Az egészséges étrend a mai világban nem egyszerű. Nagy a rohanás, oda kell figyelni, mi egészséges és mi az, ami nem. Biztos, hogy az olajos magvakat érdemes mértékkel beiktatni a táplálkozásunkba, mert rengeteg hasznos tápanyagot és antioxidánst tartalmaznak! Íme néhány példa.
Nehéz kiegyensúlyozottan táplálkozni, még nehezebben mértékkel. Vannak azonban olyan élelmiszerek, melyeknek a fogyasztása javallott és segít a kiegyensúlyozottság fenntartásában, magas tápanyag-, fehérje-, vitamin- és antioxidánstartalmuk van, emellett finomak is. Pont ilyenek az olajos magvak. Egyetlen probléma velük csak a mérték, mert sajnos kalóriatartalmuk magas. Ennek ellenére a következő olajos magvakat nem érdemes hanyagolni, és időnként javaslom beilleszteni az étrendünkbe.
Dió – antioxidáns forrás
A dió tápanyagtartalmát tekintve igen magas fehérjetartalmú és jó zsírokban is gazdag. Ásványi anyagok közül kiemelkedő a kalcium, magnézium, mangán és vas. A dió táplálkozás-élettani jelentősége sokrétű. Javítja a vér koleszterinszintjét, a véredények működését. Fogyasztásával csökkenthetjük a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Számtalan felhasználása ismert a konyhában. Dúsíthatjuk vele az ételeinket, például tehetjük gabona alapú köreteinkbe, ezáltal tápértékük magasabb lesz, ízük pedig különlegesebb. Jól harmonizál a gyümölcsökkel, kiemeli egyes sajtok aromáit. Kapható dióolaj formájában is, mely értékes omega-3-zsírsavforrás és csökkentheti a vér káros koleszterinszintjét. Kellemes illatú és ízű hidegen sajtolt olaj.
Brazil dió – szelén forrás
A brazil dió különlegessége a nagyon magas szelén tartalma. 100 g brazil dió a napi szelén szükségletünk kb. 30-szorosát tartalmazza. Már napi 2-3 szemmel fedezhetjük a szelén szükségletünket. Kulcsfontosságú néhány enzim működéséhez, ezek felelősek a testünk antioxidáns védelmének egy részéért. Védi és támogatja a pajzsmirigyünket és képes a higany “kivezetésére” a testünkből (vegyületet képez vele, mely a vizelettel ürül). Viszont vigyázz, a szelént túl is lehet adagolni, így egyszerre ne együnk túl sok brazil diót, maradjunk a napi 2-3 szemnél. Pedig a brazil dióból bármennyit képes lennék megenni…
Tökmag – segítség az emésztésnek
Az olajos magvak egyébként szerintem igen drága élelmiszerek, viszont a tökmag egy igen jó árban kapható, jó hatású csemege. Jótékony hatással van az emésztésre. Szintén magas fehérje- és tápanyagtartalma miatt érdemes fogyasztani, ezen kívül hozzájárul a vizeletürítés egészséges működéséhez. Hatással van a vércukorszint egészséges szinten tartására. Olajként is kapható és salátákra nagyon finom, ha az olívaolaj már unalmas.
Sok sok olajos maggal találkozhatunk boltokban, üzletekben, a legszerencsésebbeknek áll egy diófa a kert végében. Figyeljetek oda, hogy változatosan és kiegyensúlyozottan étkezzetek. Ehhez pedig néha szükséges egy kis ropogtatni való is… Válaszd mindig a sótlan verziót!