8 tipp az egészségért

Úgy gondolom, a világ átalakulóban van, az emberek próbálnak egészségesebben élni és igyekeznek az egészségesebb verziót megvenni az ételekből és italokból. Nyilvánvaló, hogy ez nem mindenkire igaz, és az is biztos, hogy én sem vagyok egy kis angyal, aki mindig csak az egészséges tányér felé fordul. Viszont néhány alapvető szokást magamra ragasztottam az egészséges életmód érdekében: íme 8 tipp az egészségért!

Szerintem manapság az emberek igyekeznek mindent megtenni az egészségért. A cégek marketingje is nagyon átállt arra, hogy az egészséges életmódot élők számára minél több termék jelenjen meg. Van ezek között hasznos és jó termék, van sajnos néhány átverés is, de ami biztos, hogy pénz nélkül is megtehetünk minimum 8 dolgot az egészségünkért!

Csináld magad!

Ha pizzát ennél vagy hamburgert, csináld magad! Az otthon elkészített friss zöldségekből készült étel mindig jobb. Kevesebb sót és cukrot tartalmaznak, nincsenek hozzáadott színezékek és emulgeálószerek. Innál egy kis üdítőt? Kétségtelen, hogy csábító az édes, szénsavas ital, nyilván ha otthon készítesz házi bodzaszörpöt és felengeded szénsavas ásványvízzel, az is cukros lesz és nem kifejezetlen egészséges, de még mindig jobb, mint a bolti, előre palackozott üdítők. Vagy akár készíthetünk limonádét gyümölcsökből, édesítővel.

Mozdulj meg!

A mozgás minden formája  egészséges és hetente párszor érdemes belevetnünk magunkat egy kis sportba. Egy kiadós ebéd után pedig pláne jót tesz a séta, beindítja az emésztést, és jót tesz a szervezetünknek. Nem érdemes azonban evés után nagy ugrándozást csinálni. Csak lájtosan. Ami még fontos, hogy a friss levegő és a mozgás nem csak az emésztésnek tesz jót, hanem a vérkeringést is serkenti, és a vér oxigénszintje megemelkedik.

A vízből sosem elég!

Figyeljünk oda arra, hogy a folyadékbevitelünk megfelelő legyen. A kávé, üdítő, leves, alkohol nem minősül folyadékbevitelnek. Vizet igyunk, felnőtt ember napi minimum 2 litert, nyáron többet. Nem, nem elég 1,5 liter. Figyeljünk oda gyermekeink vízfogyasztására is, ne csak a cukros üdítőt legyenek hajlandóak meginni.

Sodorjon az ár!

Mint mondtam, vízből sosem elég, hát így van ez az úszással is. Mindenkit ösztönöznék, hogy kezdjen el úszni! Nincs az az ember, akinek ne lenne jó mozgásforma. Kiváló tartásjavításra, akár gerincproblémák esetén is végezhető, nem terheli az ízületeket, növeli a tüdőkapacitást, a test összes izomcsoportját megmozgatja, de tudjátok mi a legjobb benne? Az, hogy marha jól érzed magad tőle.

Jó reggelt!

Az emésztés helyes működéséhez megfelelő időközönként, megfelelő táplálékot kell magunkhoz venni. Ez azt jelenti, hogy igenis reggelizni kell! Tudom tudom… reggel nem tudok ilyen korán enni és a hasonló kifogások. Valamit akkor is kell, egy fél szelet pirítóst sonkával vagy egy narancsot, egy kis gyümölcsteát. Valamint magas rosttartalmú ételeket érdemes lehet fogyasztani a jó bélműködés érdekében.

Vitamin az egészségért!

Nem ragozom: nyilván elengedhetetlen számunkra a vitaminpótlás, a szervezetünk működéséhez szükségesek. Minden vitamin más okból hasznos. A hajunk, a körmünk, bőrünk, a testünk egészségéért és szépségéért felelnek. Mi a leghatásosabb módja, hogy ne szenvedjünk hiányt? Táplálkozzunk változatosan, együnk húst, gyümölcsöt, zöldséget és gabonaféléket is.

Tartsd szinten!

A vércukorszint szinten tartása a szervezet számára valóban hasznos és kifizetődő ajándék. Egyfelől ezzel csökkenthetjük éhségérzetünket, a szervezetünk terheltségi szintje csökken, valamint a vércukorszint ingadozás ingerültté tehet bennünket. Hogyan tarthatom egyensúlyban a nap folyamán a cukorszintem? Együnk rendszeresen naponta többször, keveset.

Pihenj egyet!

Sokat írtam már arról, hogy az elegendő alvás fontos, hogy a kávé nem megoldás, és az energiaitalok csak rontanak a helyzeten…de most nem erről akarok beszélni! A nagy egészségtudatosság miatt előfordul, hogy túlzásba esnek az emberek. Napi több óra kemény sportot erőltetnek magukra és 1000 kalória alatt esznek. Kell pihenni, kell olyan napot tartani, amikor csaltok, amikor nem sportoltok, csak pihentek. A hivatásos sportolók is tartanak pihenőnapot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük