Mindenki máshova hízik. Megnéztük már miért pont oda, ahova, most megvizsgáljuk, hogyan „támadjunk” célzottan a zsírpárnák ellen.
Van, aki mindenhova egyenletesen hízik, van, aki főleg a fenekére. Az emberi testen a zsír eltérő helyekre rakódhat le, eltérő funkcióval. Ádám Norberttel, a Steelfit személyi edzőjévelutánajártunk, hogyan tudjuk célzottan „megtámadni” a zsírpárnáinkat!Azt már tisztáztuk korábban, hogy alkati kérdés, ki hova hízik. A zsírpárnák típusától függően azonban nézzük meg, hogyan küzdhetünk ellene. Az egyik legfontosabb különbség, amit ki kell emelni, és amelynek klinikai jelentőségét számos kutatás igazolta már, az a zsigeri, vagyis viszcerális, illetve a bőr alatti, vagyis szubkután zsírszövet közötti különbség.
Szubkután zsírszövet
A szubkután, más néven bőr alatti zsírréteg az, amit meg tudunk fogni, ha megcsípjük a bőrünket. Ennek egyik elsődleges feladata testünk szigetelése. Itt elvégezhetünk egy kísérletet: keressünk egy olyan pontot a testünkön, ahol kevés zsír van (pl. vállak) és fogjuk meg az egyik kezünkkel. Most keressünk egy olyan pontot, ahol több zsír található – esetleg az a bizonyos „makacs” zsír (hölgyek: comb, fenék; urak: has, „úszógumi”). Érintsük meg ezt a területet is a másik kezünkkel. Mit érzünk?
Igen, az a terület, ahol a zsír van, jóval hidegebb! A szubkután zsírszövet egyik feladata a test szigetelése, éppen ezért alig található benne ér (alacsony érsűrűség). A „probléma” ezzel az, hogy a zsírégetés egyik fontos komponense a megfelelő vér- és nyirokkeringés, amely segíti a zsírbontás során felhalmozódott termékek és melléktermékek (szabad zsírsavak, glicerin) elszállítását és elhasználását. Ha a keringés elégtelen, akkor a felhalmozódó termékek előbb-utóbb leállítják a további zsírbontást.
Viszcerális zsírszövet
Más néven zsigeri zsír. Ez a zsír a hashártyán belül található, a belső szerveink körül – és egy igazi problémaforrás lehet. Egyrészt ez a fajta zsírszövet erekkel erőteljesen behálózott, tehát remek keringése van. Másrészt praktikusan egy külön hormontermelő (endokrin) szervként képes működni! Ebben a zsírszövetben megtalálható nagy mennyiségben az aromatáz enzim, amely a tesztoszteronunkat ösztrogénné alakítja (ami további zsírgyarapodáshoz vezet). A másik probléma, hogy a viszcerális zsírszövet gyulladásos anyagokat, citokineket és egyéb vegyületeket választ ki a vérbe – és mivel a zsigeri zsír erekkel erőteljesen behálózott, ezért ezek a vegyületek innét a portális keringésen keresztül egyenesen a májba jutnak.
A májunk a metabolizmusunk fő központja, ez a fő tápanyagelosztó. Ha a májjal probléma van, akkor előbb-utóbb máshol is probléma lesz. A gyulladásos faktorok hatására romlik az inzulinérzékenység és csökken a glükóztolerancia. Ennek eredményeként gyarapodik a zsírszövet, ami még több gyulladásos faktort termel, ezzel még tovább rontja az inzulinérzékenységet, amitől még több zsír raktározódik – és már meg is indult az a metabolikus kaszkád, amelynek a vége gyakran a metabolikus szindróma, ill. a 2-es típusú diabétesz.
Szubkután vs. viszcerális zsírszövet
Egyértelmű, hogy a viszcerális zsírszövet felhalmozódása káros, a szubkutáné pedig nem. Sajnos azonban nem mi határozzuk meg, hogy hova hízunk, így ez praktikusan lényegtelen információ. A lényeg az, hogy ha alacsonyan tartjuk a testzsírszázalékunkat, akkor a viszcerális–szubkután arány is alacsonyan marad – ami az egészséghez nélkülözhetetlen.
Ha szeretnénk e két zsírszövet túlburjánzásától megszabadulni, akkor a kiindulási pont mindig azonos: diéta és edzés.
Ha azonban szeretnénk különféle kiegészítőkkel megtámogatni a fogyást, akkor már más megközelítést kell alkalmazni. A szájon keresztül bevett és a vérkeringésünkbe bekerült anyagok ugyanis elég kicsi hatással lesznek a szubkután zsírszövetre – hiszen ebben alacsony az érsűrűség. Ezzel ellentétben a szájon át szedhető zsírégetők remekül elérik a zsigeri zsírszövet sejtjeit, mivel ebben a zsírszövetben magas az érsűrűség. A szubkután zsírszövetnél ezzel szemben azonban érdemesebb egy lokális, célzott megközelítést alkalmazni – akár helyi zsírégető krémeket.
A jó étrend és kemény edzés után az állapotunknak megfelelően választhatunk további segítséget: ha most kezdünk és túlsúlyosak vagyunk, akkor érdemesebb egy szájon át szedhető zsírégetőt venni.
https://divany.hu/testem/2019/01/09/uszogumi-hordohas-zsir-lebontasa/