Március-április mindenkinek a megújulást, az új kezdetet jelenti, amikor meg szeretne testileg-lelkileg szabadulni a tél nyomaitól. A húsvéti időszakkal együtt sokan úgy érzik, időszerűvé válik egy hosszabb-rövidebb böjtöléses időszak, ami lehet megengedőbb és szigorúbb is. Ettől függ az is, hogy a böjttel jót, avagy éppen rosszat teszünk a szervezetünknek, amennyire kedvezőnek gondoljuk, bizony annyira káros is lehet.
HA HÚSVÉT, AKKOR BÖJT?
A böjt fogalma mára már összefonódott a Húsvét előtti 40 nappal, ami Hamvazószerdától Húsvét vasárnapig tart. Ilyenkor a 14. életévüket betöltött katolikusok Hamvazószerdán és Nagypénteken nem fogyaszthatnak húst, a 18 és 60 év közöttiek ezen felül csak háromszor ehetnek húsmentes ételt, és csak egyszer lakhatnak jól.
Egyébként a nagyböjti időszak minden péntekjén kerülni kell a húsféléket. (Én magam Nagycsütörtöktől Nagyszombatig, vallási okokból szoktam böjtölni, ami azt jelenti, hogy kerülöm a húst, de az ún. kényelmi termékeket, a luxuskalóriákat is.)
MÉREGTELENÍTÉS? KELL EZ NEKÜNK?
A böjt jelenthet teljes ételmegvonást, amikor csak a vízfogyasztás engedélyezett, én ezt lehetőség szerint senkinek sem ajánlanám. Egész egyszerűen fizikálisan semmi értelme nincs, nem növekszik a méregtelenítés mértéke testünkben, hiszen ezt a vesénk, májunk, tüdőnk egyébként is tökéletesen végzi a mindennapok során.
Ha mégis böjtölni szeretnénk, fogyaszthatunk kizárólag zöldség- és gyümölcsleveket, vagy esetleg szilárd táplálékot is, kerülve a húsféléket. Fontos, hogy bár ilyenkor történik kalóriabevitel, a csökkent fehérjebevitel miatt pár napon túl nem érdemes, nem szabad ezeket a kúrákat folytatni, és nagyon fontos, hogy csak egészséges emberek kezdjenek böjtbe.
Azt is szeretném kiemelni, hogy fogyókúrás célzattal sem érdemes a böjtölést választani, hiszen ez csak a jojó-hatást fogja erősíteni, sőt, sokan pár nap után puffadást tapasztalnak a megnövekedett zöldségbeviteltől, ami optikailag sem kedvező.
AZ EGÉSZSÉGES BÖJT
Az egészséges böjt mindenképpen fedezi legalább az alapanyagcserénkhez szükséges energiamennyiséget. Az egészséges böjt-amennyiben beszélhetünk egyáltalán egészséges böjtről- az elegendő energiamennyiségen túl bőségesen biztosít vitaminokat, ásványi anyagokat, vízben oldódó rostokat a gyümölcsök-zöldségek, esetleg levek fogyasztása által. Az étkezés mellett legalább olyan fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk.
Mindenképpen érdemes a böjtöt megelőző napokban úgymond ráhangolódni, tehát fokozatosan csökkenteni a bevitt energia mennyiségét, majd a böjt után is figyeljünk, hogy ne kezdjünk másnap őrült zabálásba, adjunk időt a szervezetünknek, hogy visszaálljon a régi kerékvágásba.
Írta: Abonyi Orsi dietetikus
Forrás: https://www.egeszsegpalace.hu/eletmod_blog/husvet-elotti-bojt-tedd-vagy-ne-tedd-68