Az egészség megőrzése egy kémiai társadalomban
“Az vagy, amit megeszel!” Ma már egyre többen felismerik, hogy egészségi állapotuk, fizikai kondíciójuk, életminőségük, hangulatuk nagyban függ az elfogyasztott ételek minőségétől. Ezt egy közelmúltban végzett vizsgálat is alátámasztja, miszerint az egészségre káros hatások 43%-a életmódunkból ered. Vagyis a mai betegségeink túlnyomó többsége nem más, mint táplálkozás okozta civilizációs betegség.
Ezek alapján megtérülő befektetésnek tűnik, ha egy kicsit jobban beleássuk magunkat az egészség, egészséges táplálkozás és egészséges életmód területeibe.
Egészség – Egészséges táplálkozás és életmód
Egy kémia társadalomban élünk. Az elmúlt másfél évszázad fokozott iramú iparosodásának következtében a fejlett országokban rendkívüli mértékben nőtt a feldolgozott élelmiszerek gyártása és fogyasztása. Németországban például az élelmiszerek 75%-a, míg az USA-ban 95%-a iparilag feldolgozott élelmiszerből áll!
Vegyük ehhez hozzá a környezeti ártalmakat; szennyezett levegő, víz, valamint a műtrágyaszármazékoktól és növényvédő szerek hatásaitól csökkent táperejű szántóföldek. Ezek után már senkit sem ér váratlanul az adat, miszerint az elmúlt 20 évben átlagosan 40%-kal csökkent a különböző zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma!
Ha így folytatjuk, lassan az egészséges táplálkozás kifejezés önmagában is ellentmondássá válik!
Az egészséges táplálkozás összetevői
Az idő kerekét visszafordítani nem tudjuk. Hiába sóvárgunk, hogy bezzeg gyerekkorunkban… Nekünk itt, a mai világban, a jelen körülmények között kell boldogulnunk, és megvalósítanunk azt, amit legalább megközelítőleg egészséges táplálkozásnak nevezhetünk.
Az “egészséges étrend” fogalma amúgy még a szakembereket is megosztja. Egyesek szerint a hús nélkülözhetetlen, mások pedig épp a vegetáriánus étrendre esküsznek. Igyunk tejet, ne együnk szóját vagy épp fordítva… és még sorolhatnánk. Nehéz ebben az ellentmondásban “okosnak” lenni.
Mi úgy gondoljuk, itt is létezhet több igazság. Nem kell “ítélkeznünk”, és hogy épp “ki esett át a ló túloldalára” is csak attól függ, honnan nézzük azt a lovat…
Az alábbiakban az egészséges táplálkozás alapjairól fogunk beszélni, eltekintve a szélsőségektől.
Az egészséges táplálkozás alapjai
Az iparilag feldolgozott élelmiszerek lehengerlő mennyisége mellett a táplálkozás okozta civilizációs betegségek másik fő felelőse a fehér kenyér és a cukor. Nem beszélve persze a gyorséttermek kalóriabombáiról, amivel csupán ízlelőbimbóinkat elégítjük ki…
Az egészségesebb táplálkozásnál a következőket tartsuk szem előtt:
- Együnk minél több friss zöldséget és gyümölcsöt.
- Ha tehetjük, válasszuk inkább teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, pékárut.
- Cukor helyett használjunk természetes édesítőket, pl. mézet, nyírfacukrot vagy steviát.
- Margarin vagy más zsiradék helyett használjunk hidegen sajtolt olajakat vagy vajat.
- Kerüljük a cukros üdítőket, és fogyasszunk elegendő tiszta vizet.
- Csökkentsük a savasító ételeket, és fogyasszunk több lúgosító ételt.
- Járjunk ritkábban gyorsétterembe, s igyekezzünk minél jobb minőségű ételeket fogyasztani.
Egészséges életmód
Az egészséges táplálkozás mellett az egészséges életmód magában foglalja a rendszeres testmozgást, s kizárja a dohányzást, valamint a drogok használatát. Az egészséges életmód követői szerint minimálisra kell csökkenteni a gyógyszer-, alkohol- és kávéfogyasztást is!
https://www.fogyas.info/egeszseg_egeszseges-taplalkozas_egeszseges-eletmod.php