgozott növényi zsiradékokat az élelmiszeripar a könnyebb kezelhetőség érdekében fejlesztette ki és kezdte el használni. Ennek azonban komoly ára van az egészségünkre nézve – érdemes tehát jól megnéznünk, hogy a polcról leemelt termék pontosan milyen növényi zsírokat tartalmaz.

Mik azok a transz-zsírsavak?

Növényi zsiradékokat azért kezdett el használni az élelmiszeripar sok évvel ezelőtt, hogy kedvező módon helyettesítse az állati eredetű zsírokat. Bizonyos kezelések – mint például a hidrogénezés – azonban épp ezeket a kedvező élettani hatásokat ássák alá. A mesterséges transz-zsírsavak növényi olajok részleges hidrogénezésével előállított vegyületek.

Miért károsak a transz-zsírsavak?

Bevezetésük után hamarosan vizsgálni kezdték a mesterséges transz-zsírsavak szervezetre kifejtett hatásait. Az utóbbi évek kutatásaiból kiderült, hogy a transz-zsírsavak a következő egészségügyi problémákkal állhatnak összefüggésben:

  • szív- és érrendszeri megbetegedések (például szívinfarktus, agyvérzés, érelmeszesedés)
  • cukorbetegség
  • gyulladásos folyamatok
  • egyes daganatos megbetegedések
  • hasi elhízás
  • Alzheimer-kór
  • meddőség

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) hivatalos álláspontja szerint „a lehető legkevesebbet” fogyasszunk mesterséges transz-zsírsavakból, míg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt az irányelvet vallja, hogy napi két gramm lehet a maximálisan bevitt érték.

yiy44v_Trans-Fats.jpg

Hogyan ismerhetjük fel őket?

Ha egy termék összetevői között a „részlegesen hidrogénezett növényi olaj, zsír vagy zsiradék” kifejezéseket látjuk, joggal gyanakodhatunk arra, hogy mesterséges transz-zsírsavat tartalmaz. Manapság sajnos rengeteg ilyen termék áll az élelmiszerboltok polcain, így az alábbi terméktípusok címkéit mindenképpen érdemes tüzetesen megnézni, mielőtt a kosarunkba tennénk őket:

  • csokoládé, bevonó masszák, csokifigurák, szaloncukor
  • édes kekszek, nápolyik, teasütemények
  • sós kekszek, krékerek, chipsek
  • müzli, müzliszelet, gabonapehely
  • gofri, pattogatott kukorica
  • egyes étkezési margarinok
  • levesporok
  • pékáruk, tésztafélék, egyéb péksütemények  
  • habporok, kávéfehérítők, instant kávék, kakaós italporok, pudingporok
  • majonézek, salátaöntetek

Tovább nehezíti dolgunkat a tény, hogy gyakran cukrászatok és gyorséttermek is használnak olyan ipari zsiradékokat, amelyek jelentős transz-zsírsav tartalommal bírnak. Ezeket sajnos tényleg nehéz kiszűrni, hiszen a cukrászdák, pékségek, illetve gyorséttermek ritkán tüntetik fel tételesen és jól látható módon termékeik hozzávalóit. Az ilyen csomagolatlan termékek esetén bátran kérdezzük meg az eladót, hogy milyen zsiradékkal készült.

Forrás: egeszseg.hu http://efi.kenezykorhaz.hu/cikkek/egeszseges-eletmod-klub/39/a-transz-zsirsavak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük