A glikémiás index segíthet eligazodni abban, hogy mennyire jelentenek kockázatot egészséges vércukorszintünkre nézve az egyes ételek.
A glikémiás index egy mérőszám, mely azt mutatja meg, hogy egy adott élelmiszerben lévő glükóz milyen gyorsan szívódik fel az emberi szervezetben, tehát mennyire növeli a szóban forgó étel vércukorszintünket. Minél kisebb számot kap egy adott élelmiszer a 0-tól 100-ig terjedő skálán, annál kevésbé káros egészségünkre.
A nyers számok
Az alacsony GI-értékkel rendelkező ételekben található szénhidrátokat, fogyasztásukat követően lassan és egyenletesen szívja fel szervezetünk, ezáltal kevesebb glükóz raktározódik el bennünk. Ezek az élelmiszerek hosszabb ideig tartó teltségérzetet okoznak, illetve segíthetnek a fogyásban. Ellenben, a magasabb GI-értékű fogásokban lévő szénhidrátokat hirtelen felszívjuk, így azok gyorsan megemelik vércukor- és inzulinszintünket. Ezek gyakori fogyasztása hosszú távon súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, növeli vérnyomásunkat és koleszterinszintünket, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásáról nem is beszélve, melynek olyan súlyos következményei lehetnek, mint látásunk fokozatos leromlása vagy immunrendszerünk meggyengülése.
Az alábbi táblázatban, melyet a Harvard orvosi karának honlapja állított össze, több mint hatvan népszerű élelmiszer glikémiás indexét olvashatjuk, segítve számunkra a tájékozódást. Az alacsonyabb GI-értékű ételek 40 alatti számmal rendelkeznek, 40-59 közé a közepes, 60 felett pedig a magas kategóriába tartozók esnek.
ÉLELMISZEREK | Glikémiás érték (glükóz = 100) |
MAGAS SZÉNHIDRÁTTARTALMÚ ÉTELEK | |
Fehér kenyér * | 75 ± 2 |
Teljes kiőrlésű kenyér | 74 ± 2 |
Rozskenyér | 53 ± 2 |
Kovásztalan kenyér | 70 ± 5 |
Búza roti (indiai laposkenyér) | 62 ± 3 |
Chapati (indiai lepénykenyér) | 52 ± 4 |
Kukorica tortilla | 46 ± 4 |
Párolt fehér rizs * | 73 ± 4 |
Párolt barna rizs | 68 ± 4 |
Árpa | 28 ± 2 |
Édes kukorica | 52 ± 5 |
Fehér spagettitészta | 49 ± 2 |
Teljes kiőrlésű spagettitészta | 48 ± 5 |
Rizstészta † | 53 ± 7 |
Udon (tészta) | 55 ± 7 |
Kuszkusz † | 65 ± 4 |
REGGELIZŐPELYHEK | |
Kukoricapehely | 81 ± 6 |
Gabonapehely | 69 ± 2 |
Zabkása | 55 ± 2 |
Instant zabkása | 79 ± 3 |
Rizskása | 78 ± 9 |
Köleskása | 67 ± 5 |
Müzli | 57 ± 2 |
GYÜMÖLCSÖK | |
Alma (nyers) † | 36 ± 2 |
Narancs (nyers) † | 43 ± 3 |
Banán (nyers) † | 51 ± 3 |
Ananász (nyers) | 59 ± 8 |
Mangó (nyers) † | 51 ± 5 |
Görögdinnye (nyers) | 76 ± 4 |
Datolya (nyers) | 42 ± 4 |
Konzerv őszibarack † | 43 ± 5 |
Eperlekvár | 49 ± 3 |
Almalé | 41 ± 2 |
Narancslé | 50 ± 2 |
ZÖLDSÉGEK | |
Párolt burgonya | 78 ± 4 |
Burgonyapüré | 87 ± 3 |
Hasábburgonya | 63 ± 5 |
Párolt répa | 39 ± 4 |
Párolt édesburgonya | 63 ± 6 |
Párolt tök | 64 ± 7 |
Főzőbanán | 55 ± 6 |
Párolt taró | 53 ± 2 |
Zöldségleves | 48 ± 5 |
TEJTERMÉKEK | |
Zsíros tej | 39 ± 3 |
Zsírszegény tej | 37 ± 4 |
Fagylalt | 51 ± 3 |
Gyümölcsjoghurt | 41 ± 2 |
Szójatej | 34 ± 4 |
Rizstej | 86 ± 7 |
HÜVELYESEK | |
Csicseriborsó | 28 ± 9 |
Vörös bab | 24 ± 4 |
Lencse | 32 ± 5 |
Szójabab | 16 ± 1 |
DESSZERTEK, SNACKEK | |
Csokoládé | 40 ± 3 |
Pattogatott kukorica | 65 ± 5 |
Burgonyacsipsz | 56 ± 3 |
Üdítőitalok / szóda | 59 ± 3 |
Puffasztott rizs | 87 ± 2 |
CUKROK | |
Fruktóz | 15 ± 4 |
Szacharóz | 65 ± 4 |
Szőlőcukor | 103 ± 3 |
Méz | 61 ± 3 |
Az átlagértéktől való esetlegesen előforduló kisebb eltéréseket a ± érték jelzi. * A szénhidrátcsökkentett változatokat is beleértve. † Az összes rendelkezésre álló adat átlaga. |
https://divany.hu/testem/2019/03/10/glikemias-index-jelentese/