Hogyan növeld a fehérjebeviteled?

A fehérje – a szénhidrát és a zsír mellett – egyike a három tápanyagfélének, amelyre a szervezetünknek nagy mennyiségben van szüksége. Alapvetően fontos a test megfelelő működéséhez, hiszen minden sejtszinten lejátszódó folyamatban részt vesz. Milyen ételekből vehetünk fel számunkra megfelelő mennyiségű fehérjét?

A fehérjék szerves makromolekulák, minden sejtben lejátszódó folyamatban részt vesznek. Számos biokémiai folyamat katalizátoraként segítik a sejt életben maradását. Részt vesznek a sejt alakjának kialakításban, sejten belüli transzportfolyamatok lebonyolításában. Más fehérjék azt teszik lehetővé, hogy a sejt érzékelni tudja és reagálni tudjon a külvilág ingereire. Egy szó mint száz: a fehérjék életünk fontos részei.  A fehérje aminosavaknak nevezett összetevőkből épül fel. A természetben több száz ilyen aminosav létezik, de az emberi szervezet mindössze 22-t hasznosít belőlük. Ezek közül kilenc fajtát – az úgynevezett esszenciális aminosavakat – az emberi szervezet nem, vagy csak elégtelen mennyiségben képes önmagától előállítani, ezért azokat az élelmiszerek segítségével kell a szervezetbe juttatni.

Együk hát a fehérjét

Nem egyszer, nem kétszer hallani, hogy a fehérjedús táplálkozás segít a testépítésben és a fogyásban. Tévedés ne essék, nem csak annak kell fehérjét enni, aki izmot szeretne építeni. A napi tápanyagbevitelünk legalább 20%-át fehérjével kell bevinnünk. Kísérletekből kiderül, hogy a reggelivel nagyobb mennyiségben bevitt fehérjével csökkenthetjük az egész napos éhség érzetünket.

Húsok

A napi fehérjeszükségletünk nagy részét általában húsból tudjuk legegyszerűbben felvenni. Nyilván itt fontos az is, hogy milyen húsról van szó. Magas fehérjetartalmú hús például a marha, vagy tengeri halak (pl. tonhal), illetve a jól ismert csirkemell. Remek hús a pulykamell, és aki szereti a májat, az örülhet. Ami biztos, sajnos annyi húst egy normál háztartás nem bír el, amennyit egy testépítéshez vagy fogyáshoz érdemes lehet fogyasztani, nyilván nem csak a húsok lehetnek forrásai ennek a tápanyagnak.

Gabonafélék

A gabonafélék közül a búzakorpa és a zabpehely is tartalmaz fehérjét, amivel már számolhatunk a nap folyamán. Kiváló fehérjeforrások a magvak, a gond csak az, hogy egy marék mandula akár több mint 600 kalóriát is kóstál, így tehát csínján kell bánnunk velük. A gombafélék, bár nem tartalmaznak nagyon magas mértékben fehérjét, de kalóriatartalmuk igencsak elenyésző, és ezzel jó lehetőséget adnak arra, hogy jóllakjunk bűntudat nélkül. A hüvelyesek fogyasztása is fehérjebevitelt eredményez, leginkább a bab és a lencse esetében.

Tejtermékek – tojás

A tojás az egyik legjobb alternatíva és eszköz arra, hogy plusz fehérjét vigyünk be a szervezetünkbe. A tejtermékekről elhíresült, hogy egészségesek, tele vannak vitaminnal és fehérjével. Sajnos nem igaz, a sajtok tartalmaznak magas fehérjét, de pl. a tej nem igazán számottevő. Kivéve, ha alternatív tejekről beszélünk, a mandula- vagy kókusztej tápanyagban és vitaminban gazdag.  Valamint tejtermékek közül még natúr joghurtot ajánlom fogyasztásra.

Meglepő!

Számomra a legmeglepőbb fehérjedús étel a mustár, illetve a kakaópor. Az egyik legvitatottabb termék a szója. Na most, a szója fehérjetartalma vetekszik a legtöbb húséval. A szója másodlagos növényi anyagokat – úgynevezett izoflavonokat – tartalmaz, amelyről állatkísérletekben bebizonyosodott, hogy nemcsak gátolják a daganatos megbetegedés kialakulását, hanem bizonyos körülmények között ezzel éppen ellentétes – tehát rákkeltő – hatást is produkálhatnak. Nofene.

Ami nem fehérjeforrás

A zöldségek nagy része szinte semmilyen fehérjét nem tartalmaz, ugyanígy a gyümölcsök sem. A zsiradékok közül egyik sem tartalmaz fehérjét. Nyilván ne feledjük el, hogy a három legfontosabb tápanyag közül a fehérje csak az egyik, amiben nincs fehérje, abban van más hasznosítható tápanyag. Egy a lényeg: tudatosan éljünk!

Noha a szakértők egyetértenek abban, hogy 2 gramm fehérje fogyasztása szükséges kilogrammonként, 2,5 gramm felett már számolni kell a dehidratáltsággal, a kifáradással, a megnövekedett kalóriabevitellel és túl nagy mennyiségű kalcium kiválasztásával a vizeletben. Azonban szinte mindenki túlbecsüli a fehérjefogyasztását, ha nem számoltad még meg soha, nagyjából mennyit eszel belőle, akkor szinte biztos, hogy nem eleget. Az interneten és appokon rengeteg olyan táblázatot vagy tápanyag kalkulátort találtok, aminek segítségével kiszámolható, mennyi fehérjét és kalóriát vesztek magatokhoz egy étkezéssel.

Fehérjeporok

A nagy mumus. Fehérjeporok. Mire való? “Mert csak felfújja az izmokat”. Ahogy az elején írtam, a fehérje egy tápanyag, nem fújja fel az izmokat, megemészted, és ami hasznosítható, azt a szervezet hasznosítani is fogja. Tekints úgy a fehérjeporra mint a C-vitaminra. Arra való, hogy pótolja azt, amit esetleg nem tudtál étkezéssel magadhoz venni. Megiszod és ezzel pótolod azt, amit nem sikerült csirkéből.

Az egészséges zsírsavak

Írásunk előző részében a zsírsavak típusait és azok egészséges táplálkozásban betöltött szerepét mutattuk be. Az alábbi írásban az omega-3 és az omega-6 zsírsavak természetes forrásaival, kedvező egészségügyi hatásaival, valamint a transzzsírokkal foglalkozunk.

1. Omega-3 zsírsavak

Az omega-3 zsírsavakat illetően két lényeges kérdés van: a típusuk és az arányuk. A típust tekintve szervezetünkbe a hosszú láncú verziókat (EPA-t és DHA-t) szeretnénk bejuttatni, amelyek elsősorban a vadvízi halakban és a fűvel táplált állatok húsában találhatók meg. Az omega-3 és omega-6 aránya ideális esetben 1:1 és 1:2 között mozog.

Alapesetben napi 2-4 gramm EPA/DHA bevitele ajánlott halolaj vagy kapszula formájában.

Az Omega-3 zsírsavak az alábbi rendellenességek megelőzésében játszanak fontos szerepet:

  • rák
  • autoimmun betegségek
  • inzulinrezisztencia, illetve az inzulinra való érzékenység
  • idegi leépülés
  • testmozgás utáni fizikai helyreállás
  • terméketlenség

Figyelj oda arra, hogy a szennyezett vizekben lévő higany, amely egy erősen mérgező fém, többféle tengeri állatban halmozódhat fel. A szervetlen higany metil-higannyá alakul, amely bekerülhet az ételekbe. A nagy testű, hosszú életű vízi élőlények általában több higanyt halmoznak fel, mint kisebb, rövid életű társaik. A higany mérgező hatása abból adódik, hogy hatással van az idegekre és bizonyos létfontosságú enzimekre.

A higany káros, és túlzott fogyasztása egyes helyzetekben komoly problémákat okozhat, ám a halolaj szedése nem vezet higanybevitelhez: a higany ugyanis szorosan hozzátapad a fehérjékhez, és mivel a halolaj gyakorlatilag nem tartalmaz fehérjét – a finomítatlan halolaj sem -, így higany sincs benne.

Egy másik szennyeződés, a PCB pedig a gyártási folyamatok vagy a földművelés során, illetve különböző műanyagokból kerülhet az ételbe. A PCB-k a halak zsíros részein halmozódnak fel, így ebben az esetben is igaz, hogy a kisebb testű fajok kevesebb PCB-t tartalmaznak (ezért a szardínia és a makréla kiváló halolajforrás).

Egyébként a PCB is egy érv a tisztított halolaj mellett, ugyanis a mikrodesztillációs eljárás során gyakorlatilag minden szennyeződést eltávolítanak a halolajból.

A lényeg

Ha genetikailag egészségesek és sportos felépítésű vagy, odafigyelsz a táplálkozásodra (sok vadvízi halat, fűvel táplált állatok húsát és egyéb omega-3 zsírsavakban gazdag tápanyagokat fogyasztasz), valamint kerülöd a túlzott mértékű omega-6 forrásokat (például napraforgóolaj, olajos magvak), akkor elképzelhető, hogy nincs is szükséged halolajat tartalmazó táplálékkiegészítőre. Ha mégis a táplálékkiegészítő mellett döntesz, jól nézd meg, hogy mit választasz, mert az egyes halolajak minőségében nagy eltérések lehetnek.

1.1. ALA (alfa-linolénsav)

Az ALA egy rövid (18 szénatom) hosszúságú omega-3 zsírsav, amely a lenben, a kenderben és más növényi forrásokban található meg. Az ALA átalakítható EPA-vá és DHA-vá, bár ez a mechanizmus nem túl hatékony.

1.2. EPA (eikozapentaénsav)

Az EPA egy 20 szénatom hosszúságú többszörösen telítetlen zsírsav, amely elengedhetetlen az élethez. Az EPA előállítható a rövid láncú ALA-ból, de ez a folyamat lassú. Az EPA hatékony gyulladáscsökkentő, hígítja a vért, és gátolja a véredényképzést (új vérerek kialakulását, ami a rák elterjedésének egyik szükséges mechanizmusa).

1.3. DHA (dokozahexaénsav)

A DHA egy 22 szénatom hosszúságú többszörösen telítetlen zsírsav, amely a magzati agyfejlődéshez és a normális kognitív funkciók későbbi fenntartásához szükséges. Az EPA-hoz hasonlóan a DHA is rendelkezik hathatós rákellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal. A szervezet képes DHA-t előállítani az EPA-ból, és fordítva, de testünk akkor működik a legjobban, ha mindkét létfontosságú zsírból elegendő található a szervezetben.

Az EPA és a DHA átalakítható hormonszerű anyagokká, amelyeket prosztaglandinnak, thromboxánoknak és leukotrienesnek nevezünk. Ezek számos kulcsfolyamatot ellenőriznek, mint például a véralvadást (megelőzik a vér rögösödését), a gyulladást (segítik azt a képességet, amellyel sérülésre vagy baktériumok támadására válaszolunk), az erek falának tónusát és az immunrendszert.

A tanulmányok azt mutatják, hogy azoknál az embereknél, akik nagy mennyiségű omega-3 zsírsavat vesznek fel, alacsonyabb a szívinfarktus kockázata. Ez azért van, mert a prosztaglandin lecsökkenti a vörösvérsejtek rögösödését, és csökkenti a vérnyomást.

2. Omega-6 zsírsavak

Az omega-6 zsírsavak közé a linolénsav, a GLA (gamma-linolénsav) és a DPA (docosapentanoicsav) tartozik. Fontosak a sejtmembrán egészséges működésében és a bőr egészségének megőrzésében.

Azon személyek, akik alacsony zsírtartalmú étrendet tartanak, illetve akiknél a linolénsav-tartalom elégtelen, gyakran nagyon kiszáradnak. Az omega-6 zsírsavak csökkentik a rossz LDL-koleszterin szintjét, de a nagyon magas felvétel sajnos csökkentheti a HDL-szintet is.

Mivel az omega-6 zsírsavak magas bevitele fokozza a szabad gyökök károsító hatásait, ezért nőhet a rákos megbetegedés kockázata. Az omega-6 zsírsavakból emiatt célszerű törekedni a korlátozott bevitelre, vagy legalábbis tartsuk egyensúlyban azt a máshonnan bevitt omega-3 zsírsavak mennyiségével.

3. A létfontosságú (esszenciális) zsírsavak természetes forrásai

Az omega-3 és omega-6 zsíroknak egyaránt fontos szerepük van a szervezetben lévő gyulladások elleni védelemben. Továbbá segítenek csökkenteni a rák, a Parkinson- és az Alzheimer-kór, illetve a meddőség kockázatát.

Omega-3 zsírsavakban gazdag tápanyagforrások:

  • lazac
  • tonhal
  • szardínia
  • makréla
  • hering
  • pisztráng
  • kagyló
  • osztriga
  • kardhal
  • naphal
  • tőkehal
  • rák
  • fűvel táplált állatok húsa
  • omega-3 tojás

A lényeg

Összpontosíts a fűvel táplált állatok húsára és a vadvízi halakra (például a lazacra), kerüld az omega-6 zsírokat (főleg a kukoricából, szójából, napraforgóból és sáfrányból készült olajokat), és kiegészítő megoldásként a tengeri halak mellett fogyassz néha halolajat.

4. Az omega-3 zsírsavak kedvező hatásai

Az omega-3 zsírsavak az aerob anyagcsere fokozásával az állóképesség és az erő fejlődéséhez vezetnek. Az omega-3 zsírsavak előnyei a következők:

  • gyulladás, illetve ízületi és szalagsérülések megelőzése
  • fokozott oxigén- és tápanyagszállítás a sejtekhez
  • fokozott aerob anyagcsere
  • nagyobb energiaszint és jobb állóképesség
  • fokozott edzésidőtartam és -intenzitás
  • a növekedési hormon felszabadulásának fokozása a helyreállás fokozásával
  • sérülések gyógyulásának elősegítése

5. Kerüld a transz-zsírsavakat

Transzzsírok akkor keletkeznek, amikor a kukoricából, a napraforgóból, a szójababból és más hasonló olajokból származó, többszörösen telített zsírsavak hőnek, hidrogéngáznak vagy valamilyen katalizátornak vannak kitéve. Az így keletkező zsírok kinézetben és viselkedésben hasonlóak a telített zsírsavakhoz (nem avasodnak gyorsan, így szobahőmérsékleten szilárd vagy félszilárd halmazállapotúak), de károsítják a májfunkciót, nagy pusztítást végeznek a vérben levő lipidek körében és csökkentik az inzulinérzékenységet.

Olvasd el ezt is a transzzsírokról!

A fűvel táplált állatok húsának lebontásakor is feltűnik kis mennyiségű transzzsír. Ezek természetes módon keletkeznek, így valójában egészségesnek tekinthetők. Ilyen például a konjugált linolénsav (CLA), mely bizonyítottan rákmegelőző és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, továbbá javítja az izomnövekedést, és elősegíti a karcsúságot.

6. Néhány szó a koleszterinről

Sokan támadják manapság a koleszterint a szív- és érrendszeri betegségek kapcsán (sokszor joggal), mégis fontos, hogy különbséget tegyünk az utóbbi betegségek kialakulásáért felelős rossz LDL-koleszterin és a szervezet számára hasznos jó HDL-koleszterin között.

A lipoproteinek azok a fehérjék, amelyek a vérünkben a koleszterint szállítják. A kis sűrűségű lipoproteinek (LDL) a vér koleszterintartalmának 65%-át szállítják, és feltehetően ezek függenek össze a szívbetegségekkel és a keringésrendszeri problémákkal.

Ezzel szemben a nagy sűrűségű lipoproteinek (HDL) ellentétes hatásúak. A HDL főleg lecitint tartalmaz, amelynek detergens hatása feltöri a koleszterint, és így könnyen szállíthatja azt a vérrel anélkül, hogy eltömítené az artériákat. Elvileg minél magasabb valakinek a HDL-szintje, annál kisebb az esélye arra, hogy szívbaj tünetei alakulnak ki.

Ha kíváncsi vagy a jó és a rossz koleszterin közötti különbségre, illetve, hogy a koleszterin miért fontos a szervezet számára, akkor olvasd el írásunkat a HDL és az LDL koleszterinről.

7. Összefoglalás

Ügy tűnik, hogy az elfogyasztott zsírok mennyiségének csekély hatása van az egészségre, illetve a betegségekre.

Van olyan ország, ahol a zsírfogyasztás 10 százalék, más helyen pedig 50 százalék, de a kardiovaszkuláris betegségek előfordulásának aránya mégis hasonló (vagy gondoljunk az eszkimókra, akik rengeteg fókazsírt fogyasztanak, mégsem jellemző rájuk az infarktusos halál).

A lényeg

A telítetlen zsírok valójában nem ellenségeink, ezért mindig törekedjünk a megfelelő omega-3 és omega-6 bevitelre, és a táplálkozás finomhangolásával tapasztaljuk ki, hogy mi a legjobb számunkra.

Forrásjegyzék

Anita Bean: Modern sporttáplálkozás, Gold Book, 2007.
Earl Mindell: Earl Mindell’s New Vitamin Bible, Grand Central Life & Style; Rev Upd edition (February 1, 2011)
Robb Wolf: Paleolit megoldás – Az ősi, emberi étrend, Scolar Kiadó, 2012
Wikipedia: Omega-3 fatty acid, http://en.wikipedia.org/wiki/Omega-3_fatty_acid
WebMD Heart Disease Health Center, http://www.webmd.com/heart-disease/omega-3-fatty-acids-directory

Forrás: https://dietless.hu/az-egeszseges-zsirsav-es-a-koleszterin/

Így kell összeállítani egy egészséges napi menüt:

Hazánkat is a világszerte megfigyelhető mértékben érintik az úgynevezett civilizációs betegségek. A túlsúly és az elhízás a felnőttek 65 százalékát sújtja, tíz gyermekből 2-3 rendelkezik kisebb-nagyobb mértékű súlyfelesleggel. A halálesetek feléért itthon is a szív- és érrendszeri események (pl. stroke, szívinfarktus), valamint negyedéért a daganatos betegségek okolhatók. A cukorbetegséggel élők száma óvatos becslések szerint 700-800 ezerre tehető, de a rejtett eseteket is figyelembe véve akár az 1 milliót is elérheti. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a krónikus, nem fertőző betegségek 2012-ben világszerte 38 millió halálesetért, az összes haláleset közel hetven százalékáért voltak felelőssé tehetők. Ezen belül a halálozás 46 százalékát szív- és érrendszeri betegségek, 22 százalékát pedig különböző daganatok okozták. A cukorbetegség további másfél millió áldozatot szedett.

A fent leírt jelenségek alapvetően négy életmódtényezőhöz vezethetők vissza: a helytelen táplálkozáshoz, az inaktivitáshoz, a dohányzáshoz, valamint a túlzott alkoholfogyasztáshoz. A táplálkozás minőségének hatalmas jelentősége van, hiszen egyes becslések szerint a krónikus betegségek 70-80 százaléka az egészségtelen étrend talaján alakul ki. Az egészséges táplálkozásnak minden életkorban alapvető jelentősége van Szerepe elvitathatatlan a testi-lelki egészség, jó szellemi és fizikai teljesítőképesség megőrzése, az optimális növekedés, továbbá az egészséges öregedés szempontjából. A táplálkozási ajánlások közel hozzák a táplálkozástudományi kutatások eredményeit a lakosság mindenegyes tagjához, hiszen érthető és könnyen alkalmazható formában mutatják meg, hogyan is célszerű kialakítanunk napi étrendünket.

Az étrendi javaslatok kezdete Az első hivatalos hazai étrendi javaslat 1987-ben a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszer-tudományi Komplex Bizottsága, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet és a Magyar Táplálkozástudományi Társaság közös állásfoglalásaként fogalmazódott meg. Ezt még két, nem hivatalos ajánlás követte: 1996-ban a Szívbarát Program Élelmiszer-útmutatója, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Program keretében, az Országos Egészségfejlesztési Intézet és Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet által 2004-ben készített javaslat, amely élvezte a Belgyógyászati Szakmai Kollégium ajánlását. A nemzetközi és a hazai útmutatók kapcsán egyaránt bevett gyakorlat, hogy a lakosság könnyebb tájékozódását a javaslatok képi megjelenítése is segíti. Az évek során számos forma látott napvilágot, melyek közül talán legismertebb a  piramis, de ide sorolható a magyar ajánlásokat szemléltető szivárvány, illetve házikó is. Az utolsó hazai étrendi útmutató publikálása óta eltelt évtizedek tudományos eredményei megteremtették az igényt és a lehetőséget egy új ajánlás megfogalmazására. Erre az igényre válaszolva alkotta meg a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége táplálkozási irányelvét, amely az OKOSTÁNYÉR® nevet kapta. Mit és hogyan együnk? Az egészséges táplálkozás nem ördöngösség, és számos út vezet a megfelelő megoldáshoz. Magas szintű tudományos bizonyítékok szólnak a változatosság előnyei mellett, vagyis arról hogy az egészséges táplálkozás megvalósításához nincs szükség egyes élelmiszercsoportok kizárására az étrendből.  Ehelyett a különböző élelmiszerek rugalmas kombinációjával válik kézzelfoghatóvá a hétköznapok szintjén az egyéni igények, preferenciák, kulturális hagyományok figyelembevételével az egészséges táplálkozás. Az OKOSTÁNYÉR® végigvezet bennünket az alapvető élelmiszercsoportokhoz (zöldségfélék, gyümölcsök, gabonafélék, tej és tejtermékek, hús és húskészítmények, halak és tojás) kapcsolható táplálkozási tanácsokon. Emellett a megfelelő folyadékbevitelre, továbbá a zsír-, cukor- és sóbevitel mérséklésére vonatkozó útmutatás is megfogalmazódik. Így ad iránymutatást egy napi étrend ajánlott összetételéről. Az egészséges életmódnak a rendszeres fizikai aktivitás elválaszthatatlan része, ezért bár szoros értelemben nem tartozik a táplálkozás tárgykörébe, de a javasolt mozgásmennyiség is helyet kapott a legfrissebb ajánlásban.

Top 10 OKOSTÁNYÉR® tipp Együnk minden főétkezéshez piros, narancs és sötétzöld színű zöldségfélét, például sárgarépát, paradicsomot vagy brokkolit, változatos formában: nyersen, főve, párolva, zöldséglének, salátának vagy szendvicskrémnek elkészítve. Tízóraira, uzsonnára, desszertként kiváló választás a gyümölcs. Heti 2-3 alkalommal elropogtathatunk 1-1 kis maréknyi nem sózott olajos magvat, például mandulát, diót, tökmagot. Remekül kiegészítheti a tízórait vagy uzsonnát. Naponta egyszer együnk teljes értékű gabonafélét, például kenyér, péksütemény, müzli, levesbetét vagy köret formájában. Minden nap szerepeljen az étrendünkben tej vagy tejtermék! A tejtermékek, pl. sajtok, joghurtok, tejföl közül zsírtartalmuk alapján válasszunk. Kerüljön nagyobb hangsúly a sovány alternatívákra, pl. Óvári vagy Tolnai sovány sajt, 12%-os tejföl. Hetente legalább egyszer kerüljön az asztalunkra tengeri hal, de jó választás a busa, a pisztráng és a kecsege is. Igyunk meg naponta 8 pohár (2-2,5 dl/pohár) folyadékot. Ebből legalább 5 pohár ivóvíz legyen. Vásárláskor olvassuk el az élelmiszerek címkéjét! Hasonlítsuk össze a termékek zsír-, só-  és cukortartalmát. Helyezzünk nagyobb hangsúlyt az alacsonyabb értékekkel rendelkező termékekre! Hetente legfeljebb kétszer fogyasszunk desszertet, édességet! Törekedjünk a felhasznált cukormennyiség csökkentésére! Csak alkalmanként csemegézzünk a nagy zsírtartalmú fogásokból, élelmiszerekből, mint például a kolbászok, szalámifélék, tejszínes mártások és desszertek, majonéz. 1 napi mintaétrend – egészséges felnőttek számára, 2000 kcal napi energiabevitelt véve alapul: Reggeli: kapros túrókrém, Graham kenyér, zöldpaprika, tej Tizórai: körte, mandula Ebéd: brokkolikrémleves, paradicsommal sült csirkemell burgonyapürével és lilakáposzta salátával Uzsonna: petrezselymes joghurt, zsenge karalábé és sárgarépa csíkok, félbarna kenyér Vacsora: tonhalkrémes korpás kifli, 100%-os narancslé

https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszsegedre/19440/miert-van-szukseg-taplalkozasi-ajanlasokra

5 tipp, hogy könnyebb legyen a diéta!

Nehéz ügy a fogyás, a sóvárgás hamar hatalmába keríti az embert. Az étkezési szokások is elferdültek a mai világban. TV előtt eszel? Esetleg csak menet közben? Szokj le róla, és könnyebb lesz a diéta is! Itt van néhány tipp az egészséges étkezéshez és fogyáshoz!

Nem könnyű feladat fogyni, saját bőrömön tapasztalom. A szervezetünk azonban meghálálja  a túlsúlymentes életet, ennek ellenére nincs segítségünkre. Folyamatos  sóvárgást érzünk egyes ételek iránt. Nem véletlen, az agyunk tudja, hogy abban a csokiban cukor van és zsír, ezért abból minél többre vágyik, talán ősi ösztön. Szükséges számunkra bizonyos mennyiségű zsír és cukor, de nem mindegy, hogy milyen! A minőség a fontos, emellett viszont a legfontosabb mégiscsak a fehérjebevitel lesz. Nem könnyű szabályok. Néhány tippet megosztok veletek, hogy könnyebb legyen legyőzni a sóvárgást.

Kerüld az édesítőket!

Az édesítő nem pont arra való, hogy cukor helyett együk? Nyilván arra való, de sajnos növeli az étvágyat, tehát ha mindent ezzel akarunk megoldani, az lesz a vége, hogy állandóan éhesek leszünk, ennénk valamit és a végén csak csak engedünk a kísértésnek. Én is kívánom a csokit néha, ilyenkor megjutalmazom magam egy pici kockával, és megtanultam, hogy meg kell elégednem ezzel. Nehéz, én tudom, de az édesítőszerek nem mindig a barátaink. Jobb, ha kerüljük.

Csapd be az agyad!

Nem szereted a vizet? Sem a gyógyteát? A diéta egyik alapja pedig az lesz, hogy megfelelő mennyiségű vizet fogyasszunk, ezzel is regenerálva és feltöltve a szervezetünk, pláne ilyen melegben. Sokaknak azonban unalmas. Tanulmányok szerint viszont jobban eshet a víz, és finomabbnak érezzük, ha boros pohárból vagy egy martinis pohárból isszuk. A lényeg az, hogy különlegesnek érzékeljük a víz elfogyasztását. Azt javaslom, keress egy klassz kulacsot, ami tetszik vagy vegyél otthonra magadnak egy különleges poharat, amiből szívesebben iszod a vizet vagy a teát. Én a bögréimmel játszom ezt, nem teszek se cukrot, se citromot a teámba, de olyan szép bögregyűjteményem van, hogy alig várom, hogy megigyam azt a seízű meleg italt. Esetleg feldobhatod a vizedet friss gyümölcsdarabokkal is.

Mozogj többet!

A mozgás a barátod, segíteni fog az energiaszinted javításában, segíteni fog az állóképességben, abban, hogy szebb alakod legyen, gyakorlatilag a sport mindenre jó. Nekem hozzászokni nehéz volt, ami ettől is nehezebb az az, hogy elkezdjem, de mikor végre lefutottam a magam kis körét, vagy szobabicón letekertem azt a 10-20 kilométert, annyival jobb minden. Segít a sejteknek regenerálódni és a tápanyag felvételében, segít a hormonszintem beállítani, és az idegek információátadásában, boldogabb leszel és egyébként az éhségérzetet is csökkenti. Gyakran eszünk unalmunkban, ehelyett inkább fuss egy kört, az tuti segít.

Éhes vagy szomjas?

Ha éhesnek érzed magad, egyrészről gondolkodj el, mit és mikor ettél utoljára? Na, ha egy csokit ettél reggel és azóta semmit, nem döntöttél jól. Elsősorban reggelizz rendesen!  A fehérjedús reggeli segíti az egész napos kiegyensúlyozott étkezést, és nem leszel éhes egy óra múlva. Mielőtt nekiesnél a hűtőnek, igyál egy jó nagy pohár vizet. Na nem azért, hogy majd ettől eltelsz, azért igyál vizet, hogy megtudd, éhes vagy, vagy csak összekevered a szomjúsággal. Ha egy negyed óra múlva is azt érzed, hogy majd éhen halsz, akkor egyél. Igen, ha éhes vagy, enni kell! Csak figyelj oda, hogy jót egyél! Ne a sóvárgó énedre hallgass, jól néz ki a pizza, de ha éhes vagy, ebédelj meg rendesen és ne pótold az étkezést üres kalóriákkal!

Étkezz jól!

Az étkezést ne egy gyors menet közbeni hambival oldd meg, az agyad nem fogja fel, hogy ettél, az evés legyen egy rítus! Teríts meg, ülj le az asztalhoz és egyél valami olyat, amiben nem üres kalóriák vannak, igyál mellé megfelelő mennyiségű cukormentes folyadékot! A tányérodon legyen zöldség és fehérje, gabona formájában rost. Olyan ételt válassz, amit te készítesz el, és nem csak az olajsütőbe kell bedobni. NE habzsolj! Egyél lassan, ha már tele vagy, ne edd meg, akkor se, ha még a tányérodon van. Ha éhes maradtál, várj, mielőtt repetáznál! Legalább negyed órát tevékenykedj mást és ha elfelejted az éhségérzetet, akkor már ne repetázz, mert már nem vagy éhes. Az éhségérzet elmúlásához nem kell tele enned magad!

Mi az a metabolizmus? – Gyorsítsd fel az anyagcseréd!

Metabolizmus – azaz anyagcsere. A metabolizmus egyike azoknak a kifejezéseknek, melyet oly gyakran hallunk, de mit is jelent ez valójában? Ami még ennél is fontosabb: milyen hatással lesz a szervezetemre az anyagcserém gyorsítása?

Az egyik leggyakrabban elhangzó mondat fogyókúrázók körében: “Lassú az anyagcserém, ezért nem tudok fogyni”. Én pedig biztos vagyok benne, hogy ez nem így van, a lassú anyagcsere egyik oka, hogy nem megfelelően étkezel.

Kezdjük az elején

A metabolizmus, vagy hétköznapi nevén anyagcsere, egy orvosi és biokémiai fogalom, mely az élő szervezetekben végbemenő anyag és energia áramlását jelenti. Az egyik legfontosabb része a metabolizmusunknak az úgynevezett BMR – nyugalmi anyagcsere. Ez az az energiamennyiség, amely a testünk fenntartásához kell, hogy minden folyamat zavartalanul lejátszódhasson. Tehát energia, amit a testünk a légzésre használ, a hűtésre és fűtésre, a szervek fenntartására, stb. Minden ember BMR-je más, ez kortól, nemtől, magasságtól, súlytól és testfelépítéstől is függ, viszont nagyon drasztikus eltérések nem jellemzőek.

Mennyi az annyi…

Egy átlagos, nagyból 30 éves, 175 cm magas, 70 kg testtömegű férfi, ülő életmód mellett 2000-2200 kalóriát használ fel.  Ha az illető nehéz fizikai munkát végez, akár 3000 kalóriát is megehet egy nap következmények nélkül. Természetesen ha a cél fogyás, akkor kell lenni egy egészséges deficitnek. Ami azt jelenti, hogy vagy megeheti a napi 3000 kalóriát, de akkor emellett napi plusz 400-500 kalóriát el kell égetnie sporttal ahhoz, hogy fogyjon, vagy be kell tartania egy diétát. Egyébként a fogyáshoz az a legegészségesebb, ha a sport mellett megfelelő kalóriát veszünk magunkhoz, DE megfelelő ételekből – ez nagyon fontos az anyagcserénk működéséhez. Több oldalon is van lehetőséged kiszámolni a napi alapjárat anyagcserédet, és részletesebben olvasni arról, mennyit is kell enned és mozognod ahhoz, hogy egészséges mértékben fogyj.

Hopp hopp! Gyorsulj be kicsi anyagcserém!

Mi lenne akkor, ha az alapjárat kalóriám felét enném csak meg. Például: napi alapjárat 2000 helyett csak 1000 kalóriát ennék, mondjuk ezt két zacskó chips formájában. A logika nyilván azt diktálná, hogy akkor napi 1000 kalóriát égetek el és hurrá fogyni fogok. Nem. Nem zsírból fogunk fogyni elsősorban, ha ilyen egészségtelen módon próbálkozunk, hanem izomból. Nem beszélve a rosszullétről, fejfájásról, ingerlékenységről. Egy ilyen kaotikus és borzasztó “diéta” betartása teljesen lelassítja a metabolizmusunkat, ami a sejtek közti energiaáramlást befolyásolja, ezzel fáradtságot okozva. Nem mellesleg a szokásainkat az illemhelyiségben elmarasztalja a nem megfelelő étkezés.

Mit tegyek?

Megfelelő ételek: zöldség, gyümölcs, gabona, húsok, legalább napi 2 liter víz. Megfelelő mértékű kalóriabevitel, nagyból 400-500 kalóriás deficittel a napi energiaigényhez képest, ha sokat mozogsz, kicsit többet ehetsz. A sport élénkíti az anyagcserét. A megfelelő életritmus: alvás, rendszeres étkezés és mozgás segíti a metabolizmusunk helyes működésében.

Tehát sokadjára ismétlem önmagam: igyekezz a testedet egészséges ételekkel és mozgással jutalmazni, amikor csak megteheted.

Az egészséges fogyókúra – tippek saját tapasztalatomból

Óriási pénz van az élelmiszeriparban és ezzel egyidejűleg egyre nagyobb a kereslet a fogyást ígérő termékekre is. Legyen az étel, ital, bogyó, kütyü, az emberek bármit bevetnek, hogy éhezés és munka nélküli fogyást érhessenek el. Lehetséges ez? Vagy csak a nagyvállalatok jól csengő szlogenje? Szeretnénk elhinni, mert olyan jól hangzik…

A világ fejlett országaiban az elhízás már népbetegségnek számít.  Sajnos Magyarország is eléggé jó helyezést ér el egészségtelen életmódot mérő kategóriákban. Az emberek 44%-a semmilyen sportot nem végez, a cukorbetegek száma folyamatosan nő. Sokszor könyörtelenek és elítélők vagyunk egymással, így hát sok, még tinédzserkorú kezd diétába annak érdekében, hogy elérje a “tökéletességet”. Az internet pedig a rossz diétás ötletek melegágyaként szolgál.

Ez nem segít!

Szomorú hírem van. Nincs módszer, nincs  olyan szer vagy ital vagy bogyó vagy rázogatógép, vagy bármi, ami jó. A fogyásért és az egészségért tenni kell. Higgyétek el, én vagyok az egyik legszomorúbb emiatt, mert nagyon sok mindent kipróbáltam már. Ananász kapszula, fokhagyma kapszula, zöld tea kivonatos mindenféleség. Volt, hogy sokáig éheztettem magam. Volt olyan, hogy konkrétan zabáltam. Megküzdöttem magammal, rengeteg szomorúságot okozott a súlyom. Magamba kellett néznem, és ez akkor jött el, mikor a sok “csodálatos” módszer hatására beteg lettem. Be kellett látnom: beteg voltam – vagyok és még betegebb leszek, ha ezt folytatom. Hashajtókat szedtem, voltak napok, amikor semmit nem ettem és voltak napok, hogy addig ettem, amíg nagyon rosszul nem lettem. Ételfüggő voltam.

Győzelem!

A rengeteg butaság, amit a fogyás érdekében tettem, meghozta a gyümölcsét: epehólyag gyulladás és epekő, mely óriási fájdalommal járt hetekig. Műtét várt rám, ki kellett volna venni az epehólyagomat. Ez így nem mehetett tovább. Jelentem: két éve vagyok tünetmentes epeköves, nem szedek gyógyszereket és nem megy a hasam mindentől, de legfőképpen nem eszem úgy, mint egy bolond. Nagyon hosszú volt leszokni a rossz szokásokról és legyőzni az önutálatot. Nem volt célom fogyni rögtön (bár örültem volna). A célom az volt, hogy egészségesen étkezzek. Sikerült.

Én és a fogyás, -7 kg

Több mint két éve tartom azt, hogy normális étrendet követek. Sokat segített a kontrollálásban az is, hogy  elköltöztem otthonról és a magam ételét, magam főztjét eszem, így kevesebb csábító pont bukkan fel az életemben. Úgy éreztem, ideje arra is odafigyelnem, hogy ne csak egészségesen étkezzek, hanem fogyjak is. Jelenleg 3 hónap alatt -7 kilónál járok és ezerszer jobban érzem magam. Szerencsém van, mert nálam nem alakult ki a rossz étkezést követően cukorbetegség. Én megúsztam. De azok, akik még nem hagytak fel a pusztító életmóddal, gondolják meg, hogy meddig várnak vele, mert a cukorbetegség sosem lesz tünetmentes.

CUKORBETEGSÉG

Így nagybetűkkel! Nem veszik komolyan az emberek. Ugyan kezelhető, de nem gyógyítható  ez a súlyos betegség, amelynek bizonyos típusainál te is hatással vagy a kialakulására. Magyarországon megduplázódott az amputációk száma és ez tömbnyire a cukorbetegség következménye. Vegyétek komolyan és a helyes étkezéssel is tegyetek azért, hogy elkerüljétek a kialakulását!

Hogyan csinálom?

Nem lesz csodaszer. Én úgy fogyókúrázom, ahogyan az a nagykönyvben meg van írva! Ahogyan szerintem mindenkinek csinálnia kellene. Napi négyszer étkezem keveset és igyekszem zöldséggel és egészséges ételekkel megtölteni az evés adagjait. Emellett hetente 4-5 alkalommal sportolok.  Naná, hogy csalok. Igen csalok. Előfordult, hogy ettem csokit, volt, hogy azt mondtam “nekem ugyan nem kell a saláta, én a sült krumplit akarom!” Igen volt, és még lesz is ilyen. Viszont minden apró bukás után fel kell állni és duplán odatenni magad. Nagyon messze a célom még, valami viszont már most elindult!

Amikor azt mondtam: “na jó, többet kell sportolnom”,  azt hittem, nagyon nehéz lesz munka mellett, mert folyton fáradt leszek és fájni fog mindenem. Hát nem! Sokkal jobban érzem magam! Nem vagyok állandóan álmos, jobb a kedvem, szebb a bőröm és még munkában és itthon is aktívabb vagyok.

Ha szeretnétek követni, mit eszem a diéta alatt és hogyan élem meg az egészségesebb életmóddal járó nehézségeket kövesetek instagramon.

Aktuális jó hír és az internet

A napokban elég sokszor hallottam a rádióban, miszerint Magyarországon elfogadták az üdítőitalok teljes kínálatának átszervezését, mely által kevesebb cukortartalmú üdítő kerül a polcokra. Legyen így!

Ami az internetet illeti: kérlek, ne higgyetek el semmilyen butaságot arról, hogy 40 kilókat lehet fogyni mindenféle csodabogyóval. Ami nagyon elkeserít, hogy már 3-4 olyan videót is láttam népszerű megosztókon, amelyekben arról beszélt egy leányzó hosszasan, hogyan fogyott koplalással 10-15 kilót és ez mennyire jó…. Ne!

A legrosszabb sztori a “diétázz minden másnap” módszerről hírt adó lány tippje. Ő elmondta, hogy egyik nap semmit nem evett, másnap pedig mindent, amit csak akart… nem jó! Nem hatásos! Nem egészséges!

Figyelj a saját szervezeted jelzéseire, étkezz egészségesen naponta többször, kisebb adagokban és mozogj sokat! Ez a bevált tippem.

Betekintés a MTB maratonok világába IV. – Étrend

“A kerékpáros gyomra sincs vasból” – tartja az ősi közmondás. Nem mindegy, hogy az edzésekhez, illetve a versenyek előtt, alatt és után milyen ételeket viszünk be a szervezetünkbe. Ebből a részből kiderül, melyek azok a jól bevált, közkedvelt bringás ételek, melyekkel érdemes teletűzdelnünk az étrendünket.

Kolbászos kenyér, túrós batyu, sportszelet, nutellás bagett. Ahány ember, annyiféle szokás.  Legyen szó sima túrázásról vagy versenyről, ugyanúgy mindenki a maga jól bevált módszerét alkalmazza az étkezései terén is. A kerékpársportban – különösen a versenyzők világában – fontos szerepe van az energiaraktárak feltöltésének, a versenyek előtti, közbeni és utáni ételfogyasztás ugyanis döntő hatással bír az egyéni teljesítményünkre. Ha például egy MTB maratont veszünk szempontul, abban az esetben már nem árt jóval korábban, a felkészülési időszakban elkezdeni -úgymond átállítani- az étkezési szokásainkat a szénhidráttartalmú ételek fokozott bevitelére.

A fenti módszerek már-már vicces, magyar népi hagyományból erednek, melyeket a mai napig sikerült megőriznünk, ezek azonban korántsem tükrözik egy profi vagy amatőr versenyző valódi étkezési szokásait. A kerékpársport vérbeli kardio mozgásforma, melyben a szervezetünk elsősorban a szénhidrát-és zsírtartalékokból fedezi az energiaszükségleteit. A hosszan tartó kardio mozgás a fogyás, szálkásítás egyik legnépszerűbb módszere, mellyel nemcsak látványos eredményt érünk el, de nagyon jó hatással van az egészségünkre is.

Edzés és verseny előtti étkezés:

A kerékpársport másik legfontosabb íratlan szabálya a “minél többet tekerni!” mellett az edzések/versenyek előtt és közben kizárólag szénhidráttartalmú ételek fogyasztása, utána pedig fehérjedús táplálékok bevitele regenerálódás céljából! Egy-egy kerékpáros edzéskor (illetve előtte) az egyik ilyen leghatásosabb szénhidrátforrás: a banán, a zab vagy az általam oly közkedvelt lekváros kenyér. Mivel ezek lassú felszívódású szénhidrátok, egy esetleges hosszú tekerés során nem fognak azonnal felszívódni a szervezetünkben, helyette szép lassan, fokozatosan fejtik ki hatásukat és kellő mértékben biztosítják számunkra a szükséges energiamennyiséget.

Sokan vannak olyanok, akik reggel egyáltalán nem tudnak enni, így kihagyják a reggelit, az egyik legfontosabbat a három fő étkezés közül. Ilyenkor szoktam ajánlani a természet másik nagy ajándékát: az almát. Az alma nagyon egészséges, könnyen emészthető, tápláló és laktató, egyszóval fenomenális gasztronómiai műremek.

Fent már említettem a három leghatékonyabb élelmiszert, azt azonban fontos megjegyezni, hogy ezeket mindössze az edzések és a versenyek előtti 2-3 órában vagy menet közben érdemes elfogyasztanunk. Napokkal (vagy inkább hetekkel) korábban olyan főtt ételekkel töltsük fel az energia készleteinket, melyek tartós ideig a szervezetünkben maradnak, így még véletlen sem kell attól tartanunk, hogy viszonylag hamar “kifogyunk az erőnkből” és lemerülünk. A tésztás ételek a legideálisabbak a szervezet feltankolásához. A tészta a kerékpáros legjobb barátja.

Különböző kerékpáros étrenddel kapcsolatos cikkekkel találkozhatunk számos bringás fórumon vagy magával a vitalitással (egészséges életmóddal) foglalkozó egyéb blogbejegyzésekben, ahol rendre más és más módszereket ajánlanak a figyelmünkbe, mégis valamennyien egyöntetűen ugyanazt hangoztatják, ellentmondást nem tűrően:  A teljesítménynövelés leghatásosabb formája az edzések és a megfelelő étkezés mellett még mindig a kellő mennyiségű pihenés.

A szervezetünknek szüksége van a regenerálódásra,  eme fontos tényező nélkül pedig sajnos hosszabb távon nem fogunk tudni jól teljesíteni, bármennyit tekerjünk is. Az emberi test nem egy gép, amiről azt feltételezhetjük, hogy mindig tökéletesen fog működni, valahányszor túlzott terhelés alá vetjük. Ha nem tartjuk folyamatosan karban, amibe a pihenés is beletartozik, egy jó autóhoz hasonlóan előbb vagy utóbb ő is hibakódokat fog jelezni nekünk… egyre drasztikusabb kifejeződésekkel.

Edzés és verseny alatti étkezés:

A lehetőségek kimeríthetetlen tárháza. Vannak, akik a különféle szendvicsekre és energiaszeletekre esküdnek, és vannak olyanok, akik az energiagéleket (zseléket) részesítik előnyben. Egy országúti versenyen, ahol egy hosszabb táv megtétele során (100-200 km) a mezőny eleinte még “ráérős” tempóban teker, normál, átlag pulzus mellett minden probléma nélkül el tudjuk fogyasztani a  szilárd állagú ételeket.

Viszont amikor elkap minket a gépszíj és rákapcsolunk, 160-as pulzus felett már meglehetősen nehézkessé és problémássá válik számunkra a rágás. Az orrunkon és a szánkon is kapkodjuk a levegőt, és nem hogy rágni, még nyelni is alig tudunk. Éppenséggel ezért kultiválom én is jobban az energiagéleket, mint a szendvicseket és energiaszeleteket. Gyorsan felbonthatók, pillanatok alatt lenyelhetők és óriási energiatöltettel rendelkeznek, mi több, kis helyen is (a mez zsebében) elférnek. Ha nyeltél már le bogarat, miközben tátott szájjal kapkodtad a levegőt rágás közben, akkor tudod, milyen maradandó élményt tud nyújtani. 

Fontos: A számunkra még új termékeket -melyekkel a gyomrunk még nem barátkozott meg – soha ne a versenyek alatt teszteljük le! Különben gyakran meg kell majd állnunk egy közeli bokornál…

Edzés és verseny utáni étkezés:

Ezt a részt különösen nem firtatnám. Jöhet a jól megérdemelt élvezet. Egy kiadós babgulyás, egy nagy tányér rizses hús, egy jól megtermett, kövér hamburger vagy egyéb kalóriabomba..ne fájjon a fejünk miatta, hiszen végigcsináltuk a versenyt, teljesítettük a kihívást, hoztuk a kötelezőt! Jó étvágyat és hátszelet mindenkinek!

Mit sportoljon a gyerekem? – Sport az egészségért

Minden szülő szeretne büszke lenni a gyerekére, és sokan szeretnék, hogy a sportban jó eredményeket érjen el. Nincs is annál felemelőbb érzés, amikor a dobogó legfelső fokára áll, és büszke lehetsz a teljesítményére. De tudod, mivel tehetsz neki jót és hogy kezdjél hozzá?

Amikor megszületett a kisfiam, sportos szülőként azonnal elkezdtem tervezni a jövőjét:), már az első perctől fejemben kavarogtak a gondolatok és a kérdés: mit is sportoljon a gyerekem? Persze rögtön a saját kedvelt sportjaim jutottak eszembe, és már megjelent a kép előttem, ahogy együtt síelünk, korcsolyázunk, kerékpározunk a fiammal. Már kezdtem tervezgetni, milyen lécet, korit, biciklit veszek neki. Hova fogunk menni együtt sportolni. Hogyan fogom tanítani a különböző kunsztokra.

Ahogy tovább szőttem az álmaimat vele kapcsolatban, egyre több kérdés fogalmazódott meg bennem. Érdekelni fogja egyáltalán az a sport, amit én is szeretek? Vagy egy teljesen más sportot választ, amit nem is ismerek? Sőt egy lépéssel továbbmegyek, kifejezetten utálok! És egyáltalán, mikor kezdje? Mennyi időt fordítson rá? És így tovább záporoztak fejemben a kérdések.

Azt hiszem, ezeket a kérdéseket más szülők is felteszik maguknak. Nehéz ezekre egzakt választ adni, de pár szempontot érdemes figyelembe venni a helyes döntéshez.

A kezdetek

Először is a gyerekek életében fontos szerepet játszik a mozgás. A legtöbb gyerek, már csecsemő korától hatalmas késztetést érez a helyváltoztatásra és minden lehetőséget megragad a mozgásra. Először csak kúszva, majd négykézláb hihetetlen gyorsasággal képesek eljutni egyik pontból a másikba. Majd amikor felállnak, onnantól csak szaladva akarnak közlekedni. Ezt a mozgásigényt eleinte a játszótér, jobb esetben egy hatalmas udvar elégíti ki, ahol tudnak rohanni, ugrálni, kúszni-mászni és a természet adta energiáikat levezetni. Még ezt az időszakot érdemes kihasználni és minél több időt biztosítani neki a kötetlen mozgásra a szabadban.

Változás az életkorral

A növekedéssel azonban már más igényeik lesznek. Sajnos egyre többet ülnek TV, vagy számítógép előtt és az óvodában, iskolában is visszaszorul a mozgásra fordítható idő. A negatív tapasztalatom az, hogy már az óvodában sikerül sok gyereket leszoktatni a mozgásról és őket sokkal nehezebb később sportolásra rávenni. Tehát már ebben a korban érdemes megismertetni őket néhány lehetőséggel.

Manapság rengeteg mozgásforma közül lehet választani. Már az óvodásoknak szerveznek focit, kosárlabdát, tornát, balettet, úszást és felsorolni is nehéz lenne az összes lehetőséget. Persze mondanom sem kell, hogy a gyerekek az összesre járni akarnak, ami természetes, mert mozogni jó és a barátok is odajárnak, vicces feladatokat kell csinálni, jót lehet rohangálni és a végén még jutalom matrica is van. De a nap 24 órája nem lenne elég mindegyikre. Ezért mindenképpen választani kell, ami sokszor nehézségekbe ütközik.

Ha nincs ötleted miben is lenne jó a lurkó, akkor minden évben többször is  megszervezik a Nagy Sportágválasztót. Itt majdnem minden sport képviselteti magát és bele is lehet kóstolni bármelyikbe.

Motiváció

A választásnál talán a legfontosabb szempont, hogy a gyerek élvezze, amit csinál. Semmiképpen ne erőltessünk rá olyan sportot, amit nem szeret, mert a mozgástól örök életre elmegy a kedve, és megfosztjuk egy csomó sikerélménytől. Tehát mindig legyen motiváció. Találja meg benne, amiért szívesen jár edzésre. Ha csak azért jár szívesen, mert a legjobb barátja is ott van, és így együtt lehetnek az is elegendő. Nem muszáj már rögtön olimpiai győzelmet, érmeket kitűzni célul.

Az nem árt, ha mi is jó példával járunk elöl. Könnyebb úgy rávenni a gyerekeket a mozgásra, hogy otthon a szülőktől is azt látja, rendszeresen sportolnak. Hitelesebb, mint elküldeni az edzésre, miközben mi otthon bekapcsoljuk a TV-t és azt bámuljuk reggeltől estig. Így nem csak az ő egészségéért tehetünk, hanem a mienkért is.

Időtényező

Az elején nem kell rögtön hosszú távra tervezni, mert előfordulhat, hogy csak egy fellángolás volt a gyerkőc részéről és rövid időn belül abbahagyja. Ettől nem kell megijedni és erőltetni a folytatást. Nyugodtan engedjük más sportágat választani és kipróbálni. Minél több sportot kipróbál, annál inkább tud később dönteni, melyik tetszik neki igazán. A hiedelmekkel ellentétben a sikeres sportolók nagy része 10 éves kora után kezdte a sportágat, amiben sikeres lett. A lényeg, hogy mozogjon és ne otthon punnyadjon egész nap.

Természetesen az sem jó, ha minden ideje csak a sportolással megy el. Más dolgokra is maradjon mellette ideje, elvégre egy gyerekről van szó, akinek még játszani, tanulni és pihenni is kell mellette.

Anyagi vonzat

Szülői szemszögből az egyik legsarkalatosabb kérdés, hogy mennyibe is kerül az adott sport. Mivel még nem tudjuk, milyen sokáig akarja űzni, eleinte csak a legfontosabb kellékeket vegyük meg. Ha van rá lehetőség, inkább kölcsönözzük az eszközöket. Ebben az esetben nem kell azzal foglalkozni, mit csináljunk vele, amennyiben gyorsan megunja az adott sportot.

Amivel még számolni kell, az az oktatás/edzés alkalmankénti összege, egyesületi tagdíj, utazási költség. Ezek a költségek sportáganként jelentősen változnak. Amíg a futáshoz elegendő egy jó futócipő, addig a golf nagyon költségigényes sportág.

Végül most, hogy már 6 éves elmúlt a kisfiam, egyre inkább kirajzolódik, milyen sportok érdeklik, mihez van megfelelő adottsága. Hagyom, hogy válasszon és próbálgasson mindenfélét. Persze azért én is terelgetem egy kicsit azok felé, amiket együtt csinálhatunk.  Hogy a későbbiekben – amikor majd kamasz lesz – legyen olyan kapcsolódási pont, amivel együtt tölthetjük el az időt.

Fogyókúrás tévhitek

Nagyából mindent, amit egy diétában el lehet rontani, én már megcsináltam. Nyilván azóta tanultam a hibáimból. Szerencsére már elég elterjedt a legtöbb baki, és nem követjük el ezeket újra, de még mindig sok olyan fogyókúrás tévhit van, ami akár egészségkárosító is lehet.

Amit először érdemes tisztázni, hogy a fogyókúra nem életvitel. Hiszen a nevében is benne van, hogy kúra. Ha fogyni szeretnénk, érdemes inkább egy egészséges életmódot kialakítani, és nem diétába fogni.

1. tévhit: Mindennap sportolni kell

A fogyáshoz elengedhetetlen a sport, de inkább abban segít, hogy az energiaszintünk növekedjen és szép formásak legyünk. Ami viszont a fogyás oroszlánrészét fogja eredményezi,az az étkezés. Érdemes rendszeresen mozogni, viszont tartsunk a héten 1-2 pihenőnapot is. Ami még fontos: azért, mert minden nap sportol valaki, sajnos nem ehet bármit. Igaz, hogy több kalóriát vehet magához, de egy szelet sütit nagyon nagy kör futással kell kompenzálni ahhoz, hogy a fogyás látványos legyen.

2. tévhit: Müzli, zéró kóla, keksz

Mostanában, aki diétázik, rákapott arra, hogy a csomagolás hátoldalát is megnézi, és egyből ki is derül, hogy a fitt túrórúdi és a müzliszelet elég sok cukrot tartalmaz ahhoz, hogy ne legyen fogyókúrabarát. A zéró cukor tartalmú üdítők sem segítik a fogyást. Oké, nem tartalmaz sok kalóriát, de nem egészséges, a gyomrod utálja, és gátol a fogyásban.

3. tévhit: Csodabogyó

Olyan jó elhinni, hogy a fogyitabletták hatásosak. De nem azok. Károsak, drágák és haszontalanok. Nem fogsz olyan eredményt elérni bogyókkal, amiről álmodsz… hidd el, kipróbáltam. A-aa… soha többet!

4. tévhit: Este 6 óra

Ódivatú és nagyon téves gondolat az, hogy ha nem eszünk este hat után, akkor majd fogyunk, pláne úgy hatástalan, ha este hat előtt minden mást megeszünk. Nem segít. Lefekvés előtt valóban nem érdemes már enni, mert az alvásminőségét rontja a teli gyomor. Az utolsó étkezést ahhoz igazítsuk, hogy mikor szeretnénk lefeküdni aludni, előtte minimum két órával együnk utoljára. Tehát este hat után ne egyél, ha nyolc órakor mész aludni.

5. tévhit: A nőknek nehezebb

Azt, hogy a nőknek nehezebb a fogyás, mint a férfiaknak, nem jelenthetjük ki tényként. A fogyás mértéke attól függ, mit teszünk érte, és hogy ehhez milyen genetikát adott a sors. Az tény, hogy a férfiak genetikailag nagyobb izomtömeggel rendelkeznek átlagosan. Az is tény, hogy a nők testzsírszázaléka magasabb, nyilván itt a női nemi jellegek miatt tolódik el ez az arány. Viszont attól, hogy valaki férfinak születik, nem tud gyorsabban fogyni. Ami miatt a nők viszont kicsit lebiggyeszthetik a szájukat az sajnos az, hogy genetikailag a kötőszöveteink lazábban helyezkednek el, mint a férfiaké, és emiatt a nők combjain gyakoribb a narancsbőr. Viszont azt gondolom, nincs kitartóbb élőlény a földön egy makacs nőnél.

Nincs időd jógázni? Frissülj fel az irodában! – irodai jógagyakorlatok

Mindannyian tudjuk, mennyire káros élettani hatásai vannak – a hízáson kívül is – a hosszútávú ülőmunkának az emberi szervezetre. Elgémberedő, bemerevedő ízületek és végtagok, összecsúszó/elkopó gerincoszlop. Számos mozgásszervi problémát, kellemetlen fájdalmat (hát, nyak, váll, könyök, csukló, stb.) okoz a tartós ülőmunka.

Megelőzni a hosszútávú ülőmunka káros hatásait helyes ülő testtartással, illetve rendszeres mozgással lehet. A mai rohanó világunkban azonban sokan érzik úgy, hogy nem tudják megoldani a rendszeres testedzést a munka mellett. Nekik jelenthet tökéletes megoldást az irodai jóga

Felfrissítjük a testet és a szellemet is egyszerre, és nem kell hozzá több, mint napi pár perc az irodában! Cigiszünet helyett például kiváló elfoglaltság. 

Nincs szükség hozzá sem nagy helyre, sem jógaruhára, csak némi akaraterőre az első pár alkalommal.

Ahhoz, hogy a mókuskerékből kizökkenjünk kicsit, és egy rövid, ámde hatékony jógázásra tudjunk koncentrálni, nem árt 1-2 perc mentális ráhangolódás, amiben nagy segítségünkre lehet egy koncentrált légzőgyakorlat.

Légzőgyakorlatok:

Teljes jógalégzés – Has, mellkas, tüdőcsúcs (kulcscsont alatti rész). Ezzel a gyakorlattal jelentős mennyiségű oxigént tudunk a szervezetünkbe juttatni, ha kissé idegesen kezdtünk neki a jógázásnak, segít a lenyugtatásban. A gyakorlat kontrollálását segíti, ha egyik kezünket a mellkasunkra, míg a másikat a has környékére helyezzük, és megfigyeljük milyen mértékben emelkedik és süllyed a mellkas, illetve a hasfal.

Váltott orrlyukas légzés – Jobb hüvelykujjal zárjuk le a jobb orrlukat, mutató- és középső ujj az orrgyökön, jobb gyűrűsujjunkkal zárhatjuk majd a bal orrlukat. A bal orrnyíláson veszünk először levegőt, lassú, mély belégzés 8 számoláson keresztül. Ha gyakorlottabbak vagyunk, itt 8 számolásig benntarthatjuk a levegőt, majd lezárjuk a bal orrnyílást, nyitjuk a jobbat, amin keresztül kifújjuk a levegőt. Itt zárva tartjuk a bal orrlukat és a jobbon beszívjuk a levegőt 8 számoláson át, majd kiengedjük a bal orrnyílást (vagy benntartjuk 8 számolásig és utána engedjük ki) és kifújjuk a levegőt. Ismételjük el legalább 5 alkalommal ezt a teljes kört. Ez a gyakorlat energetizálja a testet és kiválóan tisztítja az orrjáratokat, nyugtatja, frissíti az elmét.

Ülő (székes) gyakorlatok:

Végezzünk el pár fejbillentést előre-hátra és mindkét oldalra. Csináljunk meg néhány finom, lassú fejkörzést.

Engedjük le a kezeinket a szék mellé részútosan, majd húzzuk fel a vállakat és hagyjuk lazán visszaesni, ismételjük el ezt 3-4 alkalommal.

Csavarás székben – Székünkben ülve csavarodjunk el, egyenes háttal először a jobb vállunk irányába, tekintet a jobb váll felett néz hátra, kezeinket csavarjuk körbe magunkon, majd forduljunk el ugyanígy a bal oldalra is.
Lábfelhúzások székben –  Húzzuk fel a kezünk segítségével a jobb és a bal lábunkat felváltva párszor, rövid megtartással. Majd húzzuk fel a jobb lábat, helyezzük a bal térdünkön pihenő tenyerünkbe, jobb kezünkkel fogjuk meg a jobb térdünket és húzzuk a mellkas irányába néhányszor a térdünket, érezni fogjuk, hogy nyújtózik a comb és a fenék. Cseréljük meg a kéz- és lábtartást, és végezzük el a bal oldalunkra is párszor a gyakorlatot.
Előrehajlás székben („babapóz”) – Csak hajoljunk rá a hasunkra, kezünk, fejünk lágyan lóg lefelé, nyúlik a deréktájéki szakasz.
Mellkasnyitás – Két kezünket helyezzük oldalsó középtartásba, a lapockákat jól szorítsuk össze. Fejtetőt enyhén hátrabiccentjük. 2-3 mély levegővételig maradjunk benne a pózban.

Álló gyakorlatok:

Ellentétes karkörzés – Nem csak a vállainkat lazítjuk ezzel, hanem a jobb és bal agyféltekénket is együttműködésre sarkalljuk.

Állásból előrehajlás – Lábainkat próbáljuk nyújtva tartani a gyakorlat során. Nyújtjuk a deréktájéki szakaszt, nyújtott láb esetén a combhajlítóinkat is. Előrehajlásban forgassuk meg kicsit a fejet jobbra és balra is, ezzel finoman lazíthatjuk a nyak tájékát is.

Álló macska – Az előrehajlásból felfele jövet álljunk meg félúton, támaszkodjunk meg térd fölött, majd finoman domborítsuk és homorítsuk a hátat felváltva. Kilazítjuk és erősítjük ezzel a deréktájéki részt.
Széktartás – Tegyünk úgy, mintha le akarnánk ülni a székünkre, de pár centivel felette tartsuk meg magunkat. Figyeljünk rá, hogy a térdünk ne menjen a bokánk elé. Csípőnket forgassuk be magunk alá és egyenesítsük a gerincoszlopot. Kezek a fülek mellett nyújtóznak, esetlegesen a mellső középtartásban. Kicsi terhelést adunk ezzel a megmacskásodott lábainknak.
Sas póz – Álljunk meg a jobb lábunkon, helyezzük rá a teljes testsúlyunkat. Bal lábunkat vezessük a jobb fölött, kulcsoljuk a jobb vádli mögé a lábfejünket. Bal kezünket nyújtjuk előre, bal könyökhajlatba helyezzük a jobb könyököt és csavarunk a kezeinken egyet, amíg a tenyereink össze nem érnek. Egyenes tartásban beleülhetünk a pózba. Kicsit egyensúlyozunk így, majd elengedjük a tartást. Majd megcseréljük a kéz- és lábtartást az ellentétes oldalra is. Ebben az ászanában elszorítjuk az ereinket, majd amikor elengedjük a testhelyzetet, a teljes testünk egy kis vérfrissítést kap. Nagyon jótékonyan hat a keringésre, visszeres lábakra.

Ha mindegyik gyakorlatot csak 1-3 légzésig csináljuk, egy könnyű, max. 10-15 perces kis gyakorlatsorral frissülhetünk fel napközben is bármikor, és gondoskodhatunk egészségünk megőrzéséről.