ÉLVEZD AZ ÁRAMLÁST: EZT ADJA A DINAMIKUS JÓGA

A flow jóga rendszeres gyakorlásával erősebb, rugalmasabb, hajlékonyabb lehetsz. A kecses mozgáson kívül tónusos testet is ad – ráadásul nem csak haladóknak ajánlott!

Ezzel az óratípussal manapság már szinte minden jógastúdióban találkozhatunk, jól ismerjük: a jógának egy igazán népszerű, dinamikus irányzatáról van szó. Az értelmezés iskolánként, oktatóként változhat, Nimila Ági, a Mandala Jógastúdiók oktatója arra törekszik, hogy a légzés és a mozdulatok összekapcsolásán keresztül megteremtsük a nyugodt áramlás élményét – innen az elnevezés.

A flow esetében a folyamatos mozgás kívülről úgy tűnhet, mintha táncolnánk. A flow jóga valóban közel áll a tánchoz, amennyiben a hatha jóga ászanáit teljesen szabad értelmezésben fűzi egymás után, ráadásul zenét is használ hozzá. Ugyanakkor nagyon is tudatosak vagyunk egy-egy óra felépítésénél, hiszen a flow gyakorlása szólhat a core izomzat erősítéséről, hátrahajlítások alapos előkészítéséről, csípőnyitó ászanákról, vagy ezek mindegyikéről is, 90 percben – magyarázza Nimila Ági. Azt szoktuk mondani, hogy a flow gyakorlása „haladóbb”, de nem kell megijedni ettől a jelzőtől sem. Természetesen bárki, bármikor elkezdheti, de jó, ha úgy készül, hogy az a másfél óra az életéből folyamatos mozgással telik majd. 

A flow jóga rendszeres gyakorlásával erősebb, rugalmasabb, hajlékonyabb lehetsz. Minden jótékony hatás benne van, amely más jógairányzatokban is megtalálható: feltölt, lazít, közelebb visz önmagadhoz.

Nem baj, ha nem vagy hajlékony!

Természetesen senki nem született úgy, hogy lábujjhegyen öt percig tartotta az állóspárgát, és nem is ez a cél ennél az óratípusnál. A flow gyakorlásban benne vannak azok a rávezető, fejlesztő gyakorlatok, amelyek ahhoz kellenek, hogy egy nap meglegyen a spárga, a híd vagy bármelyik látványos ászana. És ha rendszeresen gyakorolsz, hamar kiderül: valójában sokkal közelebb volt az „elérhetetlen” cél, mint gondoltad.

Nem kell erősnek lenned!

Ez sem jön magától, a kulcs a folyamatos gyakorlás. A flow-t, ha akarjuk, gyakorolhatjuk erőfejlesztésként is. Tudunk egy percet a core izmok erősítésével tölteni, ami a gyakorlás 90 percéhez képest nem tűnik hosszú időnek (ott, benne lenni néha annál inkább…), viszont ha ez az egy-egy perc rendszeresen ismétlődik, akkor hamar meg fogjuk érezni, milyen erősek is tudnak lenni a törzs izmai. És ez csak egy példa. A flow gyakorlás számtalan eleme vezet rá, hogy megtaláld magadban az erőt.

Szabadon értelmezett jóga

Talán ez a jógagyakorlások közül a legkreatívabb. Az astanga sorozatainak kötöttsége mellett vagy helyett néha jólesik elkalandozni és lazábban gyakorolni. Kipróbálhatsz benne olyan ászanákat is, amelyekkel más jógaórákon esetleg nem találkozol.

Bonyolultnak tűnik, pedig nem az

Egyik mozdulatból következik a másik, az egész egy nagyon dinamikus áramlásként fogható fel, és igen, ez bizony nemcsak az izmoknak, de a figyelmünknek is komoly kihívás eleinte. Hamar meg lehet szokni; mint minden jógaóra, egy idő után már itt sem csak a mozdulatok végrehajtására fogsz törekedni, hanem a figyelem befelé irányítására, a középpont megtalálására. Kis gyakorlással már erre sem kell külön figyelni, mert ez az állapot megteremtődik magától.

Minden mozdulat szép!

A jóga nem arról szól, hogy versengjünk, vagy hogy egymáshoz mérjük a tudásunkat. Hanem arról, hogy elfogadjuk, amit a testünk tud. Hogy higgyük el, érdemes gyakorolni és megtapasztalni a fejlődést. Ha pedig közben a saját ügyetlenségünkkel vagy korlátainkkal szembesülünk (mindenki, még az oktatók is), akkor azon jól is esik nevetni. A flow jóga nem egy szigorú, halálosan komoly dolog, hanem sokkal inkább játék és lehetőség a fejlődésre.

Nem csak lányoknak!

Nagyon sok fiú jár flow gyakorlásra. Nem igaz, hogy csak lányoknak való, hiszen ugyanazokat az ászanákat használjuk, amelyeket akár a hatha, akár a gerincjóga, akár az astanga gyakorlásból ismerhetsz. Ha azok nem csajos gyakorlások, akkor a flow sem az – mondja Ági. 

https://divany.hu/testem/2018/12/12/dinamikus-flow-joga/

AZ 5 LEGGYILKOSABB HASIZOMERŐSÍTŐ GYAKORLAT

Az erős törzsizomzat nem csak azért jó, mert klasszul néznek ki a kockák, meg ha nincs úszógumid. A hasüreget körülvevő muszklik megerősítése egy sor egészségügyi előnnyel jár: ezek az izmok stabilizálják a törzset, segítenek kialakítani és fenntartani a létfontosságú hasűri nyomást, ráadásul javítják a testtartást is.

Naná, hogy a fenti előnyökért keményen meg kell dolgozni. Ahhoz, hogy esztétikai hasznot is húzz a sok-sok hasizomedzésből, a táplálkozásodra is oda kell figyelned, mert akármennyire erős is a törzsed, ha fedettek az izmaid, nem nagyon tudsz felvágni velük. Ha látványos eredményt szeretnél, végezd a Lifehack által összegyűjtött gyakorlatokat, és kezdj el tisztán enni.

A felsorolt gyakorlatokat érdemes köredzés formájában végezni: a megfelelő ismétlésszámú gyakorlatokat (erőnlétedtől függően) 3-5 alkalommal ismételni. 

1, Hasprések

Az utóbbi időben több helyen olvashattad (mi is írtunk róla), hogy a felülésnél sokkal hatékonyabb gyakorlatok is a rendelkezésedre állnak, ha a hasadat formálnád. Ez igaz is, főleg, ha abból indulunk ki, hogy az emberek jelentős része nem jól végzi a hasprést. Ha viszont pár apróságra figyelsz, és elkezded valóban jól csinálni ezt az egyszerű gyakorlatot, érezni fogod a különbséget.

Te is jól szeretnéd csinálni? Feküdj kényelmesen a hátadra, húzd fel a térdeidet! A kezedet tedd a tarkódra (ne fond össze!), vagy kulcsold át a mellkasodon. Ne lendületből, hanem a hasizmaid összehúzásával, lassan emeld fel a felsőtested. Nem kell magasra, éppen elég a köldököd feletti részt felemelni, és arra is oda kell figyelni, hogy az álladat ne szorítsd le a mellkasodra. Ha a hasad oldalsó részének erősítésére fókuszálnál, a törzsedet egyszer jobbra, máskor balra emeld, és húzd be hozzá az ellentétes oldali lábadat is. Ja, hogy mennyit kéne csinálni belőle? Amennyit csak tudsz. Muhammad Ali azt mondta, hogy ő csak onnantól számolja a hasprést, amikor már fáj… Hát legyen. Próbálj onnan még 15-öt rátenni!

2, Plankek

A plank nem véletlenül lett rendkívül népszerű az utóbbi években: működik ugyanis. És nemcsak a hasat és a törzset, de a karokat és a lábakat is formálja, bónuszként pedig fejleszti az egyensúlyérzéket is.

Számtalan formája van, plankelhetsz nyújtott kézzel, alkartámaszban, oldalt vagy háton fekve: bárhogy is fogsz neki, nagyon hamar érezni fogod a hatását.

Ha jól szeretnéd csinálni, mindig figyelj arra, hogy feszesen tartsd a tested, szorítsd össze a feneked, és ne engedd beesni a csípőd. Hogy mennyi az annyi? Ha jól csinálod a planket, kezdőként már egy 20-30 másodperces etap is erősen kihívásos lehet, de nagyon gyorsan fogsz fejlődni, így egyre tovább bírod majd. Ha már jól megerősödtél, fokozhatod a hatást azzal, hogy az ellentétes oldali karodat és lábadat is elemeled a földtől. Oldalplanknél az alkarodra támaszkodva kezdesz, a két lábad összezárva egymáson pihen. A visszaszámlálás onnan indul, hogy megemeled a csípőd. Vigyázz, ne dőlj be egyik vagy másik oldalra sem! Az alábbiban már a haladóknak való verziót mutatjuk: ütemesen fel- és leereszkedik a sportos fickó az oldalplank közben. 

3, Orosz csavarás

Ez egy nagyszerű gyakorlat, ami messze túlmutat a hasizom erősítésén. Fejleszti az egyensúlyérzéket, erősíti a lábat, és persze pusztító hatással van az úszógumidra is. Viszont ezt is jól kell csinálni ahhoz, hogy igazán hatékony legyen. Ülj le felhúzott térdekkel, dőlj kicsit hátra, majd lassan emeld el a lábaidat a földtől. A törzsed is marad megemelve. Ha sikerült megtalálni az egyensúlyi helyzetet, kezdődhet a gyakorlat. (Mondjuk, megértem, ha már itt elfáradtál.) Egyenes törzzsel és nyakkal fordulj el váltakozva jobb és bal oldalra. Figyelj, hogy ne lendületből mozogj: a tested legyen feszes és stabil. Csináld egy percig folyamatosan!

4, Lábemelés függeszkedésben

Ez egy igazán kemény gyakorlat, cserébe viszont még az edzés után is dolgoznak az így fejlesztett hasizmok. Ráadásul a gyakorlat nehézségét egyre fokozhatod, ahogy megerősödsz. Egy függeszkedőrúdra lesz szükséged mindössze. Kapaszkodj fel a rúdra, majd húzd fel a lábaid a törzsedhez. Kezdetben hajlított lábbal, majd nyújtottal is megpróbálhatod, ha pedig már igazi profi vagy, akkor a lábujjadat egészen a felső rúdig fel fogod tudni vinni. Fenn mindig tartsd meg egy kicsit a lábad, és a leengedés is legyen lassú és kontrollált. Inkább kevesebb (mondjuk, 8-10) ismétlést csinálj, de azok legyenek pontosan kivitelezettek. 

5, Gurulás erősítő kerékkel

Ennek az eszköznek a használatával jobban aktiválhatod a tested, mert a kerékre támaszkodva az összes törzsizmod azon dolgozik, hogy a gerinc védelmében maximálisan megfeszüljön és tartást adjon. Sokak szerint ez a gyakorlat a legrövidebb út a kockás hashoz.
Térdelj le, fogd meg az erősítő kerék fogantyúit, majd lassan gurulj előre és vissza. Vigyázz, hogy itt se lendületből dolgozz, hanem minden mozdulatot lassan és precízen végezz. Ha nem is kell olyan szintre eljutnod, mint a kissrácnak, aki simán körbegurulja ezzel az eszközzel a lakást, a 10-15 ismétlést azért jó lenne kipróbálni kezdetnek.

https://divany.hu/testem/2018/12/11/hasizom-erositese-gyakorlatok/

Egészséges nassolnivalók

Néhány tipp, hogy milyen egészséges és finom falatokkal elégíthetjük ki nassolás iránti vágyunkat.

Étkezések közötti nassolás, stresszoldás, ropogtatás az esti film alatt, csipegetés az elmaradt főétkezés helyett, vagy éppen baráti összejövetelek, partik gyakori kísérői a chipsek, ropik és kisperecek, a különféle kekszek, sütemények és egyéb cukros-zsíros nyalánkságok. Sokszor nehéz ellenállni a finom falatoknak, ám így észrevétlenül akár több ezer kalóriával gazdagodhat szervezetünk. Arról nem is beszélve, hogy az átlagos boltban kapható nassolnivalók gyakran – sokszor különféle adalékanyagokkal dúsított – értéktelen táplálékok.

Nassolni azonban jó. Vannak olyan egészséges rágcsálnivalók, amelyek alacsonyabb energiatartalmúak, adalékmentesek, sőt, esetleg még vitaminban is gazdagok. Ha ránk törne a csillapíthatatlan nassolás iránti vágy, válasszunk gyümölcsöt, zöldséget, olajos magvakat, puffasztott búzát vagy rizst, aszalt gyümölcsöket, ám ezek mennyiségével sem érdemes túlzásba esni. Íme néhány ötlet az egészségesebb csipegetéshez:

Gyümölcsös-mártogatós

Egészséges rágcsálnivalóként legtöbbünknek a gyümölcs jut eszébe. Csak úgy magában, de gyümölcssalátaként, vagy épp turmixnak is finom. Ha csokis nassra vágyunk, készítsünk házilag gyümölcsös-mártogatóst! Ínycsiklandó nassolnivaló lesz az ízlésesen felkockázott, felszeletelt különféle gyümölcsökből, házi csokoládépudingba mártogatva.

A puding készítése:

Hozzávalók: 5 dl zsírszegény tej, 2 púpos evőkanál kukoricakeményítő, 3 evőkanál jó minőségű cukrozatlan kakaópor, kevés nádcukor

Elkészítés: A kukoricakeményítőhöz hozzáadjuk a kakaóport és a nádcukrot, majd kevés tejjel csomómentesre keverjük. A tejet hevíteni kezdjük, majd ha felforrósodott, hozzáöntjük a keményítős-kakaós masszát és rövid ideig főzzük. Ha besűrűsödött tálkába öntjük, majd lehűtjük.

Zöldséges-mártogatós

Egészséges, finom, és ráadásul nagyon gusztusos látványt nyújtanak a különféle formákra vágott zöldségek tálcára sorjázva, a közéjük helyezett kis mártásos tálkákkal. Mártsuk a zöldségfalatkákat a szószba, s már ropogtathatjuk is tévézés közben ropi és chips helyett, de kínálhatjuk akár baráti-családi összejöveteleken is.

Az összeállításhoz tisztítsuk meg a zöldségeket, majd vágjuk ízléses, apró darabkákra. Célszerű az idényzöldségekből – vagy télen a jól tárolhatók közül – válogatni: az őszi-téli hónapokban ott a sárgarépa, karalábé, zellergumó, zellerszár, káposztatorzsa, majd nyáron az uborka, paradicsom, retek, paprika színesítik a palettát.

A zöldségcikkeket rendezzük el egy tálcán, majd egy kis tálkával tegyünk mellé fűszeres szószt, amibe belemárthatjuk a zöldséget. A mártást zsírszegény tejfölből és ízlés szerinti fűszerekből készítsük: préselhetünk bele fokhagymát, és ízesíthetjük kevés sóval és őrölt borssal. Nagyon finom lesz a szósz nyáron friss, télen szárított kaporral ízesítve, de bármilyen fűszerezést választhatunk kedvünk szerint.

Almachips

Az egyik legegyszerűbben elkészíthető egészséges, édes ropogtatnivaló. Az almát megmossuk és megszárítjuk, majd leheletvékony szeletekre felkarikázzuk. Az almakarikákat egy papírral bélelt tálcán szétterítjük, és meleg helyen – például a radiátor közelében – néhány napig szárítjuk. Ha ropogósra száradt, olajban sült burgonyaszirom helyett ezt bűntudat nélkül majszolhatjuk, és ráadásul finom is.

Sült gesztenye

gesztenye nemcsak finom, de dús vitaminokban és ásványi anyagokban. S bár nem éppen kalóriaszegény, ha mértékkel fogyasztjuk, a krémes sütemények és csokoládék helyett bátran majszolhatjuk. Sütve igazi illatos, téli csemege. Ehhez a gesztenyéket mossuk meg, majd a domború oldalukat késsel vágjuk be kereszt alakban. Áztassuk hideg vízbe, majd egy-két óra elteltével sorjázzuk őket tepsire úgy, hogy domború felük legyen felfelé. Sütőben addig süssük, míg a vágások mentén szétnyílik, és teteje egy kicsit megpirul.

Házi jégkrém

Fagyasztott gyümölcsből, zsírszegény natúr joghurtból és tejből, meg egy kevés mézből remek jégkrémet készíthetünk házilag. A gyümölcsöt, miután kivettük a fagyasztóból, hagyjuk rövid ideig szobahőmérsékleten. Miután egy kicsit kiolvadt, tegyük turmixgépbe, öntsünk hozzá ízlés szerinti mennyiségben natúr joghurtot, egy kevés tejet, a nagyon édesszájúak egy kevéske mézzel is megspékelhetik. Alaposan turmixoljuk össze, és már kanalazhatjuk is.

Magkeverék

Különféle olajos magvakból (dió, törökmogyoró, mandula, keshudió, sózatlan földimogyoró) és aszalt gyümölcsökből (szilvasárgabarackmeggy, áfonya) házi diákcsemegét készíthetünk. Csak keverjük össze őket egy tálban, és már csipegethetjük is. Bár kétségtelenül egészségesek, kalória- illetve cukortartalmuk miatt mértékkel érdemes fogyasztani.

Joghurtos édesség

Egy édesebb almát kockázzunk fel, öntsünk rá egy kis doboz natúr joghurtot, szórjunk rá egy kevés őrölt fahéjat, és kész is van a kalóriaszegény édes nassolnivaló. Az alma mellé kevés mazsolát is tehetünk bele, így még pikánsabb lesz.

V. Magdi
Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.

Forrás: https://www.vitaminsziget.com/cikk.php?id=2242

SZÉNHIDRÁT KISOKOS

A szénhidrát szó sokak fejében a kerülendő ételekkel egyenlő, de azt nem tudják, hogy a szervezetünknek mennyire szüksége van a minőségi szénhidrátbevitelre. A szénhidrát a test egyik legfontosabb energiaforrása.

A napi kalória-bevitel 40-50%-át kellene szénhidrátból fedeznünk, 1 gramm szénhidrát = 4,1kcal.

„Rossz szénhidrátok”

Azok a termékek, amikhez akkor nyúlunk, amikor stresszesek vagyunk, és amik függőséget okoznak, azok az egyszerű szénhidrátok: tészta, krumpli, fehér kenyér, sütemények, fagylaltok, torták stb.

A szervezet számára nem hasznosak ezek az ételek, és a glikémiás indexük is nagyon magas.

Megemelik a vércukor szintedet, hirtelen energiával látják el a szervezetet, de ugyanilyen gyorsan ez az energia el is illan. Ez miatt az ingadozás miatt a rendszeres fogyasztásuk elhízást és rossz közérzetet eredményez.

Az édességek visszaszorítása nem egyenlő azzal, hogy el kell hagynunk az étrendünkből a szénhidrátot, a kulcs mindig a minőségben rejlik.

Összetett szénhidrátok

Az összetett szénhidrátok lassú felszívódásúakstabilan tartják a vércukorszintet és folyamatosan energiával látják el a szervezetet. Ezek fogyasztásával elkerülheted a falási rohamokat, hiszen alacsony a glikémiás indexük, ezáltal hosszabb ideig érzed jóllakottnak magad. A komplex szénhidrátok közül is a feldolgozatlan változatot részesítsd előnyben.

  • Finomítatlan teljes kiőrlésű gabonák: barna rizs, quinoa, zabpehely, teljes kiőrlésű kenyér stb.
  • Alacsony keményítőtartalmú zöldségek: spenót, zöldbab, saláta, paradicsom, zeller stb.
  • Hüvelyesek: vesebab, borsó, lencse stb.
  • Diófélék: mogyoró, kesudió, mandula, dió stb.
  • Gyümölcsök: alma, bogyós gyümölcsök, citrusfélék, banán, körte stb.

Mi az a glikémiás index?

A glikémiás index (rövidítve GI) az egyes élelmiszerek vércukoremelő képessége a szénhidráttartalmukkal egyező mennyiségű szőlőcukorhoz képest, százalékban kifejezve.

Értékét befolyásolja az étel elkészítésének a módja:

  • Növeli a GI-értéket minden olyan konyhatechnika, ami megsérti a növények sejtfalát, pl.: intenzív főzés, turmixolás, aprítás, reszelés, és a vízben való oldás is (üdítőitalok, cukros tea).
  • Csökkenti a GI-értéket a kímélő elkészítés (pl. párolás), valamint az ételben levő vagy azzal együtt fogyasztott fehérje, zsír és rost (pl. saláta).

Szénhidrát-szükséglet:

A szénhidrátot próbáld meg több részletben bevinni napközben, így folyamatos lesz a test CH ellátottsága. A nap vége felé minimalizáld a fogyasztásukat (kivéve, ha este edzel, hiszen utána kötelező a szénhidrát bevitel).

Tömegeléskor:

  • férfiaknak 4-5g/testsúlykilogramm CH-ra van szüksége
  • nőknek pedig 2-3g/tskg-ra

Ez egyénenként változhat, saját magadnak kell kitapasztalnod, hogy mi az a határ, amikor már inkább zsírosodsz, és mi az, amikor izmok jönnek fel rád.

Fogyás esetén:

Az internetről szedett különféle étrendek esetében vigyázni kell, ne sokkold a szervezeted szénhidrát megvonással, fokozatosan térj át a csökkentett bevitelre, mert így lesz hosszú távú az eredményed!

Edzés mellett 2-2,5g szénhidrát/testsúlykilogramm bevitele már fogyást eredményez, de a hetek múlásával fokozatosan csökkentsd a szénhidrátadagodat. Itt is figyeld a saját tested jelzéseit, nehogy izomból kezdj el fogyni.

Ilyenkor kerüld még a gyümölcsöket is, hiszen azok édes ízét is a fruktóz adja, ami egyszerű cukor.

Edzés után

kimerítő edzések után a fehérjebevitel mellett nagy szükség van szénhidrátfogyasztásra is, hiszen a kiürült glikogén raktáraidat újra fel kell töltened „üzemanyaggal”. Edzés után van helye a módjával fogyasztott egyszerű szénhidrátoknak is, mert gyorsan és könnyen emésztődnek, és megakadályozzák az izombontást.

Ma már léteznek olyan szénhidrát porok is, amiket a fehérjeturmixunkba keverve gyorsan újratölthetjük glikogén raktárainkat. Ilyenkor arra figyelj, hogy a turmixot követően 1 órán belül szilárd táplálékot is fogyassz, és ez tartalmazzon megfelelő minőségű fehérjét és komplex szénhidrátot is.

Forrás: https://www.egeszsegpalace.hu/szenhidrat-kisokos-36

ZÖLD TEA: CSODASZER VAGY KAMU?

Fogyni, méregteleníteni akarsz, vagy csak több energiát szeretnél? Igyál zöld teát! De vajon tényleg csodaszer a kesernyés ital? És mi köze egyáltalán az edzéshez?

Számos hit és tévhit kering a manapság divatitalnak számító zöld teával kapcsolatban. Van, hogy fogyókúrás csodaszernek nevezik, máskor pedig a szépség és egészség forrásaként emlegetik. Ráadásul egyre több sportoláshoz ajánlott táplálékkiegészítő összetevői között is megtalálható. Ádám Norbert, a Steelfit szakértő személyi edzőjének segítségével tisztába tesszük a „zöldtea-jelenség”-et.

A zöld tea hatásairól vagy vélt hatásairól rengeteget hallhatunk manapság. Még az is előfordul, hogy valóságos csodaszerként, a szépség, a fiatalság és az egészség forrásaként reklámozzák. Valóban mindez benne lenne egy csésze halványzöld főzetben? Ugye, hogy túl szép, hogy igaz legyen? Nézzük, milyen hatásai vannak a valóságban a zöld teának!

Először is, mi is a tea?

A tea, amit iszunk, tulajdonképpen nem más, mint a Camellia sinensis nevű növény leveleiből készült főzet. A tea áztatása során a levelekben található vízoldható vegyületek kioldódnak. Ezek között a vegyületek között megtaláljuk a katekinnek nevezett polifenolokat, az olyan xantin-származékokat, mint a koffein és a teofillin, illetve a teanin nevű aminosavat.

A teából van zöld, fehér, fekete, pu-erh és így tovább. Ezek mind ugyanabból a növényből készülnek, a különbség csak a feldolgozás módjában van. A zöld teára alapvetően a magas antioxidáns-tartalom a jellemző. A teában 5 fő katekin található, ezekből a legjobban kutatott és legismertebb az úgynevezett epigallokatekin-gallát (vagyis EGCG). Egy csésze zöld teában nagyjából 50 mg EGCG hatásának megfelelő katekin található. A zöld teás kiegészítők ideális esetben zöldtea-kivonatot tartalmaznak. (Figyelem, vannak olyan kiegészítők, amelyekben csak a porított zöldtea-levelek vannak!). Ezt a kivonatot általában 50 százalék EGCG-re standardizálják.

A zöld tea számos hatással bír, ezeknek köszönhetően fogyasztása igen előnyös lehet. Ide tartozik, hogy a rendszeres teafogyasztás kis mértékben képes csökkenteni a testzsír mennyiségét, és növelni a test által elégetett zsír arányát. Emellett a benne lévő antioxidánsok hatása is erőteljes: védi a bőrt a napfény okozta károsodástól, csökkenti az általános oxidációt, és védi az LDL-részecskéket is az oxidatív sérüléstől.

Bizonyos daganattípusok előfordulását is csökkenti

A zöld teában található EGCG képes gátolni azt az enzimet, mely az adrenalin, noradrenalin és dopamin lebontásáért felelős. Ezek azok a hormonok, amelyek szintjét például a koffein megemeli, így képes fokozni a zsírégetést. Az említett enzim, a katekol-O-metiltranszferáz (COMT) gátlása révén ezek a vegyületek tovább lesznek jelen a vérünkben, ezzel tovább képesek zsírégető hatásukat kifejteni.

A zöldtea-kivonat emellett képes 25-30 százalékkal csökkenteni a szénhidrátok beleinkben történő felszívódását. A hatás nemcsak az összetett szénhidrátokra terjed ki, de a cukrokra is.

Mindent összevetve a zöld tea rengeteg pozitív hatással bír, mind az egészség, mind a testösszetétel szempontjából, amiért érdemes lehet a rendszeres teafogyasztást megfontolni. Mivel a teában koffein is található, ha valaki nem bírja, akkor érdemes a rendes főtt tea helyett egy koffeinmentes kiegészítőt használni.

https://divany.hu/testem/2018/12/10/csodaszer-vagy-kamu-a-zold-tea-/

FÁJNAK AZ IZMAID? EGYSZERŰ MEGOLDÁS LEHET AZ SMR-HENGER

Sportolsz, ülő- vagy állómunkát végzel, és szenvedsz a feszült izmok miatt? A probléma és a feszültség feloldására kiváló a manapság egyre népszerűbb SMR-henger.

Nemcsak kellemetlen, de fájdalmas is az úgynevezett izomi feszültség. A legtöbb fitneszest, álló- vagy ülőmunkát végző embert érintő probléma ezenkívül csökkenti az edzésünk hatékonyságát, növeli a sérülésveszélyt, lassítja a regenerálódást. SMR-hengert használva testünk és izmaink megkönnyebbülhetnek. Bene Esztert, az F&M fitness and more személyi edzőjét kértük, hogy adjon hasznos tippeket és tanácsokat! 

De honnan származik, és pontosan mire jó az SMR-henger? 

Az SMR mozaikszó a self-myofascial release szavakból keletkezett. Az SMR-henger rendszere elsősorban az izompólyákban keletkezett feszültség feloldására alkalmas. Ennek könnyebb megértéséhez röviden bele kell mennünk izmaink felépítésébe. Az izmokat, izomcsoportokat körbeveszi az izompólya, amelyet úgy lehet elképzelni, mint a csirkehúst is körülvevő fehér hártyát. Ha ez az egész izomrendszert körbefogó hártya túl feszes, korlátozza az izmok munkáját, csökkenti a mozgás terjedelmét, fájdalmat okozhat, megnövelheti a sérülésveszélyt, lassítja az edzés utáni regenerációt.

Az izompólya ellazításának idegrendszeri alapja is van: az izmoknak van egy reflexszerű védekezési mechanizmusa, mely a túlnyújtás ellen védi meg az izmot. Az izom nyújtottságának állapotáról speciális receptorok tájékoztatják az agyat, a hengerrel ezekre e receptorokra hatunk: arra vesszük rá az idegrendszert, hogy ellazítsa az adott izmot.

Miért válaszd az SMR-hengert? 

Kezdetekben az SMR-henger leginkább az élsportolók körében volt ismert és elterjedt, de mindenkinek ajánlják, aki rendszeresen sportol, mozog, megterhelő vagy sok állással, üléssel járó munkát végez.

Ha szeretnéd csökkenteni a komoly fizikai igénybevétel izomrendszerre gyakorolt nemkívánatos hatásait, elfelejteni a mozgás közben jelentkező fájdalmat, ezzel az egyszerű eszközzel visszanyerheted izmaid megfelelő tónusát, növelheted a rugalmasságukat, segítheted az izmokban felszaporodott bomlástermékek eltávolítását, csökkentheted a sérülésveszélyt, az izmokban keletkezett letapadásokat fellazíthatod.

Mi a különbség a sima és rücskös henger között? 

Manapság már többféle méretű, keménységű és felületű henger van forgalomban. A megfelelő kiválasztásánál több szempontot kell figyelembe venni: életkor, fizikai igénybevétel intenzitása, gyakorisága, izomzat kötöttsége, és hogy mely testtájon, testtájakon akarjuk használni.

A méretesebb és puhább hengerek nagy izomcsoportok lazítására, nyújtására jók, ezeket biztonságosan alkalmazhatják a kezdők is.

A közepes méretű eszközöket kisebb testtájak kezelésére használhatjuk, ilyen például a felkar, de akár utazáshoz is magunkkal vihetjük, vagy gyerekek is alkalmazhatják. A mintázattal ellátott hengerek mélyebb szövetek lazítására is megfelelőek, de ezeket inkább haladóknak ajánlják, ugyanis a túl erős ingerek fájdalmat okozhatnak a testben, így a hengerrel épp az ellenkező hatást érjük el.

Melyik testtájakon és hogyan használható? 

Az SMR-henger méretéből adódóan nagy izmokon alkalmazható: lábszár, comb egésze, csípő, farizmok, a hátizmok középső és felső szakasza, felkarok.

Már egy „kezelés” alkalmával is érezhetünk változást: könnyebbé válik a mozgás, rugalmasabbak a szövetek, csökken a fájdalom. De a henger akkor igazán hatékony, ha az edzésrutinba beépítve rendszeressé tesszük a használatát. A gyakorlatok helyes kivitelezése könnyen elsajátítható, de érdemes hozzá szakértő edző segítségét igénybe venni.

Hogyan használd?

A kezelni kívánt testrészt helyezd rá a hengerre. Nehezedj rá, majd lassan gördülj. Ha találsz egy fájdalmasabb pontot, állj meg rajta, időzz el 20-30 másodpercig vagy addig, amíg a fájdalom enyhül. Ha a fájdalom csökkent, masszírozd át a környezetét is. A csontos területeket, kitüremkedéseket kerüld, csak az izmokon gördülj! Ha szeretnéd fokozni a nyomást, helyezz több testsúlyt a hengerre. Például először ráteszed a hengerre mindkét lábszáradat, masszírozd át őket, majd csak az egyik lábszáradat hengerezd, végül pedig az egyik lábszáradat helyezd rá a másikra, ezzel is fokozva a terhelést.

Milyen sport esetén használható? Van olyan sportág, ahol nemcsak ajánlott, de szinte kötelező is? 

A hengerezés gyakorlatilag mindenkinek ajánlott, hiszen nem telik el úgy nap, hogy az ember ne mozogjon, vagy ne lenne valamilyen kényszeres testtartásban akár a munkája, akár az általa végzett sporttevékenység miatt.

Van olyan eset, amikor nem használható? 

Az alábbi esetekben érdemes szakember, orvos, edző tanácsát kérni:

  • csontritkulás
  • kezeletlen, nem beállított magas vérnyomás
  • véralvadásgátló szedése
  • cukorbetegség
  • komoly visszérproblémák
  • terhesség

Gyakorlatok:

Lábszár, vádli

Helyezkedj el nyújtott ülésben a padlón, a hengert tedd a lábszárad alá. Kezeddel támaszkodj meg a talajon a csípőd mellett. Gördülj fel és le a hengeren, először forgasd kifelé, majd befelé a lábfejet, végül pedig semleges pozícióban felfelé. Ha szeretnéd fokozni a hatást, egyik lábszárad helyezd a másikra.

A comb hátsó izmai

Helyezkedj el nyújtott ülésben a padlón, a hengert tedd a combizmok alá. A farizmok alsó részétől gördülj a térded irányába, figyelve arra, hogy a térdhajlatra ne gördülj rá. A comb hátsó izmainak hengerezése közben is forgasd a lábfejed először kifelé, befelé, majd semleges pozícióba felfelé.

Nagy farizom

A mozdulat hasonló ahhoz, mintha a comb hátsó részét hengereznéd. Ülj rá a hengerre és a farizmokon gördülj.

A hát középső és felső szakasza

Feküdj hanyatt úgy, hogy a henger a hátad közepe alatt legyen, a két talp a talajon. A hátad közepétől gurulj felfelé a hónaljadig, majd vissza.

Négyfejű combizom, comb elülső izmai

Helyezkedj el a talajon alkartartásban, a hengert tedd a combjaid alá. Az alkarodon megtartva magadat gördülj a comb felső részétől az alsó részig, ügyelve arra, hogy a térdkalácsra ne gördülj rá. Ha az intenzitást szeretnéd fokozni, keresztezd a lábaidat.

https://divany.hu/testem/2018/12/07/smr-henger-hasznalata/

BÖJT: MELYIK MÓDSZER A LEGJOBB, ÉS MIT TESZ A TESTEDDEL?

Méregtelenítés utáni szuper egészséget, energiát és tuti fogyást ígérnek a rövidebb-hosszabb böjtök. De vajon létezik olyan böjt, mellyel tutira jót teszünk a testünkkel?

Manapság nagy divatja van a különféle téziseken alapuló böjtöknek. Vannak rövidebb és maratoni távú, „tudományosan megalapozottnak tűnő” koplalós módszerek. Az átmeneti böjt (IF) remek és főleg hasznos alternatíva lehet. Ádám Norberttel, a SteelFit szakértő személyi edzőjével tisztába tesszük: mi ez, hogyan működik. 

Az elmúlt pár évben egyre inkább a figyelem központjába került az úgynevezett túlevés: civilizációs jelenség, amelynek lényege, hogy a jóléti társadalom tagjai bármit elérhetnek, ha ennivalóról van szó, és azt a bármit szépen be is kebelezik!

Az átlagember pedig a számlálatlanul behabzsolt kaja és a mozgásszegény életmód miatt egyre csak hízik. De nemcsak esetükben, hanem a sportolóknál is rendkívül fontos a bevitt étel mennyisége és minősége!

A korábban aranyszabályként tekintett alapvetések is megkérdőjeleződnek: „Vajon tényleg kell 3 óránként enni?”; „Vajon tényleg leesik rólad minden izom, ha nem eszel fehérjét 5-6 órán keresztül?”; vagy épp a „Vajon tényleg meg kell hízni, ha az ember izmot szeretne építeni?”. 

Ezekre a trendekre válaszként jelent meg, és került a figyelem középpontjába a böjtölés, amely természetesen nem új keletű dolog: szinte minden kultúrának és vallásnak a része, gondoljunk mondjuk, az iszlám ramadán 30 napos böjtjére, vagy a keresztény nagypéntekre, illetve a zsidó vallásban a jom kippurra. A különféle kultúrákban, eltérő szabályok mellett ugyan, de a bevitt ételek mennyiségének és minőségének korlátozása, szabályozása jelenik meg. 

A legtöbb vallás szokásait, ha jobban megvizsgáljuk, akkor azt látjuk, hogy a látszólag értelmetlen szabályok mögött fontos, elsősorban egészségügyi megfontolások állnak. Éppen ezért jogos a feltételezés, hogy nyilván a böjtnek is megvan a maga jótékony egészségügyi hatása, szerepe. 

A böjtölés tudományos szemmel

Ahogy a kutatások elkezdődtek, úgy lett természetesen egyre több, megalapozatlan vélemény is, és úgy jelentek meg az önjelölt guruk a témában. A böjtnek több formája ismert, ezek közül talán az a kettő, ami a leginkább „mainstream” lett, a heti egynapos böjt, illetve a szakaszos böjtölés (intermittent fasting – IF). A heti egy, 24 órás böjtön nem nagyon van mit magyarázni: szombat este az ember megeszi a vacsoráját, és legközelebb vasárnap este eszik újra, ennyi. 

A szakaszos böjtölés egy kicsit bonyolultabb. Itt többféle megközelítés van, de talán a legelterjedtebb az, amikor egy meghatározott időablakban kell elfogyasztani a napi ételmennyiséget. Az ablak nagysága maximum 9 óra (tehát 15 óra „böjt” van benne), és idővel az emberek igyekeznek ezt csökkenteni – gyakran 4-5 órás ablakot alkalmaznak. Az, hogy ez az ablak a nap folyamán mikor kezdődik és meddig tart, egyéni döntés, de a legtöbben az esti órákat ajánlják. 

A böjtöléssel kapcsolatban számos előnyt szoktak megemlíteni: csökkenti a testben előforduló gyulladást, javítja a glükóztoleranciát és az inzulinérzékenységet, fogyáshoz vezet, stb. Ez így rendben is van! A probléma ott kezdődik, amikor elkezd az egész amolyan szektajellegűvé válni: és jönnek a bölcs, megmondóemberek, azaz a már fentebb említett guruk: „csak az IF-nek van értelme, minden más rossz, és hülye vagy, ha mást csinálsz!”. Fogytak már le emberek IF nélkül is, úgyhogy mindenki nyugodjon le!

Ha a kutatásokat nézzük, akkor a következőt láthatjuk: a szakaszos böjtölés pontosan ugyanúgy működik, mint egy jól összerakott diéta. Ha ugyanannyi kalóriát eszel az 5 órás ablakodban, mint más egy 10 órásban, és ugyanannyi kalóriát égetsz egy nap alatt, akkor nem lesz különbség a két étkezési minta között. 

Mi lehet akkor az IF előnye? 

Amikor már eléred, hogy nem akarsz arra figyelni, mennyit eszel, akkor mutatkozik meg az előnye. Ha számolgatja az ember a kalóriákat, akkor az elosztás, az időablak stb. minimális hatással van az eredményekre. Ha viszont azt mondom, „egyél, amennyi jólesik, de csak 4 órád van rá”, nos, egyből egyértelmű, hogy kevesebb kalóriát fogsz bevinni, mintha azt mondanám, „ egyél, ami jólesik, van rá 10 órád”. 

Mi a helyzet az egynapos böjttel?

A heti egy 24 órás böjtölés előnyeit is a kalóriákra lehet visszavezetni: ha napi 2500 kalóriát eszel, de csak 6 napon át, és a hetediken 0 kalóriát, akkor valójában a napi kalóriabevitel átlagosan 2150 kalória körül van. 

Ha össze kéne foglalnom az IF-fel kapcsolatos pozitív és negatív tényezőket, akkor a következőket tudom felsorolni: 

Előnyök: 

  • számolgatás nélkül csökkentett kalóriabevitel, 
  • kényelem – sok embernek fekszik az elképzelés, hogy nem kell magával vinnie semmit, elég este ennie, amikor hazaér, 
  • kontroll 

Hátrányok: 

  • hiányos étrendi tanácsok – Oké, de mit egyek abban az x órában? 
  • hamis biztonságérzet – „Óóó, hát IF-t csinálok, azon nem lehet elhízni, ergo ebben a pár órában bármit ehetek – Pedig nem! 
  • betarthatóság – Normál élethez igazítani, ahol az ember néha családi ebédre megy, néha a haverokkal sörözni, esetleg hétvégén a párjával elmennének reggelizni valahova… Kicsit nehézkes. 

Összefoglalva:

Ha ki akarod próbálni, hajrá! Azt viszont ne felejtsd el, hogy az étrend és a táplálkozás alapszabályai itt is kőkeményen működnek, azaz: a bevitt/elégetett kalóriák aránya határozza meg, hogy fogysz-e vagy sem, és a magas fehérjebevitel itt talán még fontosabb, mint az egyéb módszereknél! 

https://divany.hu/testem/2018/12/06/egeszseg-energia-fogyas-bojt/

ÉLET CUKOR NÉLKÜL: EL SEM HISZEM, HOGY MEGCSINÁLTAM!

Édesszájúként mindig is megvolt bennem az elhatározás, hogy kipróbáljam, milyen lenne feldolgozott cukrok nélkül élni, de addig-addig ment a halogatás, amíg meg nem fogalmaztam konkrétan, hogy mi is lenne ezzel a küldetéssel a célom. Néhány hete nagy nehezen belevágtam, és nem ment ugyan zökkenőmentesen, a megvonás ideje alatt azért többször megjegyeztem: Nem is olyan szörnyű. Ezt eddig mi a túróért nem voltam képes megcsinálni? Nyilván azért, mert tudatosan soha nem akartam megszabadulni az édes ízek okozta örömérzettől. Persze volt kibukás és zsörtölődés is, de legalább a kezdeti hangulatingadozásokat bátran foghattam az elvonási tünetekre.

Az első lépések

Túl nagy feneket keríteni a dolognak nem akartam, ezért csak 1-2 barátot avattam be a tervembe, másrészt idő hiányában csak egy gyors bevásárlást tudtam beiktatni, ahol összeszedegettem azokat a hozzávalókat, amikről úgy gondoltam, segítenek majd megfeledkezni a feldolgozott cukrokról vagy telítenek annyira, hogy ne jöjjön rám a sóvárgás. Mivel zöldség és gyümölcs mindig van otthon, elsősorban csirkemellből, csirkemájból, füstölt sprotniból, kefirből, sajtokból, magvakból és mogyorókrémből vásároltam be. A gabonafélékért eleve nem rajongok, úgyhogy legalább azok kiiktatásával és hiányával nem kellett bajlódnom. Étteremben nagyon ritkán eszem – pont azért, mert nem tudhatom, mit raknak elém – és szinte minden nap főzök magamra, így olcsón megúszom, ráadásul anélkül repetázhatok, hogy az ciki lenne. Édességnek kineveztem a banánt és az almát, illetve az ezekből készült natúr finomságokat: a banánturmixot, a banános túrókrémet (cukor nélkül) és a reszelt almát fahéjjal. Ezek az alternatívák legalább hasonlítanak a kedvenc nassoln ivalóim, a pudingok és krémek állagára. Nem vagyok egy konyhatündér és egyelőre türelmem sincs ahhoz, hogy különböző cukormentes sütikkel kísérletezzek, de amint megunom ezeket a variációkat, kénytelen leszek újítani.

A terv másik része volt, hogy a kora reggeli taijutsu edzések kedvéért minden második nap 4:45-kor kelek. Abban bíztam ugyanis, hogy a munka előtti mozgás megalapozza a jó közérzetet és a produktivitást, illetve, hogy esténként – amikor általában rám jön a “nassolhatnék” – a jutalomfalatok helyett már csak egy jó meleg fürdő és az ágyam után sóvárgok majd. Fel kellett készülnöm arra is, hogy naponta legalább ötször fogok kisebb adagokat enni, ami talán a legnagyobb nehézség volt, ugyanis sokszor eltelik úgy egy fél nap, hogy elfelejtek enni, pontosabban nem bírok. A szervezetem ugyanis az évek alatt hozzászokott az esti majszolásokhoz, így reggelente egyáltalán nem vagyok éhes. Arra számítottam, hogy a sűrűbb edzések majd segítenek abban is, hogy ne csak a szénhidrátot, hanem a fehérjét is jobban kívánja a szervezetem.

Szinte túl szép, hogy igaz legyen

1. nap:

Az új taktika része volt, hogy ne hétfői nappal, hanem vasárnap kezdődjön a cukormegvonás időszaka. Erre az az egyszerű magyarázatom, hogy minden egyes alkalommal, amikor hét vagy hónap elejétől akartam bevezetni egy szokást és már az első nap kudarcba fulladt a kísérlet, az volt az első reakcióm, hogy nem baj, majd jövő héttől! És így ment a halogatás sokáig. Az első nap egyébként nem szokott soha gondot okozni, mert sokszor, amikor olyan hangulatom van, bolti nassolni valók helyett friss gyümölcs formájában tudom le a napi édességadagomat. a karikacsapás, de csak dél körül éhezem meg, már ez is valami.

2. nap:

A vasárnapi indítás ráadásul tényleg megkönnyítette a dolgom, mert másnap nem esett nehezemre hajnalok hajnalán kelni az edzés miatt. (És utána még egy banánt is jól esett elrágcsálni. Fura volt, mert évek óta nem reggeliztem ilyen korán, körülbelül délben szoktam először enni.) Amikor ugyanis jókat dőzsölök esténként, reggel általában zombiként ébredek. Mivel ilyen most nem volt, még egy löketet kaptam arra, hogy folytassam az akciót, vagyis a hétfői nap eleve motiváltsággal indult. Késő délelőtt fejfájás kezdett gyötörni, egy kicsit ingerült voltam a kollégákkal és letargiásnak éreztem magam, de legalább – szokásomtól eltérően – délre sikerült ismét megéheznem. A hagymás máj és a párolt zöldségek el is űzték a rossz közérzetet. Nap közben napraforgó magot, este pedig gyümölcssalátát nassoltam és elégedetten, kellemesen elfáradva feküdtem le.

3. nap:

Szokatlanul jól aludtam, nem forgolódtam és csak egyszer ébredtem fel éjszaka, aminek köszönhetően különösen kipihentnek éreztem magam. Munkába menet ugyan már jobban ingereltek a pékségekből és kávézókból kiszivárgó friss finomságok illata mint az első két napon, de viszonylag könnyen sikerült leküzdenem a hirtelen rám törő sóvárgást. Még jó, hogy volt nálam egy adag saját készítésű banános túrókrém és egy marék dió is, amit kevés mézzel megédesítve rágcsáltam el reggelire és tízóraira. Meglepően jól esett és nem éreztem azt, hogy de jó lenne ezt még egy csomag vaníliás cukorral megszórni! Alapjáraton nem szoktam diót vagy cukrozatlan túrókrémet nassolni, de a szervezetem mintha élvezte volna ezt az új ízvilágot.

4. nap:

A második kora reggeli edzés után nagyon megkívántam a granolát, de nem volt nálam semmilyen cukormentes alternatíva. Ráadásul pont most kell a munkatársaknak majomkenyérrel és karamellás cukorkával kínálgatni? Nem akartam nemet mondani, és nagyon erős volt a kísértés, hogy habzsolni kezdjek, de legyőztem. Elfogadtam a desszertet, de amikor senki nem látott, elcsomagoltam és később lepasszoltam egy barátnőmnek, akivel mozizni mentünk. A film alatt ő ezeket majszolgatta, én pedig beértem a szokásos rágcsálni valóimmal. Meggyőztem magam, hogy ha délután már sikerült egyszer ellenállnom, akkor most már nem törhetek meg. Megint diadalittasan feküdtem le aludni.

5. nap

Jó jel volt, hogy kora délelőtt már megint tudtam volna enni, de csak a cukros, egészségtelen jutalomfalatokon járt az eszem. Helyette elszürcsölgettem egy nagy pohár kefirt, tízóraira szeletelt ananászt (nem konzerves) ettem, a villámgyors ebédszünetben pedig bekaptam pár falat natúr csirkemellet és egy kanál mogyoróvajat. A fehérjétől aztán egy darabig csillapodott a sóvárgás, de estére megint rám jött az édesség utáni vágy. Igyekeztem azzal érvelni az esti falásrohamok ellen, hogy másnap korán kell kelnem (márpedig ha késő este bekajálok, akkor biztosan képtelen leszek kimászni az ágyból), megígértem ugyanis a senseinek is, hogy minden reggeli edzésen ott leszek és ez a fogadalom tartotta bennem a lelket. Ekkor jött életem gasztrotudományos, életmentő felfedezése: banánturmix 2 banánból, 2 dl tejből, egy kanál mogyoróvajból és egy csipet fahéjból. Nevetségesen egyszerű, mégis annyira elvarázsolt ennek a krémes, hozzáadott cukor nélkül készült finomságnak az íze, hogy kineveztem legújabb kedvencemnek. Ráadásul telített is annyira, hogy nyugodt szívvel bújjak ágyba és ne túrórudikról álmodjak.

6. nap

Motiváltan ébredtem a harmadik reggeli edzés előtt is, mert sikeres öt napot tudhattam magam mögött. Büszke voltam, hogy egy-egy gyors bevásárlás alkalmával sikerült megállnom, hogy elcsábítsanak a polcokon sorakozó kedvenc nassolni valóim. Korábban ugyanis sokszor előfordul, hogy alkudoztam magammal: megvettem egy csomag csokis kekszet azzal a feltétellel, hogy csak vészhelyzet esetén bonthatom fel. Aztán persze nyilván nem kellett extrém vészhelyzetnek történnie ahhoz, hogy rárontsak a kekszre és szinte egy ültő helyemben felfaljam. Péntek estére azért sikerült rendesen elfáradnom, és nagyon közel álltam ahhoz, hogy bűnözzek, de a mogyorókrémes banánturmixom ismét megmentett. A másnaptól viszont tartottam egy kicsit (vagyis nagyon) ugyanis egy születésnapra voltam hivatalos.

7. nap

Beterveztem a szülinapi zsúrt a kísérletezős menetrendembe, és nagy megkönnyebbülést jelentett, hogy a szülinapi torta és a desszertek nem házi készítésűek voltak, a cukrászdás vagy bolti verziók ugyanis nincsenek az édességlistámon. Egy idő után mégis elgyengültem a látványtól és a társaság önfeledt falatozásától, kész tortúraként éltem meg az egészet. Végül fogtam magam, és régi jó szokásomhoz híven kiettem az oroszkrém tortából a krémet, a hókifliből pedig a cukros mákot. Érdekes élmény volt: jól is esett meg nem is, mert mintha az ízlelőbimbóimnak túl sok és tömény lett volna a mesterséges édes íz, ilyet pedig azelőtt soha nem tapasztaltam. Volt ugyan egy kis bűntudatom (de ezért a felfedezésért talán megérte kísértésbe esni), nassolás közben leginkább az járt a fejemben, hogy én ezt most igenis, megérdemlem, mert a hét nap – mínusz 8-10 óra – cukormegvonást mégis csak teljesítettem.

Még, még, ennyi nem elég!

Ez volt az első felvonás, a neheze, ami felülmúlta a várakozásaimat, az eddigi tapasztalataimból és próbálkozásaimból kiindulva ugyanis arra számítottam, hogy már a harmadik napon feladom a küzdelmet. De összejött és még nincs vége, mert szeretnék tovább kísérletezni (hogy hosszú távon is kényelmesen bírjam feldolgozott cukor nélkül), méghozzá a Kaizen gondolkodásmód segítségével, ha már annyira rákattantam a japán kultúrára és életvitelre.

A Kaizen

Egyesek szerint még az őskorra visszavezethető az elmélet, hiszen a folyamatos fejlesztés, az eszközök tökéletesítése kiemelte az embert az állatok közül. Ez történelmi tény. Mások szerint a 16. századra nyúlik vissza a története, amikor a “gyártás” kezdett “ipari” méreteket ölteni. És a folyamatok tökéletesítése szükséges volt, hogy minél kevesebb erőforrás felhasználásával minél többet tudjanak termelni. Ez is történelmi tény. Viszont egyik forrás szerint Homer M. Sarasohn, a Lean módszer atyjaként ismert amerikai szakembert nevezhetnénk a Kaizen módszer első úttörőjének.

A Kaizen nemcsak egy módszert, hanem gondolkodásmódot (életfelfogást) is jelent. Alapelve szerint minden probléma egyben lehetőség is a fejlődésre, fejlesztésre. Nem a hibás, a felelős megállapítása az elsődleges célja, hanem a kialakult helyzet megoldása, tanulás a történtekből.

https://divany.hu/eletem/2016/11/15/7_kemeny_nap_cukor_nelkul_el_sem_hiszem_hogy_megcsinaltam/?utm_source=cikklink

A francia konyha ízei

A franciák konyhájáról legtöbbünknek először a borok, sajtok, tengeri herkentyűk, csigák, no és a croissant ugrik be. Ennél azért persze jóval színesebb a paletta, hiszen étrendjükben a különféle zöldségfélék, gyümölcsök, mártások, csőben sült ételek, ízletes levesek ugyanúgy megtalálhatóak, mint a párolt- és sült húsok, valamint az igencsak kedvelt friss zöld fűszerek.

Milyen egészséges finomságokat leshetünk el a világhírű francia konyha remekei közül? Tegyünk egy rövid virtuális gasztronómiai utazást Franciaország híres vidékein!

Az ínyencek konyhája

Nincs még egy olyan változatos konyha, mint a franciáké: vidékenként különféle finomságokkal találkozhat az utazó. Normandiában főként a marhahús dominál és nem utolsó sorban a camembert és az alma hazája, Provence-ban mediterrán ízekkel találkozhatunk, Elzászban megkóstolhatjuk a különféle májpástétomokat és a káposztás ételeket, Burgundia pedig a dijoni mustárról és a borral való főzésről híres.

Nemcsak a finom falatokat leshetjük el konyhájukból, hanem az étkezési kultúrájuk is irigylésre méltó: A franciák nagy hangsúlyt fektetnek az ízléses tálalásra és a komótos étkezésre. Rendkívül fontos a színek, ízek és az illatok harmóniája, és nem sajnálják az evésre fordított időt. Az étkezés szinte rituálé, nem sietik el, hagyományosan többféle kisebb adag fogást fogyasztanak egymás után, és hozzá illő bort isznak mellé. Az étkezések zárásaként utóételként sajtokat fogyasztanak – van miből válogatni, hiszen több mint négyszáz féle francia sajt létezik.

Normandia finomságai

Aki Franciaország észak-nyugati részén jár, nemcsak a gyönyörű tájat, kis halászfalvakat, kastélyokat csodálhatja meg, de belekóstolhat a világhírű francia lágy sajtba, a normandiai faluról elnevezett camembert-be, az almatermő vidékeknek köszönhetően kortyolhat a calvadosból (almaborpárlat), és a jó minőségű legelőkön nevelkedett marhák húsából készült ínyencségeket is megízlelheti. Ha nem is az igazit az eredeti helyén, de otthon is varázsolhatunk normandiai ízeket az asztalra.

Normandiai saláta

Hozzávalók: néhány levél friss saláta, 20 dkg camembert sajt, 2 db savanykás alma, kevés póréhagyma, pirított teljes kiőrlésű kenyérkockák, kevés őrölt bors, natúr joghurt

Elkészítés: A zöldségeket és az almát megtisztítjuk. A salátát csíkokra vágjuk, az almát felkockázzuk, a póréhagymát karikázzuk, a sajtot vékony szeletekre vágjuk, majd az egészet óvatosan összeforgatjuk. Kevés joghurtot őrölt borssal fűszerezünk, majd a salátára öntjük. A tetejét megszórjuk teljes kiőrlésű pirított kenyérkockákkal.

Provence-i falatok

Franciaország déli része bővelkedik vadon termő rozmaring– és kakukkfűmezőkben, nem is csoda hát, hogy arrafelé ezeket a karakteres illatú növényeket használják az ételek fűszerezéséhez. A provence-i étkek alapja leggyakrabban a paradicsom, olívabogyó, fokhagyma, padlizsán, cukkíni és az illatos, friss fűszernövények. Ha arrafelé járunk, nem szabad kihagyni a bouillabaisse-t, azaz a „titkos” recept alapján készülő sűrű marseillei hallevest, de feltétlen kóstoljuk meg a padlizsánból, cukkíniból és paradicsomból készülő ínycsiklandó, szaftos mediterrán egytálételt, a magyar lecsóhoz hasonlatos ratatouille-t.

Provence-i ratatouille

A készítésnél ügyeljünk arra, hogy a padlizsán és a cukkíni domináljon, a paprika, paradicsom és a hagyma csak ízesítésként szükséges bele, ellentétben a magyar lecsóval.

Fogyasztható önálló fogásként, de kiváló kísérője lehet grillezett vagy párolt húsoknak, halaknak.

Hozzávalók: 1 kg cukkíni, 1 kg padlizsán, 3 db paradicsompaprika, 1 kg hámozott paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, petrezselyem, kakukkfű, bazsalikom, só, őrölt bors, kevés napraforgóolaj és olívaolaj

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, és külön-külön felkockázzuk őket. A paprikát kevés olajon megpirítjuk, majd félretesszük. Külön serpenyőben egy pici olajon a cukkínit és a padlizsánt is rövid ideig pirítjuk, a paradicsomot a tört fokhagymával pedig egy másik edényben kevés olívaolajon pár percig pároljuk. A vöröshagymát kevés olajon megfonnyasztjuk, majd hozzáöntjük a paprikát, a padlizsánt, a cukkínit, és a fokhagymás paradicsomot. Összekeverjük, egy-egy szál petrezselyemmel, bazsalikommal és kakukkfűvel ízesítjük, kevés sót és őrölt borsot adunk hozzá. Lefedve kb. 10 percig pároljuk, hogy az ízek összeérjenek.

Elzászi ínyencségek

Franciaország északkeleti vidéke is tartogat bőven kulináris élvezeteket: végigkóstolhatjuk a hagyományos, savanyú káposztával készült húsételeket, végigjárhatjuk-kortyolgathatjuk a vidék szőlődombjait átszelő híres borutat, de említésre méltó a libamájpástétom, és a vékonyra nyújtott kenyértésztából sütött „elzászi pizza”, a tarte flambée.

Elzászi káposztás kacsa

Hozzávalók: kb. 1,5 kg kacsahús, 1 kg savanyú káposzta, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 dl fehérbor, 2 db babérlevél, kevés só, őrölt bors, majoranna

Elkészítés: A savanyú káposztát az egész hagymával, fokhagymával, babérlevéllel és a borral párolni kezdjük. A húst megtisztítjuk, daraboljuk, majd kevés olajon rövid ideig elősütjük. A húst a puhára párolt káposztához tesszük, kevés vízzel felöntjük, sózzuk, borsozzuk, kevés majorannával ízesítjük, és kb. ž óráig pároljuk. A húst a káposztára szedve tálaljuk.

Ízek Burgundiából

Franciaország egyik legismertebb borvidékén szinte természetes, hogy rengeteg ételt borral főznek. Burgundia nemcsak a jó borok és a jó ételek hazája, de különleges ínyencségeket is megkóstolhatunk: ki ne ismerné legalább hírből a sült békacombot vagy a híres dijoni mustárt?

Dijoni csirke

Hozzávalók: 1 filézett csirkemell, 1 dl száraz fehérbor, kevés vaj, 3 teáskanálnyi dijoni mustár, 1 teáskanálnyi akácméz, kevés só, őrölt fehérbors,

Elkészítés: A csirkemellet megtisztítjuk és csíkokra vágjuk. A húst kevés vajon rövid ideig pirítjuk, majd ráöntjük a mustárral kikevert fehérbort, sózzuk, borsozzuk, és puhára pároljuk. Amikor elkészült és már nem túl forró, keverjünk hozzá 1 teáskanálnyi akácmézet. Tálalhatjuk friss salátával, vagy párolt jázminrizzsel.

Veróczky-Őri Magdolna
Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.

Forrás: https://www.vitaminsziget.com/cikk.php?id=2436

EZT TESZI A CUKOR A SZERVEZETEDDEL

A túlzott cukorfogyasztás veszélyei számos formában testet ölthetnek.

Ma már köztudott, hogy a hatvanas évek vége felé az amerikai cukorlobbi mai áron nagyjából 13 millió forintért megvett pár harvardi kutatót, hogy egy tanulmányban vonják kétségbe a túlzott cukorfogyasztás és a szív- és érrendszeri megbetegedések közti, egyre nyilvánvalóbbá váló összefüggéseket. A rendkívül sikeres lépés eredménye az lett, hogy a cukor helyett a zsíros ételek váltak az első számú közellenséggé, az évtizedeken át vígan cukrozó pufi amerikaiak pedig még több cukrot fogyasztottak, mint azelőtt. Jelenleg az Egészségügyi Világszervezet által még megfelelőnek tartott napi 25 g cukor nagyjából négyszeresét fogyasztja el egy átlag amerikai egy nap alatt, annak ellenére, hogy az azóta napvilágot látott kutatásoknak köszönhetően egyértelművé vált, hogy a fehér halál öl, butít és nyomorba dönt. A cukor káros élettani hatásairól az Iflscience írt. Nézzük a legfontosabbakat. 

  • Az ajánlottnál nagyobb mennyiségű cukorbevitel lekorlátozza például az agy azon részeit, amelyek az emlékezésért felelősek. Ideális a csokigyárosok számára: így arról is könnyű elfeledkezni, amit a cukorról olvastál, mielőtt felzabáltál egy tábla csokit.
  • A vércukorszint hirtelen megemelkedésével, majd alázuhanásával járó cukorzabálás még több étel – főleg cukor – utáni sóvárgást eredményez, és az inzulinrezisztencia, valamint a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is megemelheti.
  • Az ajánlottnál nagyobb mennyiségű cukorfogyasztás ezenkívül a hasnyálmirigyrák, a köszvény és a vesebetegségek kialakulásának esélyét is megemeli.
  • A kis mennyiségben egy egészséges étrendben is megtalálható, például gyümölcsökkel a szervezetbe juttatott cukor persze kell ahhoz, hogy biztosítsa a szervezet megfelelő energiaellátását, a túl sok cukor azonban még a rendszeres testmozgás ellenére is elhízáshoz vezethet, és a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához is hozzájárul.
  • A máj által lebontott és energiává alakított fruktóz mennyiségének megnövekedése a máj gyulladásához és a nem alkoholos zsírmáj betegség kialakulását is segíti.
  • Emellett a szájüregben tanyázó baktériumok számára is kiváló üzemanyag a cukor. A baktériumok által termelt savak aztán elpusztítják a fogzománcot. 

Többek között ezt teszi a cukor a szervezetünkkel. De vajon lehet élni cukor nélkül? Kipróbáltuk

https://divany.hu/eletem/2017/11/14/ezt_teszi_a_cukor_a_szervezeteddel/?utm_source=cikklink