FÁJ A NYAKA? 7 TIPP A FÁJDALOM ELLEN

A nyakunk nem csak sérülés vagy rossz mozdulat miatt fájdulhat meg, de akár a helytelen tartás vagy akár egy „elalvás” is okozhat fájdalmat. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia – és a HKO / TCM szakorvosa hasznos tippekkel szolgál a probléma kezelésére, megelőzésére.

A LEGFONTOSABB, HOGY TUDJUK, MITŐL FÁJ

A nyakfájdalom okát kezelni kell, a fájdalmat pedig gyorsan csökkenteni.,

nyaki fájdalom igen gyakori azoknál, akik munkájukból eredően sokat terhelik, esetenként túlterhelik a vállövet, vagyis például a számítógépes munkát végzőknél, a kozmetikusoknál, fodrászoknál. Ezen kívül azonban sok más tényező is hajlamosít a nyakfájásra, a tartós hideghatástól a nem megfelelő párnáig vagy akár a teljesen más jellegű, nem mozgásszervi betegségekig.
– Akár akut, akár krónikus nyakfájdalomról van szó, az első, legfontosabb lépés a szakorvos felkeresése, hiszen tudnunk kell, pontosan mi okozza a panaszt. A diagnózis birtokában pedig már számos, hatékony segítő módszer közül választhatunk – hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia – és a HKO / TCM szakorvosa. – A kezelés magában foglalhatja a lokális fájdalomcsillapítást, gyógytornát, és olyan természetes hatású eljárásokot, mint az orvosi kollagén injekciókúra, a lökéshullám terápia és a neurálterápia. Az előbbi javítja a szövetek működését és felépülését, azonnali fájdalomcsillapító hatást képes kiváltani. Ugyanakkor a meglazult szalagrendszer erősítésével stabilizálhatja a laza, hipermobil ízületeket, és csökkenti a mozgásszervi tünetek okozta fájdalmat és mozgáskorlátozottságot, ezáltal jelentősen javítja az életminőséget. A lökéshullám kezelés lényege, hogy a keletkezett hanghullámok felpezsdítik a keringést, így a gyulladásért felelős anyagok gyorsabban elszállítódnak és a környező izmok elernyednek, így a fájdalom mérséklődik. A neurálterápia megfelelő technikával végezve pedig akut és krónikus fájdalmaknál, gyulladásoknál, gócos hátterű és reumás betegségeknél, gerincbetegségeknél, neuralgiáknál is képes segíteni. Az orvosi segítségen túl a páciensek is sokat tehetnek azért, hogy megszabaduljanak a fájdalomtól.

7 TIPP: AMIT MI MAGUNK TEHETÜNK A NYAKFÁJDALOM ELLEN

1. Alakítsunk ki helyes testtartást!

A rossz testtartás, esetleg a már meglévő fájdalmak miatt felvett kényszertartás tovább súlyosbíthatja a panaszokat. A modern ember gyakran szinte szó szerint lógatja a fejét, előreejti a vállát, ami jelentős terhelést jelent a hát és a nyak izmainak. Próbáljunk felemelt fejjel élni, és ebben kérjük gyógytornász segítségét is.  

2. Végezzünk nyaktornát!

Naponta többször érdemes megtornáztatni a nyakunkat, erősíteni és lazítani is. Nagyon óvatosan végezzünk nyakkörzést, de hátrafelé ne döntsük a nyakat! Majd a tarkónknál kulcsoljunk össze a kezeinket és miközben a fejünket hátra akarjuk dönteni, a kezünkkel akadályozzuk meg azt, tartsunk ellen a nyomásnak!  

3. Figyeljünk az alvási pozícióra!

Általánosságban igaz, hogy a háton alvás a legtermészetesebb helyzet a gerincnek, sokszor megoldást jelent a nyakfájdalom ellen is, de természetesen ez egyéni megítélés kérdése.

4. Válasszunk optimális párnát!

Bár mindenkinek magának kell megtalálnia, melyik párna felel meg neki a leginkább, általános szabály, hogy ajánlatos olyat választani, ami alkalmazkodik a nyaki gerinc természetes vonalához. Érdemes kipróbálni a memóriahabos és az ún. anatómiai párnákat is.

5. Állítsuk szemmagasságba a monitort!

Különösen laptopoknál gyakori, hogy lefelé kell billentenünk a fejünket, hogy jól lássuk a monitort. Ez pedig szép lassan a nyak túlterheléséhez vezethet. Ha a laptopot nem lehet ennek megfelelően elhelyezni, érdemes beszerezni egy különálló képernyőt. 

6. Használjuk tudatosan a mobiltelenfont!

Egyre többet használjuk az okostelefonunkat, jellemzően lefelé nézve. Ez a testhelyzet pedig jelentős stresszt jelent az ízületeknek, az ínszalagoknak, a csigolyáknak, ha pedig tartósan fennáll, akár degeneratív változásokat is okozhat. Tartsuk tehát szemmagasságban a mobilt, próbáljunk szüneteket beiktatni, és ha lehet, csökkentsük az ezzel töltött időt! Ha sokat telefonálunk, és emiatt kénytelenek vagyunk oldalra dönteni a fejünket, szintén fájdalmat okozhatunk magunknak. Ezt megelőzendő, használjunk headsetet!

7. Igyunk többet!

A folyamatos vízivásnak sok egészségi indoka van, többek közt az, hogy a hidratáció hozzájárul a porckorongok rugalmasságának fenntartásához, vagyis közvetve a fájdalommentes mozgáshoz.

Forrás: FájdalomKözpont

Forrás: https://www.egeszsegmagazin.hu/cikk/faj-a-nyaka-7-tipp-a-fajdalom-ellen

HOGYAN HAT A HIDEG AZ ASZTMÁS TÜNETEKRE?

Asztmás tüneteket számos tényező, így a hideg időjárás is kiválthat. A hideg, száraz levegő belélegzése a légutak szűkületét okozhatja, ami megnehezíti a légzést. Megfelelően beállított kezeléssel és megelőző intézkedésekkel azonban ezt ki lehet védeni, ennek módjáról kérdeztük dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológust, a Tüdőközpont főorvosát.

TÉLEN SÚLYOSBODNAK AZ ASZTMÁS TÜNETEK

A téli időszakban az asztmával élőknek fokozott megpróbáltatást jelentenek a betegség fellángolását is előidézni képes légúti fertőzések és a hideg levegő belélegzése.

„Az orron, kevésbé a szájon át belélegzett hideg levegő felmelegedik, és páratartalma optimalizálódik mire a tüdőbe jut, ez megkönnyíti a légzést. Ha a levegő nagyon száraz és hideg, mint télen, akkor nehezebb felmelegíteni. Amikor a hideg levegő eléri a légutakat, azok összehúzódnak, beszűkülnek. A hideg levegő szárazabb is, mint a meleg, ez tovább rontja a helyzetet: belélegzése kiszáríthatja a légutakat. Ezek a hatások együttesen a légutak görcsét okozhatják, ez az összerándulás pedig asztmás rohamot válthat ki.”

MILYEN JELEKBŐL ISMERJÜK FEL?

A hőmérséklet és a levegő nedvességtartalma tehát együttesen befolyásolja az asztmás betegek állapotát. A hideg és a száraz levegő köhögést, légszomjat, mellkasi fájdalmat, szorító érzést nehézlégzést is okozhat. Ezek a tünetek rendszerint rövid idővel a hidegben eltöltött idő után már jelentkeznek és jelentősen javulnak, majd megszűnnek, ha meleg helyre jut a beteg. Súlyosabb asztmában szenvedőknél azonban hosszabb ideig tartó tünetek fordulhatnak elő.

TÉLI SPORTOK ASZTMÁVAL

Ha valaki asztmás és télen is szeretne a szabadban például futni, vagy síelni, akkor a hideg és száraz levegő miatt intenzívebb panaszokra is számíthat. Testedzés közben gyakrabban lélegzünk szájon át és nem az orrunkon keresztül. A levegő így még kevésbé tud felmelegedni, emellett a fizikai aktivitás miatt többet és gyorsabban is lélegzünk, a légutak még inkább kiszáradhatnak.

HOGYAN KEZELHETŐ?

Ha azt tapasztaljuk, hogy a külső hőmérséklet csökkenésével az asztmás panaszaink a szabadban egyre intenzívebben jelentkeznek, akkor keressük fel kezelőorvosunkat! Ilyen esetben az addig bevált kezelési tervet módosítani kell.

„A kellemetlen tüneteket meg tudjuk előzni, ha a megfelelő gyógyszereket a megfelelő időben használjuk, ezzel a légutak kóros érzékenységét csökkentjük. Így például a sportolásról sem kell lemondani még télen sem, ha tudjuk, hogyan előzhetjük meg az asztmás tüneteket.”

A gyógykezelés módosítása mellett az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni, ha hidegben súlyosbodnak az asztmás tüneteink:

  • Szoktassuk hozzá a szervezetünket a hideghez. A rövidebb sétától jussunk el a hosszabb távokig, vagy akár a téli szabadtéri sportokig. Fontos a fokozatosság.
  • Ha lehetséges, az orron keresztül lélegezzünk. Ez elősegíti a levegő felmelegedését, még mielőtt a tüdőbe eljutna.
  • Rohamoldó belégző gyógyszerünk mindig legyen velünk és panasz esetén használjuk.
  • Az orrlégzést gátoló orrduglást, náthát kezeljük.
  • Nagy hidegben még ha edzettek vagyunk, se kockáztassunk. -12oC alatt ne terheljük magunkat a szabadban, csak amennyit feltétlenül szükséges.

Forrás: Tüdőközpont

Forrás: https://www.egeszsegmagazin.hu/cikk/hogyan-hat-a-hideg-az-asztmas-tunetekre

Őszi immunerősítés: hogy maradhatok egészséges?

Megfázás, nátha, fáradékonyság, levertség – sokan szenvednek ezektől ősszel és télen, pedig lenne mód a megelőzésükre. Pontosan erre szolgál az őszi immunerősítés, ami gyors és hatékony megoldás a szezonális betegségek, illetve panaszok ellen.

Minden évszakváltás megterheli a szervezetet, elsősorban azért, mert megváltozik az időjárás és ezzel a fizikai aktivitásunk, amihez a szervezetünk megpróbál alkalmazkodni. Ősszel ez elsősorban a szénhidrát-felhalmozásban nyilvánul meg – többet eszünk –, miközben az élettani folyamatok egy kicsit lelassulnak, mindez pedig emésztésünkre, illetve testünk védekezőképességére is hatással van. És ez a hatás egyáltalán nem pozitív, részben ez az oka annak, hogy ősszel és aztán télen, sokakat utolérnek a szezonális megbetegedések, gyakoribbak az emésztési panaszok, ahogyan a vitalitásunkból is sokat veszítünk.
Szerencsére van megoldás, ez pedig a megelőzés, aminek kipróbált módja az őszi immunerősítés, ennek 3 leghatékonyabb módját mutatjuk be.

Őszi immunerősítés ételekkel és italokkal

Akkor lesz az őszi immunerősítés igazán sikeres, ha teljes életmód- és étrendváltással jár együtt. Az életmódváltás lényege a mindennapos mozgás – ez napi fél óra, aktív testmozgást jelent –, míg az étrend tekintetében, az immunrendszert működését támogató, antioxidánsokban, rostokban gazdag, egészséges élelmiszerek fogyasztására kell törekedni.

Fokhagyma: már az ókorban is tudták, hogy a szezonális, légúti megbetegedések egyik legjobb ellenszere a fokhagyma. Egy több kutatást értékelő mexikói elemzés is alátámasztja a népi bölcsességet, a tudósok megállapították, hogy a fokhagyma antioxidáns hatóanyagai, többek között a makrofágok, ölősejtek és limfociták stimulálásával, fokozzák az immunrendszer hatékonyságát. Naponta 2-3 gerezd, nyersen elfogyasztott fokhagyma, már érezhetően növeli testünk védekezőképességét.

Zöld tea: szintén évezredes megfigyelés, hogy azok, akik naponta akár többször isznak polifenolokban bővelkedő zöld teát, ritkábban kapják el a megfázást vagy az influenzát. Ezt erősíti meg a Floridai Egyetem vizsgálata, aminek keretében 3 hónapig, napi két darab zöld tea kapszulát adtak a pácienseknek. Kiderült, hogy a kivonat feljavította az immunválaszért felelős, gamma/delta T-sejtek működését, és hatékonynak bizonyult a megfázás és az influenza megelőzésében. Amennyiben a kivonat helyett, magát z italt részesítjük előnyben, naponta 3-4 csésze teával ugyanazt a hatást érhetjük el.

Alma: napi egy alma, az orvost távol tartja, szól a mondás, ami, ha nem is teljesen igaz, azért van valóságalapja. Az alma ugyanis rengeteg jótékony összetevőt, köztük immunerősítő antioxidánsokat és pektint tartalmaz. Utóbbi egy rendkívül hatékony rost, ami nemcsak kitisztítja a vastagbelet, hanem táplálékul szolgál a bélflóra egyensúlyát fenntartó probiotikus baktériumok számára.  Mivel a bélflóra állapotától függ az immunrendszer működése, az alma nagyobb mennyiségű (napi két-három darab) fogyasztásával máris sokat tettünk a betegségek megelőzése érdekében. Céklával megbolondítva különösen hatékony, turmixoljunk össze 2 almát egy fél céklával, és igyuk meg reggelire – a hatás nem marad el. 

Savanyú káposzta: nagyszerű immunerősítő, ráadásul a májat és a vastagbelet is megtisztítja. És ez még nem minden, hiszen a savanyú káposzta egyike azon kevés élelmiszereknek, amelyek probiotikus tulajdonságúak. (Ilyen még az élőflórás joghurt, az erjesztett tejtermékek, a kovászos uborka). Ennek pedig különleges jelentősége van, ugyanis a savanyú káposzta kúraszerű fogyasztásával karbantarthatjuk a bélflórának és vele az immunrendszerünket. Nagy szerepe van ebben a Lactobacillus plantarum baktériumnak, ez a jótékony mikroorganizmus szerint különösen nagy mennyiségben van jelen a savanyú káposztában. A legjobb, ha a levét isszuk, napi 2×1 dl bőven elegendő. Epebetegségekben szenvedő, illetve puffadásra hajlamosak ugyanakkor jobb, ha más őszi immunerősítőt keresnek.

Hogyan juthatunk még probiotikumokhoz?

Vannak tehát probiotikus ételeink, de, mi történik akkor, ha ezek közül egyik sem a kedvencünk, esetleg a fogyasztásuk valamilyen kellemetlen mellékhatással, például puffadással jár. Ebben az esetben válasszunk probiotikum táplálékkiegészítőt, csak arra ügyeljünk, hogy legalább tíz, élő baktériumtörzset tartalmazzon. Szedjünk mellé prebiotikumot, így lesz az igazi az őszi immunerősítés.

Méregtelenítés és béltisztítás

Hiába azonban a rostokban, antioxidánsokban gazdag étrend, vagy akár a probiotikumok fogyasztása, ha az immunerősítőink nem jutnak el a rendeltetési helyükre. Ez általában akkor történik meg, amikor túl sok méreg halmozódik fel a májban és a vesékben, míg a belekben a lerakódások akadályozzák egyrészt a felszívódást, másrészt a jótékony, probiotikus baktériumok megtapadását. A megoldás a méregtelenítés és a betegségek leküzdésére alkalmas béltisztítás, már egy 10 napos kúra is jelentősen feljavíthatja az őszi immunerősítés eredményét.

Források:

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/consumer-health/expert-answers/colon-cleansing/faq-20058435
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25961060is 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17914132
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/19623964/
https://www.vitalitas-magazin.hu/belgyogyaszat/oszi-immunerosites-termeszetesen

Forrás: https://www.eletmod-magazin.com/eletmod/oszi-immunerosites

Baktériumölő gyógynövények: ízletes tippek a gyógyuláshoz

A baktériumölő gyógynövények használata nem új keletű, a népgyógyászatban évszázadok óta alkalmazzák őket. Az antibiotikumok elterjedése óta azonban méltatlanul háttérbe szorultak, holott némelyikük csak karnyújtásnyira van tőlünk, elég a konyhaszekrényben vagy a hűtőben körülnéznünk. 

A baktériumölő gyógynövények nemcsak belsőleg hatásosak, hanem a különféle bőrproblémák kezelésében is a segítségünkre vannak, nem mellesleg finomak. Lássuk, miből válogathatunk a hideg időben minket veszélyeztető meghűlés és egyéb betegségek ellen.

Fokhagyma

A főzéshez gyakran használt fokhagyma természetes antibiotikum, elpusztítja a szervezetbe kerülő vírusok, gombák és baktériumok jelentős részét, így szüntetve meg a fertőzéseket. Ráadásul rendkívül hatékony immunerősítő, kiváló vírus-, gomba- és baktériumölő,  a fahéjhoz hasonlóan elpusztítja többek között a Helycobacter pilori baktériumokat, valamint hatékony eszköz a megfázás megelőzésére és kezelésére. A segítségével gyorsabban gyógyul a herpesz és az ekcéma, gyömbérrel együtt pépesítve, friss citromlével kiegészítve kiváló értisztító és immunerősítő.

Fahéj

Hatóanyagainak hála a főként süteménykészítéshez használt fahéj leszámol a vírusokkal és gombákkal, elpusztítja a baktériumokat, számos szájvíz alapanyaga, elmulasztja szájszagot, és leszámol a Candida albicanssal. Ugyanezt teszi az Escherichia coli baktériummal, a Helicobacter pylorival, utóbbi a gyomorfekély egyik okozója. A felsoroltak miatt, a fahéj méltó helyet foglal el a gyógynövények között.

Gyömbér

A baktérium- és vírusölő hatású, üdítőitalokban előszeretettel alkalmazott gyömbérrel kezelhetjük megfázást, sőt, az influenza esetén is hatásos lehet. A gyömbér kiváló hurutoldó, fertőtleníti a légutakat, enyhíti a torokgyulladást és a köhögést, de lázcsillapító hatással is rendelkezik. Rovarcsípésekre is nyugodtan rátehetjük, Ázsiában használják kígyómarásra, kolera és malária ellen.

Grapefruit

A gyümölcssalátáknak kellemesen fanyar ízt kölcsönző grapefruit széles spektrumú –főként magjainak kivonata− antibakteriális tulajdonsággal rendelkezik. Kiemelkedően magas C-vitamin-tartalma fokozza az immunrendszer megfelelő működését, ezáltal gyorsítja a felfázás gyógyulását, ezt főként a bélflóra erős támogatásával éri el anélkül, hogy irritálná az emésztőrendszert. Ezentúl ne csak fűszerként tekintsük rá, hiszen ízletes baktériumellenes gyógynövény is.

Aloe vera

Az egzotikus salátákat megbolondító, akár odahaza is nevelhető Aloe vera az egyik legkiválóbb természetes baktériumölő és fertőtlenítő a gyógyhatású növények között. Van benne bradkinin, lupeol, szalicilsav, továbbá karbamid-nitrogént. Ezen összetevőknek hála, a legújabb tanulmányok szerint a belőle készült koncentrátum a gombákat is elpusztítja, ezért körömgomba és gombás bőrgyulladás esetén segíthet. Égések, pattanások, rovarcsípés, pikkelysömör esetén segíti a bőr hámosodását, de a húgyúti fertőzések leküzdésében is számíthatunk rá.

Extra tipp:

A fülgyulladás megszüntetése a népi gyógyászatban sokszor a rizs és só segítségével történik. Szövetzsákba rakva, felmelegítve, majd a fülre helyezve bármelyik csodát művel.

Forrás: https://www.eletmod-magazin.com/gyogynovenyek/bakteriumolo-gyogynovenyek

Őszi selejtezés

Legyünk kritikusak, és dobáljuk ki kamránkból az ártalmas vegyszerekkel dúsított „zacskós” árukat, hiszen ezek mellőzésével is kitűnő fogásokat készíthetünk!

A vásárlók többsége tisztában van azzal, hogy majd’ minden termék a különböző élelmiszer adalékoknak (pl. ízfokozóknak, stabilizátoroknak, tartósítószereknek) köszönhetően kerül „ehető” állapotba. Mára már az sem titok, hogy egy részük kifejezetten káros. Rákkeltő hatásúak is lehetnek, azonban ez sem rettent el bennünket. A hírekben egymást követik a vegyszerbotrányok, ennek ellenére elég ritka az olyan háztartás, ahol ne fordulna meg legalább egy-két gyanús készítmény. Érdemes hát átfutni a kamránkban és hűtőnkben lapuló élelmiszerek összetevőit, és gondos mérlegelés után kiselejtezni a szemétdombra illő példányokat.

Zacskós levesek

Habár a legtöbbjük meg sem közelíti „a nagymama húslevesét”, könnyű és gyors elkészíthetőségük következtében hatalmas népszerűségre tettek szert. Egyes termékek vonzerejét a „tartósítószer nélkül” felirat is növeli, ám ez nem jelenti, hogy adalékanyagoktól mentes volna. A szemfüles vásárló az „apróbetűs rész” alapján könnyen azonosíthatja például az emésztési zavarokat okozó nátrium polifoszfátot (E 450 c; stabilizátor, emulgeáló szer), vagy az ammónium-szulfitos-karamellt (E 150 d; színezék). Ez utóbbi, az elvégzett állatkísérletek során nagyobb mennyiségben alkalmazva csökkentette a fehérvérsejtek számát. Mivel módosította a vérképet, akár rákkeltő hatású is lehet. És ez csupán kettő a sok közül, hiszen még temérdek gyanús színezék, térfogatnövelő, ízfokozó stb. felbukkanhat ezekben, a zacskós csodákban, tehát jobb, ha mindet messziről elkerüljük!

Természetesen jogos kérdés, hogy mivel lehetne helyettesíteni az átlagosan 8-15 perc főzést igénylő löttyöket. Noha ennyire gyors „házi” levesek nincsenek, azért akadnak köztük olyanok, amelyek fél órán belül tálalhatók. Időtakarékos megoldás például a paradicsom-, a tojás-, és a köménymagleves, valamint a fagyasztott vagy zsenge zöldségekből főzött krémlevesek. Ha a szükséges hozzávalókkal feltöltöttük a kamrát, ki is dobálhatjuk az instant porokat, hiszen már ezek nélkül is boldogulunk.

Köménymagleves

Hozzávalók: vaj vagy olaj, liszt, köménymag (őrölt és szemes), pirospaprika, tejföl, só, filter vagy gézlap

Elkészítés: Pirítsuk a rántást, míg zsemleszínű lesz, majd szórjunk bele egy kevés pirospaprikát és őrölt köményt, végül keverjünk hozzá egy evőkanál tejfölt. Engedjük föl vízzel, ízlés szerint sózzuk és tegyünk bele 1-2 teáskanál gézlapba (vagy filterbe) csomagolt szemes köménymagot. Gyakori kevergetés mellett a forrástól számítva 10 percig főzzük.

Mit kenjünk a kenyérre?

A reggelizőasztal nagy slágerei közé tartoznak a különféle szendvicskrémek. A klasszikus házi változattal nincs is semmi probléma, csakhogy a boltban leginkább tartósított-vegyszerezett, főként selejtes alapanyagokat (másra használhatatlan maradék húsdarabkákat, sajtokat) tartalmazó termékeket találunk.

Ha nem a szervezetünk kalcium-anyagcseréjét felborító foszfátokkal (pl. bizonyos virslik, sajtkrémek), vagy egy adag karcinogén nátrium-nitrittel (pl. egyes pácolt sonkák; sajtok) kívánjuk indítani a napot, készítsük el magunk, amit a kenyérre kívánunk kenni.

Az unalmas pirítóst feldobhatjuk például pikáns fűszervajakkal, melyeket saját ízlésünk szerint néhány perc alatt kikeverhetünk. Érdemes kipróbálni a fokhagymás-zöldfűszeres változatot is, de minden kétséget kizáróan a „magyaros” lesz a család kedvence:

Magyaros fűszervaj

Hozzávalók: bio vaj, őrölt pirospaprika (lehet csípős is), köménymag (ízlés szerint szemes, vagy őrölt), só, őrölt bors, vöröshagyma, esetleg tejföl és cukor

Elkészítés: Hagyjuk a vajat felengedni, majd keverjük ki pirospaprikával, köménymaggal, sóval, borssal (esetleg cukrot is tehetünk bele). Egy kevés vöröshagymát próbáljuk nagyon apróra reszelni és dolgozzuk össze a masszával. Ha kicsit lazítani szeretnénk a krém állagán, adhatunk hozzá tejfölt is.

A hagymás padlizsánkrémet (recept) sem csupán a boltban vehetjük meg, sőt, ha előrelátóak vagyunk, a lesütött és elkapart zöldségből egy keveset lefagyasztunk, hogy jusson a téli hónapokra is.

Kiváló reggeli lehet még a körözött, a hagymás túró vagy a tojáskrém, de az olasz ízek szerelmesei néhány perc alatt melegszendvicset is készíthetnek; melyhez csupán bio ketchupre, öko toastkenyérre, sajtra és fűszerekre (oregánó, bazsalikomfokhagymarozmaring, só) van szükség.

Gumicukor helyett

Az összes élelmiszer közül talán a gyermekek körében népszerű gumimacik érdemlik a „legkárosabb” címet. Már nem hétköznapi állaguk is okot ad a gyanakvásra, nem beszélve pompázatos színükről. Az utóbbi kétségkívül veszélyesebb, ugyanis a különféle szintetikus színezékek a legvitatottabb adalékanyagok közé tartoznak. Persze nem csupán ezektől a cukorkáktól érdemes óvni gyermekeinket, hiszen a különböző édességek (pudingok, mesterséges fagylaltok, cukros üdítők, marcipánok stb.)is gyakran piros (E 122), sárga (E 102), vörös (E 123), és narancssárga (E 110) színezőanyagokkal dúsítva kerülnek forgalomba.

Ezek közül talán a gyakran allegriát kiváltó E 122, valamint a rákkeltő és mutagén E 123 a legártalmasabb. Az USÁ-ban már mindkettőt betiltották. Ha egy termék összetevői között valamelyiket felfedezzük, mielőbb dobjuk ki!

Az édesszájúaknak azonban nem kell kétségbe esniük, hiszen bőven akad még nassolnivaló. Elkészíthetjük például a bolti krémtúrók, pudingok, fagylaltok házi változatát, sőt, ha időnk engedi, kakaóscsigát is süthetünk.

Krémtúró

Hozzávalók: túró, cukor (lehetőleg nádcukor), citrommazsola, házi gyümölcslekvár, vagy friss gyümölcs

Elkészítés: A túrót jól keverjük össze a cukorral és ha krémesebb állagot szeretnénk elérni, turmixoljuk össze. Végül tegyünk bele néhány csepp citromot és egy kevés mazsolát. Ha gyümölcsös nyalánkságra vágyunk, hagyjuk ki a mazsolát, és keverjünk bele helyette házi készítésű lekvárt, vagy friss gyümölcsöt.

Az adalékanyagok árnyoldalainak ismeretében már a mi felelősségünk, hogy milyen mérgeket teszünk családunk asztalára. Az E-betűk listája és a vegyszerek pontos megnevezése számos weboldalon elérhető, így könnyen ellenőrizhetjük a kamránkból előkerülő, gyanús élelmiszerek összetevőit.

Őri Katalin

https://www.vitaminsziget.com/cikk.php?id=731

Króm: a vércukorszint egyensúlyáért

A króm az inzulinnal együtt közreműködik a szénhidrát-anyagcserében, és segít a fehérjéket eljuttatni oda, hol szükség van rájuk. Elősegíti a fogyást, valamint megakadályozza, illetve csökkenti a magas vérnyomást.

Mivel a króm fontos szerepet játszik a glükóz lebontásában, elengedhetetlen a szervezet energiaháztartásának megfelelő működéséhez, de ugyanilyen fontos a koleszterin, a zsírok és a proteinek szintézisében, valamint a fogyás elősegítésében is. Segít stabilizálni a vércukorszintet az inzulin megfelelő felhasználásával, ezért hasznos nyomelem a cukorbetegségben és a hypoglikémiában szenvedők számára.

Napjaink krónikus betegségeinek legfőbb okai az elszabadult vércukorszint és az inzulinproblémák. Bár számos szakértő szerint az inzulinproblémák kezelésének egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb megoldása a szénhidrátfogyasztás csökkentése, a krómbevitel növelése is megfontolandó módszer.

1. A króm hatásai

Ha rendszeresen biztosítod szervezetednek, a króm számos olyan betegség megelőzésében és kezelésében segít, amelyet az inzulinrezisztencia okoz vagy tesz súlyosabbá. A króm, mint nyomelem többek között az alábbi rendellenességek megelőzésében és kezelésében lehet hasznos:

  • túlsúlyosság
  • hypoglikémia (alacsony vércukorszint)
  • agyvérzés
  • magas vérnyomás
  • Crohn-betegség
  • vastagbélgyulladás
  • fekély
  • gyomorhurut
  • sclerosis multiplex
  • migrén
  • pszichiátriai rendellenességek

A króm messze a legfontosabb ásványi anyag a glükózlebontásban. Legtöbbünk szervezetében sajnos nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségben, vagy egyenesen hiányzik. Ennek okai a következők lehetnek: az ételeinkben található természetes króm nehezen szívódik fel a szervezetben; kevés olyan táplálékot fogyasztunk, amely krómot tartalmaz; az élelmiszer-feldogozás során a krómtartalom gyakran elveszik; a magas cukorfogyasztás miatt a szervezet krómtartalékai csökkennek. A fehér cukor, a finomliszt és a többi egészségtelen, magas szénhidráttartalmú étel nagy mennyiségű fogyasztása pedig jócskán megnehezíti a normál vércukorszint megtartását.

A krómhiány fáradtsághoz, idegességhez, glükózintoleranciához (főleg cukorbetegeknél), az aminosavak nem megfelelő lebontásához, valamint érelmeszesedéshez vezethet.

A táplálékkiegészítőket leszámítva nincs igazán ideális megoldás a szervezet krómhiányának megfelelő pótlására. Bár a gomba, az árpa és a teljes kiőrlésű gabonák bizonyos mennyiségben tartalmazzák ezt a nyomelemet, de csak akkor, ha azok krómban gazdag táptalajból származnak (ami sajnos manapság nem jellemző). A sörélesztő szintén ismert krómforrás, de mivel az élesztőre sokan érzékenyek, ez nem feltétlenül jelent életképes megoldást.

1.1. A króm és a cukorbetegség

A króm rendkívül hatékony eszköz a cukorbetegség kezelésében. Miután a szervezet krómtartalékai optimális szinte visszaállnak, a vércukorszint jellemzően csökken, és a cukoringadozás kezelhetőbbé válik.

Egy pekingi kísérlet során 180 olyan személyt vizsgáltak meg, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvedtek. A kutatók azt találták, hogy napi 1 000 mcg (1 mg) króm 2 hónap alatt képes volt stabilizálni a betegek vércukorszintjét. Négy hónap elteltével pedig további javulást következett be a kísérletben résztvevők vércukor-, inzulin és koleszterinszintjében.1 Ez márpedig olyan eredmény, amely gyógyszeres kezeléssel sem lett volna feltétlenül elérhető.

1.2. A króm és a fogyás

Ha túlsúlyos vagy, akkor nagy valószínűséggel inzulinrezisztanciában szenvedsz (a súlyfölösleg egyszerre oka és következménye is e rendellenességnek). A csökkentett szénhidráttartalmú étrend mellett a krómbevitel a legjobb megoldás a zsírfelesleg csökkentéséhez.

A kutatások szerint a króm a következőképpen hat a szervezetben:

  • Csökkenti az éhséget, illetve a cukorfogyasztás iránti vágyat, így könnyebb tartani a csökkentett szénhidráttartalmú étrendet.
  • A króm akár drasztikus étrendváltoztatás nélkül is csökkenti a teljes zsírmentes testtömeget, ami felgyorsítja a szervezet anyagcseréjét, ezáltal pedig további zsírokat égetünk el.2
  • A króm segít megelőzni az izomvesztést, ha célirányosan csökkentjük a kalóriabevitelt.3
  • A króm javítja a testmozgás, illetve az edzések kalóriaégető hatását, így a fogyás még gyorsabb4. Itt érdemes megjegyezni, hogy az edzés igénybe veszi a szervezet krómtartalékait, ezért rendszeresen kell pótolnunk ezt a nyomelemet.

1.3. Szívbetegségek

Az inzulinszinthez köthető rendellenességek és a túlsúly fontos kockázati tényezők az egyes szívbetegségekben, sőt, a krómhiány nagy valószínűséggel szívproblémákhoz vezet. Azonban, ha gondoskodunk az optimális krómbevitelről, akkor ezen nyomelem segít az értisztító hatású HDL-koleszterin (a „jó” koleszterin) koncentrációjának növelésében, csökkenti az LDL-koleszterin és a triglicerid-szintet a vérben, és ezáltal segít megelőzni a szívbetegségek kialakulását. A kutatások szerint a hatásfok még jobb, ha a krómot niacinnal egészítjük ki.5

1.4. Magas vérnyomás

magas vérnyomás egyik oka jellemzően az inzulin-túltermelés (hiperinzulinémia) és az inzulinrezisztencia. A vércukorszint – krómbeviteltől függő – csökkenése és emelkedése stimulálja a szervezet szimpatikus idegrendszerét, és ez segít a vérnyomás szabályozásában.

1.5. Öregedés

Az öregedés késleltetésére irányuló vizsgálatok során a tudósok a magas vércukorszint miatt bekövetkező sejtsérüléseket és sejthalált is vizsgálták. Ezen folyamat, a glikáció, úgy tűnik, fontos szerepet játszik az öregedésben.

Érdemes tudni, hogy ha az öregedés hatására a vérkeringés lecsökken a szervezet egyes pontjain, akkor azon területek szöveteinek különösen szükségük van oxigénre és tápanyagokra (többek között krómra). Az artériák egészségét támogató étrend-kiegészítők közül pedig messze a króm a leghatékonyabb.

2. A króm természetes forrásai

A króm természetes formában számos tápanyagforrásban fordul elő, bár csak minimális mennyiségben (általában 1 vagy 2 mikrogramm adagonként), és az élelmiszer-feldolgozási módszerek is káros hatással vannak a természetes króm mennyiségére.

A króm kiváló forrásai:

  • hagyma, paradicsom, gomba
  • sörélesztő
  • osztriga, kagyló, rák
  • teljes kiőrlésű gabona, burgonya

A sörben és a borban is felhalmozódhat króm az erjedés során, ezért ezek is természetes forrásnak tekinthetők.

Krómban gazdag további ételeket és recepteket a 33 kedvenc recept című könyvben találsz »

3. A króm napi szükséglete

A króm táplálékkiegészítő formájában való bevitelének nincsenek mellékhatásai (bár egyes személyeknél enyhe álmatlanság vagy ingerlékenység fordulhat elő, ha első alkalommal használnak krómkiegészítőket).

Az inzulint adagoló cukorbetegeknek viszont oda kell figyelniük, mivel a króm fogyasztása nagy valószínűséggel csökkenteni fogja a napi inzulinszükségletüket, és az optimális inzulindózis meghatározása az orvos feladata.

A különböző krómkészítmények közül a pikolinát és polinikotinát alapú a legjobb, mivel ez a kettő garantálja a legjobb felszívódást a szervezetben. A köztük lévő különbség elhanyagolható, mindkettő jótékony hatású és biztonságos, és jóval hatékonyabb a króm bármely más típusánál.

A javasolt általános napi adagja 25-35 mcg.

A túlsúlyosság és az inzulinrezisztanciával kapcsolatos egyéb problémák kezelésére napi 20-60 mcg króm bevitele javasolt. Súlyos cukorbetegség és extrém túlsúly esetén a napi adagot érdemes 60-100 mcg értékre emelni.

Hivatkozások

1. Richard Anderson, et al.: Diabetes, 1996; 45 (supp. 2); 124A/454
2. G. W. Evans: Nutrition Report, 1989. okt-nov, 7 (10-11): 73, 81.
3. B. Bahadori, et al.: International Journal of Obesity, 1995.; 19: 38.
4. M. Hallmark, et al.: Medicine and Science in Sports and Exercise, 1993; 25; S101
5. R. Lefavi, et al.: FASEB Journal, 1995; 9: 525.

Forrásjegyzék

Robert C. Atkins: Dr. Atkins’ Vita-Nutrient Solution: Nature’s Answer to Drugs, Touchstone; 1st Fireside Ed edition, 1999.
Phyllis A. Balch: Prescription for Nutritional Healing, Avery Trade; 5 Rev Upd edition, 2010
Earl Mindell: Earl Mindell’s New Vitamin Bible, Grand Central Life & Style; Rev Upd edition, 2011

A tíz legnagyobb hiba a sportolók táplálkozásában

Edzés, táplálkozás és regeneráció – ez a sikeres felkészülés 3 kulcsterülete, egyik sem megy a másik nélkül, egyik sem helyezhető a másik elé. A Scitec Institute Sport- és Táplálkozástudományi Intézet – amely a Magyar Olimpiai Csapat hivatalos sporttáplálkozási tanácsadójaként segíti a versenyzők eredményes felkészülését – szakértői most összefoglalták a tíz leggyakoribb hibát, amelyeket a sportolók a mindennapi táplálkozásukban elkövethetnek. Érdemes tanulni belőle.

A sportszakmai felméréseken azt tapasztaltuk, hogy még azok a sportolók is igen sok hibát vétenek a felkészülésük során, akik több olimpián is részt vettek, esetleg érmekkel gazdagodtak. Azt tapasztaltuk, hogy az elit sportolók életét is számtalan kihagyott lehetőség vagy étrendi hiba nehezíti. Ezeket hívjuk behúzott kézifékeknek. Munkatársaimmal azon dolgozunk, hogy ezeket a fékeket kiengedjük, ezért a sportolók számára összegyűjtöttük a tíz legnagyobb hibát, amit a táplálkozás terén elkövethetnek”, fejtette ki Szász Máté, a Scitec Institute szakmai igazgatója.

  1. A kalóriabevitel nem megfelelő mennyiségű. A legtöbb sportoló nincs tisztában a napi energiaigényével. Nem tudja, hogy szervezete mennyi kalóriát éget el nyugalomban és edzés alatt. Így azt sem nem tudja, hogy naponta mennyit is kellene ennie.
  2. Az étkezések helytelen időzítése. A megfelelő tápanyagbevitel mellett az időzítésnek is hatalmas szerepe van. Edzések alatt csaknem tízszeresére emelkedik a kalória felhasználásunk, ugyanakkor nem tudunk emészteni, és a felszívódás képessége is sokat romlik. Nemcsak az a fontos, hogy edzés előtt a lehető legtökéletesebben feltöltsük a tápanyagraktárakat, hanem az is, hogy az edzéshez szükséges, minőségi tápanyaggal lássuk el magunkat. A hibás tápanyag-időzítés romló edzésteljesítményhez, csökkenő regenerációhoz vezet.
  3. Elmarad a hidratálás. Edzések közben szeretnénk pótolni az elégetett szénhidrátokat, általában valamilyen cukortartalmú sportital segítségével. A túl híg sportitalokkal minimális mennyiségű energia vihető be, míg a túl magas szénhidráttartalmú italok ahelyett hogy elősegítenék a folyadék felszívódását, pont ellenkező hatást váltják ki: a környező szövetekből folyadékot szívnak el. Ilyenkor a sportoló elpilled, erőtlennek és álmosnak érzi magát, hasa felpuffad. Ennek elkerüléséhez a sportital ozmotikus erejét célszerű megadott határok között tartani.
  4. Akkor eszem, ha éhes vagyokeffektus. Az éhség a legrosszabb ingere a táplálékfelvételnek. A túlsúlyos emberek jellemzően többet gondolnak az evésre és hamarabb megéheznek, míg a vékonyabb sportolók rendre kevésbé érzik magukat éhesnek. A tápanyagbevitelt a felszívódási paramétereknek megfelelően a sportoló napirendjéhez kell igazítani. Pontosan kiszámítható, hogy milyen mennyiségű és típusú szénhidrátot kell alkalmazni 2 órával edzés előtt, és milyet 30 perccel előtte. Mit és mennyit kell bevinni edzés után 5 percen belül, és az edzést követő 2 órában. Az éhség kerülendő, a lehető legrosszabb visszajelzés a sportoló számára.
  5. A táplálék nem megfelelő hasznosulása. Sok sportoló azt gondolja, ha elfogyaszt egy adag rántottát, akkor a benne található tápanyagok mind felszívódnak, tehát a teljes tápértékét hasznosítani fogja. Ez nem így van. Az egyes fehérjeforrások emészthetősége nagyban eltér, egy tojásban például 6 gramm fehérje van, melynek felszívódásához csaknem 2 órára van szükség. Könnyen előfordulhat, hogy a sportoló bevisz egy nagy adag értékes fehérjét, szénhidrátot és zsírt, de ennek csak a töredéke hasznosul ténylegesen. A tervezés során tehát figyelembe kell venni a felszívódási paramétereket is.
  6. Félelem a túladagolástól. Sokan gondolják azt, hogy a túl sok vitamin megárt. A valóság ezzel szemben mást mutat: a lakosság jelentős része magnézium és D3 vitamin hiányban szenved. A gyümölcsök és zöldségek vitamintartalma töredéke az 50 évvel ezelőtt mért értéknek. A városlakó sportolók többsége nem eszik minden nap friss, nyers gyümölcsöt és zöldséget. Többségük vitaminbevitele nem éri el a nem sportolók szintjét sem. A vitaminok természetesen túladagolhatók, de a túladagolás egy szakirodalmi ritkaság, melyre élő példát felnőtteknél nemigen látunk.
  7. Túlértékeljük a gyümölcsöket. Hajlamosak vagyunk túlértékelni a gyümölcsök tápanyagtartalmát. Egy almában 3-5mg C-vitamin van, egy paradicsomban 0,08 mg B6 vitamin található. Ezen értékek minimum százszorosára van szüksége a sportolóknak. A vitaminok nélkülözhetetlenek a megfelelő regeneráció fenntartásához, az anyagcsere folyamatok katalizálásához. A nem megfelelő vitamin ellátottság rontja a szervezet adaptációját és regenerációját, fáradttá teszi a sportolót.
  8. Ismeretlen a verejtékezés mennyisége. A legtöbb sportolónak fogalma sincs arról, mennyi folyadékot veszít edzések közben. A testtömeg 1,5%-át elérő verejtékezés már mérhető teljesítmény romlást okoz, míg a 2%-ot meghaladó verejtékezés már láthatóan és érezhetően csökkenti a csúcsteljesítményt és az idegi koordinációt. A folyadék felszívódás üteme lassabb mint a verejtékezés, ezért az edzés során a kiszáradás elkerülhetetlen. A számok ismeretében megfelelő elő-hidratációs stratégia állítható fel, amivel a kritikus dehidratáció megelőzhető vagy jelentősen késleltethető.
  9. Kihagyja az étrendi lehetőségeket. Speciális étrendi intervenciókkal támogatni tudjuk a regenerációs folyamatokat. Tudjuk csökkenteni a fáradás ismert formáit, enyhíthetjük a centrális fáradtságot, és a perifériás, izomzatot érintő kifáradást. Sokat tehetünk a mentális teljesítmény javításáért, fokozhatjuk a szellemi összpontosítás mértékét és csökkenthetjük a szellemi kifáradást. Az ízületek védelme érdekében előre felkészülhetünk a megerőltető időszakokra, de a sérülést követő időszakban is rendkívüli módon felgyorsíthatjuk a sebgyógyulást.
    Képesek vagyunk támogatni a keringést, a jobb oxigénszállítás érdekében. Hatással vagyunk az élsportra jellemző negatív hormonális eltolódásokra, és képesek vagyunk hatékonyan támogatni az immunrendszer munkáját a stresszes verseny időszakokban, vagy a hideg téli hónapokban.
  10. Versenyétrend összeállítása nem megfelelő. A felkészülési időszak étrendje teljes egészében eltér a versenynapok étrendjétől. A verseny során a sportoló szervezetét fel kell tölteni a szükséges célzott, prémium tápanyagokkal, és el kell távolítani minden olyan felesleges salakot, ami lassítja, terheli, akadályozza  szervezetét. A versenyétrend összeállítása lassan tudományággá fejlődik, és nagyon sokat adhat a pengeélen táncoló sportolónak.

Forrás: http://lifemagazin.hu/egeszseg/a-tiz-legnagyobb-hiba-a-sportolok-taplalkozasaban

A folyadékfogyasztás fontossága, avagy mit igyak és mennyit?

A víz, a folyadék olyannyira létfontosságú tápanyag az ember számára, hogy legfeljebb 3 napot bírunk ki nélküle, míg étel nélkül hetekig elvagyunk.

Az emberi testben a víz közreműködik az anyagcsere folyamatokban, javítja a keringést, megfelelő vérnyomást biztosít, közreműködik a szervezet állandó, belső hőmérsékletének szabályozásában, valamint hozzájárul a méregtelenítéshez is.

Tudta?
Egy megtermékenyített petesejt 96%-a víz. Egy csecsemő szervezetének kb. 65%-a víz, egy férfié 60%, egy nőé pedig 50%.Egy átlagos férfi teste 40-42 liter vizet tartalmaz. Ez kb. ugyanannyi, amennyit egy zuhanyzásnál elhasználunk!

Ha nem iszunk elegendő folyadékot, akkor…

  • anyagcserénk lelassul
  • fejfájást, szédülést, nyugtalanságot, zavartságot tapasztalhatunk
  • kimerültség, gyengeség, fáradékonyság léphet fel, koncentrációs képességünk csökkenhet
  • szapora légzés, izomgörcs, szájszárazság jelentkezhet
  • a bőrünk veszít rugalmasságából
  • a szervezet súlyos esetben ki is száradhat, illetve vesekő, vérsűrűsödés is kialakulhat

Mit igyak?

Sok-sok szénsavmentes vizet, vagy gyógyteát! Ezen kívül alkalmanként 100%-os frissen préselt gyümölcs- és zöldséglevet, vagy smoothie-t (vízzel készült turmixot) is kortyolgathatunk.Levest is érdemes gyakran fogyasztani, vagy olyan magas víztartalmú, lédús gyümölcsöt, mint a dinnye.

Üdítőitalokat nagyon ritkán fogyasszunk, mert túl magas a cukortartalmuk és sok bennük a mesterséges adalékanyag. A cukormentes változatok sem jelentenek jobb megoldást, ezek ugyanis fokozzák az édességek iránti sóvárgást. Kávét, energiaitalt és alkoholt szintén mértékkel fogyasszunk! 

Tudta?
1989 és 2012 között 29-ről 87%-ra nőtt az ásványvizek kedveltsége Magyarországon.

Mennyit igyak?

Általánosságban elmondható, hogy 20 testkilogrammonként legalább 1 liter vizet meg kéne innunk egy nap! Ez egy 60 kg-os nőnél napi 3 liter vizet jelent. Sajnos ezt a jó tanácsot sokan nem fogadják meg, ezért manapság a lakosság nagy része krónikus vízhiányos.

Egy átlagos nap folyamán nagyon sok folyadékot veszítünk. Nemcsak a verejték von el vizet a szervezettől, hanem a kilégzéskor kilehelt pára is. Tehát a megfelelő mennyiségű folyadékutánpótlás létfontosságú. Különösen akkor, ha meleg van, ha sportolunk, vagy ha idős emberről, gyerekről vagy betegről van szó. 

Tudta?
A Washingtoni egyetem felmérése szerint napi 5 pohár víz elfogyasztása 45%-al csökkenti a vastagbélrák, 79%-al a mellrák, 50%-al a hólyagrák esélyét. 8-10 pohár elfogyasztása pedig a hátfájósok 80%-nak csillapította a fájdalmát.

Szomjúságérzet – ne várjuk meg!

A szomjúság egy figyelmeztető jelzés, miszerint szervezetünk több folyadékot igényel. A szomjúság viszont egyben a kiszáradás első jele is! Éppen ezért ne csak akkor igyunk, ha szomjasak vagyunk, hanem egész nap, szinte folyamatosan kortyolgassunk. A szomjúság érzet központja a köztiagy hipotalamusz nevű területén van, ez felelős többek között az étvágy szabályozásért is, ezért fordulhat elő, hogy agyunk esetenként nem képes különbséget tenni az éhség és a szomjúság között. Tehát ha ránk jön az ’’úgy ennék valamit” érzés, akkor igyunk meg egy nagy pohár vizet – az esetek többségében ilyenkor tovaszáll a nassolhatnék.

Tudta?
A Washingtoni egyetem felmérése szerint 1 pohár víz kimondottan csökkentette a diétázók 100%-nak éhségérzetét.

A szomjúságérzet a kor előrehaladtával és betegség esetén azonban egyre kevésbé működő jelzőrendszer – ezért láthatunk a kórházakban sok beteg ágya mellett sóoldattal töltött infúziós palackot. Az idősek és a gyerekek hajlamosak elfeledkezni az ivásról, ezért kínáljuk őket rendszeresen innivalóval!

6 szomjoltó tipp

1.       Munkahelyünkön már reggel készítsünk ki asztalunkra egy 2 literes vizes palackot. Ez majd folyamatosan figyelmeztet arra, hogy mennyit ittunk eddig, és még mennyit kell aznap elfogyasztanunk.

2.       Ha útnak indulunk, mindig legyen nálunk víz. Erre szoktassuk rá a gyerekeket is.

3.       Felkelés után egyből igyunk meg egy pohár vizet!

4.       A 100%-os gyümölcsleveket hígíthatjuk vízzel is, kb. fele-fele arányban!

5.       A feketekávé és a feketetea koffeintartalma miatt vízhajtó hatású, ezért közvetlenül utánuk mindig igyunk meg egy pohár vizet is.

6.       Ásványvíz vásárlásakor nézzük meg a címkén lévő ásványi anyag összetételt! Tudniillik rendszeres ásványvíz fogyasztás esetén egyes ásványi anyagok sajnos egyoldalúan felhalmozódhatnak a szervezetünkben, ami akár káros is lehet, ezért időnként érdemes másfajta vizet vásárolni.

Kató Iringó
Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.

Forrás: https://www.vitaminsziget.com/cikk.php?id=3893

Hogyan gyorsítsuk anyagcserénket?

A kalóriák számlálása, noha annak is megvan a szerepe, erősen félrevezető lehet a fogyókúra szempontjából. Nemcsak az a fontos ugyanis, hogy mennyi energiát viszünk be szervezetünkbe, hanem az is, hogy abból mennyi ég el és mennyi raktározódik. Az anyagcsere gyorsítása tehát az energia elégetésének fokozását jelenti. Anyagcserénket alapvetően a pajzsmirigy szabályozza. Nem véletlen, hogy alulműködése elhízással, míg túlműködése fogyással járhat. 

Bizonyos ételek serkentőleg hatnak anyagcsere-folyamatainkra

Míg mások kifejezetten a pajzsmirigy működését segítik. Anyagcse gyorsító ételeknek szokták nevezni a kevés kalóriát és sok értékes mikrotápanyagot tartalmazó ételeket is, de ezeket el kell különíteni a valódi anyagcsere gyorsítóktól.

A mozgás szerepe

Mielőtt az anyagcsere fokozó ételekre rátérnénk, meg kell említeni a mozgás szerepét. A mozgás során nem csak arról van szó, hogy az izmok energiát égetnek, de olyan hormonális változások is történnek, melyek fokozzák az anyagcsere folyamatokat. E mellett mozgás során az izomsejteken olyan csatornák nyílnak meg, melyek a cukrot inzulin nélkül szállítják az izomsejtek belsejébe. Épp ezért érdemes minden étkezés előtt egy nagy izomcsoportot megmozgató mozgásgyakorlatot végezni (pl.: 10 guggolás). Ezzel a táplálékból felszabaduló cukor nem a zsír-, hanem az izomsejtekbe kerül.

Ezek után nézzük meg, melyek a leghatékonyabb anyagcsere gyorsító ételek, italok:

  •  Tengeri herkentyűk

A tengerekben magasabb a jódtartalom, mint bármely szárazföldi vízforrásban, épp ezért a tengeri herkentyűk is többet tartalmaznak belőle. A jód legfőbb forrásai a tengeri algák, így az algák és algakészítmények fogyasztása a legjobb jódbeviteli forrás. A jód a pajzsmirigy anyagcsere serkentő hormonjának előállításához szükséges.

  • Barna moszat

A barna moszat szintén kiváló szerves jódforrás, de e mellett közvetlenül is serkentőleg hat az anyagcserére.

  • Paradió vagy brazildió

A para- vagy brazildió az egyik legkiválóbb szelén forrás. Szelénre számos enzim működéséhez szükség van. Ezek között van az is, amelyik a pajzsmirigy hormonját egy 20-szor aktívabb formába alakítja. (T4 – T3 átalakulás)

  • Víz

A víz fogyasztása nem csak azért fontos, mert teltségérzetet okoz és csökkenti az étvágyat. Hirtelen fél liter mennyiségű víz elfogyasztása, akár 30%-kal is növelheti az anyagcserefolyamatokat.

citrom lassítja a szénhidrátok felszívódását, így evés előtt elfogyasztott egy pohár citromos víz, bármely étel glikémiás indexét csökkenteni képes.

A grapefruitot 30 éve kutatják fogyást elősegítő hatása miatt. Hatóanyagai képesek csökkenteni az inzulinszintet, mely hormon felelős a szénhidrátok sejtekbe juttatásáért és raktározásáért.

A kávénak van jó és rossz hatása is. Az azonban vitathatatlan, hogy a benne található koffein gyorsítja az anyagcserét. Gyors hatása miatt, azonban később egy lassulás következhet be, így érdemes megfelelő mozgásprogrammal és más anyagcsere gyorsítókkal is kiegészíteni fogyasztását.

  • Zöld tea

A zöld tea anyagcsere gyorsító hatása régóta ismert. Ezt a hatást a benne található teobromin és koffeiin okozza, melyek lassabban szabadulnak fel belőle, mint például a kávéból. Így anyagcsere gyorsító hatása elnyújtottabb. E mellett a rákgyógyászatban is felhasznált EGCG nevű hatóanyaga szintén erős zsírégető hatással bír.

  • Erős paprika

A paprika fő hatóanyaga kapszaicin, mely keringést fokozó és anyagcseregyorsító hatással rendelkezik.

Dr. Gulyás Tamás
Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.

Forrás: https://www.vitaminsziget.com/cikk.php?id=4040

Nyár végi vitaminvadászat

Mielőtt beköszönt az ősz, érdemes szervezetünk ásványi anyag- és vitaminkészletét feltölteni a nyárvégi zöldségek, gyümölcsök segítségével. Miből válogathatunk?

Véget ért a nyári napsugár és a pihenés időszaka, kezdődik az óvoda, iskola, a felnőttek pedig gőzerővel látnak neki újra a munkának. Míg lelkünk a nyaralás emlékeiből táplálkozhat a hűvösebb hónapokban, testünket is érdemes feltölteni az őszi időszak előtt. Válogassunk a nyárvégi kínálatból, és együnk minél több zöldséget, gyümölcsöt!

Gyümölcsös nyár végi felfrissülés – szilvázzunk!

A hazai szilva szezonja egészen októberig tart, ezért a lila gyümölcs az egyik legjobb választás az őszi nassoláshoz. Fogyasztásával B- és C-vitaminhoz jutunk, de olyan fontos ásványi anyagokat is beviszünk szervezetünkbe, mint a szív- és érrendszer működését támogató kálium, a foszfor, a vas, a magnézium és a kálcium.

Ilyenkor, a szeptemberi hajrában kifejezetten érdemes naponta egy kevés szilvát elmajszolni: javítja az immunrendszer ellenállóképességét, serkenti az agyműködést, jó hatással van az idegrendszerre, magas rosttartalmánál fogva pedig kitűnő salaktalanító. Székrekedés esetén a legjobb orvosság, ha éhgyomorra megeszünk pár szem friss vagy aszalt szilvát.

Tipp: Tisztítókúra szilvával
Emésztőrendszerünk, májunk és vesénk tisztítása érdekében érdemes pár napos szilvakúrát tartani. szilva és az aszalt szilva ugyanis az egyik legjobb természetes méregtelenítő: a héjában található nagy mennyiségű cellulóznak köszönhetően serkenti a bélmozgást, így megszabadít az emésztőrendszerben lerakódott salakanyagoktól. A kúra alatt célszerű diétás étrendet követni, és az egyik főétkezés helyett 30-35 dkg szilvát fogyasztani. Ügyeljünk a folyadékbevitelre is: igyunk legalább 2,5 – 3 litert ásványvíz és gyógytea formájában!

„Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack”

  • Színesítsük meg az ősz első napjait a népmesei hármassal! A szőlő kiváló B– és C-vitamin forrás, de bővelkedik folsavban és biotinban is. Az ásványi anyagokból megtalálható benne a káliumfoszfor, kálcium, nátriummagnézium. Kitűnő hatással van egészségünkre: idegerősítő, izomregeneráló, vértisztító, méregtelenítő, elősegíti a bélbetegségek gyógyulását. Mivel a szőlő jól tárolható, még télen is szerepelhet étrendünkben.
  • Vitamintartalomban az alma sem marad le: bővelkedik C- és B-vitaminokban, béta-karotinban, tartalmaz vasat, magnéziumot, kalciumot. Az alma gyógyító hatása már rég óta ismert: a mondás szerint naponta egy alma az orvost távol tartja. Jótékonyan hat az agyműködésre, pektintartalmánál fogva pedig hozzájárul a jó emésztéshez. Savas levének köszönhetően kifejezetten frissítő, üdítő hatású, jó hatással van emésztésre és a bélflórára, méregtelenítő és tisztító hatású.
  • Az őszibarack is kitűnő szeptemberi vitaminforrás: a benne rejlő A- és C-vitaminnak köszönhetően természetes antioxidánsniacin-, magnézium– és cink tartalmánál fogva pedig hangulatjavító hatású. Arcpakoláshoz, arctisztításhoz is tökéletes gyümölcs: tisztítja és rugalmasabbá teszi a bőrt.
Tipp: Őszibaracklekvár
Hogy télen is élvezhessük a barack zamatos ízét, készítsünk lekvárt!Minden, amit a lekvárkészítésről tudni kell c. cikkünkért kattintson ide! >>>

Őszi kincs – a körte

A nyár végétől érő édes-zamatos finomság kitűnő őszi C-vitamin forrás, egy felnőtt napi szükségletének kb. 20-25 %-át biztosítja egy darab körte. Lúgosító, vízhajtó és sóoldó hatásának köszönhetően ideális tisztítókúrákhoz, gyümölcsnapokhoz, de természetes megoldást jelenthet vesekő, reuma, és köszvény esetén is. Magas rosttartalma serkenti a bélműködést, gyorsabban távoznak a rákkeltő anyagok, ezáltal fontos szerepe van a vastagbélrák megelőzésében.

Tipp: Készítsünk körtesajtot!
Bár mint minden gyümölcs, a körte is nyersen a legegészségesebb, de a belőle készített „sajt” igazi kuriózum. Tetszőleges mennyiségű körtét tisztítsunk meg, daraboljuk fel, majd gőzben pároljuk puhára. A körtét ezután törjük át, adjunk hozzá a gyümölcshöz képest fele mennyiségű nádcukrot, ízesíthetjük kevés citromlével, majd főzzük sűrűre. Tálkákba öntve hagyjuk kihűlni, majd megszáradni.

Nyár végi gyümölcsös arcápolás

Az ősz közeledtével érdemes bőrünket is felkészíteni a megváltozó időjárásra. Kreáljunk természetes arcradírt- és pakolást illatos gyümölcsökből!

  • Bőrfrissítő-feszesítő almapakolás: Reszelt almát keverjünk el egy kevés akácmézzel, kenjük az arcunkra, és kb. 15 percig hagyjuk hatni. A fáradt bőr felfrissül, feszesebb lesz az almás kényeztetés után.
  • Hidratáló-regeneráló bőrradír: Egy érett őszibarackot törjünk péppé, adjunk hozzá egy kanálnyi akácmézet és egy kevés nádcukrot, majd jól keverjük össze. A masszával óvatosan dörzsöljük át arcbőrünket, majd alaposan mossuk le. Nemcsak megtisztítja, de puhítja és hidratálja is bőrünket.

V. Magdi
Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.

Forrás: https://www.vitaminsziget.com/cikk.php?id=2466