Az egészséges életmód 5 pillére

Mindenki az egészséges életmódról beszél és mindenki egészségesen szeretne élni, de vajon tényleg tudod, hogy mely területek fontosak a test és az elme jó formában tartásához? A kutatások azt mutatják, hogy az emberek egészséges életmódot akarnak élni, de nem teljesen biztosak abban, hogy pontosan mire is kell összpontosítaniuk, mik a helyes dologok, ráadásul az idővel is folyamatosan küzdenek, és nehezen illesztenek be plusz tevékenységeket a zsúfolt napirendjükbe. Az egészséges életmódnak segít megakadályozni a betegségeket, a leghatékonyabb megelőzésnek tekinthető. Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek többsége azt javasolja, hogy az öt kulcsfontosságú területre összpontosíts, és ha ez a napi rutinod részévé válik, akkor nem veszed észre, hogy valami “extra” munkát végeznél, amihez idő kell, és a megérdemelt jutalom nemcsak a  jó érzés lesz, hanem egy egészséges test is.

1. Kiegyensúlyozott táplálkozás

Az egészséges táplálkozásnak kiegyensúlyozottnak kell lennie, ami azt jelenti, hogy a tápanyagokból sem hiány, sem túlzott bevitel nem történik. Egyrészt régiónkban az emberek étkezéséből általában hiányoznak a rostok és a PUFA, vagyis telítetlen zsírsavak, másrészt nagyon gyakori a cukor és telített zsírsavak túlzott bevitele. Első lépésként hetente egyszer egyél halat, a csokit meg a sütit pedig helyettesítsd gyümölcsökkel.


2. Fizikai aktivitás

A fizikai aktivitás nem csak az anyagcserét támogatja, és segít a karcsú alak megőrzésében, de nagyszerűen érezheted magad általa. Ahhoz, hogy fizikailag aktívak lehessünk jó állapotban kell lenniük az izmainknak, csontjainknak és ízületeinknek. Nem kell elsőre nagy dolgokra gondolni: próbálj felmenni a lépcsőn a felvonó helyett a munkahelyeden, vagy szállj le a buszról egy megállóval korábban hazafelé. Nem csak több időt tölthetsz friss levegőn, hanem kalóriát is égetsz.


3. Mentális egyensúly

A test és a szellem egészsége között kapcsolat van. Az alvás minősége hatással van az energiaszintre, a mentális vitalitásra, és a koncentrálásra való képességre a nap folyamán. Győződj meg róla, hogy minden nap van 20 perced magadra, egy kis relaxációra. Még akkor is, ha csak becsukod a szemed egy rövid időre és meghallgatod a kedvenc zenéid, meg fogsz lepődni azon, hogy mennyivel jobban érzed magad utána.


4. Általános egészségi állapot

Az általános állapot a szervezetünknek vagy az immunrendszer ereje: tükröződik a test betegség elleni küzdőképességében. Ahogy edzük izmunkat, agyunkat és állóképességünket, úgy kell fejleszteni és támogatni immunrendszerünket is. A szabadban való időtöltés, a rendszeres napi szokások bevezetése és a hidegfürdő használata sokat segítenek.


5. Káros szokások elhagyása

Mindannyiunknak van néhány rossz szokása, amitől nehéz megszabadulni. Néhányak közülük nagyon veszélyesek az egészségünkre, mint a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, és vannak olyanok, amelyekről nem vesszük észre, hogy ártalmasak lehetnek. Például túl sok időt töltünk a számítógép képernyője előtt, vagy nagyon szennyezett környezetben élünk. Mindenesetre próbáld meg ezeket kezelni és csökkenteni az egészségre gyakorolt negatív következményeket, például több gyümölcsöt fogyasztva, 5 perces szünetet tartva számítógépen egész nap, vagy hetente egyszer járni egyet az erdőben.

https://www.walmark.hu/magazin/egeszseges-eletmod-5-pillere

Fő az egészség!

Az idei egészségvédő nap a Rákbetegek Országos Szervezetének Pápai Megújulás Klubja, a farkasgyepűi Egészségfejlesztési Iroda és a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ közös szervezésében valósult meg a színházépületben.
A szép számban összegyűlteket Lautner Judit, a farkasgyepűi Egészségfejlesztési Iroda vezetője köszöntötte, aki kiemelte, az egészséges életmód napjaink felgyorsult világában egyre inkább égető kérdéssé vált. A helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód nagyon sok egészségügyi, társadalmi, illetve szociális problémához vezethet.

– Az egészség kincs, melyet óvni, védeni kell. Nagy figyelmet kell fordítani a megelőzésre.
Az egészség befektetés. De mit és mibe is fektetünk be? Természetesen az összegyűjtött ismereteket az egészséges életről, az időnket, az energiánkat, mindezt a jövőnkbe. Az egészség nem csupán a betegség hiánya, hanem a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota. A biológiai egészség csupán a szervezetünk megfelelő működését jelenti. A lelki egészség a világnézetünk, az önmagunkkal szembeni béke jele. A mentális egészség pedig a tiszta és következetes gondolkodásra való képességet jelenti. Az érzések felismerése, illetve azok megfelelő kifejezésének képessége maga az emocionális egészség. A másokkal való kapcsolatok kialakításának egészsége pedig nem más, mint a szociális egészség. Láthatjuk tehát, milyen összetett az egészségünk, így annak megőrzése is – hangsúlyozta a farkasgyepűi Egészségfejlesztési Iroda vezetője.Hörömpöly Imréné, a Rákbetegek Országos Szervezete Pápai Megújulás Klubjának vezetője elmondta, a korábbi években mindig szerveztek bált és egészségnapot. A Fő az egészség elnevezésű rendezvény célja, hogy felhívják az emberek figyelmét, hogy nemcsak a szűrővizsgálatokon fontos a rendszeres megjelenés, hanem az egészséges életmód is hozzájárul a prevencióhoz. A programra idén is meghívták a társklubokat, így tehát érkeztek résztvevők Székesfehérvárról, Tatabányáról, Tihanyból, Balatonfüredről, Zamárdiból, Sopronból és Veszprémből is. 

Hörömpöly Imrénétől megtudtuk, a programot a színházépület földszinti előterében az Egészség-tudat című interaktív kiállítás színesítette, amely szintén az egészséges táplálkozásra hívja fel a figyelmet. 
A jó hangulatú program során a megjelentek Kovács Lea Zsófia dietetikus segítségével egészséges, könnyen összeállítható ételt készítettek, többek között céklás túrókrémet, tzatzikit, hummuszt, vöröslencsekrémet, francia-és tésztasalátát, valamint zöldsalátát. A testmozgásról ezúttal Schwarczkopf Attila táncos gondoskodott zenés-táncos tornával. 
A rendezvény a Várkertfürdőben folytatódott a délutáni órákban, ahol Lautner Judit vezetésével vízi torna, majd traccsparti várta az érdeklődőket.

Apró Zoltánné, a tihanyi Levendula Klub vezetője, a Rákbetegek Országos Szervezete ellenőrző bizottságának vezetője elmondta, nagy öröm számunkra, hogy meghívást kaptak a pápai csoport rendezvényére, ahol nagyon jól érezték magunkat, hiszen baráti kapcsolatot ápolnak velük. Úgy gondolja, egyre népszerűbbek az ilyen fajta rendezvények, s fontos, hogy a megelőzésre felhívják a figyelmet. Egy-egy ilyen program után megfigyelhető, hogy többen keresik fel a rendelőket. A tihanyi klub is rendszeresen szervez egészségnapokat, legközelebb ősszel tartanak a vastagbél daganatok témájában. 
Hörömpöly Imréné arra biztatta a betegségen átesett, vagy éppen a daganatos megbetegedéssel küzdő társait, keressék fel bátran a klubot, hiszen bárki számára nyitott a közösség, ahol főként arra törekednek, hogy jól érezzék magukat, hiszen a vidámság fontos szerepet játszik. A klubban gyakran szerveznek előadásokat, kirándulásokat, jóhangulatú összejöveteleket, s gyógytornát és vízi tornát is biztosítanak a tagtársaknak.

https://papa-ma.hu/index.php?op=cikk_reszletes&id=16756

Táplálkozási trendek 2018-ban

Táplálkozási trendek 2018-ban Szerző: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége A táplálkozástudomány egy folyamatosan fejlődő tudományág, ahol Hérakleitoszt szavaival élve „az egyetlen állandó a változás maga”. Napi rendszerességgel látnak napvilágot új tanulmányok, és jelennek meg a legújabb kutatások eredményei. Az egészségtudatosság is egyre nagyobb teret hódít, számos felmérés (ELEF2014, Nielsen 2016, GFK 2016) szerint a magyar emberek többsége úgy véli, hogy a genetikai, biológiai adottságokon túl az egészség megőrzésének a kulcsa, ha mi magunk is teszünk érte, vagyis az egészségtudatos életmód.

Az egészségünk mindennél fontosabb, ugyanis az adósságnál és a munkahelyi biztonságnál is jobban foglalkoztat, derült ki a Nielsen 2016 utolsó negyedévi globális fogyasztói indexéből. Táplálkozásunkban, élelmiszerválasztásainkban a tudatosság már nemcsak trendi, hanem trenddé kezd válni, mivel a magyarok mintegy fele követ valamilyen diétát, vagy törekszik arra, hogy étkezési szokásain változtasson. Az egészségtudatosságra való törekvés útján minden évben kiemelnek egy-egy élelmiszert, „szuperételt” vagy divatdiétát, amitől a megváltást, a fogyást, az egészségesebb, energiától és erőtől kicsattanó állapotunkat várjuk.

„Szuperélelmiszer”, „szuperétel” A „szuperélelmiszer” vagy „szuperétel” nagyon népszerű fogalmak, főleg, ha az egészségről, táplálkozásról és ételekről esik szó. Ezeknek a szavaknak nem létezik hivatalos meghatározása, jelentése, de általánosan olyan élelmiszerekről – általában, gyümölcsökről, zöldségekről – van szó, amelyek tápanyag-összetételük révén több egészségügyi előnyt nyújtanak más termékekhez képest. A média vagy az élelmiszeripar meg akar győzni arról, hogy a „szuperélelmiszerek” fogyasztásával lassítható az öregedés, megelőzhető egy-egy betegség, növelhető a fizikai erőnlét, vagy akár az intelligencia is. Így vált híressé a rosszindulatú daganatok ellen az áfonya, az antioxidánsokkal teli accai bogyó, a szív- és érrendszeri betegségek ellen a gránátalma, cékla, kakaó, lazac, a magas koleszterinszint csökkentésére a fokhagyma, és még sorolhatnánk. Sokan azt szeretnék gondolni, hogy egyetlen zöldség vagy gyümölcs képes elpusztítani a káros sejteket, méreganyagokat, de ezeken az élelmiszereken végzett kutatások többségében olyan kémiai összetevőket és kivonatokat használnak, amelyek természetes állapotban a vizsgálatok során alkalmazott mennyiségben nem találhatók meg a termékben. Ezért például fokhagymából 28 cikket kellene megenni, ahhoz, hogy az a laboratóriumi dózisnak megfeleljen.

Idei élelmiszer trendek Úgy tűnik, hogy a 2018-as év egy még kalandosabb vegetáriánus és vegán konyha évének számít, míg a hiper-helyi főzés egyre nagyobb teret hódít. Az utóbbi azt jelenti, hogy a felhasznált élelmiszert ugyanott termesztik és dolgozzák fel, ahol elfogyasztják. Léteznek már önellátó éttermek, Magyarországon is, ahol az étlapon szereplő fogásokhoz felhasznált alapanyagokat az étterem saját kertjében, üvegházban termesztik és saját állatállománnyal, borpincészettel rendelkeznek. Lássuk, mit jósolnak az élelmiszerek terén az idei évre… 1. Hiper-helyi élelmiszerek Olyan táplálékok, amelyek beszerzése gyalogosan elérhető távolságban lehetséges. A mozgalom egyik vezetője René Redzepi dán séf, aki ugyanilyen helyi élelmiszereket használ fel a két Michelin-csillagos koppenhágai étteremben, a Noma-ban. 2. „Bélbarát” élelmiszerek Az erjesztett, savanyított vagy tartósított élelmiszerek nagy trendnek örvendenek 2018-ban is. Többek között a „bélbarát” csoportokba sorolható a probiotikumokat is tartalmazó kimchi (koreai, zöldségfélékből erjesztett étel, kínai kelből, retekből, uborkából, stb.), miso és kefir, valamint a prebiotikum (bélbaktériumok tápanyagai) tartalmú hagyma, fokhagyma és más hagymafélék is. A miso japánul “erjesztett babot” jelent, az ázsiai konyhában gyakran használt, krém állagú alapanyag, amit szójababból és gabonafélékből állítanak elő, és amelynek több száz változata ismert. 3. Hawaii táplálékok A poke tálak Hawaiion mindennapos ételnek számítanak, lényegében sushiból, nyers halból, és zöldségekből készült saláta. Viszonylag ritkán találkozunk ezzel az étellel az étlapon, de remélhetőleg nálunk is hamarosan megkóstolhatjuk. Ezek a tálak többféleképpen, egyéni ízlés szerint elkészíthetők és gazdaságosak is lehetnek. A nyers hal fogyasztásával kapcsolatosan érdemes tudni, hogy lehetnek bennük olyan baktériumok (Salmonella, Vibrio vulnificus), amelyek hasmenést, hányást, hasi fájdalmat okozhatnak, ami – főleg legyengült immunrendszerű egyéneknél, kismamáknál, gyermekeknél, időseknél – akár életet fenyegető állapotot is előidézhet. 4. Timut bors Nepálból származik és hűsítő, fűszeres, meglepően grapefruitos ízének köszönhetően ideális halak, különböző zöldségfélék és a csirkehús ízesítésére. Azoknak ajánlott, akik szeretnek új ízeket felfedezni, és nem félnek a csípős fűszerektől. A klasszikus gintonic is megbolondítható timut borssal – ezzel egy új szintre emelhető a koktél. 5. Tea A tea még népszerűbb, mint valaha. Különösen a gyógy- és a zöld tea közkedvelt, otthoni fogyasztása növekszik, de egyre több teaház is felbukkan a belvárosi utcákon. Ismerkedjen meg több teafajtával, és váljon szakértővé a tökéletes teafőzés terén. 6. Alkoholmentes italok Ezek a folyadékok egyre divatosabbak, mivel az egészségtudatos emberek egyre ritkábban választanak alkoholos italokat. Az élelmiszer- és italiparnak egy feltörekvő területe, ahol az érdekes ízvilágú prémium tonikok, alkoholmentes (desztillált) üdítőitalok és különböző gyógynövényes keverékek kitöltik a piaci rést. Otthon könnyen elkészíthető mocktail vagy szörp is színesítheti a folyadékbevitelt. A mocktail szó a „mock”, ami utánzatot jelent és a „cocktail” szóból ered, meghatározása szerint alkoholmentes ital, ami különféle gyümölcslevek és üdítőitalok keveréke. 7. Hem, a hús helyettesítők Élelmiszerkereskedelemben még nem kapható a hem – a hem kifejezés a görög “vér” szóból ered –, ami egy olyan makromolekula, amely természetes állapotában az állati izomsejtekben vashoz kötődve (hem-vas) található, ez biztosítja a sült hús (pl. marha, sertés) színét (pl. félig átsült-véres szín) és jellegzetes ízét. Az amerikai Impossible Food vállalkozás kifejlesztette a „Lehetetlen” hamburgert, egy húsmentes burgert, amibe növényi (erjesztéssel előállított) hem-et tesznek, hogy a tökéletes élményt nyújtsák. 8. Növényi eredetű fehérje A vegetáriánus táplálkozás egyre nagyobb teret hódít. Számos szakács szívesen használ növényi alapú alapanyagokat, mint a szójából készült tofut, tempeh-et, vagy az álgabonának számító quinoát (kinoát). Az újragondolt indiai konyha (gazdag szárazhüvelyesekben) is egy trenddé nőtte ki magát, és egyre több étterem a fogásokat visszavezeti a növényi alapú gyökerekhez. Előrejelzések szerint 2018-ban bizonyára több húsmentes nap lesz. 9. Nootropikumok vagy agyserkentő szerek A bélrendszer egészsége még nagy népszerűségnek örvend, de a szellemi teljesítőképesség iránti figyelem egyre jobban a középpontba kerül. Az egészségtudatosak körében a nootropikum hatású élelmiszerek pl. a kurkuma, lazac, tojás, gyermekláncfű levele iránti igény megnövekszik egyes trendelőrejelzők szerint. 10. Dél-amerikai konyha A mexikói, perui és brazil, valamint a japán-mexikói fúziós konyha is előtérbe kerülhet ebben az évben. Úgy vélik, hogy az arepas (kukoricalepény), a chicha (fermentált kukoricaital) és a chulpe kukorica (snackeket készítenek belőle) lesz a meghatározója ennek a hullámnak. A quinoa és a chia mag elérték a csúcsot, de a lila burgonya, a fehér és lila kukorica, a fekete quinoa és a kiwicha magok (általában pirított, édesített változatban kaphatók és gyümölcssalátákra szórva, müzliszeletekben valamint gabonapelyhekben használják) is feltörekvőben vannak. Chia magból napi 1.5 evőkanál (15g) mennyiségnél nagyobb bevitel nem ajánlott. Fehérjét, omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakat nagy arányban tartalmaz, kiváló rostforrás. Azonban az utóbbi miatt, túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat okozhat, illetve a szezámmagra és a mustárra érzékenyeknél keresztallergia léphet fel. És mit szól ehhez a dietetikus?… 1. Vegetáriánus húshelyettesítők A növényi alapú étrend nem csak a környezeti tényezők szempontjából előnyös, hanem az egészségre gyakorolt számos jótékony hatással is bír. Egy jól megtervezett vegetáriánus étrend segíthet a fogyókúrában, az elhízás megelőzésében, csökkentheti az LDL (rossz)-koleszterinszintet, a vérnyomást, a szív- és érrendszeri-, bizonyos rákos betegségek, cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Néhány tipp egy húsmentes étkezéshez: – Hús helyett tegyünk a salátába, wrap-be szárazhüvelyest (pl. szárazbabot). – Próbáljunk ki különféle vega hamburgereket a húspogácsával készültek helyett. – Tízóraira, uzsonnára fogyasszunk olajos magvakat (a mennyiséget szem előtt tartva). – Reggelire a kolbászos tojásrántotta helyett süssünk egy tofus rántottát. – Legyünk kreatívak szendvicskészítésnél. Kenjünk a kenyérre/zsemlére hummuszt (csicseriborsókrémet), mustárt, tegyünk bele uborkát, paradicsomot, salátát, vagy bármilyen más zöldséget. 2. Üdítő helyett levest A „levesezés” kultúrája egyre nagyobb teret hódít, és az olyan üdítőitalokkal vagy szűrt gyümölcslevekkel szemben, ahol a gyümölcshúst, a rostokat eltávolítják, a leves hozzájárulhat folyadékbevitelünk mellett többek között rostbevitelünkhöz is. 3. Előtérben a bélrendszer egészsége 2017-ben nagy hangsúly került a jótékony baktériumok (probiotikumok) bevitelére, annak érdekében, hogy elősegítsék az egészséges bélműködést. Probiotikumban gazdag ételek közé soroljuk többek között a kombuchát (gombából készült tea), kimcsit, misot, nattót (erjesztett szójabab), savanyú káposztát. 2018-ban tovább folytatódik ez a trend, ahol a prebiotikumok is nagy szerepet kapnak – pl. a fruktooligoszacharidokban (FOS) vagy a fruktánokban és a galakto-oligoszacharidokban (GOS) gazdag élelmiszerek, pl. articsóka, spárga, banán, fokhagyma, póréhagyma, hagyma, paradicsom, stb. A prebiotikumok természetes, nem emészthető tápanyagok, amelyek a bélben élő jótékony baktériumok szaporodását segítik elő, pozitívan befolyásolhatják a gyomor-bélrendszer egészségét. 4. Alkoholmentes italok A 2018-as trendek között említett italok hozzájárulnak a folyadékbevitel színesítéséhez, alkalmanként kis mennyiségben fogyaszthatók. Szomjoltásra a legjobb az ivóvíz (csapvíz, ásványvíz), amelyből legalább 5 pohárnyit javasolt meginni naponta. A Pollock Communications és a Today’s Dietitian’s magazin által szervezett „Melyek a legújabb táplálkozási trendek?” című 2017-es amerikai nemzeti felmérésben 2050 dietetikust kérdeztek meg arról, hogy szerintük a fogyasztók körében melyek lesznek a népszerű élelmiszerek 2018-ban. A válaszok alapján az első helyen az erjesztett élelmiszerek lesznek, mivel a fogyasztók olyan termékeket keresnek, amelyek elősegítik az egészséges bélműködést és a jó általános állapotot. Egyre több kutatás számol be az erjesztett ételeknek a bélrendszerre gyakorolt jótékony hatásától kezdve a gyulladáscsökkentésig, ezáltal növelve ezen termékek népszerűségét az egészségtudatos vásárlók körében. A dietetikusok által előrejelzett idei év legnépszerűbb TOP 10 szuperélelmiszerét az alábbi táblázatban mutatjuk, csökkenő sorrendben.

A diéta-trendek közül a “tiszta étkezés” („clean eating”) és a “növényi alapú étrend” után a “ketogén diéta” a harmadik helyen áll. Ez a magas zsírtartalmú, alacsony szénhidráttartalmú étrend igen divatossá vált. Számos celeb, mint Kim Kardashian, Halle Berry, Gwyneth Paltrow, Mick Jagger, Rihanna, Alec Baldwin, stb, hűséges követője. Dietetikus által gondosan megtervezett ketogén diéta epilepsziás egyéneknek hatékony kezelési módja lehet. Fogyókúrában ne várjunk „varázslatot”, ugyanúgy működik mint bármely más étrend, ahol az energiatartalmat csökkentjük. Mellékhatásai közé sorolható az alacsony energiaszint, az agyköd, fokozott éhségérzet, alvászavarok, émelygés, az emésztőrendszeri diszkomfort érzés, a rossz lehelet és a gyenge fizikai erőnlét. Rövidtávon hatékony lehet fogyókúrának, de itt is inkább a folyadékveszteséggel hozták összefüggésbe a testtömegcsökkenést, viszont hosszútávon nagyon nehéz fenntartani és a megfelelő rost-, vitamin- és ásványi anyag-szükségletet kielégíteni.

Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/22471/taplalkozasi-trendek-2018

A szója és az egészség

A szója egészségre gyakorolt hatása viták tárgya. Ennek fő oka a szója izoflavonokkal a fitoösztrogénekkel kapcsolatos tévhit, illetve az, hogy nem mindegy a feldolgozás módja.

Amit a szójáról érdemes tudni

A szója számos értékes tápanyag forrása. Megtalálható benne rengeteg ásványi anyag (kalcium, magnéziumkáliumfoszfor, vas és cink). Sok vitamin értékes forrása, gazdag B-vitaminokban, megtalálható benne az összes E-vitamin, jó K2 vitamin forrás. Magas fehérjetartalma miatt a szénhidrátszegény diéták része, mint általában a hüvelyesek is. Magas linolsav és linolénsav tartalma értékes zsírforrássá teszi, és jó hatással van a vér koleszterin szintjére. Emellett olaja kis mennyiségben omega 3 zsírsavakat is tartalmaz.

Negatívumként említhető, hogy olyan anyagokat (fitátokat) is tartalmaz, melyek más (nem csak a szójából származó) tápanyagok felszívódását gátolják, ezek az “antitápanyagok”, valamint vannak benne emésztő enzimek hatását gátló összetevők is. Egyes hatóanyagai negatív hatással vannak a pajzsmirigy működésre, így ezeket goitrogéneknek (golyvát okozó) nevezzük. Ez a hatás külön érthető, ha az előbbiekhez kapcsolódva megjegyzem, hogy például a jód felszívódását is gátolja.

A szójában található hemagglutinin a vér összecsapzódását okozhatja, bár így ez az összetevő komoly emésztési zavar nélkül nem szívódik fel. Ez inkább egy laboratóriumi érdekesség, soha nem bizonyították a szója trombózist okozó hatását.

A szója a kukorica mögött a második helyen áll a génmódosított élelmiszerek között. Ennek hosszú távú hatását egyelőre nem lehet megítélni.

A szójafogyasztással kapcsolatos megfigyelések ellentmondanak egyes tényeknek:

  • Például a kalciumfelszívódást gátolja, mégsem okoz csontritkulást.
  • A benne található fitoösztrogének pedig nem növelik az ösztrogén érzékeny tumorok méretét vagy súlyosságát.

A szója Európában és Ázsiában

Az európai, amerikai és ázsiai szójafogyasztással kapcsolatos vizsgálatok szintén ellentmondásosak. A nyugati társadalmakban ugyanis nem bizonyították az Ázsiában megfigyelt pozitív hatásokat.

A fő különbség, hogy Ázsiában javarészt fermentált (erjesztett) formában fogyasztják a szóját. Az ázsiai tofu egész más módon készül, mint az, amit a boltban megveszünk. Ázsiában – noha a tejtermék fogyasztása nem jellemző, mivel 90%-ban laktózérzékenyek – a csontritkulás szinte nem ismert jelenség, ellenben a szója alapvető élelmiszer fermentált formában. A szójaizoflavonok átlagos bevitele húsz-harmincszorosa az európai átlagfogyasztóhoz képest.

A szójaizoflavonok egy része fitoösztrogénként ismert. A fitoösztrogének képesek az ösztrogénreceptorokhoz kötődni, de hatásuk nagyságrendekkel kisebb, mint a valódi ösztogénnek. Ellenben átprogramozzák a sejtek ösztrogénérzékelését és így nem növeli, hanem ellenkezőleg csökkentik a sejtburjánzás folyamatát. Nem véletlen, hogy Ázsiában sokkal kisebb a hormonérzékeny tumorok előfordulási aránya.

Szója az alternatív gyógyászatban

A fermentált szóját egyébként alkalmazzák az alternatív gyógyászatban is, mivel a tumorgyógyászat hatékony kiegészítője, akár kemoterápia alkalmazása mellett is, de nélküle is. Egyes sejtvonalak esetén a kemoterápia hatékonyságát akár 8-szorosára fokozza. A kemoterápia mellékhatásait azonban minimálisra képes csökkenteni.

A fermentált élelmiszerekre egyébként általában is jellemző, hogy sokkal könnyebben hasznosítható formában található meg bennük a legtöbb vitamin és tápanyag. Az erjesztést végző gombák és baktériumok ugyanis olyan kötésbe viszik ezeket az összetevőket, ami segíti a bélrendszerből történő felszívódásukat.

Tehát a szója egészséges, csak a megfelelő formáját kell választani. Ne együk húspótlóként, de ne féljünk a tiszta forrású fermentált változatoktól! Nálunk legegyszerűbben a szójaszósz érhető el. Nézzük meg azonban, hogy tiszta szójaszószt vegyünk, ne olyat, aminek nagy része cukor meg víz. A címkét meg kell nézni, és érdemes ázsiai vagy japán boltban vásárolni.

Dr. Gulyás Tamás
Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.

Forrás: https://www.vitaminsziget.com/cikk.php?id=4145

6 vitamin, ami kell a szervezetünknek

A vitaminok az élethez nélkülözhetetlenek, hiányuk súlyos megbetegedéseket okoz, így megfelelő bevitelükről a táplálkozás útján vagy pótlással gondoskodni kell. Az alapvető vitaminokra mindenkinek szüksége van.

A vitaminszükségletet az életkor, a testsúly és a fizikai állapot befolyásolja. A gyerekek, kamaszok fejlődésben lévő szervezetének, illetve várandós, szoptató kismamáknak több vitaminra van szükségük. Betegségek idején és azt követően, dohányzás, fogyókúra, folyamatos, nagy stressz, intenzív fizikai megterhelés idején és az időskorban szintén megemelkedik a vitaminigény, a szokásosnak akár a többszörösére is.

Változatos tünetek jelezhetik, ha a szervezet valamelyik létfontosságú vitaminból hiányt szenved. Többek között fejfájás, szédülés, rossz közérzet, gyengeség, bőrtünetek, a koncentrációkészség és a testi és szellemi teljesítmény csökkenése jelentkezhet, aszerint, hogy az adott vitamin melyik szervet befolyásolja leginkább.

A vitaminok egy része (például az immunerősítő C- és az idegműködésben szerepet játszó B-vitaminok, a folsav stb.) vízoldékonyak, vagyis a vérben és az egyéb testfolyadékokban oldott formában vannak jelen. Ezek nem raktározódnak a szervezetben, a feleslegük a vizelettel kiürül, így folyamatos utánpótlásukra van szükség. A zsírban oldódó vitaminok (ilyen a látást segítő A-, a csontképződéshez szükséges D-, a sejtosztódást befolyásoló E-vitamin) a testünk zsírszöveteiben és egyes szervekben elraktározódnak, így lassabban ürülnek, hiányuk csak hosszabb idő után érzékelhető.

Fontos betűk az ABC-ből – nemcsak gyerekeknek

A gyerekek megfelelő vitaminellátottságára különösen figyelni kell, mivel a fejlődésben lévő szervezet még érzékenyebb a vitaminhiányra. Nézzük a legfontosabbakat!

1. Az A-vitamin befolyásolja a látás, a nyálkahártyák, a bőr és a haj egészségét, a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben. Májjal, tejjel, tojással vihető be, hiánya látásproblémákat, szembetegségeket okozhat, lassíthatja a gyerekek növekedését.

2. A B-vitaminok egész családot alkotnak, amelynek tagjai többek között az idegsejtek működésében, a sejtek anyagcseréjében, az energia-felvételben, a vérképzésben játszanak szerepet. Hiányuk bőrtünetekben, nyálkahártya-gyulladásban, vérszegénységben, idegrendszeri zavarokban, alvászavarokban, fáradékonyságban, izomgörcsökben stb. mutatkozhat meg.

3. A friss zöldségekkel, gyümölcsökkel bevihető C-vitamin sokrétű feladatot tölt be, részt vesz a fehérjeszintézisben, a csontok, porcok, izmok és vér szöveteinek felépítésében, a sebgyógyulásban, antioxidáns hatásával erősíti a szervezet immunvédelmét. Hiánybetegsége a ma már ritka skorbut, de enyhébb hiányát jelezheti a folyamatos fáradtság- és gyengeségérzet, az ingerlékenység, az étvágytalanság és a súlyvesztés is.

4. A belsőségekben, tejben lévő D-vitamin legfontosabb szerepe a csontépítésben, vagyis a kalcium és a foszfor beépülésében van. Hiánya a kalciumháztartás zavarához, gyerekeknél az ún. angolkórhoz vezethet. A szervezetünkben is termelődik, de ehhez napfényre is szükség van.

5. Az E-vitamin védi a sejtfalat, a hormonháztartásban is szerepe van, antioxidáns hatásával véd a káros szabad gyökök ellen. Tartós hiánya az ellenálló-képesség gyengülését, idegrendszeri zavarokat, bőrpanaszokat, a nemi érés után pedig terméketlenséget okozhat. A növényi olajok, a gabonafélék tartalmazzák.

6. A K-vitamin a véralvadásban és a kalcium csontokba épülésének folyamatában vesz részt. Elegendő K1 és K2-vitaminok nélkül véralvadási és csontképzési zavarok lépnek fel. Jó K-vitamin-források a zöldfűszerek, a sajtok és más tejtermékek, a mák és a szezámmag.

Vegetáriánusok vitaminjai

Mivel a növényi eredetű táplálékokból a vas kevésbé hasznosul, mint az állati eredetűekből, ezért a húsmentes táplálkozást követőknek mindig oda kell figyelniük arra, hogy bőségesen fogyasszanak C-vitamint. Ez ugyanis javítja a rosszul felszívódó növényi vas hasznosulását. A szigorú, vegán diétán lévők, vagyis akik semmilyen állati eredetű táplálékot, tehát tejet és tojást sem fogyasztanak, a B12 vitamin pótlásáról is gondoskodni kell.

A kalcium hasznosulása is rosszabb a növényekből, amin a megfelelő D-vitaminszinttel lehet javítani.

Az idősek vitaminigénye

Időskorban kiemelten kell vigyázni a D-vitamin ellátottságra, mivel erre a csontok egészségének megőrzéséhez szükség van, de más betegségek, pl. érrendszeri problémák kockázatát is csökkenti. Gondoskodni kell a B12-vitamin beviteléről is, mert ennek hiányában általános gyengeség, rossz közérzet, kedvetlenség, ingerlékenység jelentkezhet, és megnő a legkülönbözőbb idegrendszeri, emésztési és daganatos megbetegedések kockázata is. Az évek múlásával az immunrendszer egyre több támogatásra szorul, ezért a folyamatos C-vitamin ellátottságról sem szabad elfelejtkezni.

Nőknek, kismamáknak

Az eddigiek figyelembe vételén túl a nőknek fontos lehet az E-vitamin is, amely általános, antioxidáns jó hatásai mellett hozzájárul a haj, a körmök, a bőr egészségéhez, szépségéhez, és a menstruációs panaszokat is enyhíti. A legjobb kozmetikus sem tehet annyit a szép, feszes, rugalmas bőrért, mint a másik antioxidáns, sejtregeneráló hatású vitaminunk, a C-vitamin. Várandósoknak emellett a folsavbevitelre kell figyelni, különösen a terhesség első harmadában, mert erre szükség van a magzat központi idegrendszerének fejlődéséhez, a velőcső-záródási rendellenességek kockázatának csökkentéséhez.

Vannak férfias vitaminok is?

Amellett, hogy természetesen a férfiaknak is minden vitaminból biztosítani kell a megfelelő ellátottságot, jó tudni, melyek azok, amelyek hiánya speciálisan férfiproblémákat is okozhat. Az A-vitamin hiányában például csökkenhet az ondó mennyisége és romolhat a minősége. A B6-vitamin hiánya ronthatja a megtermékenyítő képességet, az elegendő B12, C-, E-vitamin és folsav nélkül pedig csökken a spermaszám. A férfiak számára fontos nyomelem a cink, a hiánya alacsony tesztoszteron-szinthez vezethet. A táplálékkal bejuttatott cink hasznosulását két vitamin, a B6 és a C-vitamin segítheti.

https://utikalauzanatomiaba.blog.hu/2016/02/16/6_vitamin_ami_kell_a_szervezetunknek