Igazi csodaszer: méz

A méznek számos jótékony hatása van. Úgy tartják, hogy kiváló baktériumölő, jót tesz az emésztésnek, nyugtat, fertőtlenít, és a fájdalomcsillapító hatása sem elhanyagolható. Ám mégsem ajánlott mindenkinek a fogyasztása, és nem mértéktelenül. A virágporra, vagy valamely összetevőjére allergiásoknak például kifejezetten tilos, de a kisgyermekek is csak bizonyos kor után fogyaszthatják biztonsággal. Miért nem ehetnek a babák mézet és mikortól javasolt számukra?

„Mint minden élelmiszernél, a méznél is elmondható, hogy csak a nagyon jó minőségű, jól kezelt méz bír jótékony hatással. Minél sötétebb egy méz, annál jobb, gazdagabb értékes flavonoidokban, ásványi anyagokban és vitaminokban. Használjuk édesítőként, teákba, kávékba, süteményekbe, valamint megfázás esetén olykor mézes teával gyógyulunk. Mindeközben azért ne feledkezzünk meg energiatartalmáról, mely közel megegyezik a kristálycukoréval, illetve viszonylag gyorsan megemeli a vércukorszintet is. Hiába gondoljuk, hogy a méz „csodagyógyszer”, azért azt tartsuk szem előtt, hogy egy cukorbomba, és az ajánlások szerint is kerülni kell a cukrok fogyasztását, ez alól pedig nem kivétel a méz sem. Mivel hiszünk a gyógyító erejében, szívesen alkalmaznánk akkor is, amikor gyermekünk náthás, vagy köhög. Ám jó, ha tudjuk, hogy egy éves kor alatt tilos a fogyasztása, ugyanis fennáll a kockázata, hogy úgynevezett csecsemőkori botulizmus alakul ki. A csecsemők immunrendszere még fejletlenebb a felnőttekénél, illetve a gyomor pH-juk még nem elég savas. Így a mézben található spórákból kifejlődhetnek a toxint termelő baktériumok, amik a babák idegrendszerére nézve veszélyesek” – mondta Wolher Veronika, a Budai Egészégközpont dietetikusa.

A csecsemőkori botulizmus tünetei között szerepelnek:

  • gyengült szopási reflex
  • izomgörcs
  • izomgyengeség
  • légzési nehézség
  • izombénulás

A betegség kialakulásának rizikóját csökkenthetjük, ha ellenőrzött forrásból vásárolunk mézet, illetve, ha betartjuk a gyermekek táplálására vonatkozó javaslatokat. Ha a botulizmus tüneteit tapasztaljuk, forduljunk azonnal orvoshoz, a betegség a megfelelő ellátás mellett nagy eséllyel gyógyítható.

Milyen panaszokat okozhat ezen kívül még a táplálkozásba korán bevezetett méz?

  • emésztési problémák
  • étvágytalanság
  • székrekedés
  • egyéb allergiás reakciók

„A magas fruktóztartalma miatt a fruktóz emésztési zavarban szenvedőknek szintén ki kell zárniuk a mézet a táplálkozásukból. Illetve pollenallergiák, és méhcsípés-allergia esetében keresztallergia léphet fel, ez esetben is célszerű kerülni. Ha bármilyen szokatlan változást tapasztalunk, hagyjuk abba a fogyasztását, a panaszok valószínűleg maguktól el fognak múlni. Ám, ha a tünetek nem enyhülnek, vagy esetleg súlyosbodnak, akkor forduljunk orvoshoz további kivizsgálás céljából” – tette hozzá a dietetikus.

Ha szabad a gazda!

Ha gyermekünk betöltötte az egy évet, és nem allergiás az egyik összetevőjére sem, akkor jöhet a mértékletes, alkalmankénti fogyasztás. Tippek a mézzel való édesítésre:

  • A boltban kapható cukros müzliszeletek helyett mi is készíthetünk otthon házi müzliszeletet, melynek édesítésére kevés mézet használjunk fel.
  • Gyermekünk kisétkezésére készíthetünk színes zöldségturmixot, melyet mézzel tehetünk kissé édesebbé.
  • Nasi helyett aprítsunk gyümölcsöket natúr zsírszegény joghurtba és kevés mézzel édesíthetjük.
  • Nyáron változatosabbá téve gyermekünk folyadékbevitelét, és elkerülve az üdítőitalok fogyasztását, alkalmanként választhatjuk kis mennyiségben a limonádét, melybe cukor helyett kis mennyiségben keverhetünk mézet.

Forrás: http://lifemagazin.hu/egeszseg/38997

EZEKET ESZI, ÉS ÍGY EDZ A „HEGY”, A TRÓNOK HARCA IZLANDI ÓRIÁSA

Hafþór Júlíus Björnssont a legtöbben a Trónok harca-sorozatból ismerik: az óriás termetű izlandi itt egy „Hegy” becenévre is hallgató, gigászi erővel és tekintélyt parancsoló fizikummal rendelkező gátlástalan és brutális csatlóst alakított. Björnsson azonban nem csak tévés epizodista: a valóban hegynyi embertömegben sportemberi szív is dobog – a mintegy százkilónyi izmot nem a legyek hordták össze.

Björnsson méretei nem mindig voltak ilyen impozánsak. Magas, sportos termete (206 centiméterre nőtt, jó felépítése ráadásul családi örökség) miatt először a kosárlabdával próbálkozott, de folyamatos térdsérülései miatt végül le kellett mondania erről a karrierről.

2008-ban, 20 évesen kezdett a testépítés felé fordulni, és ebben is annyira elszánt volt, mint korábbi sportjában: néhány év leforgása alatt megduplázta eredeti testtömegét. A tavalyi évre Björnsson mindent elért, amit akart: a GOT sikerei mellett  2018-ban az első olyan sportoló lett, aki egy naptári évben nyert az Arnold Strongman Classicon, a Europe’s Strongest Man és a World’s Stongest Manversenyeken. Björnsson fizikumának titka – bár egy interjúban elárulta, mindent alárendelt annak, hogy a legjobb legyen, és ehhez szteroidokat is használt – mindenekelőtt a nagyon kemény munka és a rendkívül tudatos táplálkozás.

Björnsson először 2016-ban posztolta ki akkori menüjét, az elmúlt években pedig sok fórumon beszélt az épp aktuális diétájáról és edzéseiről is. Bár nem mindegy, épp erősember-versenyre vagy forgatásra készíti fel a testét, az elképesztő mennyiségű étel és a rengeteg izommunka minden időszakban alapvető. Idén nyáron a BarBend fitneszmagazinnak mutatta meg, mit eszik egy átlagos napon, edzésrutinjáról pedig többek közt a GQ magazinnak beszélt.

Étkezés

A táplálkozásnak kulcsszerepe van abban, hogy Clegane úgy néz ki, ahogy, ráadásul a mennyiség és a minőség ugyanolyan fontos minden étkezésénél. Míg nagyokat enni nemzeti erős emberünk, Fekete Laci is tudott, sőt tud is, ha úgy van (a bajnok állítólag még ma is 12 krémessel tolat le egy-egy kiadósabb étkezést, mégis makkegészséges), az izlandi menüje nem csak a mennyiségről szól: abszolút korszerűnek mondható.

Björnsson egészséges ételeket (sok fehérjét, szárnyast, húst, tojást), egészséges zsírokat (kókuszolajat, avokádót), leveles zöldségeket (például bébispenótot) fogyaszt, emellett pedig nagyon ügyel a folyadékbevitelre is.

Míg ezeket enni a legtöbbünknek – fitneszcéljainktól függetlenül – a javára válhatna, ennyit enni már kevesen lennénk képesek. Az óriás számára is ez a legnehezebb: százkilós kőtömböt emelgetni és kétszáz kilóval fekve nyomni sem piskóta, de minden eltörpül amellett, milyen nehéz kétóránként betolni egy-egy óriási adag ételt. Pedig e fizikum megőrzéséhez 6-8 étkezést kell napirendbe és gyomorba tuszkolni.

Björnsson komolyan veszi a feladatát, de igyekszik egyszerűsíteni is. Ha már magának főz, hogy tudja, pontosan mit eszik, igyekszik csökkenteni az erre fordítandó időt: reggelijén és az esti pótvacsorán kívül öt, egymáshoz nagyon hasonló menüt tol be, amelyeket így akár egyben is el tud készíteni, hogy kétóránként már tényleg csak az evésre kelljen figyelni.

1. étkezés

A reggeli nagyon fontos erős emberünk számára. Mint mondja, sosem bliccelné el most éppen hat tojásos rántottából, hat szelet baconből, illetve csészényi zabpehelyből, egy adag savófehérjéből, ötféle mag keverékéből, fél banánból, némi mézből és nagy pohár narancsléből álló früstükjét. Az így bevitt mintegy 1400-1500 kalóriával vidáman és lendületesen indul a reggel.

2., 3., 4., 5., 6. étkezés

A következő öt étkezés alatt – jelenlegi diétája szerint – összesen egy kiló hús és sok adag rizs tűnik el Björnsson gyomrában. Alkalmanként 20 dekányi rib eye steaket és változó mennyiségű basmati rizst, és sok zöldséget: sárgarépát, pritamint, bébispenótot valamit némi vajat pusztít el (a rizst húsalaplében teszi oda), amit hol narancslével, hol kókuszvízzel, illetve szőlőcukorral kísér le.

A fehérje állandó mennyisége mellett ezeknél az étkezéseknél a szénhidrátbevitelt finomhangolja csak: van, amikor némi burgonya, paradicsom és banán is kiegészíti a menüt. Ezekkel az étkezésekkel alkalmanként 1050-1200 kalóriát nyer az edzésekhez és minden máshoz. Fontosnak tarja megjegyezni: azért eszik inkább fehér, mint barna rizst, mert előbbi gyorsabban emészthető, neki pedig nem hosszú jóllakottságra, hanem helyre van szüksége, ha a gyomráról van szó.

+1 étkezés

Egy fárasztó nap után a Hegy legurít még egy liter tejet jó adag vaníliás kazeinkészítménnyel és egy banánnal, hogy a további mintegy 1000 kalóriával már összesen 8000 környékén járjon. 

Björnsson egészséges menüjében (bár sokak szerint túl sok fehérjét és zsírt fogyaszt, rendszeresen variál is: van, hogy több tojás vagy szárnyas, máskor több zab szerepel az étlapon) tényleg inkább csak az adagok meghökkentők: nemcsak a napi egy kilogramm hús tűnik rengetegnek, de össztérfogatában is elképesztő mennyiségű ez az étel. Nem is lehet mindenkiből Hegy!

Edzés

Bár ez étkezés szerepe óriási, az edzésmunka is nagyon fontos ahhoz, hogy Björnsson jól nézzen ki, és helytálljon az erősember-versenyeken is. Azok, akik komolyan gondolják, hogy hegymenetbe kapcsolnak, Björnsson edzős oldalánnagyon gyakorlati tanácsokat és konkrét edzésprogramokat találhatnak, természetesen pénzért.

Arról, hogy egész pontosan hogyan edz Björnsson regisztráció nélkül már nem olyan könnyű képbe kerülni, főleg, mivel őt is a változatosság gyönyörködteti: hetente váltogatja, hogyan, mivel és mennyit eddzen. A változatosság nem csak unaloműzésből kell: ahhoz, hogy fejlődni tudjon vagy legalábbis megőrizze jelenlegi formáját, folyamatosan új kihívásokat kell keresnie az izmainak, mert ezzel biztosítható azok növekedése. Az Arnold 2018-ra például így készült.

Bár a Hegy szereti keverni a különböző edzéstípusokat akár egy-egy workouton belül is, az alap mindig a súlyzós vagy nehéz súlyokkal, kis ismétlésszámmal végzett edzés, illetve azoknak a gyakorlatoknak az ismétlése, melyekkel az erősember-megmérettetéseken lehet találkozni. Annak érzékeltetésére, hogy melyik ligában is játszik ez a nagy ember, jó tudni, hogy 275 kilóval például simán guggol egy-kettőt, fekve kétszáz kilóval tud nyomni párat, és nem apró vasakkal dolgozik már a bemelegítés során sem: nagy kétkezes súlyok szakításával és lökésével emeli már az edzés elején a pulzust.

Emellett saját testsúlyos gyakorlatokat is rendszeresen végez, szeret húzódzkodni és fekvőtámaszozni is, igaz, utóbbi gyakorlatnál gyakran a hátára kap valaki mást is. Hosszú kardioedzéseket nem tart, mert tömege megtartása a célja, de annak érdekében, hogy rugalmas és gyors is maradhasson (méretéhez képest nagy gyorsaságát a GOT-ban is megsüvegelik), rendszeresen úszik, bicajozik, Asterix nevű kiskutyájával rendszeresen fut.

Mint mondja, táplálkozása és étkezése folyamatos harc azért, hogy megmaradjon akkorának, mint egy hegy. 

Forrás: https://divany.hu/testem/2019/08/28/tronok-harca-hegy-edzes/

AZ ÍZÜLETI MOBILITÁS ALAPJAI: ÍGY ÉRD EL AZ OPTIMÁLIS MOZGÁSTARTOMÁNYT

Testünk mozgékonyságát alapvetően az ízületeink állapota határozza meg. Elmagyarázzuk, miként működnek ezek, és mi a teendőnk túl feszes avagy túl laza ízületek esetén.

Az úgynevezett mozgatórendszerünk foglalja magában mindazt, amitől az ember helyváltoztatásra és teste különböző részeinek mozgatására képes. A mozgatórendszer passzív része a csontjaink összessége, azaz a csontvázrendszer, mely testünk szilárd vázát képezi, illetve a csontok – kettő vagy több – találkozásánál, ízesülésénél létrejövő ízület. Ez az ízesülés teszi lehetővé, hogy két szomszédos csontunk egymáshoz képest elmozduljon különböző mértékben és irányokba, vagyis hogy egyáltalán változatos mozgásokra legyünk képesek, nem úgy, mint a Bádogember. 

Mitől vagyunk képesek mozogni? 

A csontok és ízületek önmagukban nem tudnának létrehozni mozgást, ehhez kell az izomzatunk, amelyet épp emiatt nevezünk a mozgatórendszer aktív részének. 

A két (vagy több) ízesülő csont alakja általában meg fogja határozni, hogy milyen irányban tud mozgás létrejönni. Legsokoldalúbb ízületeink a gömbízületek, amilyen a vállunk és a csípőnk, melyeknek köszönhetően a lábaink, illetve karjaink igen változatos mozdulatokat képesek kivitelezni. Ezzel ellentétben meglehetősen egyszerű szerkezet például az ujjperceink közötti nyeregízület, amely csupán annyit tesz lehetővé, hogy ujjainkat behajlítsuk és kinyújtsuk. 

A csontok formáján túl az ízület mobilitását az ízületi szalagok is befolyásolják. Ezek a merev, eléggé rugalmatlan, kötőszövetes rögzítések egyrészt stabilizálják az ízületet, másrészt, ha szükséges, elhelyezkedésük révén megakadályoznak bizonyos irányú mozgásokat, amelyek az adott ízületben nem kívánatosak. 

Érdemes még megemlíteni a csontvégeket borító kemény porcot, amelynek feladata, hogy megóvja a csontot a mozgatás során létrejövő behatásoktól, illetve az ízületi nedv által „beolajozva” megkönnyítse a mozgást. A teljes ízület végül egy ízületi tokban helyezkedik el. Léteznek olyan ízületek is, amelyekben a csontok között porckorong található. 

Mit jelent az, hogy mobilisak vagyunk?

Mobilitásunk, vagyis a mozgásra való képességünk tehát alapvetően attól függ, hogy milyen állapotban van az adott ízületünk és az azt körülvevő, azt mozgató izmok. Ideális a helyzet akkor, ha az ízületben a csontvégek – az ízületi fej, valamint az árok (vápa) – egymáshoz képest megfelelően helyezkednek el, a porc (esetleg porckorong) ép, az ízületi nedv gördülékennyé teszi a mozgatást, a szalagok megfelelően stabilizálják, az izmok pedig ruganyosak és erősek. Ebben az esetben a mozgástartomány (ROM, range of motion) megfelel annak, amire szabva a természet azt az ízületet megalkotta.

Ez nyilvánvalóan egy nagyon idealizált helyzet, a valóság általában ennél hervasztóbb, hiszen a testünkben fellelhető több száz ízület igen kis valószínűséggel funkcionál kivétel nélkül száz százalékon. A normál mozgástartománytól eltérő ízület pedig lehet túl feszes vagy túl laza. 

Túl feszes

A túl feszes ízület azt jelenti, hogy adott irányba vagy mozgástartományba nem tudjuk mozgatni. Ennek az elsődleges oka lehet általában a túl kötött, merev izomzat. Ha az izom nem tud kellőképpen összehúzódni (azaz egymás felé mozdítani a csontokat), avagy normál tónust felvenni vagy megnyúlni (vagyis az iménti mozdulat ellentétes irányát létrehozni), akkor hiába működne megfelelően az ízület, az izom nem mozdítja. A hétköznapokban ez igen gyakori: például a vállöv izmainak merevsége miatt nem tudjuk a fülünk vonalába hátrahúzni a felemelt karunkat, vagy éppenséggel nem tudjuk szép egyenesre kinyújtani a térdünket, mert túlságosan kötöttek a combunk hátsó oldalán elhelyezkedő combhajlító izmok. 

Ezeket a korlátozott mozgásokat, mobilitásunk csökkenésében fellépő első intő jeleket érdemes már időben komolyan venni! Amíg izmaink tónusát helyre tudjuk hozni (akár nyújtásokkal, akár lazító technikákkal mint az SMR henger, vagy izomlazító masszázzsal), addig mobilitásunk is könnyen visszaállítható. Amennyiben viszont nem fordítunk erre figyelmet, a kötött izmok és feszes szalagok gyeplő módjára fogják összehúzni, közelíteni egymáshoz a csontvégeket, kimozdítva őket eredeti, optimális helyzetükből. A porcos ízfelszínek elkezdik koptatni egymást, akár fájdalmas gyulladásos tüneteket okozva, a csontfelületekben, porcban történő károsodás pedig sajnos tartós. Minél fájdalmasabb a mozgatás, annál inkább korlátozzuk benne magunkat, a nem használt ízületben pedig ráadásként az ízületi nedv termelődése is csökken, így a mozgatás még fájdalmasabbá válik, és máris kész az ördögi kör. Izmaink tónusának helyrehozásával mindez azonban még idejekorán megelőzhető. 

Természetesen sajnos előfordulnak olyan balesetek (ilyen például a csonttörés), amelyek révén szintén csökkenhet az ízületi mobilitás. Ilyenkor a károk minimalizálása céljából mindenképpen érdemes végigvinni az érintett terület teljes körű, gondos rehabilitációját. 

A feszes ízületeknél külön is megemlítendő az a jelenség, amely sokszor fel sem tűnik:

ha az adott ízületben mindig egysíkú mozgást végzünk, talán igen sokáig észre sem vesszük, hogy felborul az egyensúly.

Jó példa erre a csípőnk: akár gyalogolunk, biciklizünk, rollerezünk, gázpedált nyomunk, ugyanazt a mozgatási sémát használjuk egész álló nap, és talán nem is érezzük, hogy ne lenne mobilis az érintett terület. Könnyen lehet azonban, hogy alaposan meglepődnénk, ha, mondjuk, egy körívet leíró mozdulattal fel kellene ülnünk egy ló nyergébe. Ezért (is) lenne érdemes olyan mozgásformákat keresni, amelyek „mesterségesen” reprodukálják az ízületeink mozgásirányait, mégpedig olyan gyakorlatok, mozdulatok révén, amelyeket a mai civilizált világunkban nem végzünk a maguk természetességében. A funkcionális edzések, a jóga, a prevenciós mozgásformák, de még a tánc is újra sokoldalúvá varázsolhatják viszont ízületeink mozgását. 

Összefoglalva: túl feszes ízület esetén a teendőnk:

  • a környező izmok nyújtása
  • az izomtónus ruganyosságának helyreállítása
  • a mozgástér fokozatos növelése
Fokozatosan növeld az ízület mozgástartományát

Fokozatosan növeld az ízület mozgástartományátFotó: fizkes / Getty Images Hungary

Túl laza

A feszes ellentéte a túl laza ízület. Az ízületi szalagok ekkor túlságosan lazák, nem fogják a megfelelő mértékben az ízületet, a természetesnél nagyobb mozgástér pedig ugyanúgy kikezdi az ízületi felszíneket – gyulladást és fájdalmakat okozva.

A laza szalagok bizonyos esetekben ugyanakkor genetikai okokra vezethetők vissza, amit fiatalkorban gyakran kiaknáznak (tánc, balett stb), a későbbiekben azonban az ízületben ez elkerülhetetlenül elváltozásokat okoz. 

Gyakrabban alakul ki laza ízület rándulások vagy ficamok révén. Ekkor valamilyen külső behatásra (általában rossz terhelés nyomán) az ízületi fej kiugrik a vápából, és mivel az ízületi szalagok alapvető feladata ezek helyzetének rögzítése, azok így túlnyúlnak, túlfeszülnek, súlyosabb esetben akár el is szakadhatnak. Sajnos ráadásul minden ilyen esettel nagyobb az esélye annak, hogy a sérülés újra bekövetkezik, hiszen a szalagok egyre kevésbé tartanak, ezért aki bokaficamra hajlamos, vagy a válla gyakran „kiugrik”, annak egyre nagyobb valószínűséggel ismétlődik meg újra. Laza ízületnél ezért a környező izmok erősítése szükséges, hiszen ezek fogják átvenni az egyre kevésbé funkcionáló szalagok stabilizáló munkáját. 

Összefoglalva: túl laza ízület esetén erősítsük az izmokat, hogy az ízület stabilitását és egészséges mértékű mobilitását biztosítsuk! Érdemes lehet ehhez szakember specifikus segítségét is kérni a megfelelő gyakorlatok kiválasztásában. 

Ízületeink állapota fogja meghatározni mozgékonyságunkat, és ebből kifolyólag életminőségünket is. Megéri tehát odafigyelni az esetleges elváltozásokra, hiszen a prevenció mindig könnyebb út, mint a komolyabb problémák fellépését követő rehabilitáció. 

https://divany.hu/testem/2019/08/27/izuleti-mobilitas/



TÉVHITEK AZ ÉTKEZÉSBEN – AVAGY BIZTOS VAGY BENNE, HOGY JÓT VÁLASZTASZ?

Korábbi bejegyzésemben már írtam nektek tévhitekről, akkor a szénhidrátokat veséztük ki, most azonban néhány gyakorlatiasabb példával készültem.

Munkám során gyakran találkozom olyan félinformációkkal, általános tévedésekkel, amik lehetnek viszonylag újkeletűek, de olyanokkal is, amik igen szép múltra tekintenek vissza. Teljesen mindegy is, mióta élnek a köztudatban, sok esetben ezek az apróságok könnyen gátjai lehetnek a sikeres fogyásunknak.

MIKRE IS GONDOLOK?
1. A GÖRÖG JOGHURT JOBB VÁLASZTÁS A „KLASSZIK” NATÚR JOGHURTNÁL

Nézzük meg alaposan a termékek címkéit, miben különbözik a két joghurt egymástól? Elvileg lehet magasabb a fehérjetartalma, ami azonban biztos, hogy a görög joghurt igen tekintélyes zsírtartalommal bír, márkánként változhat, de 8-10%-ról beszélhetünk. Bizony, ez majdnem annyi, mint egy 12%-os tejfölben! Tehát ha tejföl helyett használod a görög joghurtot, mondjuk egy tzaziki készítéséhez, akkor lehet „jobb választás (amennyiben a fogyás a célod), a reggeli müzli mellé viszont már kevésbé ajánlanám.

2. A SZÉNHIDRÁT CSÖKKENTETT KENYÉRBEN ALIG VAN ENERGIA

Ha van tévhit, amit mindenki rosszul gondol, akkor ez az! Azt már megbeszéltük korábban, hogy a szénhidrátot nem kell, nem is szabad, igazából nem is tudjuk teljesen elhagyni, ezek a kenyerek azonban duplán becsapósak. Ha kettévágunk egy szénhidrátcsökkentett kenyeret, akkor azt fogjuk látni – legtöbbször – hogy tele van finomabbnál finomabb magokkal, szinte hely sem marad a lisztnek a kenyérben. Ezért lesz a termék lényegesen alacsonyabb szénhidráttartalmú egy teljes kiőrlésű búzalisztes kenyérhez képest, azonban az OLAJOS magvaknak „hála” a zsírtartalom akár 8x annyi is lehet. Abba pedig inkább bele se mennék, hogy a lisztek között sok esetben szójalisztet is találunk, ami tény, hogy magasabb fehérjetartalommal bír, sok esetben (például női betegségek, PCOS esetén) azonban óvatosan kell bánnunk vele.

Egy szó, mint száz, a szénhidrátcsökkentett kenyérben legtöbbször a magas zsírtartalom miatt magasabb lesz a kalóriatartalom is.

3. CSIRKE ÉS HAL KIZÁRÓLAG

Azoknak, akik csak csirkemellett és tilápiát mernek fogyasztani a bikinialak megőrzésének érdekében, javaslom, hogy nézzék meg a sertéskaraj, vagy akár a szűzpecsenye energiatartalmát. Különbség gyakorlatilag nincs! Ugye ezt se gondoltad volna? Pedig így van, ha megfelelően készíted el, párolva, sütőzacskóban, teflonedényben például, akkor megfelelően fűszerezve finom, egészséges, fogyókúrás fehérjeforráshoz juthatsz.

4. AVOKÁDÓ MINDENNAPRA

Az avokádó egy nagyon jó példa arra, hogy jóból is megárt(hat) a sok. Az avokádó vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban gazdag, ezek mellett telítetlen zsírsavakban is dúskál, amik kedvező hatásúak például a szív-érrendszerünkre. De! Hiába a jó minőség, ha a mennyiséget túlzásba visszük. Képzeld csak el, egy átlagos méretű avokádó akár 30g zsírt is tartalmazhat, ami hiába jó összetételű, ha a napi bevitelem felét fedezni tudja, mondjuk egy reggeli formájában, akkor azon a napon már biztosan el fog csúszni a kalóriabevitel is. Szóval az avokádót sem szabad kontroll nélkül ennünk.


Forrás: https://www.egeszsegpalace.hu/tevhitek-az-etkezesben-avagy-biztos-vagy-benne-hogy-jot-valasztasz-92

Nyári befőttek

Összeállításunk alapján egyszerűen készíthet tartósítószer nélküli nyári befőtteket! A felhasznált gyümölcsöket ízlésének megfelelően kombinálhatja!

Cseresznyebefőtt hozzávalói

Hozzávalók: Épp csak érett, frissen szedett, kemény húsú cseresznye. Tisza ivóvíz (vagy meggylé és ivóvíz 1:1 arányú keveréke). Elkészíthető meggyel vagy szilvával is!

Szükséges eszközök:

  • Fertőtlenített, légmentesen zárható (rácsavarható tetővel ellátott vagy patentzáras) befőttesüvegek
  • 1 db nagyméretű fazék, és egy ráborítható másik edény, vagy mélyebb tál, amit fedőnek fogunk használni a megtöltött üvegek gőzölésekor
  • 1 db fazék és fedő a felöntőlé felforralásához
  • 1 db, a nagy fazékban elhelyezhető farács, rögzített fémnehezékkel ellátva, vagy 1 db konyharuha
  • 1 db, legalább 100 fok méréshatárú folyadékhőmérő
  • 1 db befőző gumigyűrű a hőmérőre tekerve
  • 1 db vízzel töltött befőttesüveg, a hőmérő számára kilyukasztott műanyag tetővel
  • 1 db, a folyadék űrtartalmának mérésére alkalmas eszköz (pl. ml beosztással ellátott pohár)
  • 1 db rozsdamentes merőkanál
  • 1 db széles szájú tölcsér (pl. a paradicsom-passzírozóhoz való)

Cseresznyebefőtt elkészítése

  • A befőzés előtt 1-2 nappal a termés tartósításához szükséges üvegeket, tetőt és az egyéb eszközöket szobahőmérsékletű vízbe áztatjuk. Az elkészítés napján elvégezzük a csírátlanítást. Bővebben az üvegek mosásáról és fertőtlenítéséről itt olvashat! >>>
  • A gyümölcsöt két órán keresztül hideg vízben áztatjuk, hogy a benne lévő kukacok kimásszanak, majd hideg vízben kétszer alaposan megmossuk. A tisztára mosott cseresznyét fertőtlenített üvegekbe tesszük. A gyümölccsel töltött üvegek közül egyet feltöltünk tiszta vízzel, majd a vizet egy folyadékmérésre alkalmas pohárba öntjük át. A mért folyadékmennyiséget beszorozzuk az üvegek számával, és még fél litert hozzáadunk. A felöntőlé elkészítéséhez legalább ennyi vizet kell felforralni.
  • A cseresznyével teli üvegeket egy meleg vízzel félig töltött tepsibe állítjuk. Ezután feltöltjük az üvegeket a nem túl forró felöntőlével úgy, hogy a folyadék felső szintje ellepje a gyümölcsöket, de az üveg pereme alatt kb. 2 cm légréteg maradjon. A fertőtlenített tetőket lazán az üvegekre helyezzük.
  • A befőző gumigyűrűt rátekerjük a hőmérő felső részére, ami megakadályozza, hogy a hőmérő a műanyag tetőn készített résben lejjebb csússzon és az üveg fenekéhez érjen. A hőmérő mérőzsákjának a vízzel töltött üveg magasságának alsó egyharmadánál és az üveg vízszintes keresztmetszetének középpontjánál kell lennie. Itt a legalacsonyabb az üvegekben lévő folyadék hőmérséklete.
  • A nagy fazekat (még üresen) a hideg tűzhelyre tesszük. Elhelyezzük benne a farácsot vagy konyharuhát, majd körbe ráhelyezzük a papírral, vagy tiszta textillel körbetekert, gyümölccsel és felöntőlével megtöltött üvegeket.
  • Végül középre tesszük a meleg vízzel feltöltött, hőmérővel ellátott üveget is. Annyi meleg vizet töltünk a nagy fazékba, hogy az üvegek kétharmada a vízben legyen.
  • A nagy fazék alatt bekapcsoljuk a tűzhelyet és kb. 10 percig légtelenítjük, „gyöngyöztetjük” a gyümölcsöket, hogy ne ússzanak a felöntőlé felszínén. Fertőtlenített keverőkanállal óvatosan ki is keverhetjük az üvegekből a levegőbuborékokat.   
  • A légtelenítés után végleg lezárjuk az üvegeket, és 85 fokon tartjuk 30 percig. Ügyeljünk arra, hogy az üvegekben lévő folyadék hőmérséklete sose emelkedjen 85 fok fölé! Végül kikapcsoljuk a nagy fazék alatt a hőforrást, majd óvatosan kiemeljük az üvegeket a fazékból.
  • Kihűlés után sötét, hűvös helyen tároljuk. 

Ecetes szilvabefőtt

Hozzávalók: Éppen csak érett, frissen szedett, édes, kemény húsú szilva. Tiszta ivóvíz. A felöntőlé minden literéhez 50 ml, 10%-os (bio) ételecet.

Elkészítés: Az ecetes szilvabefőtt elkészítési eljárása megegyezik a cseresznyebefőttével. A részletes útmutatót lásd fentebb!

Fűszeres, vörösboros szilvabefőtt

Hozzávalók: Éppen csak érett, frissen szedett, édes, kemény húsú szilva.

Minden kilogrammnyi szilvához:

  • 1 mokkáskanálnyi őrölt fahéj
  • 1 mokkáskanálnyi őrölt gyömbér
  • A szükséges felöntőlének megfelelő mennyiségű vörösbor és tiszta ivóvíz 1:1 arányú keveréke
  • Minden 2 kg szilvához fél kilogramm nád- vagy nyírfacukor (elhagyható)

Elkészítés: A fűszeres, vörösboros szilvabefőttet ugyanúgy készítjük, mint a cseresznyebefőttet. A részletes leírást lásd fentebb!

Őszibarack befőtt

Hozzávalók: Éppen csak érett, frissen szedett, kemény húsú őszibarack. Tiszta ivóvíz. Elkészíthető almával és körtével is.

A feldolgozandó őszibarack minden kilogrammja után 100 ml kifacsart és leszűrt citromlevet vagy 2 gramm borkősavat kell a felforralt és langyosra hűlt felöntőléhez adni.

Elkészítés: Az őszibarack befőtt ugyanúgy készül, mint a cseresznyebefőtt. A részletes útmutatót lásd fentebb!

Horváth Zsófi
Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.

Forrás: https://www.vitaminsziget.com/cikk.php?id=2435

12 KILÓT AKARTAM FOGYNI 3 HÓNAP ALATT: EZT A 3 DOLGOT TANULTAM

Nóra életmódváltó programba kezdett, most összefoglalta az első 3 hónap legfontosabb tapasztalatait. Nem minden úgy alakult, ahogy tervezte.

2019 tavaszán történt. Akkor döntöttük el a szerkesztőségből hárman is, hogy részt veszünk a Duna Medical Center obezitológiai kivizsgálásán, hogy megnézzük, mit kell tennünk egy egészségesebb életért. A program laborvizsgálattal és cukorterheléssel kezdődött, majd DEXA-vizsgálat segítségével körülbelül 8 perc alatt átpásztázták a testünket, hogy kiderüljön csontjaink ásványianyag-tartalma, zsírszöveteink mennyisége és eloszlása, ezen belül is a hasi zsír aránya, és megkapjuk alapvető tápláltsági, edzettségi mutatóinkat. Az eredményeinkről aztán dr. Bajnok Éva obezitológus-endokrinológussal beszélgettünk, és a doktornő segítségével kidolgoztuk A TERVET a jobb és egészségesebb életre.  A társaimnak itt nagyjából véget is ért a története, nekik nincs hova fogyniuk, nagyjából egészségesen is élnek, de azért bőven tanultak ők is az eredményekből. Velem más a helyzet. 168 centi vagyok és 71 kilósan kerültem be a vizsgálatba. A testemen túl sok volt a zsír (különösen a zsigeri zsír aránya volt sokkoló), kevés az izom, és ezek a problémáim (nyilvánvalóan) nem most kezdődtek.

A fogyókúra és én

Nekünk történetünk van. Hosszú és kezdetben vidám, később inkább szomorú, frusztráló történetünk. Már 14 éves korom táján érdekelni kezdett, vajon lehetek-e én úgy egészben, de leginkább specifikusan, bizonyos testrészeimre nézve kisebb (Ó, azok a túl vastag karok!). Szerettem volna törékenynek tűnni, elveszni a másik mellett. Hát, ez a testalkatomból adódóan azért elég irreális volt (Kösz, apu!), és az a jó pár év vívás sem erre formálta a testem. Ennek ellenére kamaszkoromban lelkesen kísérleteztem, és valamikor 16 éves korom táján kihoztam magamból az egészséges minimumot. 

Aztán sokáig nem is foglalkoztatott a fogyás kérdése, remekül éreztem magam a bőrömben, bár mostani fejjel tisztán látom, hogy nem vigyáztam jól a testemre (több sport, kevesebb bulizás, az kellett volna). Aztán megérkeztek a húszas évek, a munkahely, ahol reggeltől estig ültem a gép előtt, és 27 évesen rádöbbentem, hogy baromira meghíztam. Nem értettem, mikor történt, hogyan: egyszerűen nem vettem észre. Akkor jött valami levesen élős divatdiéta, majd az erőszakolt szenvedés az edzőteremben, és 3 hónap alatt simán ledobtam vagy 12 kilót. Könnyű volt. Megnyugtatóan könnyű. Azt a hamis képzetet keltette, hogy ezt bármikor meg tudom majd csinálni. Így nem is kell annyira figyelni. Elég akkor, ha gond van. 

Néha felér egy pofonnal, amennyit mutat

Néha felér egy pofonnal, amennyit mutatFotó: Yevgen Timashov / Getty Images Hungary

Nem számoltam azonban azzal, hogy a testem tanul. Azzal, hogy az eszemmel bármennyire is vágyom a változást, a szervezetem egy komplex rendszer, ezért állandóságra törekszem, kiszámítható működésre. És most, jó 10 évvel később már nem tudok gyorsan lefogyni, nem engedhetem meg magamnak azt, hogy évekig ne figyeljek oda magamra. Így amikor túl sok stresszel és rengeteg munkával járó 2 év után, 2018 tavaszán úgy döntöttem, hogy újra lefogyok, már nem ment olyan könnyen. Sőt, sehogy sem ment. Mivel gyors eredményekhez szoktam, pofon vágott a kudarc, az, hogy hiába figyelek oda egy hónapon át, minimális a változás, amit elérek. Pedig a tudás nem hiányzott (gondoltam én), tudtam, hogy kevesebbet kell enni, mint amennyi energiát felhasználok, aztán ennyi. 

Ezzel a történettel vágtam bele az obes programba, de őszintén megvallva nem volt bennem sok remény arra, hogy bármi újat tudnának mutatni nekem. Ez nagyjából az első pillanattól, a DEXA -leleteket látva dőlt meg. Sokkoló volt, mennyire rossz állapotban vagyok:

  • Zsírszövet mennyisége: kissé emelkedett
  • Kóros zsírszövet aránya: emelkedett
  • Zsírtömegindex: enyhén emelkedett
  • Izomszövet: mérsékelten átlag alatt

Aztán jött a konzultáció a doktornővel, a dietetikussal, a pszichológussal (ezt a lépést jó beépíteni, ha valaki régóta szenved a súlyával), és belefogtam abba, hogy megváltoztassam az életem. A doktornő útmutatása alapján a cél az volt, hogy átálljak a mediterrán diétára, és legalább hetente ötször fél órát biciklizzem, majd megszabaduljak – a legpesszimistább becslés szerint is – havi 1 kilótól. Meg hogy türelmes legyek és kitartó.

Azóta három hónap telt el, és rengeteget tanultam a testemről, magamról. Összeszedtem a legfontosabbakat. 

Nincs egységes recept a fogyásra

Az, hogy mire van szüksége a testünknek, milyen étrend, milyen mozgás passzol a leginkább hozzánk, teljesen egyedi. Éppen ezért kihagyhatatlan, megúszhatatlan az a munka, hogy megfigyeljük saját magunkat, hogy rájöjjünk, mire is van szükségünk. 

Régebben rengetegszer tört rám az érzés, hogy azonnal könnyen felszívódó szénhidrát kell. Sok. A vágy ellenállhatatlan volt, majd miután befaltam, ami a kezem ügyébe került, elmerültem a bűntudatban. Ma már Somogyi Krisztina dietetikusnak köszönhetően tudom, hogy ilyenkor nem ritkán bizonyos vitaminok, ásványi anyagok hiányoznak a szervezetemből, ezeket kell pótolnom. Lehetőleg nem mesterséges úton. Ez a tudás pedig mindennél felszabadítóbb. Mondjuk, a sóvárgás, hogy kajából merítsem az energiát, ha hullafáradt vagyok, még ugyanúgy megvan, de legalább már tudatosítottam, hogy mindez miről szól, és igyekszem más megoldásokat keresni (meditáció, pihenés).

Szintén fontos felfedezésem, hogy nem ehetek délután, este. Akkor ugyanis nem fogyok. Egy dekát sem. Függetlenül a bevitt kalóriamennyiségtől. Ezzel szemben másoknak simán működhet az esti evés, akkor sem fognak elhízni. Ahogy van, akinél simán működik, hogy naponta egyen húst, nekem ez sem jó. Könnyebbnek, boldogabbnak érzem magam minimális húsfogyasztással, és a laboreredményeim is jobbak. 

A lényeg tehát, hogy valószínűleg nincs olyan fogyókúrás program, ami mindenkinek ugyanolyan jó lenne, meg kell tanulni meghallani, mit akar a testünk. 

A kalóriaszámlálgatásnak egy haszna van

Számtalanszor hallottam már, hogy kalóriát számlálni miért hülyeség (itt van például ez a cikk). Ráadásul az nem is élhető hosszú távon, hogy az ember folyton leméri, mit eszik. Másfél hónap aktív kalóriaszámlálgatásnak azonban megvan a jó oldala: segít belőni azt az ételmennyiséget, amire valóban szüksége van a szervezetnek, és segít észrevenni, amikor csak azért eszünk, mert éppen megkívántuk, mert jó az illata, vagy mert mások is esznek. 

Érdemes belefektetni az időt és az energiát

Érdemes belefektetni az időt és az energiátFotó: yulkapopkova / Getty Images Hungary

Érdemes tisztában lennünk az alap kalóriaszükségletünkkel, ahogy azzal is, milyen tevékenységgel mennyi kalóriát égetünk, milyen táplálékkal milyen tápanyagokat viszünk is be pontosan a szervezetünkbe, és napi szinten hogyan alakul a bevitt tápanyagok aránya. Nyilván sem a szénhidrátot, sem a fehérjét, sem a zsírt nem érdemes túltolni. 

Az életmódváltás nem egy gyors folyamat, de már nem is érdekel

Az első hónap nagyon nehéz volt. Rengeteg energiámat elvitte, hogy erre koncentrálok, odafigyelek, átgondolom, ételeket mérek, kalóriákat számolok. Fogytam 1 kilót. 1 átkozott kilót. Minimum 2 kilóra számítottam. Arra gondoltam, hagyom az egészet a fenébe, hogy felesleges, hogy nem működik. Aztán elkezdtem kísérletezni. Rájöttem arra, hogy nem ehetek délután. Rájöttem, hogy túl sok volt a zsír. Ez volt a pont, ahol elkezdtem tényleg rendesen edzeni. A bringa heti egyszer egy órára megmaradt, a maradék három alkalommal jött a pilates, a TRX, a saját testsúlyos edzések. Aztán néhány héttel később jobb lett az élet. Minden. A testem látványosan változni kezdett, de ami még ennél is sokkal fontosabb: elkezdtem élvezni, hogy van. Edzés mellett a normális evés is sokkal könnyebb, hallom, értem, hogy éppen mire van szükségem. 

Itt tartok most. És hogy fogytam-e? Hát, érdemben nem mutat kevesebbet a mérleg. Pontosabban 2 kilóval lettem kevesebb, de egy csomó ruhámba újra beleférek, centikkel kisebb a hasam és a derekam körfogata, miközben a karom és a combon látványosan izmosodik, nő a mérőszalag alatt. Hogy mire lesz ez elég három hónap múlva, amikor újra végigcsinálom a laborvizsgálatot, és lemér a DEXA? Nem tudom. De hiszek abban, hogy látványos lesz a változás.

https://divany.hu/testem/2019/08/30/fogyas-dexa/

Gyümölcsdzsem és rostos ivólé tartósítószer nélkül

Ennek a gyors és természetes eljárásnak számos előnye van. Elsősorban takarékos, hiszen egy adag gyümölcsből két különböző terméket, ivólevet és dzsemet is nyerünk.

A módszernek köszönhetően a gyümölcslevet nem párologtatjuk el hosszantartó főzéssel, és a gyümölcs rostos részét sem dobjuk ki. Ráadásul a készítés során nemcsak a gyümölccsel, hanem a főzéshez szükséges energiával és saját időnkkel is takarékoskodunk! Az eljárás további előnye, hogy nem kell a gyümölcsöt órákon keresztül főzni, így sok értékes tápanyagot megóvunk az elbomlástól.

Recept őszibarack-dzsem és rostos lé készítéshez

Hozzávalók: őszibarack (a legjobb a teljesen érett, lédús barack)

Szükséges eszközök:

  • Fertőtlenített üvegek és tetők
  • 1 db nagyméretű befőzőfazék, amit csak a gyümölcsök főzésekor használunk
  • 1db tésztaszűrő
  • 1 db nagy keverő fakanál
  • 1 db széles szájú tölcsér
  • 1 db merőkanál
  • Meleg takarók és párnák
  • 1 db nagy ruhakosár, amit kibélelünk a meleg takarókkal

Elkészítés:

  • Befőzés előtt 1-2 nappal az üvegeket, tetőket és a szükséges eszközöket szobahőmérsékletű vízbe áztatjuk. A készítés napján fertőtlenítjük az eszközöket. Bővebben a csírátlanításról itt olvashat! >>>
  • Az őszibarackot megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk, a romlásnak indult részeket eltávolítjuk, daraboljuk és a nagy befőzőfazékba tesszük. Állandó keverés mellett forrástól számítva 30 percig főzzük. A fertőtlenített üvegeket meleg vízbe állítjuk. Az egyik üvegbe helyezzük a széles szájú tölcsért.
  • A tésztaszűrőt a gyümölcsvelőbe merítjük úgy, hogy az őszibarackrostok a tésztaszűrő alatt maradjanak.A tésztaszűrőben összegyűlt forró őszibarack levet a merőkanál és a széles szájú tölcsér segítségével a meleg vízbe állított, fertőtlenített üvegekbe töltjük. Azonnal rácsavarjuk a színültig töltött üvegekre a fertőtlenített tetőt, majd papírba csomagoljuk és 48 órán keresztül melegen tartjuk, dunsztoljuk.
  • Az így elkészített rostos őszibarack ivólét kihűlés után végleges helyére tesszük. Sötét, hűvös helyen tároljuk.
  • A befőzőfazékban visszamaradó sűrű, darabos őszibarack dzsemet széles szájú tölcsér segítségével még forrón kisebb méretű, fertőtlenített és előmelegített üvegekbe töltjük.
  • A színültig töltött üvegeket azonnal lezárjuk a fertőtlenített tetőkkel, papírba csomagoljuk és plédek, párnák között 48 órán keresztül melegen tartjuk, dunsztoljuk.     

Recept sárgabarack-dzsem és rostos lé készítéshez

Hozzávalók: sárgabarack (a legjobb a teljesen érett, lédús barack)

Szükséges eszközök:

  • Fertőtlenített üvegek és tetők
  • 1 db nagyméretű befőzőfazék, amit csak gyümölcsök főzésekor használunk
  • 1db tésztaszűrő
  • 1 db nagy keverő fakanál
  • 1 db széles szájú tölcsér
  • 1 db merőkanál
  • Meleg takarók és párnák
  • 1 db nagy ruhakosár, amit kibélelünk a meleg takarókkal

Elkészítés:

  • Befőzés előtt 1-2 nappal az üvegeket, tetőket és a szükséges eszközöket szobahőmérsékletű vízbe áztatjuk. A készítés napján fertőtlenítjük az eszközöket.
  • A sárgabarackot megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk, a romlásnak indult részeket eltávolítjuk, daraboljuk és a nagy befőzőfazékba tesszük. Állandó keverés mellett forrástól számítva 30 percig főzzük. A fertőtlenített üvegeket meleg vízbe állítjuk. Az egyik üvegbe helyezzük a széles szájú tölcsért.
  • A tésztaszűrőt a gyümölcsvelőbe merítjük úgy, hogy a sárgabarackrostok a tésztaszűrő alatt maradjanak.
  • A tésztaszűrőben összegyűlt forró sárgabaracklevet a merőkanál és a széles szájú tölcsér segítségével a meleg vízbe állított, fertőtlenített üvegekbe töltjük.
  • Azonnal rácsavarjuk a színültig töltött üvegekre a fertőtlenített tetőt, majd papírba csomagoljuk és 48 órán keresztül melegen tartjuk, dunsztoljuk. Az így elkészített rostos sárgabarack ivólét kihűlés után végleges helyére tesszük. Sötét, hűvös helyen tároljuk.
  • A befőzőfazékban visszamaradó sűrű, darabos sárgabarack dzsemet a széles szájú tölcsér segítségével még forrón kisebb méretű, fertőtlenített és előmelegített üvegekbe töltjük. A színültig töltött üvegeket azonnal lezárjuk a fertőtlenített tetőkkel, papírba csomagoljuk és plédek, párnák között 48 órán keresztül melegen tartjuk, dunsztoljuk.   

Ugyanezzel az eljárással készíthetünk akár meggy vagy vegyes dzsemeket és egyéb rostos ivóleveket is.

Horváth Zsófi
Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.

Forrás: https://www.vitaminsziget.com/cikk.php?id=2432

Last minute bikinitippek

Sokan az utolsó pillanatban veszik észre, hogy mindjárt itt a nyaralás vagy egy fontos esemény, ami miatt nagyon gyorsan, akár 1-2 hét alatt kell jobb formába kerülniük, leadniuk néhány kilót. Összegyűjtöttünk pár szuper last minute bikini tippet, hogy a legjobb formádat hozd a nyaralás alatt!

Turbó Diéta –  egzotikusan lágy banán és az izgalmasan pikáns sós karamella
Ha egy igazán hatásos diétát keresel és már csak egy vagy két hét van a nyaralásig, akkor próbáld ki a Turbó Diétát. Ez egy komplex étkezéshelyettesítő shake, ami önmagában kivált egy teljes értékű étkezést. Ezek a turmixokporok nem csupán fehérjét tartalmaznak, hanem ideális mennyiségben mindent, amire a szervezetnek a megfelelő működéshez és anyagcsere-folyamatokhoz szüksége van:

  • 40% egyedi összetételű fehérje, három különböző forrásból – A jobb felszívódás és az izomzat megtartása érdekében.
  • Természetes szénhidrátok, rostok és zsírsavak a jó közérzetért – Hogy kiegyensúlyozottak, fejfájásmentesek, lendületesek maradjunk a diéta alatt is.
  • 22 féle vitamin és ásványi anyag – Hogy vitamindús maradjon a táplálkozásunk.
  • A két új íz ráadásul gluténmentes is, így az erre érzékenyek is bátran fogyaszthatják.

A komplex összetétel azért hatalmas segítség a fogyókúrázóknak, mert diéta alatt, életmódváltáskor a legnehezebb az optimális tápanyagbevitel kialakítása, és ennek betartása. A legtöbb fehérjeturmix és zsírégető termék mellé szigorúan összeállított étrend szerint kell táplálkozni és rendszeres sportolással kell kiegészíteni, amire sokszor nincs idő, energia. Ha étkezéshelyettesítővel fogyókúrázunk, a kalóriákat sem kell számolni, nem kell vezetni, hogy milyen tápanyagból melyik étkezésre mennyit fogyasztottunk, hiszen egy turmix-étkezés pontosan a diétának megfelelő arányú összetevőkből áll. Ezeknek a speciális összetevőknek köszönhetően a Turbó Diéta® eltelít, segít optimális tartományban tartani a vércukorszintet, miközben megfelelő mennyiségű fehérjével és rosttal lát el, így a diétázók nem lesznek éhesek két étkezés között. A turmixokban 3 forrásból származó (szója, tej, joghurt), teljes értékű fehérje található, amik egymás hatását támogatják, így a nagyobb hatékonyságért nincs szükség extrém mennyiségű fehérje bevitelére.
2 új nyári íz: banán és sós karamella! Próbáld ki őket!

Tekerd le a pluszkilókat!
Mint azt korábban már megírtuk, van egy hely a belvárosban, ahol nemcsak isteni desszerteket és salátákat kóstolhatunk, hanem napjaink egyik legsikeresebb alakformáló edzését is kipróbálhatjuk, a Summer Shape-et is!

50 perc – 1200 kalória
Ha valóban csak pár heted van hátra a nyaralásig célszerű beiktatni heti két-három darab 50 perces edzést, ahol akár 1200 kalóriát is el tudsz égetni. Pár hónap alatt pedig esélyed lesz, hogy olyan változásokat érj el, amit máshol nagyon kemény edzéssel tudnál csak elérni (vagy nem tudnál).

Egy edzés alatt átlagosan 1200-1600 kalóriát tudsz elégetni, bőröd pedig feszesebb lesz, csökken a cellulitod, javul a vérkeringésed és méregtelenítesz is!  A készülék ötvözi a nyomás alatti vákuum masszást az infrafénnyel, így segíti a fogyást, az extra kalóriaégetést, és a rendkívül hatékony alakformálást. Mindezt kollagén kezeléssel kombinálva, amely hozzájárul a bőr megfiatalításához.
Személyes tapasztalat: formásabb, izmosabb lábak, feszesebb, zsírmentesebb has (2 mérettel kisebb nadrágok és szoknyák kellenek majd 2 hónap rendszeres edzés után)

Hatékony zsírégetés a növények erejével!
Ha szeretnéd kiegészíteni a hatékony zsírégetést egy otthoni szuper feszesítő krémmel is, akkor ajánljuk figyelmedbe a Biola Naturissimo fit testápoló balzsamot, amely tonizáló és vitalizáló testápoló is. Biológiailag értékes esszenciális olajokat és aminosavakat juttat a bőrbe, a karnitin valamint az A-, B3-, B5-, B6-, E- és a folsav vitaminok a rejuvenált bőrállapot kialakulását segítik.
Alkalmazása: A megtisztított, nedves, ápolandó bőrfelületet vékony rétegben bemasszírozzuk a testápolóval. A cellulit kezelések otthoni kiegészítő bőrápolójaként is előnyösen használható.

Naturissimo slim testkontúr gél: különösen előnyös az ún. narancsbőrrel érintett, tartalék lipideket erősen raktározó bőrfelületen kúraszerűen alkalmazni a mindennapos aktív testmozgás mellett. Kávébab, borostyán, centella, és hamamelisz kivonatokat, valamint rozmaring és fahéj illóolajokat tartalmaz.
Alkalmazása: A narancsbőr vagy cellulit által érintett nedves bőrfelületre naponta kétszer vékony rétegben felvisszük a gélt. Célszerű a kezelést 6 héten át rendszeresen folytatni. Ajánljuk a csökkentett kalória bevitelt és az ún. salaktalanító tea ivókúrát a tea alkalmazási figyelmeztetései figyelembe vétele mellett egyidejűleg alkalmazni.

Profi zsírégetés: Hyper Carnitin
Az ALC a közismert L-karnitin fejlettebb, nagyobb potenciálú formája. A prémium karnitin készítményekben általában megtalálható az ALC is, de kisebb mennyiségben. A Scitec Nutrition palettájában most először jelenik meg ez a prémium minőségű hatóanyag, ennyire koncentrált formában, nagy dózisban!
Hogyan szedd?
Vegyél be 1 kapszulát naponta, reggel, üres gyomorra.

ÍGY CSINÁLJ SZABÁLYOS HEGYTARTÁST – ÉS ÍGY TEGYÉL RÁ MÉG EGY LAPÁTTAL!

Próbáld ki a hegytartás és a karhajlítás igencsak ütős kombinációját! Videón tekintheted meg a gyakorlat helyes kivitelezését, és részletes instrukciókat olvashatsz, hogy számodra ideális terheléssel végezd a kihívást.

Ha egy igazi kuriózum gyakorlatban tennénk próbára magunkat, akkor ideje megismerkednünk a hegytartásban végzett fekvőtámasszal. A hegytartás, avagy a jógázók körében „lefelé néző kutya” néven ismert gyakorlat önmagában is számos pozitív hatással bír, hiszen számos izomcsoportot dolgoztat, illetve nyújt meg egyidejűleg. A karhajlítással kiegészítve pedig egy igazán ütős kombinációt végezhetünk el.

Hogyan csináld?

Az alaphelyzet pontos kivitelezésnél vegyük figyelembe az alábbiakat:

A hátunk, gerincünk alkosson egy egyenes vonalat: ha nem sikerül felvennünk ezt szép „A” betű formájában, akkor inkább hajlítsuk be a térdünket, és így egyenesítsük ki az ágyéki szakaszt. A felső háti szakasz túl domború íve általában abból következik, hogy nem simítjuk a lapockákat a gerincünkhöz: igyekezzünk hát aktívan tartani a lapocka közötti izmokat, és egyidejűleg a vállunkat távolítani a fülünktől.

Ha ez eddig sikerült, akkor figyeljünk arra is, hogy a nyakunk és arcunk semleges folytatása legyen a hátunknak, vagyis ne lógassuk lefelé a mellkast nézve, se ne feszegessük fejünket visszafelé, mintha előre akarnánk tekinteni. Ne csúszunk be a vállaink közé még ebben a fordított helyzetben sem, hanem igyekezzünk megnyújtani a nyakunkat, és a fejtetőnkkel nyújtózni srégen lefelé.

Valahogy így

Valahogy ígyFotó: undrey / Getty Images Hungary

A karjainkat úgy helyezzük el, hogy a fülünkkel legyenek egy vonalban. Igyekezzünk az ujjaink végén tartani a testsúlyunkat, az ujjbegyeket kicsit beletolva a matracba.  

Ha ezekkel megvagyunk, fordítsuk figyelmünket a lábainkra: elképzelhető, hogy ha túlságosan kinyújtjuk a térdünket, akkor elveszítjük az ágyéki szakaszon gerincünk semlegességét a kötött, merev izmokból kifolyólag. Túlzott mértékben rogyasztani sem szerencsés; keressük meg a szükséges, de lehető legkevésbé hajlított térdhelyzetet. Természetesen, ha az alsó végtag izmai ruganyosak, tónusuk egészséges, akkor a kinyújtott láb sem fog gondot jelenteni. Ebben a gyakorlatban a vádli nagyon intenzív nyújtási helyzetbe kerül, így érdemes fokozatosan óvatosan lefelé tolni a sarkat. Ha végig le tudjuk tenni a teljes talpunkat a matracra úgy, hogy a fent elmondott helyzet szabályos marad, akkor igazán szuper állapotban vagyunk.

És mire még?

Minél szélesebbre nyitjuk az A két „szárát”, vagyis minél nagyobb a távolság a tenyerek és a lábujjak között, annál könnyebb a gyakorlat, ekkor biztosabbak lehetünk abban, hogy szabályosan tudjuk majd tartani. Minél inkább szűkítünk a combunk és törzsünk által bezárt szögön, annál nagyobb kihívásnak nézünk elébe. Ha nincs rutinunk ebben a pózban, jó kiindulási alap lehet egy plank alaphelyzet, melyben mozdulatlanul hagyjuk a tenyereket és lábujjakat, onnan felemelkedve próbálkozunk a hegytartással. 

Ha megfelelően kiviteleztük az alaphelyzetet, folytassuk a hozzá illesztett fekvőtámasszal! A karhajlítás során próbáljuk meg tartani a törzsünk és karunk eddigi síkját, azaz a váll ne induljon el előre, hanem maradjon az A betű szárának síkjában – ezt általában a lefelé engedésnél még könnyű megvalósítani, visszatoláskor viszont már jóval nehezebb, de ne hagyjuk, hogy a törzsünk felfelé emelkedjen, és a felső háti szakaszunk kimozduljon a helyzetéből, esetleg domborodjon. Fontos, hogy olyan mélyre engedjük magunkat, ahonnan még biztonságosan vissza is tudjuk vezetni a mozdulatot!

A hegytartás már önmagában egy kiváló gyakorlat arra, hogy erősítse a gerinc stabilizáló izmait, megnyújtsa a gerincet, erősítse a karokat, elősegítse a mellkasnyitást, valamint nyújtsa az általában kritikusan merev izmokat a combunk és lábszárunk hátsó oldalán. Ezek a mindennapi életvitel rossz vagy hanyag tartását is hatékonyan javítják. A dinamikus karhajlító mozdulat révén nem csupán a kar és vállöv izmai dolgoznak aktívabban, de a stabilizálók és a törzs izmai is. 

Mint minden kartámaszos saját testsúlyos gyakorlatot, ezt is érdemes mérlegelni, ha a felső végtagjaink teherviselő ízületei (váll, könyök, csukló) számára túl intenzív igénybevételt jelentene. Amennyiben az izomzatunk nem elég erős, eddzük előbb rávezető gyakorlatokkal, például ezzel a labdás verzióval. Magas vérnyomással és a látóideg panaszai esetén ellenjavallt, de migrénnel, fejfájással sem érdemes nekikezdeni a gyakorlatnak. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy helyesen kivitelezzük-e, kérjük szakember segítségét!

https://divany.hu/testem/2019/08/29/hegytartasban-fekvotamasz/

Az egészséges életmód 9 alapelve

Már az ókori India és Kína lakosai is felismerték és szem előtt tartották életmódjuk és étrendjük kialakításában, hogy egészségi állapotuk, életminőségük és hangulatuk is nagyban függ az elfogyasztott ételek minőségétől. De mit jelent vajon az egészséges táplálkozás és az egészséges életmód a 21. században?

vitamin-tomegtermeles

Sebastian Kneipp és más korabeli orvosok munkásságának köszönhetően az egészséges életmódra való törekvés és a táplálkozás jelentőségének hangsúlyozása a felvilágosodást követően Európában is megvetette a lábát, majd a Lalonde-modellnek köszönhetően a 20. századra már tudományos körökben is egyre inkább elfogadottá vált az a nézet, hogy az egészségre káros hatások 43%-a életmódunkból, ezen belül is jelentős részben a táplálkozásunkból ered. Ennek megfelelően betegségeink jelentős része civilizációs betegségnek tekinthető.

Az egészséget befolyásoló tényezők:

A Lalonde-modell a

  • genetikai-biológiai adottságok súlyát 27%-ra,
  • a környezeti tényezőkét 19%-ra,
  • az egészségi ellátásét 11%-ra,
  • az életmód jelentőségét pedig 43%-ra

becsülte az egészség megőrzésében.

Ha figyelembe vesszük, hogy a környezeti és genetikai-biológiai tényezők hatása mennyire elenyészőnek tűnik saját döntéseink súlyával szemben, hirtelen értelmet nyerhet számunkra is egészséges életmódról és táplálkozásról beszélni.

Tömegtermelés és vitaminfogyás

Az tömegtermelés és iparosodás, valamin a jóléti társadalmak fogyasztási szokásainak változása, rohamos növekedése következtében az elmúlt 100-150 évben rohamosan nőtt a feldolgozott élelmiszerek gyártása és fogyasztása. Németországban a megvásárolt élelmiszerek 75%-a feldolgozott élelmiszerből áll, és ez a szám az USA-ban még magasabb, mintegy 95%-ot tesz ki. Ezen feldolgozott élelmiszerek értékes tápanyag, vitamin és ásványianyag tartalma lényegesen alacsonyabb, mint a friss élelmiszereké, ezzel szemben általában elmondható róluk, hogy zsírban, nátriumsóban és szénhidrátban sokkal gazdagabbak, mint azt az emberi szervezet szükségletei valójában indokolnák. Sok esetben a hiányzó minőségi alapanyagokat ízfokozókkal, cukorral és sóval pótolják a gyártók, nem is beszélve az egyéb adalékanyagokról, tartósítószerekről, állagmegóvókról stb.

A környezeti ártalmakat, a talaj kimerülését és műtrágyázását, a víz és a levegő szennyezettségét és a növényvédő szerek használatát is figyelembe véve úgy gondolom, senki számára sem lesz meglepő az a kijelentés, hogy az elmúlt 20 évben átlagosan 40%-kal csökkent a különböző zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma. Ha így folytatjuk, az egészséges táplálkozás kifejezés lassan nemhogy fikcióvá, de egyenesen oxymoronná válik.

Milyen is az az egészséges táplálkozás?

Egészséges életmódról és táplálkozásról szóló jótanácsokkal tele van a padlás, természetesen valamennyi tudományosan alátámasztott, ám még egy olyan alapvető kérdésben sem képesek manapság egyetérteni egymással a különböző irányzatokat képviselő táplálkozási szakemberek, mint a húsevés vagy a tejtermékek fogyasztása.

Az igazság valószínűleg itt sem egyetlen és végső, nem kell ítéletet mondanunk az egyes módszerek felett, hanem mindenkinek a saját testét és preferenciáit ismerve magának kell összeválogatnia, mi az, ami neki jót tesz. Mindemellett azért  – természetesen – léteznek bizonyos alapvető, nem vitatott irányelvek, amelyeket érdemes figyelembe venni étrendünk összeállításakor.

Ilyen alapelv például, hogy próbáljuk meg lekerülni a mértéktelen fehér liszt és cukorfogyasztást, valamint a gyorséttermek és félkész ételek sóval és ízfokozóval feldúsított ízbombáit, amelyek csupán üres kalóriákat jelentenek!

9 alapelv, aminek betartásával napról-napra egészségesebbek lehetünk

  1. Együnk minél több friss zöldséget és gyümölcsöt!
  2. Válasszunk teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, pékárut és más, gabona alapú ételeket!
  3. Cukor helyett használjunk mézet, nyírfacukrot vagy sztíviát!
  4. Margarin és más zsiradékok helyett válasszuk a hidegen sajtolt olajakat vagy a vajat!
  5. Fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot (elsősorban tiszta vizet vagy ízesítés nélküli gyógy- és gyümölcsteákat), lehetőség szerint kerülve a cukros üdítőket!
  6. Fogyasszunk több „lúgosító ételt” (zöld növényeket, magas flavon-, ám alacsony cukortartalmú zöldségeket, gyümölcsöket, olajos magvakat), és kerüljük a savasító ételeket (cukor, hús, tejtermékek, tojás, telített zsírsavak)!
  7. Fogyasszunk jó minőségű, friss, lehetőleg a közelben termett ételt, és járjunk kevesebbet gyorsétterembe, vásároljunk ritkábban előre gyártott élelmiszereket! Étkezzünk minél tudatosabban, természetesebben, és lehetőség szerint rendszeresen!
  8. Mozogjunk rendszeresen!
  9. Tartózkodjunk a gyógyszer-, alkohol- és cigaretta-fogyasztástól!