Általában az első dolog, amikor formába szeretnénk kerülni az, hogy megmérjük a súlyunkat, aztán kitűzzük magunk elé, hogy hány kilótól szeretnénk megszabadulni. De van ennek értelme? Az alábbi példák azt bizonyítják, hogy a mérleg által mutatott érték csalóka is lehet, és gyakran nincs köze ahhoz, hogy valójában milyen formában vagyunk.
Az alábbi példák azt támasztják alá, hogy a testtömeg önmagában nem mutatja meg, hogy milyen formában van valaki.
Ezért nem érdemes állandóan a mérleget nézegetni – különösen akkor nem, ha valaki edzeni is elkezd az étkezési szokásainak megváltoztatása mellett.
A képek ugyan önmagukért beszélnek, de engedd meg, hogy előttük felhívjuk a figyelmet az önmagukat folyamatosan jó formában tartó emberek néhány szokására:
1. Nem diétáznak
A néhány hetes diéták helyett a folyamatosan jó formában lévők inkább rendszeres étkezési szokásaikon változtatnak. Nem csupán 1-2-3 héten keresztül diétáznak, hanem olyan étkezési szokásokat alakítanak ki, amelyek segítségével a formájukat hosszú távon fenn tudják tartani. Ráadásul mindenféle napi kényelmetlenség nélkül, örömmel. (Ebben segíthetnek neked a mi okosételeink is.)
2. Sok vizet isznak
A hidratálás egyébként is fontos, de ha rendszeresen, napjában többször iszol egy nagy pohár vizet, az segít abban, hogy különbséget tegyél a valódi éhség és a szomjúság, valamint a gyomrod ürességének érzése között.
3. Nem félnek a súlyzós edzésektől
A népi bölcsesség szerint lefogyni a kardió mozgások segítségével lehet hatékonyan, de a jó formához általában nem ez a kulcs. Mindenki számára fontos az izmok megdolgoztatása, az izom fenntartása ugyanis önmagában is kalóriát éget el, így minél több zsírt cserélsz izomra, annál közelebb jutsz a céljaidhoz.
Az izomgörcs hirtelen, önkéntelen összehúzódása egy vagy több izomcsoportnak. Amennyiben valaha ébredtél izomgörcsre vagy épp sportolás közben kellett miatta megállnod, te is tudod, hogy az izomgörcs komoly fájdalmat tud okozni. Habár általában ártalmatlan jelenség, az izomgörcs átmenetileg meggátolja az adott izom megfelelő működését.
Tünetek
Leggyakrabban a lábon azon belül is a vádliban keletkezik izomgörcs. A hirtelen éles fájdalom mellett, kemény csomót is észlelhetsz az izomszövetben.
Okok
Hosszú időn át tartó fizikai munka vagy edzés, meleg időben különösen, izomgörcshöz vezethet. Néhány gyógyszer vagy gyógykezelés is okozhat izomgörcsöt. Az adott izomcsoport túlzásba vitt használata, dehidratáció, izomhúzódás vagy egyszerűen egy adott pozícióban való túlságosan hosszú idő is okozhat izomgörcsöt, de mindezek ellenére a pontos kiváltó okok nem ismertek.
További lehetséges kiváltó okok:
Nem megfelelő vérellátás. Az artériák beszűkülése okozhat izomgörcs szerű fájdalmat edzés közben a lábakban és a lábfejekben. A görcs általában egyből megszűnik az edzésmunka befejeztével.
Ideg nyomás: Az idegek nyomása a gerincben szintén okozhatnak izomgörcs szerű fájdalmat. A fájdalom általában hosszabb gyaloglás során folyamatosan romlik.
Ásványi anyag hiány: Túl kevés kálium, kálcium vagy magnézium az étrendben vezethetnek izomgörcshöz. Vízhajtók-például magas vérnyomásra felírt gyógyszerek-szintén lemeríthetik az ásványi anyag raktárakat.
Izomgörcsre hajlamosító rizikó faktorok
Kor: Az idősebbek izomtömeget veszítenek, így a megmaradó aktív izmok aránytalanul nagy terhelésnek vannak kitéve.
Dehidratáció: Sportolók akik kimerültek és dehidratáltak gyakran szenvednek izomgörcstől. Különösen, ha meleg időjárási körülmények között edzenek, versenyeznek.
Terhesség: Terhesség alatt gyakori jelenség az izomgörcs.
Egészségügyi állapotok: cukorbetegség, máj és pajzsmirigy valamint idegi rendellenességek esetén magasabb a kockázata az izomgörcs kialakulásának.
Megelőzés
Az alábbi lépések segíthetnek az izomgörcs elkerülésében.
Előzd meg a dehidratációt, igyál megfelelő mennyiségű folyadékot a nap folyamán egyenletesen elosztva. A mennyiség függ attól, hogy mit eszel a nap folyamán, továbbá függ a nemtől, az aktivitás szinttől, az időjárástól, az egészségi állapottól a kortól és a fogyasztott gyógyszerektől. A folyadékok segítenek az izmaidnak összehúzódni, elernyedni és hidratáltnak maradni, ezáltal kevésbé vannak kitéve a különböző behatásoknak. Edzés alatt rendszeresen pótold a folyadékot és az edzés után is folytasd a folyadékpótlást!
Nyújtsd az izmaid. Nagyobb igénybevétel előtt és után is nyújtsd le az adott izomcsoportot. Amennyiben hajlamos vagy éjszakai lábgörcsökre, nyújtsd le a lábad izmaid lefekvés előtt. Könnyű edzés, mint pár perces szobakerékpározás lefekvés előtt szintén segítséget jelenthet a görcsök megelőzésében.
Mikor keressünk fel orvost?
Az izomgörcsök általában ártalmatlanok és maguktól elmúlnak, nagyon ritkán van szükség orvosi segítségre. Keresd fel orvosod amennyiben:
a görcsöt lábduzzanat, bőrpír vagy egyéb bőrelváltozás kíséri
ha általános gyengeség társul mellé vagy gyakran előfordul.
ha nem tudható be kimerítő edzésnek vagy egyéb egyértelmű kiváltó ok hiányában.
Decemberben ünnepi díszbe öltöztetjük mind a környezetünket, mind a lelkünket, ami rendszerint a gasztronómiában is visszaköszön. Egy kis ötletességgel ráadásul úgy varázsolhatunk a napok előrehaladtával egyre ünnepélyesebb hangulatnak megfelelő fogásokat az asztalra, hogy közben egészségünk megőrzését sem kell figyelmen kívül hagynunk.
Az egyre rövidebb, hideg és gyakran borús, sötét nappalok az év ezen időszakában próbára teszik a testet és a lelket. Fontos tehát, hogy szervezetünket kiegyensúlyozott táplálkozással, hangulatunkat pedig ízletes, örömöt kiváltó ételekkel támogassuk a komor téli napok során. Minderre kiváló alkalmat szolgáltat a reggelizés.
Sokan kihagyják ezt az étkezést, ami egyáltalán nem bölcs dolog, mivel ébredés után testünk egy 8-10 órája tartó koplalás állapotában van. Habár éjszaka szervezetünk kisebb elánnal dolgozik, így is jelentős mennyiségű energiát igényel a létfontosságú funkciók fenntartása, amelyet bizony reggel pótolnunk kell. Egy gondosan megválasztott reggeli révén jól indulhat a napunk, ami egyfelől megalapozza az egész napos szellemi és fizikai teljesítményünket, másfelől meggátolja, hogy délre olyan farkaséhség legyen úrrá rajtunk, amely miatt az ebédnél elkerülhetetlenül túlennénk magunkat.
Mit együnk reggelire?
Reggelire a napi energiabevitelünk körülbelül negyedét szánhatjuk: ez egy 2000 kalóriás diéta esetén 500 kalóriát jelent. Javasolt kerülni, de legalább is minimálisra szorítani az egyszerű szénhidrátok, cukrok, illetve a telített és mesterségesen előállított zsírok fogyasztását, ugyanakkor rendkívül hasznosak az összetett szénhidrátok, fehérjék, egészséges zsírsavak, illetve az emésztést támogató növényi rostok. De mit jelent ez a gyakorlatban?
Sem a gyakran tetemes mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmazó reggeli gabonapelyhek, sem a hurka, kolbász, szalonna jelentette irányvonal nem jelent jó választást, illetve végképp nem szerencsés, ha ezt a rendkívül fontos étkezést egy csésze cukros, tejszínes kávéval tudjuk le. Ehelyett ajánlott inkább egy pohár natúr joghurtot fogyasztani zabpehellyel és némi friss gyümölccsel, esetleg egy szép szelet, zsírszegény túróból vagy sovány joghurtból készült zöld fűszeres krémmel megkent magvas kenyeret paradicsommal és paprikával, de egy sovány felvágottal és zsírszegény sajttal készült szendvics is ideális ötlet lehet. Amennyiben pedig akad egy kis időnk, amelyet szívesen áldoznánk fel a kulináris élvezetek oltárán, érdemes kipróbálni az alábbi receptet is – nem fogjuk megbánni.
1-1 nagyobb darab sárga és piros kaliforniai paprika
1 fej felaprított vörös- vagy lilahagyma
1 ek. frissen facsart limelé
Elkészítés:
A tortillához a lisztet, az olívaolajat és a sót keverjük össze egy tálban. Lassan adagoljuk hozzá a vizet, közben pedig folyamatosan gyúrjuk, hogy tésztaszerű állagot kapjunk. Ezután a tésztát tegyük ki a pultra, és gyúrjuk nagyjából két további percen keresztül, majd tegyük vissza a tálba, és hagyjuk 20 percig pihenni. Amint letelt az idő, formázzunk belőle 8 nagyjából egyforma méretű golyót, amelyet aztán laposra és kör alakúvá kell nyújtatnunk. Eközben tegyünk egy száraz serpenyőt a tűzhelyre, hevítsük fel közepes lángon. Az egyes lapok mindkét oldalát nagyjából egy-egy percig kell a forró serpenyőben sütni, amíg el nem kezdenek felhólyagosodni. A tortillák ezt követően azonnal fogyaszthatók, de hűtőben, mélyhűtőben hosszabb ideig is elállnak.
A fajitashoz először melegítsük elő a sütőt 200 Celsius-fokra. Közben a csirkét vágjuk vékony csíkokra, majd egy nagy tálban adjuk hozzá az olívaolajat, a chilit, a köményt, a fokhagymát és a sót. Alaposan keverjük össze, mielőtt hozzáadnánk a szintén csíkokra vágott kaliforniai paprikát és a felaprított hagymát. A tál tartalmát ezt követően borítsuk egy lapos tepsire, majd tegyük a sütő középső tartószintjére. Süssük addig, amíg a csirke kellően át nem sül, illetve a zöldségek el nem kezdenek barnulni. Miután kivettük, a kész fajitast locsoljuk meg egy lime kifacsart levével.
Egy fő részére két csirkével töltött tortilla tesz ki egy reggeli ételadagot. A recept gazdag egészséges fehérjékben, zsírsavakban, A- és C-vitaminban, a mexikói ízvilág és a fogás élénk színvilága pedig egzotikus felüdülést jelent a hideg téli reggeleken.
Imádod a futást vagy beleszerettél a jógába? Esetleg a súlyzós edzések a kedvenceid? Bármelyik is az utad, hibát követhetsz el, ha a másik két edzéstípust teljesen elhanyagolod.
A legtöbben két dolgot szeretnének a sport segítségével elérni: egészségesnek maradni és ugyanakkor jól kinézni. Érdemes ezért hangsúlyozni, hogy mindkét cél eléréséhez a három általános edzéstípus együttes gyakorlására van szükség.
(Cikkünk általánosságban tárgyalja a különböző edzéstípusok hatásait. Természetesen a leírtaknál több speciális edzéstípus létezik, és ezek hatása az egyénre személyről személyre változhat.)
A futás és a biciklizés úgynevezett aerob edzéstípusok. Ez az elnevezés arra utal, hogy a gyakorlatot oxigén jelenlétében végezzük. Ezeket az edzéstípusokat az átlagember jellemzően a maximális pulzusszám 60-80 százaléka közötti tartományban hajtja végre. A céljuk és elődleges hatásuk pedig az, hogy növeljék a szervezet képességét arra, hogy oxigént szállítson az izmokhoz, és így az izmok hosszabb erőkifejtésre váljanak képessé. Más néven állóképesség növelő edzéstípusoknak is hívhatjuk őket.
Az izomerősítő gyakorlatok – például a testépítés vagy a súlyemelés – célja ezzel szemben azt elérni, hogy az izmok nagyobb erőkifejtésre legyenek képesek, és így nagyobb terheket legyenek képesek megmozgatni.
Végül a jóga és a különböző flexibilitás növelő vagy nyújtó gyakorlatok célja az, hogy a mindennapok során, vagy éppen az edzésnek köszönhetően megrövidült izmokat visszanyújtsa, és így biztosítsa test optimális mozgástartományát.
A pozitív hatások
Mindhárom edzéstípusnak megvan a saját pozitív hatása.
Az aerob gyakorlatok segítségével növeljük az általános állóképességünket, és nem utolsósorban viszonylag sok kalóriát égethetünk el.
Az izomerősítő gyakorlatok formálják a testet. Ezektől (és csak ezektől!) lesz vállas egy férfi, formás egy női láb vagy kockás egy has.
Végül a flexibilitás növelő gyakorlatok teszik lehetővé, hogy bekössük a cipőfűzőnket, megvakarjuk a hátunkat és megszüntessük a fájdalmat a derekunkban.
A negatív hatások
De a pozitívak mellett negatív hatásokról is beszélhetünk, amelyek jellemzően akkor jelentkeznek, ha a három edzéstípus közül csak egyetlen egyet végzünk rendszeresen.
Ha egy átlagember például csak fut (vagy inkább kocog), akkor a lábát egyoldalúan terheli. Ennek, valamint a rossz futótechnikának és régi edzőcipőnek köszönhetően jellemzően különböző ízületi panaszok alakulhatnak ki, amelyek közép távon megnehezítik a mozgást és a további sportolást. A futás jó alakot sem fog csinálni, a női fenék nem lesz tőle kerek, és a férfi váll sem lesz tőle szélesebb.
Fontos tudatosítani azt is, hogy a futástól önmagában nehezen fogunk lefogyni. Már 10 kiló túlsúly is sokat számít, és a túlsúllyal futók eleve nagyobb büntetésre számíthatnak az ízületeiktől. A fogyás viszont a bevitt és az elhasznált kalória mennyiségétől függ, tehát mindegy, hogy futással vagy más sport segítségével égetjük el a kalóriákat, az étrendünkön viszont szinte biztosan alakítanunk kell. (Ebben segítenek az okosételeink.)
Az izomerősítő gyakorlatok segítségével tehetünk szert jó alakra és kockás hasra, de egyoldalú művelésük azzal a veszéllyel jár, hogy beszűkül a mozgástartományunk. Ha egy kigyúrt legény nem tudja egykönnyen bekapcsolni az autóban a biztonsági övét, akkor túl keveset foglalkozott a nyújtással!
Végül a jóga megszünteti a derékfájást és kiegyensúlyozottá tehet, de a jógától sem lesz valakinek jó alakja, mivel a rugalmasság és a zsírpárnák hosszú távon is jól elvannak egymás mellett.
Hogyan érdemes?
Lehetsz a futás, a testépítés vagy a jóga szerelmese, bármelyiket választhatod amelyiktől jól érzed magad! Mindhárom út csodálatos, de érdemes a másik két edzéstípust is beillesztened a napjaidba, legalább minimális szinten. Ha futó vagy, akkor pontosan tudod, hogy a nyújtás milyen fontos. (Általában a nyújtást azok az amatőr futók szokták elhanyagolni, akik hirtelen felindulásból, a fogyás reményében kezdenek el kocogni.)
Ha testépítő vagy, akkor valószínűleg foglalkozol az állóképességed növelésével is, és inkább a nyújtást szoktad elhanyagolni. Ne tedd! Szükség van stretching edzésekre is, vagy néha egy-egy jóga órára.
Ha pedig jógázol, de szeretnél formásabb alakot, akkor ne félj megragadni a súlyozókat. Egyetlen nő vagy férfi sem válik hirtelen testépítővé csak azért, mert hetente 1-2 alkalommal súlyzós gyakorlatokat is végez.
Végül, ha fogyni szeretnél, túlsúlyod van, és már jó ideje nem mozogtál, akkor kérd egy személyi edző segítségét. A sérülések elkerülése bőven megéri egy szakértő díját. Ha a fogyásról szeretnél többet olvasni, ezt a cikkünket ajánljuk kiindulópontnak.
A jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládénak számos pozitív hatása van, amelyek miatt érdemes édességként ezt választanunk.
Csukás István meséjében a Gombóc Artúr nevű madár csokoládé-fogyókúrára fogta magát, és csokoládén kívül semmi mást nem evett. Szerette a „a kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét, a lyukas csokoládét, a csomagolt csokoládét és a meztelen csokoládét” is. Sajnos a fogyókúra nem vezetett eredményre, és Gombóc Artúr nem nyerte vissza repülési képességét.
Talán azért, mert egyáltalán nem mindegy, hogy a csokoládé milyen csokoládé. Az persze lényegtelen, hogy szögletes vagy kerek, csomagolt vagy meztelen, de az már nem mindegy, hogy hány százalékos a kakaószárazanyag-tartalma, és milyen más adalékanyagokat (tejport, tejzsírt, mogyorómasszát, aromát, tölteléket) tartalmaz.
Ezért nem minden csokoládé egyforma.
Ez például egy 70%-os étcsokoládé összetevőinek a listája:kakaómassza, cukor, kakaóvaj, vanília. (Összesen 4 összetevő.)
Ez pedig egy töltött tejcsokoládé összetevőinek a listája: cukor, növényi zsírok (pálma, pálmamag), kakaóvaj, sovány tejpor, tejsavópor, búzaliszt, kakaómassza, tejzsír, zsírszegény kakaópor (0,7%), emulgeálószerek (szójalecitin, napraforgó-lecitin), búzakeményítő, mogyorómassza, térfogatnövelő szerek (kálium-karbonátok, ammónium-karbonátok, nátrium-karbonátok), étkezési só, aromák; glükózszirupot és/vagy glükóz-fruktózszirupot. (Összesen 16 összetevő.)
Jól látni, hogy bár mindkét esetben egy tábla csokoládéról beszélünk, amelyek kalóriatartalma ráadásul szinte teljesen megegyezik (556 vs 555 kalória/100 gramm), az összetevőik mégis teljesen mások.
És ez magyarázza meg azt is, hogy miért jársz jobban, ha édesség gyanánt inkább magas kakaótartalmú étcsokoládét fogyasztasz, mint ha töltött tejcsokoládét választanál.
Nézzük meg közelebbről a magas kakaótartalmú étcsokoládé előnyeit!
Tele van tápanyagokkal
A jó minőségű magas kakaótartalmú étcsokoládék rengeteg rostot és ásványi anyagot tartalmaznak. Egy tábla 70-85% kakaótartalmú csokoládéban körülbelül 11 gramm rost található, emellett fedezi az ajánlott napi vasbevitel 67%-át, a magnézium 58%-át, a réz 89%-át, a mangán 98%-át. Ezenkívül rengeteg káliumot, foszfort, cinket és szelént is tartalmaz, amire szintén szüksége van a szervezetünknek. Ráadásul a kakaó és az étcsokoládé zsírsavösszetétele is rendben van, mivel jellemzően telített vagy többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, a káros többszörösen telítetlen zsírsavakból pedig igen csekély mennyiség található meg bennük.
Hatékony antioxidáns-forrás
A magas kakaótartalmú étcsokoládéban jelentős a flavonoidok mennyisége, amelyek elsősorban gyulladáscsökkentő, keringési rendszert védő hatásaikról ismertek, de a daganatok megelőzésében is fontos szerepet játszanak. De emellett jótékony hatással vannak a vérlemezkékre, illetve csökkentik az oxidatív stressz mértékét is. Egyes tanulmányok szerint csökkenthetik a vérnyomást is.
Segít a koleszterin szabályozásában
Az étcsokoládé fogyasztása mérsékli a szívbetegségek kockázatát. Egy férfiakat célzó vizsgálat során kimutatták, hogy a kakaópor csökkenti az oxidált LDL-koleszterint és emeli a HDL-koleszterin szintjét azoknál, akiknek magas a koleszterinszintjük. Mivel a kakaó magas antioxidáns-tartalmú, nem meglepő, hogy képes csökkenteni ezen vegyületek mennyiségét. A különböző antioxidánsok a véráramba jutva védik a lipoproteineket az oxidatív károsodástól.
Csökkentheti a szívbetegségek kockázatát
Mivel az étcsokoládéban található vegyületek védelmet nyújtanak az oxidált LDL-koleszterinnel szemben, hosszabb távon csökken az artériákban található koleszterin, így alacsonyabb a szívbetegségek kockázata.
Védi a bőröd a nap káros sugaraitól
Az étcsokoládéban lévő bioaktív anyagok még a bőrödnek is jót tehetnek. A flavonoidok védelmet nyújtanak a napfénnyel szemben, a véráramlásra gyakorolt pozitív hatásuk miatt pedig a bőr hidratálttá és ragyogóvá válhat. (A pattanások nem a csokoládétól, hanem a tejcsokihoz adott tejportól szoktak jelentkezni.)
Javítja az agyműködést
A flavonoidok az érrendszerre gyakorolt pozitív hatásaik miatt még az agyműködést is serkenthetik.Emellett a kakaó kismértékben tartalmaz olyan stimulánsokat is, mint a koffein és a teobromin, amelyek hatására ugyan csak rövid távon, de serken az agyműködés.
Az étcsokoládé tehát számos pozitív hatást gyakorol a szervezetünkre, de fontos, hogy minél magasabb (70 százalék feletti) kakaótartalmú csokoládét fogyasszunk. De azért ne essünk túlzásokba, mivel az étcsokoládé székletfogó hatású lehet, és természetesen kalóriát is bőségesen tartalmaz. Csodaszerként sem igazán használható, tehát az étcsokoládé fogyasztása egy forró nyári napon nem fogja megvédeni a bőröd a leégéstől, és a koleszterin szintedet sem étcsokoládé fogyasztásával kell helyrehozni. Mint annyi minden más esetben, itt is az a kérdés, hogy mit cserélsz fel mire. Ha az esténként fogyasztott kis mennyiségű tejcsokoládét cseréled ki étcsokoládéra, akkor teszel egy lépést az egészség irányába.
Ellepték a boltok polcait a különféle, gyakran silány minőségű mikuláscsomagok. Ha szeretnénk, hogy gyermekünk valóban egészséges ajándékot kapjon, állítsuk össze a csomagot saját kezűleg!
Csokoládé
A mikuláscsomagok elengedhetetlen tartozékai a csokoládék. Magával a kakaóbabbal – amelyből a csokoládét készítik – nincs is semmi probléma, hiszen a kakaó és bizonyos csokoládék fogyasztásának előnyös élettani hatásai elérik, sőt talán felül is múlják a zöld teáét vagy a vörösborét. Eddig a gyümölcs, a tea és a vörösbor voltak a legismertebb flavonoidforrások, de a közelmúltban napvilágot látott eredmények szerint a kakaó természetes formában, koncentráltan tartalmaz flavonoidokat.
Sajnos azonban egyre kevesebb olyan készítmény kapható, melynek köze van az igazi csokoládéhoz.
Tudta?
Az igazi csoki kakaóvajból, kakaóból és kevés cukorból készül, minősége pedig annál jobb, minél magasabb a kakaótartalma. Bár egy termék 35% kakaó szárazanyag tartalomtól minősül csokoládénak, érdemesebb a 60-70%-os, vagy az e felettiek közül válogatni.
Az ünnep közeledtével rengeteg silány minőségű csokimikulás jelenik meg a polcokon, ezért vásárlás előtt mindenképpen nézzük meg, hogy van-e magyar útmutató a terméken, és szerepelnek-e rajta az összetevők, valamint a lejárat dátuma. Mindez alapos átböngészése után érdemes csokoládét választani.
Ha valóban egészséges csokoládét, nassolnivalót szeretne adni gyermekének, vásároljon bioédességet! A bioételek nem tartalmaznak mesterséges tartósítószereket, vagy génmanipulált összetevőket, ráadásul ellenőrzött gazdálkodásból származnak. Ma már szerencsére rengeteg helyen (bioboltokban) lehet kapni ezeket; nem számítanak kuriózumnak.
Gyümölcsök
Az egészséges csomag második nélkülözhetetlen összetevője a gyümölcs. Tetszés szerint tehetünk bele mandarint, narancsot, almát, mogyorót, diót, stb. Ezek mind olyan gyümölcsök, melyek nemcsak finomak, hanem egészségesek is.
Az alma gyümölcssav- és vitamintartalma magas, több mint 20-féle ásványi anyag található benne. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, kálciumot, nyomelemeket, A-vitamint, B-vitaminokat, és némi C-vitamint.
A narancs tele van antioxidánssal: karotinnel, és flavonokkal. Ezen kívül tartalmaz B1- és B12-vitamint, folsavat, káliumot és magnéziumot. A földimogyoró pedig gazdag A-, E- és C-vitaminban, kalciumban, nátriumban, valamint rostban.
Ajándék
Néhány szülő hajlamos túlzásba esni, ha ajándékozásra kerül a sor. A mikuláscsomagba csak kisebb ajándékokat érdemes rakni (pl. kulcstartó, apró plüssállat, kicsi játékautó, színező, gyermekkönyv). Ezek csak jelképes ajándékok, mégis örömet lehet velük szerezni a gyerkőcnek.
Az Annals of Medicine orvosi évkönyvben publikált tanulmány szerint a kevés izomtömeg egy sor komoly orvosi komplikációval hozható összefüggésbe, és csökkenti a túlélés esélyeit adott helyzetekben. Ezzel szemben egyre több jel mutat arra, hogy a nagyobb izomtömeg pozitívan járul hozzá az egészséghez, különösen olyankor, ha valakinek krónikus betegsége van.
Egy felnőtt személy átlagosan évente három alkalommal találkozik orvossal az Abbott szerint. A gyógyszergyártó vállalat közleményében arra hívja fel a figyelmet, ilyenkor az orvosok általában olyan vitális paramétereket mérnek, mint a vérnyomás, a pulzus és a testtömeg, de ezek az alapadatok nem mutatják meg a teljes képet egy személy egészségéről. A kutatási adatok arra mutatnak, hogy az orvosi felülvizsgálatok során egy paramétert sokszor figyelmen kívül hagynak: az izomtömeget.
Annals of Medicine orvosi évkönyvben publikált tanulmány szerint a kevés izomtömeggel rendelkező személyek esetében gyakrabban fordul elő probléma a műtétek során, és több a szövődmény is. Emellett a nagyobb izomtömeggel rendelkezőkhöz képest az esetükben hosszabb a kórházban töltött idő is. A tanulmány összesen 140, 2016 januárja és 2017 januárja között publikált tanulmány adataira épít, és arra a végkövetkeztetésre jut, hogy az izomtömeg sokat elárul egy személy egészségi állapotáról, különösen akkor, ha valamilyen krónikus betegségben szenved.
Néhány példa az összefüggésekre:
Az Amerikai Orvosi Társaság Lapjában (Journal of the American Medical Association (JAMA)) publikált tanulmány szerint a mellrákkal diagnosztizált nők esetében az alacsony izomtömeggel rendelkezők esetében 40 százalékkal nagyobb volt a valószínűsége a halálozásnak.
Az magasabb izomtömeggel rendelkezők kevesebb időt töltenek az intenzív osztályon és jobbak a túlélési esélyeik.
A krónikus obstruktív légúti betegségben szenvedők esetében a nagyobb izomtömeg esetében jobbak a légzési mutatók.
A kisebb izomtömeggel rendelkezők esetében az Alzheimer-kór súlyosabb tünetekkel jár.
Carla Prado, az Albertai Egyetem orvosprofesszora, és a tanulmány egyik szerzője szerint:
ha az orvosi felülvizsgálatokon rendszeresen mérnék az izomtömeget, és az alacsony izomtömeggel rendelkezőket figyelmeztetnék a testmozgás fontosságára, az jelentősen javíthatná az ilyen személyek életkilátásait.
Sajnos sok helyen még mindig a BMI testtömeg-indexet mérik, csak azért, mert ezt egyszerű megmérni. A BMI mérése azonban félrevezető, mert nem különbözteti meg az izomtömeget a zsírtömegtől.
Az izomtömeg hiánya viszont bármilyen testtömeg esetén előfordulhat. Lehetséges, hogy valakinek teljesen rendben van a súlya, és egészségesnek tűnik, de mégsem rendelkezik elegendő izomtömeggel.
A tanulmány szerzői szerint azonban nem feltétlenül van szükség arra, hogy minden orvosi rendelőben meg lehessen mérni az izomtömeg arányát: néhány, a testmozgásra vonatkozó kérdés segítségével már azonosítani lehetne a veszélyeztetett személyeket.
Fontos hangsúlyozni, hogy természetesen nem kell mindenkinek testépítővé válnia. A tanulmányban a “nagyobb izomtömeg” nem a testépítőkre vonatkozik, hanem a normál értéket jelenti, amelynek az alsó határa nők esetében kb. 24 százalék, férfiak esetében pedig kb. 33 százalék.
Egyébként egyszerű a kérdést eldönteni! Nem mozogsz rendszeresen? Súlyzót az elmúlt évben csak az interneten láttál? Gondot okoz néhány fekvőtámasz vagy guggolás? Akkor feltehetően érdemes néhány erősítő gyakorlatot beépítened a mindennapjaidba.
Sokan lecserélik a búzalisztet zablisztre, a fehér cukrot barna cukorra, a hagyományos burgonyaszirmot pedig zöldségcsipszre. Az eredmény pedig a legtöbbször az, hogy már kétszer annyit fizetnek a szupermarketben, de a kívánt súlyukat mégsem tudják elérni. Miért van ez? Mit jelent egyáltalán az, hogy valami egészséges vagy fogyókúrás?
„Készítettem neked muffint! Csak zabliszt van benne, kakaó, mandula és édesítőszer. Ezt nyugodtan eheted!” – egy a hétköznapi tévedések közül, amelyet olyan könnyű elkövetni.
A valóság ugyanis az, hogy a zabliszt körülbelül 20 százalékkal több kalóriát tartalmaz, mint a búzaliszt, a mandula kalóriatartalma pedig a valahol a rengeteg és az iszonyatosan sok között helyezkedik el (626 kcal/100 g). Így a fenti muffin ugyan lehet, hogy egészségesebb, mint egy gyorséttermi fánk, de annál akár több kalóriát is tartalmazhat.
Az, hogy egy étel segíteni tudja-e a fogyókúrás céljainkat, semmi máson nem múlik, mint az adott étel kalóriatartalmán.
Ha kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz, mint amennyit egy nap elégetünk, akkor veszíteni fogunk a súlyunkból. Ez azonban nem jelenti azt, hogy abszolút egészségesen is étkezünk!
A másik oldalról pedig az is tény, hogy az „egészséges” ételek segítségével ugyanolyan könnyen hízhatunk, mint az egészségtelen alternatíváikkal.
Ezért érdemes eszünkbe vésni, hogy mind az egészséges, mind pedig a fogyókúrás egy relatív, nem pedig abszolút fogalom.
Mihez képest?
Az életbe előbb-utóbb mind belehalunk. Ez egy olyan igazság, amelyre eddig nem sikerült senkinek rácáfolnia. Az egészséges életvitel célja az, hogy ez a vég minél később következzen be, és addig, amíg eljön, a lehető legteljesebb életet tudjuk folytatni. Ezért fontos a testsúlyunkat adott határokon belül tartani: ha akár lefelé (anorexia), akár felfelé (obezitás) kilépünk egy adott tartományból, az különböző egészségügyi kockázatokat jelent számunkra.
Mindez persze egy rendkívül leegyszerűsített kép, amelynek az a lényege, hogy felhívja a figyelmet az egészséges és a fogyókúrás jelzők relatív voltára.
Néhány példa a hétköznapi ellentmondásokra: a fehér kenyér a mandulához és a banánsziromhoz képest is fogyókúrás, mégsem egészségesebb. A sült krumpli a datolyához képest fogyókúrás, mégsem egészségesebb. Ezalatt a zabliszt kevésbé fogyókúrás, mint a búzaliszt, mégis valószínűleg egészségesebb. Az avokádó is kevésbé fogyókúrás, mint a főtt rizs, mégis valószínűleg egészségesebb.
Az igazi kérdés tehát mindig az, hogy mi helyett mit együnk, rövid és hosszú távon mi szolgálja jobban a céljainkat?
100 gramm tengeri sóval ízesített cékla- és zellercsipsz több (552) kalóriát tartalmaz, mint 100 gramm, azaz egy kis tábla Milka csokoládé (530). Egy tábla Milka elfogyasztása tehát nagyjából ugyanolyan hatással van a testsúlyunkra, mint egy zacskó zöldségcsipszé. A zöldségcsipsz azonban a tejcsokoládéhoz képest valamivel egészségesebb választás, mivel rostokat, ásványi anyagokat is tartalmaz. A banánhoz és az avokádóhoz képest pedig mindkettő egészségtelenebb.
Amikor tehát kiválasztod, hogy mit fogsz enni, akkor ez a legtöbbször egy választás. Eheted EZT vagy AZT. Ha az a célod, hogy minél rövidebb idő alatt minél többet veszíts a súlyodból, akkor a kevesebb kalóriát tartalmazó ételt kell választanod, ami adott esetben lehet akár a fehér kenyér vagy a Milka csokoládé is, ha az alternatíva egy zacskó banáncsipsz vagy néhány marék diákcsemege.
Ha pedig az a célod, hogy hosszú távon fenntartsd az egészséged, akkor az olyan ételeket kell keresned, amelyek a makrotápanyagok (szénhidrát, zsír és fehérje) mellett mikrotápanyagokat, azaz vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket és rostokat is magas arányban tartalmaznak.
Az pedig, hogy egy adott pillanatban mi az egészséges számodra, az tőled, és a korábbi étkezéseidtől is függ. Ha például kalciumban szegényen étkeztél egy ideig, akkor érdemes kalciumban gazdag ételeket – tejet, mákot, mandulát és sötét leveles zöldségeket – fogyasztanod.
Annak viszont nem sok értelme van, hogy lecseréld a finom és megszokott ételeidet ugyanolyan kalóriatartalmú, és körülbelül ugyanannyira egészséges dolgokra.
Az egészséges receptekről
Mi úgynevezett okosételeket forgalmazunk, amelyek segítségével helyettesíteni tudsz egy étkezést. Ezek a termékek azért „okosak”, mert nem csupán makrotápanyagokat (például fehérjét) tartalmaznak, hanem mikrotápanyagokat is, és így segítenek megelőzni azt, hogy valamilyen ásványi anyagból vagy vitaminból hiányállapot alakuljon ki.
Természetesen azonban az okosételek egészségessége is relatív. Az alapvető kérdés az, hogy milyen étkezés helyettesítésére használod őket. Ha például a munkahelyi büfében vásárolt tepertős pogácsát, kakaós csigát, vagy az üzemi konyhán kínált krumplis tésztát helyettesíted velük, akkor jelentős lépést tettél az egészség irányába. Az otthon készített lazacos cézársalátádat viszont nem valószínű, hogy érdemes lenne lecserélni. (Nem is erre szolgálnak egyébként, hiszen az alapvető céljuk az, hogy az időhiányt segítsenek menedzselni, és egy egészségesebb alternatívát kínáljanak azokra a helyzetekre, amikor gyorsan kell megoldanod az étkezésed.)
A másik oldalról az is igaz, hogy a termékeink segítségével könnyű fogyni, mivel egyszerűen lehet követni a bevitt kalóriákat. Emellett segítenek kordában tartani az éhségérzetet azáltal, hogy a szervezetet feltöltik mikrotápanyagokkal, így kevésbé valószínű, hogy sóvárognánk más ételek iránt. Ugyanakkor hízni is lehet a segítségükkel, mivel kalóriát tartalmaznak. Így a túlzásba vitt, vagy desszertként történő fogyasztásuk ugyanúgy eredményezhet súlygyarapodást, mint bármilyen ételé.
Ezeket tehát nem fogyókúrás célból érdemes fogyasztani, hanem azért, mert nagyon finomak, és hagyományos alternatíváikhoz (például az átlagos bolti fagylalthoz) képest jóval több mikrotápanyagot tartalmaznak, ezáltal pedig segítenek a szervezet egészségének megőrzésében.
Régóta téma a táplálkozástudományi szakérték körében a tengerekben és vadvizekben fogott halak és egyéb tengeri herkentyűk húsának szennyezettsége, gondoljunk csak a higanyra, a kadmiumra, az ólomra, a PCB-kre és az egyéb szennyeződésekre, amelyek a környezetszennyezés következtében a tengervízbe, majd onnan a vízi élőlények szervezetébe kerülnek.
Nos, erre reflektálva talán érdemes átböngészni az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének (EPA) egy 2007-es jelentését, amely négy kockázati kategória szerint csoportosítja a tenger gyümölcseinek higannyal való szennyezettségét. A négy kategória az alábbiakban található.
1. Nagyon alacsony kockázatú halak
Ebbe a kategóriába tartoznak azok a halak és egyéb tengeri herkentyűk, amelyeket minden esetben nyugodtan beilleszthetünk az étrendünkbe, akár hetente többször is, mivel nem csak egészségesek, de ezek húsának higanyszennyezettsége is minimális. Ilyenek a következők:
Ebben a kategóriában a higanytartalom még mindig viszonylag alacsony, és ezeket a halakat is fogyaszthatjuk rendszeresen, de ideális esetben hetente csak egyszer. A következő fajok tartoznak ide:
konzerv tonhal
csendes-óceáni tőkehal
csendes-óceáni foltos tőkehal
atlanti-óceáni vadlazac
mahi-mahi
friss/fagyasztott csendes-óceáni tonhal
Dungeness-rák.
3. Közepes kockázatú halak
Közepes higanyszennyezettség miatt körülbelül havonta egyszer fogyasszuk az ezen kategóriába tartozó halakat és tengeri herkentyűket. A veszélyeztetett csoportba tartozó személyeknek (mint például a terhes nőknek) még ritkábban érdemes fogyasztaniuk ezekből. Az ide tartozó halak a következők:
laposhal
tengeri sügér
germon
kékhal
friss/fagyasztott atlanti-óceáni tonhal
4. Magas kockázatú halak
Az ezen kategóriába tartozó halakat és tengeri herkentyűket csak nagyon ritka alkalmakkor fogyasszuk, és a magasabb kockázatú csoportokba tartozó személyek (mint például a terhes nők és a gyermekek) kerüljék ezeket a magas higanytartalomból fakadó kockázat miatt. Ebbe a kategóriába a következő halak tartoznak:
kardhal
cserepeshal
marlin
cápa
kékúszójú tonhal
király makréla
Érdemes tudni, hogy más típusú makrélák – mint például a spanyol makréla, a domolykó makréla és a kék makréla – alacsonyabb kockázati kategóriába esnek, ezért ezek mértékkel, de gyakrabban fogyaszthatók.
5. Összefoglalás
Mint láthatjuk, a fenti négy kockázati szint alapján a Magyarországon kapható halak közül nyugodtan fogyaszthatjuk a csendes-óceáni és alaszkai vadlazacot, a kagylókat, a garnélarákokat, az osztrigákat és a heringeket.
Viszont, ha lehetséges, kerüljük a cápahúst, a kardhalat és a marlint, valamint maximum heti egy alkalomra korlátozzuk a tőkehalak és a tonhalkonzervek fogyasztását.
Mára a legtöbben megtanultuk, hogy a cukor és a zsír rossz, a fehérje pedig jó. Rendkívül népszerűek a fehérjeporok és a fehérjediéta, hiszen ez az építőanyag szükséges az izomtömeg megtartásához, és ráadásul a fogyást is segíti. De tényleg így van? A fehérje a csodaszer, a szénhidrát és a zsír pedig a bűnös? Itt az ideje, hogy megkérdőjelezzünk néhány általánosítást!
Mielőtt tovább mennénk, kérlek, hogy nézd meg az alábbi képet, és ítéld meg, hogy szerinted melyik étel az egészségesebb:
A piros vagy a fehér lepedő alatti termékre tippeltél?
Nos, a legtöbben úgy gondolkodnak, hogy az első ételben csak fele annyi fehérje van, mint a második ételben, de szénhidrátból kétszer annyi. Ráadásul cukorból is sokkal több, két és félszer annyi, mint a második ételben. Az első termékben ugyanakkor kevesebb a zsír, de a zsírokról mostanában azt hallottuk, hogy nem kell tőlük félni.
A legtöbben ezért úgy gondolják, hogy a második, azaz a fehér lepedő alatti étel az egészségesebb.
A megfejtés pedig…
Igen, a piros lepedő alatt egy kicsi alma tápértékét tüntettük fel, a fehér lepedő alatt pedig egy darab Oreo keksz tápértékét.
Hogy is van ez?
Persze, ha azt kérdeztük volna, hogy melyik az egészségesebb, egy alma vagy egy Oreo keksz, akkor a legtöbben az almára tippeltek volna.
Mindeközben a helyzet az, hogy a fehérje, a szénhidrát és a zsír is egy makrotápanyag. A legtöbb energiát a zsírok tartalmazzák (9,3 kalória grammonként), ezt követik a fehérjék (4,2 kalória grammonként), majd a szénhidrátok (4,1 kalória grammonként).
Ha pedig „piaci viszonyok közé” helyezzük ezt a kérdést, akkor láthatjuk, hogy van egy sor olyan cég, amelyik abban érdekelt, hogy azt hidd, hogy a zsíroktól hízol meg. Ilyenek például a cukros üdítőitalok gyártói.
1960-ban például a Sugar Research Foundation publikált egy cikket arról, hogy a koleszterin és a zsírok tehetőek felelőssé a súlyproblémákért, valamint növelik a szívkoszorúér-betegség kockázatát. Ez a publikáció évtizedekre meghatározta az egész világ cukorfogyasztását. A gyártók ugyanis sorra eltávolították a zsírokat a termékekből, de ebből kifolyólag a termékek vesztettek az ízükből, amit csak cukor hozzáadásával lehetett ellensúlyozni. Ezáltal a világ cukor és finomított szénhidrát fogyasztása az egekbe szökött. (Érdemes erről elolvasnod a 444.hu cikkét.)
Természetesen olyan cégek is vannak, amelyek abban érdekeltek, hogy azt gondold, hogy a zsírok egészségesek, nem beszélve a fehérjeporok gyártóiról és a fehérjediéták népszerűsítőiről, akik mind arról szeretnének meggyőzni, hogy kizárólag a fehérje jelenti a kulcsot az egészséges élethez.
Csak egyensúlyban
Mindeközben a tudományos táplálkozási ajánlások (beleértve az amerikait, a brittet, a magyart és a nemzetközit) mindhárom makrotápanyag fogyasztását ajánlják, méghozzá a napi energiabevitelre vonatkozóan általában az alábbi arányokban:
Szénhidrátok: a kalóriák 45-65 százaléka Zsír: a kalóriák 20-35 százaléka Fehérje: a kalóriák 10-35 százaléka
Nos, ha a világ összes haladó és korszerű tudományos táplálkozási ajánlása mindhárom makrotápanyag fogyasztását ajánlja, abból nagyjából leszűrhető, hogy három sarkított állítás egészen biztos, hogy nem igaz:
– Tartanod kell a szénhidrátoktól, mint a tűztől. – A legjobb, ha fehérjéből fedezed a kalóriaszükségleted többségét. – Soha nem szabad megenned egy Oreo kekszet. *
*A kalória az kalória. A súly szempontjából egy kis alma vagy egy Oreo keksz ugyanannyit számít, és egy keksztől nem fogsz a pokolra jutni.
A fehérje
Tény, hogy a fehérjét lassan emésztjük meg, így hosszabb ideig okoz teltségérzetet. Ezért tanácsolják a fogyni vágyóknak a sok fehérje fogyasztását. A fehérjék szerepe emellett fontos és változatos. A fehérjék többek között az izmok, a kötőszövetek, az inak, a csontok, a haj és a szőr szerkezeti elemei (például kreatin, kollagén, elasztin), a hormonok és az enzimek alkotórészei, de szerepük van az immunrendszer felépítésében is.
De a túlzott fehérjefogyasztásnak lehetnek negatív következményei is, például a rossz szájszag vagy a kalciumvesztés. Ráadásul, mivel a fehérje is makrotápanyag (kalória), fehérjével is lehet hízni. Mivel a szervezet a fehérjéket nem tárolja energiaforrásként, miután felhasználta a számára szükséges fehérjemennyiséget, a felesleget zsírként fogja eltárolni.
A szénhidrát
Szegény szénhidrátok közé olyan sok minden tartozik, hogy egységes kategóriaként történő megítélésük olyan, mintha minden magyart a Való Világ egyetlen szereplője után szeretnénk megítélni. Jól illusztrálja ezt a problémát a cikkünk kezdő példája, az alma és az oreo keksz összehasonlítása. A kérdés tehát mindig az, hogy milyen szénhidrátról beszélünk (milyen összetevőből származik az adott szénhidrát)?
A szénhidrátokat régebben csak egyszerű és összetettként kategorizáltuk, de mára elterjedt a glikémiás index használata. A glikémiás index megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben. Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, és ezáltal hosszabb ideig tartó teltségérzést okoznak.
Az egészségünk megőrzése, illetve a megfelelő testsúly elérése és megtartása érdekében a magas glikémiás indexű (70-100) ételekből keveset szabad fogyasztani, többet a közepesekből (55-70) és sokat az alacsony glikémiás indexű ételekből (0-55). Bővebben itt tudsz erről olvasni.
Fontos, hogy a szénhidrátoknak az energiatermelés szempontjából kulcsfontosságú szerepük van, a szervezetünk szénhidrátok nélkül nem tudja megfelelő módon ellátni az alapvető élettani funkcióit. A test alapvető üzemanyaga pedig egy egyszerű szénhidrát, a glükóz. A szénhidrátok elkerülése tehát egyáltalán nem javasolt, de ugyanakkor javasolt elkerülni a finomított cukrokat (fehéret és barnát egyaránt), valamint a finomított lisztet.
És a zsír
A zsírok és olajok táplálkozásunkban ugyanolyan létfontosságú szerepet töltenek be, mint a szénhidrátok és a fehérjék.
A zsírok alapvetően energiát biztosítanak, tartalék tápanyagként szolgálnak, de nélkülözhetetlenek a zsírokban oldódó vitaminok felszívódásában, valamint a hormontermelődéshez, és az idegrendszer működéséhez is elengedhetetlenek. A telítetlen zsírokban és omega-3 zsírsavakban gazdag étrend pedig csökkenti a szervezetben a gyulladásos folyamatokat.
A szénhidrátokhoz hasonlóan azonban itt sem mindegy, hogy milyen zsírokról beszélünk. Nem kell félni az egészséges zsíroktól, amiket megtalálsz az avokádóban, az olívaolajban vagy a különböző magvakban.
Kerülni kell azonban a transzzsírokat, amelyek egyszeresen telítetlen zsírsavak „transz” elrendezéssel, ez azt jelenti, hogy a szénhez kapcsolódó hidrogénatomok egymással szemben, transz állásban helyezkednek el.
Egészségtelen transzzsírokat például ezekben az ételekben találsz:
Levesporok, előre gyártott mártások, szószok (majonéz, ketchup), vajas pattogatott kukorica.
Éttermekben, menzákon megvásárolható, zsiradékban sütött ételek (pl. hasábburgonya, rántott hús).
Összefoglalva
Ma már másképp tekintünk az élelmiszerekre, mint 50 évvel ezelőtt, ezt a változást az alábbi ábra szemlélteti:
A kiegyensúlyozott táplálkozásban az elfogyasztott ételek körülbelül felét zöldségek és gyümölcsök teszik ki, körülbelül egynegyedét az alacsony glikémiás indexű, teljes értékű gabonafélék, körülbelül egynegyedét pedig a húsok, halak, a tojás és a tejtermékek.
A kalóriák számolása fontos a diétához, hiszen a rövid távú súlyvesztést vagy súlygyarapodást a bevitt kalóriák mennyisége dönti el. Sarkosan fogalmazva: fogyni lehet gyorséttermi hamburgerrel is, csak kevesebb kalóriát kell bevinnünk, mint amennyit elégetünk.
Az egészség fenntartásában azonban hosszú távon kulcsfontosságú az is, hogy a kalória miből származik, mert két banán és egy sajtburger tartalmazhatnak ugyanannyi kalóriát, mégis teljesen más hatással vannak a szervezetre. Pontosan ezért nehéz kizárólag a makrotápanyagok energiatáblázata alapján összehasonlítani két teljesen különböző étel hatását.
Ha pedig többet szeretnél tudni a mikrotápanyagok fontosságáról, és arról, hogy a mikrotápanyagok hiánya milyen hatással lehet rád, akkor ezt a cikket olvasd el.
Mit egyél, ha gyorsan kell egy megoldás?
Ha nincs időd arra, hogy friss zöldségek, gyümölcsök és más egészséges alapanyagok felhasználásával elkészítsd az ebéded, akkor jöhetnek jól a termékeink. (Vigyázat, ez a reklám helye. )
Ha megnézed az elérhető okosételeink – Ambronite, ChiaShake, Satislent – összetételét, látni fogod, hogy nem fehérjeturmixokat, hanem olyan shake-eket forgalmazunk, amelyek kiegyensúlyozott arányban tartalmazzák a különböző makrotápanyagokat, és ezeket kiegészítik rostokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal is.
Ennek oka, hogy ahogyan azt a fentiekben kifejtettük, a szervezetnek mindhárom makrotápanyagra – fehérjére, szénhidrátra és zsírra –, valamint mikrotápanyagokra is szüksége van. Ezért ha szeretnél gyorsan helyettesíteni egy ebédet vagy vacsorát, a legjobb, ha olyan terméket választasz, amely mindezeket tartalmazza.